Netop nu

December

SKØNNE RØDE MADVARER:

Tomater
Tomaten får sin flotte røde farve fra lykopen, der mindsker risikoen for nogle af de livsstilssygdomme, vi ser i dag. Du får den bedste udnyttelse af lykopen ved at tilberede tomaten fx enten i en kødsauce eller ved at ovnbage tomaterne. Derved springes tomatens cellevægge og lykopenen strømmer ud. Lykopen har desuden en fantastisk effekt på huden, da den booster collagendannelsen, og samtidigt beskytter lykopen mod solens stråler.
Prøv min opskrift på: Tomatsuppe i en travl juletid

Granatæble
De smukke karmoisinrøde kerner er sprængfyldt med antioxidanter dels som vitaminer (A, C og E), dels som plantestofferne, der giver den fantastiske farve. Saften i kernerne giver dig en smuk hud, og samtidigt beskyttes huden mod skader fra forurening og toksiner. Drys kernerne over salat eller blot over en avocado skåret i tern. Du kan opbevare kernerne i en lukket beholder flere dage i køleskabet.
Prøv en dejlig salat: Julet salat m/granatæblekerner, æble & valnødder

Jordbær og hindbær
Det er godt nok ikke sæson for friske bær lige nu, men de kan være rare at have i fryseren og bruges til desserter, kager, smoothies, til pandekager eller som drys på morgenmad. Både jordbær og hindbær er fyldt med fibre, der holder maven i orden (også julemaven), de mætