Netop nu

Maj

HYTTEOST
Måske forbinder du hytteost med slankekure eller en kedelig rugbrødsmad. Men hytteost kan meget mere end at nedsætte fedtprocenten i et måltid.
Hytteost hedder hytteost, fordi Amerikas nybyggere fremstillede den i hytter, og hytteosten kom til Europa med den amerikanske hær i 1950'erne.
Hytteost er fremstillet af skummetmælk, der opvarmes og syrnes. Derefter tilsættes osteløbe, så det danner små ostekorn. Ostekornene tilsættes derefter en blanding af salt og fløde.
Hytteost har et højt indhold af protein og et lavt indhold af fedt, og hytteost indeholder blandt andet mineralerne kalk, fosfor og jod.
Hytteosten har en dejlig smag og konsistens, den er neutral og blød, og den giver en friskhed til maden. Den kan bruges i både varme og kolde retter, og i det salte og søde køkken. Hytteost kan fx erstatte mayonnaise eller creme fraiche eller være basis i en dressing eller dip. Den kan også erstatte den fedtholdige ost i lasagne og på pizza – eller du kan bruge den i pastaretter, brøddej og omeletter. Du kan tilsætte en klat hytteost, når du steger grøntsager, det giver en lidt flødeagtig fornemmelse, og de små korn giver en god konsistens i retten.
Med hytteost kan du stoppe madspil – er der en rest tilbage i bøtten kan den anvendes i bagværk eller gryderetter.
Ja, hytteost kan endda bruges til at lave cremede, søde tærter, eller som fyld i pandekager og i smoothies.
En tynd æggepandekage kan serveres med hytteost vendt med revet æble, et drys kanel og lidt hakkede græskarkerner – så har du et mættende, hurtigt morgenmåltid. Eller brug hytteost sammen med din frugt om morgenen, det giver god mæthed.
Her kan du se nogle af mine lækre opskrifter med hytteost:


SPIRER & KARSE
Hos Dalgaard finder du økologiske bønnespirer.
Spirerer fyldt med vitaminer, mineraler, proteiner og plantestoffer, ikke mindst klorofyl, der dels virker som antioxidant, der beskytter dig mod celleskader, dels har en afgiftende virkning på kroppen. Spire virker basisk på kroppen, hvilket langt de fleste grønsager også gør. Spirer kan spises rå eventuelt som pynt, eller de kan tilsættes en gryderet til allersidst.



Karseog andet mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt. Karse består blot af en stilk og det første bladpar, kimbladene.
Man siger at karse og mikrogrønt stammer fra Californien i 1980´erne, hvor de trendy kokke brugte karse og mikrogrønt som smags-, farve- og teksturgivere til kulinariske frembringelser Men jeg kan nu huske, at vi dyrkede og spiste karse, da jeg var barn – og det var før 1980´erne! Så det er nok mere begrebet mikrogrønt, der stammer fra den tid.
Karse benyttes for at få dens smagsnuancer og til at pynte med. Det kan være på den klassiske æggemad, i salater, sandwich, eller blande karse i dressinger og dips, eller drysse den på ost og fisk. Karse indeholder betakaroten, E-vitamin og folinsyre, og mineralerne kalium og jern. Derudover er de små karsefrø fibre i sig selv, hvilket jo som bekendt er godt for fordøjelsen.
Du finder naturligvis også brøndkarse og et væld af spændende krydderurter i Grøntafdelingen bl.a. de nye orange skovsyre og engsyre.
Prøv:

GURKEMEJE
Ingefær har i en lang periode været det nye sort, men nu får den skarp konkurrence af gurkemejeroden.
Gurkemeje er gul som solen og stærkt antiinflammatorisk, og styrker dine led og dit bindevæv. Det virksomme stof er curcumin, som også er det, der giver gurkemeje sin flotte gule farve. Det er også dette stof der gør karry gul, for en af ingredienserne i karry er netop gurkemeje.
Gurkemeje smager både lidt sødlig, bitter og krydret, men er ikke så stærk som ingefær.
I dag ved man, at det aktive stof curcumin helst skal opvarmes for at få dets antiinflammatoriske virkning aktiveret bedst muligt, så brug gerne gurkemeje i den varme mad.
Gurkemeje kan også sagtens benyttes i smooties eller juice. Der kan du med fordel tilsætte et nip peber, da undersøgelser viser, at det kan aktivere curcumin. Faktisk viser undersøgelser at et nip peber forstærker effekten af curcumin 1000 gange.
Hvis du bruger den friske gurkemejerod, så pas på for den farver voldsomt på hænderne.
Kom lidt gurkemeje i vandet når du koger ris, kartofler, suppe eller gryderetter. Eller brug det i shots, smoothies, æggesalat, dip eller til ”Golden Milk” eller ”Golden Latte”.
Du kan købe frisk gurkemejerod i Grøntafdelingen eller tørret som krydderi fra Krydderispecialisten, Urtekram eller Mill&Mortar. Butikken har også flere shots, hvor gurkemeje indgår.
Dejlige opskrifter med gurkemeje:

NOGLE KORTE - OG ET PAR LANGE - OPSKRIFTER MED FLÅEDE TOMATER
Man kan komme langt med en eller flere dåser flåede tomater. Ofte er der tomater i en ret lige fra indisk curry til dhal, ovn- og gryderetter. I det italienske køkken er tomater en af de vigtigste ingredienser, og benyttes blandt andet til pizza, pastaretter, supper og sauce bolognese.
Du kan både få almindelige tomater og cherrytomater på dåse. Desuden kan vælge mellem hele eller hakkede tomater.
Personligt er jeg mest til de hele, flåede. Jeg syntes, de bevarer deres struktur bedre end de hakkede, der kan opleves som lidt mere vandede end de hele. Og ofte er det en bedre kvalitet af tomater, der bruges til de hele flåede. Og det tager jo bare få sekunder selv at hakke de hele.
Tomater er rige på C-vitamin og zink og planterstoffer som beta-karoten og lykopen, som begge er med til at give tomater deres smukke, røde farve.


Gazpacho:
I en blender kommes 2 dåser flåede tomater uden for meget væde, 1 hakket rødløg, ½ agurk, 1 rød peberfrugt uden kerner og skåret i store bidder, 1 hakket fed hvidløg, 2 dl grønsagsbouillon og 2 spsk. sherryeddike.
Blend til det hele er blevet til en jævn og glat suppe, der krydres med salt og peber.
Lad suppen stå i køleskab 2-3 timer og server suppen toppet med tern af agurk, hakkede hårdkogte æg og croutoner.

Tomat-basilikumsuppe:
Varm 1 spsk. olivenolie og sauter 1 hakket løg, 1 reven gulerod, 1 bladselleristilk i små tern og 1 fed hakket hvidløg til grønsagerne er lidt bløde, men ikke har taget farve.
Tilsæt 1 dåse flåede tomater og 2 dl grønsagsbouillon og lad det hele simre 15 minutter.
Blend derpå blandingen, og rør den med 2 spsk. piskefløde og 1 håndfuld hakket persille.

Hurtig tomatsauce:
Varm 2 spsk. olivenolie på en pande og sauter 2 fed hvidløg, skåret i tynde skiver, nogle minutter.
Tilsæt 2 dåser flåede tomater uden væde og 1 nip sukker, og lad det simre 15-20 minutter, til det begynder at tykne.
Tilsæt 1 spsk. olivenolie og 1 håndfuld basilikum og krydr godt med salt og peber.
Saucen kan bruges til pasta og pizza.

Tomat-tilbehør:
Varm olivenolie og sauter 1 hakket løg og 2 fed hvidløg i tynde skiver, til løgene bliver bløde.
Tilsæt 1 hakket rød chili uden kerner, 2 spsk. revet ingefær, 1 tsk. sennepsfrø og 1 tsk. gurkemeje og steg endnu 1 minut.
Kom 1 dåse flåede tomater (hakkede) ved og lad det hele simre 15 minutter.
Smag til med salt og peber og rør 1 håndfuld hakket koriander i.
Serveres sammen med kogte ris og yoghurt.

Og så de to lange:


April

DALGAARD VAR ET SANDT MEKKA AF LÆLKKERIER PÅ SMAGENS AFTEN DEN 21. MARTS:

    Delikatesseafdelingen bød på:
  • Braiseret kalv med mørk øl og urter
  • Grillet pluma fra Thomas Rode, hertil grønsager og brunet smør med chipotle
  • Mørk, lækker chokoladekage
Alle tre retter er fra ”Dalgaard Catering, forår & sommer 2017”.
I folderen er der forslag til menuer og buffet, men du kan naturligvis sammensætte
netop den menu, som du har lyst til.


    Fiskebutikken bød på:
  • Østers med en vinaigrette
  • Stegt kulmule med bløde skalotteløg og sauce verte
  • Stegt rødfisk med grønne asparges vendt med fennikelskud, hertil ramsløgsmayonnaise
  • Stegt torskerogn med stenbiderogn, syrnet fløde og estragon

    Osteafdelingen havde smagsprøver på:
  • Pecorino al tartufo, italiensk fåreost med trøfler.
  • Erborinato Sancarlone, som er en italiensk blåskimmel lagret i espresso.

Flødeoste og specialiteter fra Kunigunde
Kunigunde ligger ved Slagelse og fremstiller flødeoste, både salte som sødlige, stærke som milde. Flødeostene er lavet på komælk, på nær en enkelt der er lavet på gedemælk. Kunigunde er faktisk navnet på en af familiens malkegeder.
Der findes 9 forskellige flødeoste fx Wasabi-flødeostecreme, Chili-flødeost med røget paprika, Kastanjeflødeost og Gedefriskost med citron og peber.
Kunigunde fremstiller også tilbehør til oste, som du fx kan serverer til oste- eller tapasborde. Du kan fx købe hjemmelavet sennep, romsyltede Muskatdruer, lavendelsyltede abrikoser, nødder og ristede Marcona-mandler.

Skinker og pølser fra Livsnyder & Bonderøv
Livsnyder & Bonderøv er en virksomhed i Hårlev på Stevns, der fremstiller lækre specialiteter af gode råvarer. Hos Dalgaard finder du et utal af spegepølser og ikke mindst, den velsmagende ”Stevns Klint Koldkrigsskinke”. Skinkerne kommer fra særligt udvalgte grise, og lagres i adskillige måneder på Koldkrigs Museet/Stevns Fortet. Det sker 25 meter nede under jorden og 25 meter inde i klinten, i et gammelt renset og rengjort ammunitionsrum.
Her ligger skinkerne fuldstændigt optimalt, og på allerbedste vis udnyttes den høje luftfugtighed, som tørrer skinkerne langsomt, således at de bliver til velsmagende gourmetskinker.
Spegepølserne er med lavt fedtindhold og uden hvede og farvestoffer, og i Dalgaard finder du bl.a. disse varianter: spegepølse med ramsløg og soltørrede tomater, eller med hvidløg. Spegepølse med whisky og valnødder eller med tranebær og hasselnødder. Du finder også lammespegepølse, oksespegepølse og Chili-lakrids øl pølse.

Desserter fra Rørvig
Håndlavede desserter fremstillet ud fra opskrifter fra ejernes forældre eller bedsteforældre – og uden unødvendige tilsætningsstoffer eller andet til at forlænge holdbarheden. Desserterne er i rigtige glas, der sagtens kan benyttes senere, måske til slik, snack, en lille blomst eller plante.
Gammeldaws æblekage: Klassisk æblekage som indeholder æbler, der er kogt med vanilje og lagt sammen med æblekagerasp med hasselnødder. Til sidst er æblekagen toppet med flødeskum. Tiramisu: efter en klassisk italiensk opskrift med ladyfingers dyppet i espresso og Marsala vin. Derpå lagt i lag i cremen og drysset med kakao på toppen.
Rabarbertrifli: rabarberkompot lagt i lag med vaniljecreme og hakkede mandler, og toppet med flødeskum.

Juice fra van Nahmen
Jeg skrev om disse meget velsmagende juicer sidste måned. Men de var med på Smagens Aften, så de får lige en lille tanke igen, bl.a. fordi juicerne sagtens kan indgå i en alkoholfri drikkemenu. Van Nahmen er et gammelt familieejet firma, der i 1930 begyndte at presse aromatiske æbler fra omegnens frugtplantager. Efterfølgende er det blevet til meget mere end æbler, der presses, men frugten stammer stadig fra lokalområdet i Rhine-landet.
Flere af juicerne kan serveres til aftensmad, og på flere restauranter som fx Kiin-Kiin, Geranium og Den Røde Cottage, kan man i dag vælge en komplet juicemenu til sin mad. Juicer og safter der er specielt udvalgt til retterne. Det kan være til gæster der er i bil, er gravide eller af anden årsag ikke ønsker at drikke alkohol.
Æblesorterne Elstar og Jonagold egner sig for eksempel til maden. Elstar til fiskeretter og fjerkræ, og Jonagold til desserter som pandekager med æblekompot eller en frugttærte.
Der er ca. 70% frugtindhold i juicerne, og hos Dalgaard finder du et stort udvalg fra van Nahmen. Juicer presset på æble, pærer, rabarber, blommer og druer. Du kan få juice i små flasker á 25 ml eller lidt større flasker på 0,75 l.


Marts

”SUPERFOOD” - produkter med mange anvendelsesmuligheder

Superfood består af en række produkter, der er lavet af forskellige bær og planter, som er frysetørrede og pulveriserede, lige klar til brug. Alle har de et højt indhold af vitaminer, mineraler og plantestoffer, der alle er med til at beskytte og styrke kroppen.
Alle pulverne har bibeholdt bærrets eller plantens smukke farve, hvorfor de er dekorative som drys. De 6 forskellige slags pulvere der findes, kan anvendes fx i smoothies, til saft, i raw-kager eller raw-kugler. De grønne pulvere egner sig også til dip fx med butterbeans, edamamebønner, yoghurt og/eller avocado. Dippen kan anvendes til grønsagsstave eller som fyld i sandwich og pitabrød.
Der findes:
Havtorn-pulver, som er fra det syrlige, orange havtorn, der vokser her hjemme ved strandområder. Med den smukke orange farve egne pulveret sig til drys på en dessert, chokoladekage eller et surmælksprodukt til morgenmad – eller pulveret tilsættes i en smoothie.
Aronia-pulver der stammer fra det smukke lilla aroniabær, som vokser her i Danmark.
Acai-pulver stammer fra det lille, lilla acaibær, der oprindeligt vokser i Amazonas jungle.
Matcha pulver der er pulveriseret grøn te og kan anvendes til te, is, i vaffel- eller pandekagedej eller i smoothies.
Chlorella pulver har et meget højt indhold af klorofyl, der giver den fantastisk flotte, grønne farve. Klorofyl virker rensende i kroppen, modvirker dårlig ånde og virker både som antioxidant og antiinflammatorisk. Chlorella har også et højt indhold af protein, faktisk 58 g pr. 100 g protein og alle de essentielle aminosyrer.
Hvedegræspulver er lavet ud fra de små spæde græsstrå af hvedeplanten. Hvedegræs er, lige som chlorella, rig på klorofyl og har en udrensende effekt på kroppen.

Prøv mine dejlige opskrifter med SUPERFOOD:


HAMPE-PRODUKTER fra Møllerup Gods
Møllerup Gods ved Rønde har specialiseret sig i lækre og velsmagende produkter lavet af hamp.
Hampefrøer fyldt med næringsstoffer, knap halvdelen af frøene er sunde, umættede fedtstoffer og resten består af fibre og proteiner. Naturligvis vegetabilske proteiner, til glæde for alle også vegetarer og veganere.
Hampefrø kan bruges i brød, knækbrød, mysli, til panering, som drys i salater og eller de kan blendes med i en smoothie.
Hampemel, som er glutenfrit, kan bruges som et alternativ til andre grove melsorter i brød, knækbrød, pizzabunde, pandekager eller til panering.
Hampeolien har en optimal fordeling mellem omega 3 og 6 fedtsyrer, og smager lækkert i salater.

Hos Dalgaard finder du følgende produkter fra Møllerup Gods:

  • Hele hampefrø
  • Hele hampefrø ristede
  • Hamefrø afskallede
  • Knækbrødsblanding
  • 5-kornsblanding
  • Hampeolie

Prøv et par af mine opskrifter med hamp:


NEM RISOTTO – vegansk og glutenfri
Tre nye slags risotto har fundet vej til hylderne. Produkterne er produceret i Spanien af firmaet Trevijano der blev skiftet i 1860 i Rioja-regionen. Firmaet har fokus på god smag, rene råvare og produkter uden tilsætningsstoffer.
Risottoerne er lige klar til brug og kræver kun væde, lidt olivenolie og ca. ½ times tilberedning.
Har du lyst, kan du pifte din risotto op med smør eller parmesanost, så er risottoen bare ikke vegansk længere, men stadig vegetarisk. Smør og ost gør at risottoen bliver lidt mere cremet. Der kan naturligvis også tilsættes krydderurter, lige som risottoen kan koges på hvidvin og bouillon.
På hylderne finder du bl.a.:
”Mediterranean Risotto”, der indeholder ris, tomat, courgette, oliven og løg og krydret med hvidløg og oregano.
”Curry Risotto”med karrysmag, peberfrugt og løg.
Har du brug for paella eller couscous, som er nemt og hurtigt, så fås det også fra samme firma.


3 NYE PESTO – til tapas, pasta, sandwich, bruschetta eller dip
Pesto Basilikum lavet med basilikum, parmesanost, cashewnødder og hvidløg.
Paprika Pesto med mandler og ost.
Mediterranean Pesto lavet på oliven, tomater og ansjos.
I serien findes også en Oliventapanade af Kalamata oliven, hvidløg og basilikum.


BRASSERIETS SAUCER
Brasseriets Saucer er en ny serie af saucer fra Jensens Køkken. Saucerne er udviklet af kokke og nemme og hurtige at tilberede hjemme.
Fælles for saucerne er en fyldig smag og en cremet konsistens, og de gør sig lige godt, hvad enten de er kolde eller lune. Saucerne opbevares i køleskabet. Saucerne kan anvendes til alle slags kød og pølser, og du kan vælge mellem 4 varianter:

  • Økologisk bearnaise
  • Original bearnaise
  • Chili bearnaise
  • Pebersauce


FRUGTJUICE – fra van Nahmen
Van Nahmen er et gammelt familieejet firma, I 1930 begyndte firmaet at presse aromatiske æbler fra omegnens frugtplantager. Efterfølgende er det blevet til meget mere end æbler, der presses, men frugten stammer stadig fra lokalområdet i Rhine-landet. Der presses fx rabarber, til en rabarber-nektar, der kan nydes som den er, eller den kan blandes med mousserende vin eller champagne. Frugtindholdet i juicen er helt oppe på 70%. Rabarbernektar smager vidunderligt, som røde rabarber på en sommerdag, og man kan virkeligt fornemme det høje indhold af frugt.
Van Nahmen presser også druer fra Rhine-området. Her er indholdet er 100% frugt og 0% alkohol. Der er flere forskellige typer, der alle kan nydes, som de er som en aperitif uden alkohol eventuelt blandet med Pellegrino eller anden let boblende mineralsk vand, eller med mousserende vin – og dermed bliver drinken med alkohol.
Hos Dalgaard finder du et stort udvalg af produkterne fra van Nahmen. Der er flere forskellige slags æblejuice, og hvert æble har sin egen smag og aroma. Desuden er der rabarber-nektar og frugtjuice presset af blommer og pærer. Du kan få juice i små flasker á 25 ml eller lidt større flasker på 0,75 l.


FISKEBUTIKKEN – røget stenbider, stenbiderrogn og laks
Fiskebutikken har nu varmrøget stenbideri disken. Den røgede stenbider kan hurtigt og nemt blive til et velsmagende måltid – ganske enkelt kan den serveres med røræg, purløg og et stykke rugbrød. Stenbideren er en sund fisk med et meget højt indhold af de sunde omega-3 fedtsyrer.
Stenbideren holder til i Nordatlanten, men i det tidlige forår kommer stenbideren ind på lavere vand ved de danske kyster, og på bunden gyder den – og det er netop disse æg, som det er sæson for lige nu – stenbiderrognen. Også stenbiderrognen kan let forvandles til et lille, lækkert måltid hvor stenbiderrognen serveres med cremefraiche, hakket rødløg og blinis eller ristet rugbrød.
Hele marts måned har Fiskebutikken tilbud på færøsk laks. Også laks har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, som din krop bl.a. bruger til hjernen, huden, dine led og dit humør.

Februar

KRYDDERIER I HVERDAGEN
Krydderier er fantastiske i madlavningen hele året, men om vinteren har de en særlig egenskab, vi kan have glæde af, for langt de fleste af dem virker varmende på kroppen – rart i en kold tid. Og skulle snue eller influenza, mod al forventning, bide på dig, så sætter krydderierne gang i de processer i kroppen, som hjælper til, at du kommer hurtigere på højkant igen. Generelt er de tørrede krydderier kraftigere end de friske og bør derfor anvendes i mindre mængder. Forudsætningen for at de giver en lækker smag er, at de ikke er blege og misfarvede, og at de ikke har mistet duft og smag, eller lugter af mug. Krydderier opbevares bedst i et glas med låg stillet et mørkt, tørt og køligt sted. Ud over at give maden smag, så har krydderier også helsebringende egenskaber, fx virker langt de fleste både som antioxidanter og antiinflammatoriske. Her kommer ideer til, hvor krydderierne kan benyttes:

KØD
Mange stykker kød har glæde af at marinere, før de skal tilberedes. Marinaden giver smag til kødet, og gør det ofte også mere mørt. Gryderetter får både smag og duft fra krydderier som fx paprika, timian, oregano, rosmarin eller enebær. Skal kødet grilles (især om sommeren), kan man med fordel lave en ”rub” af krydderier og gnide kødet med denne. En rub kan bl.a. bestå af paprika, chili, cayennepeber og koriander.

GRØNTSAGER & KØD
-kan få smag af fjerne landes køkkener, når de krydres. Det kan være smag af Indien, hvis du bruger karry, gurkemeje, safran, chili og ingefær, eller den asiatiske smag fra koriander, ingefær, citrongræs og kaffir limeblade, eller smag af Italien, når du bruger oregano, basilikum og salvie. Mad fra Mellemøsten som humus og falafel, tilsættes ofte spidskommen, chili og koriander.

SALATER & sANDWICH
Friske krydderurter og krydderier som purløg, basilikum, fennikel- eller sennepsfrø, spidskommen og mynte kan tilsættes sammen med dine bladgrøntsager i salater eller sandwich. Krydderier kan også sagtens give smag til salatens dressing.

ÆG
Brug gerne gurkemeje, når du laver scramble-egg, det giver en flot farve, og du får glæde af gurkemejens vigtige egenskaber.

KORN
Kom safran i de krydrede ris eller i den cremede risotto. Tilbered en risengrød med kardemomme, kanel, og muskatnød, eller tilføj oregano, rosmarin og peberkorn til din pasta.

DRIKKEVARER
Krydderier som kanel, muskatnød, ingefær og kardemomme passer til smoothies eller til varme drikke tilberedt med mælk, kogende vand eller vin.


MISO
Miso er et produkt fermenteret på soja og en kornart som fx ris eller byg, og som ofte benyttes i det japanske køkken.
Uanset hvilken type miso du vælger, så er den immunstyrkende og gavnlig for en sund fordøjelse.
Desuden støtter miso leverens afgiftning og hjælper med at fjerne uønskede stoffer fra kroppen.
I Japan er der et ordsprog, der hedder: "Miso styrker de svage og blødgør hårde" Ifølge forfatteren Meg Wolff, som har skrevet bogen ”Becoming Whole”, betyder det, at miso genskaber vitalitet til trætte og syge organer, og samtidigt virker blødgørende og opløsende for stagnation og cyster”.
Du kan anvende miso til supper, dressinger og dip, hvor miso bidrager med umami-smag, eller du kan anvende miso til den japanske nudelsuppe, ramen. Er du mere interesseret i ramen, så er der netop udkommet bogen ”Ramen” af Tove Nilsson.
Misoen beholder bedst sine fordøjelses-fremmende egenskaber, hvis den ikke koges, men blot røres i den hede væske/suppe.
Hos Dalgaard kan du købe byg- ris- og sojamiso samt en sød hvid miso. Og du kan købe Instant Miso-suppe i flere varianter, lige klar til brug.

TORSK OG TORSKEROGN
Torsken er en meget mager og sund fisk med mange proteiner og et godt indhold af selen og B12-vitamin.
Et gammelt mundheld siger, at man kun skal spise torsk i de måneder, hvor bogstavet R indgår, dvs. perioden fra september til april. Årsagen er, at torskens kød bliver løsere i de varme måneder. Torsk er let at tilberede. Du kan købe et stykke torskeryg, drysse det med salt og peber og små smørklatter og bage det i ovnen ved 170° ca. 30 minutter afhængigt af, hvor stort fiskestykket er. Torsken smager dejlig sammen med fx dampet spinat, smør-sauterede gulerodsstrimler, dampet aspargesbroccoli, små kartofler og lidt fiskesennep rørt med cremefraiche, og så ser det smukt ud med farverne til den hvide fisk.
Torskerognen, de såkaldte ”bukser”, smager godt friskkogt eller måske let stegt på panden, dryppet med citronsaft og serveret med dild, groft rugbrød og lidt god mayonnaise. Fiskebutikken sælger dels fersk torskerogn, dels torskerogn der er kogt på bedste vis med både laurbærblade og eddike.

Prøv min opskrift på: Torskefilet i fad m/grøntsager & bacon

VALENTINSDAG den 14. februar
Valentinsdag er kendt som ”de elskendes helligdag”, og traditionen går på, at man udveksler kort, blomster, chokolade eller andre gaver, som et bevis på gensidiges kærlighed.
Helligdagen blev indført af pave Gelasius og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Legenden fortæller at, da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere halshugget den 14. februar omkring år 269. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin.
Afdelingen for søde sager har chokolade fra Valrhona, Magasin, Galler og Konnerup, lakrids fra Bülow og mange spændende karameller fra Karamel Kompagniet Gudhjem.
Kiosk-afdelingen har Valentin-kort, og blomsterafdelingen har de smukkeste blomster i fine farver, eller du kan få bundet en buket efter dit helt eget ønske. Blomsterafdelingen binder også specielle Valentins-buketter holdt i røde farver. Det vil være en rigtig god idé, hvis du bestiller din buket i forvejen.
Ved siden af blomsterafdelingen kan du købe lys, små skåle og vaser, eller skal det være lækkerier til kroppen, så er der et udvalg af skønne produkter fra engelske Heyland & Whittle og det franske firma i Provence Panier Des Sens.

FASTELAVN den 26. februar
”Boller op og boller ned, boller i min mave...”. Mange husker nok, hvordan man som barn gik rundt og stemte dørklokker iklædt i et kostume, for at tjene lidt mønter, lidt slik eller en gang hjemmebag. Fastelavn er en tradition fyldt med hygge, fest og udklædning. Og til den tradition er fastelavnsboller uundværlige, når vi slår katten af tønden. Fastelavnsbollerne kan bages som boller, der smøres med smør, som wienerbrødsboller, vandbakkelser fyldt med flødeskum eller boller med fyld af marmelade eller creme og remonce.
Hvis børn og andre slikmunde ingen boller får, laver de som bekendt ballade, i hvert fald ved fastelavnstid, så her kommer opskrifter på fastelavnsboller.




Januar

HAVRE
Havre har været brugt i en menneskealder som mad i Danmark. I dag spises havre af så mange danskere, at den indtager en 2. plads, når det gælder danskernes indtag af fuldkorn. Havren kan tilberedes på et utal af måder, som hele kerner, malet til mel eller valset til havregryn.
Havregryn spises ganske nemt og enkelt med mælk eller koges til grød. Koges den dannes der et lille slimlag, som er vældigt rart for slimhinderne i fordøjelsen. Havre kan også anvendes til birche-mysli, hvor havren sættes i blød natten over sammen med fx solsikkekerner, rosiner og chiafrø.
Havregryn kan tilsættes dej til brød og boller, kiks og knækbrød eller frikadellefars. Havregryn gør sig også godt i en smoothie, hvor de giver en blød og cremet konsistens og lidt mere fylde og mæthed.
Ristede havregryn pynter på yoghurt, eller de kan bruges til myslibarer eller som en ingrediens i hjemmelavet mysli.
Havre indeholder mange fibre, der giver mæthed, nærer tarmfloraen og sænker et forhøjet kolesteroltal.
Havre indeholder mineralet magnesium, der virker beroligende på kroppen. Magnesium er vigtigt for muskelarbejde i kroppen og dermed også for hjertet, som også er en muskel. Tarmen er også en muskel, der har brug for magnesium, og mangler den magnesium, kan det give symptom som forstoppelse.
Du kan købe både almindelig havre og en glutenfri udgave.

Se min opskrift på Glutenfri boller

KÅL ER COOL
Mange har et nytårsfortsæt om at spise sundt i det nye år, og ofte kommer tanken på kål. Det er nærende og billig mad. Tidligere blev kål forbundet med kedelig og tung mad, men det har bestemt ændret sig, og de to sidste år er der udkommet et utal af bøger om kål, kålsalater og juicing med kål, fx med titlerne ”Kål og kærlighed” eller ”Kålkællingernes kogebog”.
Kål ligger dybt i vores kultur, vi har formentlig spist den i omkring 2000 år, altså i længere tid end kartofler og tomater, som jo er kommet hertil fra Amerika.
Broccoli
- er et vidunder med sit høje indhold af beskyttende plantestoffer. Den har desuden et højt indhold af svovl, som hjælper din lever med at afgifte. I dag fås også Aspargesbroccoli også kaldet Broccolini, en lidt mildere udgave af broccoli.
Prøv at sautere broccoli sammen med shii-take svampe, marineret tofu, tynde skiver hvidløg og revet ingefær og krydrer med et stænk Tabasco og lidt sojasauce.
Grønkål
- er en rigtig vintergrønsag, der fortjener mere opmærksomhed i køkkenet, end det er almindeligt i dag. Den smager godt og er fyldt med lutein, som er vigtig for dine øjne. Samtidigt er det en af de bedste vegetabilske kilder til kalk.
Den kan koges blot 1-5 minutter i en gryde uden låg, så beholder den sin smukke grønne farve. Den kan serveres som den er, eventuelt blandet med ristede sesamfrø eller solsikkekerner. Eller grønkål kan hakkes fint til en salat sammen med æble, appelsin, tørrede tranebær og valnødder eller bruges til suppe eller som ingrediens i pesto.
Palmekål
- er en italiensk slægtning til grønkål, også kaldet sortkål eller cavolo nero. Den er lige så nærende som grønkål og passer fortrinligt sauteret med hvidløg og vendt med cremefraiche og reven parmesanost.
Rosenkål
- er små kålhoveder, der sidder på en lang stængel, og er nok de kraftigst smagende kål. De kan blancheres og mørnes i lidt smør med citron, eller de kan snittes fint og bruges til salat sammen med radiseskiver, agurk og ristede mandelsplitter.
Rødkål og hvidkål
- kan fint bruges til salat. Til salater er det mest delikat, at de snittes tyndt og lækkert, gerne på en mandolin. Friskpresset frugtjuice, fx af ananas, appelsin eller mandarin passer godt til, ligesom æbler, appelsiner, pærer, tørrede frugt og nødder egner sig vældigt godt i sådanne salater.
Spidskål
- er så delikat og sprød, at der ikke skal gøres for meget ved den. Skær de grove blade af, skær kålen i kvarter og skær det groveste af stokken fra. Kålen kan dampes i lidt vand og vendes med lidt krydderurter, en klat smør, salt og peber eller dampes i lidt cider og en klat smør. Den kan også dampes i lidt smør med finthakket frisk chili, salt og peber og drysses med persille, dild og kørvel, eller spidskålens blade kan fyldes og bruges til dolmere.
Savojkål
- så smuk, og kan blot snittes fint og sauteres sammen med løg og reven ingefær. Herefter tilsættes citronsaft, og kålen simre til den er mør.

Se mine opskrifter på: Blomkålsfrikadeller
Grønkålspesto

GIGAS ØSTERS I FISKEBUTIKKEN
Januar sidestilles ofte med en sund og billig måned, hvor man må spare på pengene efter en dyr julemåned. Alligevel bliver der måske mulighed for lidt luksus.
Lige nu har Fiskebutikken fokus på deres østers, de såkaldte Gigas østers. Gigas østers har altid været berømt for deres særligt fine smag. Østers er en musling med ru og ujævne skaller, og udseende og form kan afhænge af, hvilken bund den har vokset på.
Østers spises oftest rå med citronsaft, men de kan også gratineres, frituresteges eller benyttes som fyld i fiskesuppe.
Østers skal værehelt friske – de skal være helt lukkede, og efter åbningen skal de lugte friskt og af hav, ikke af mosevand eller råddenskab.
Østers er en af de fødevarer der indeholder allermest zink. Desuden indeholder østers selen, der er vigtigt for immunforsvaret lige som zink også er. Derudover indeholder de B12-vitamin, der er vigtige for nervesystemet og hukommelsen - og omega-3 fedtsyrer til huden, slimhinder, led, hjerne og øjne.
I efteråret 2016 udkom bogen ”Østers” skrevet af fire af vore mest velrenommerede mesterkokke, Erwin Lauterbach, Jan Hurtigkarl, Søren Gericke og Hans Beck Thomsen. En bog der fik meget fine anmeldelser. Bogen kan købes hos Dalgaard.

Netop nu 2017

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00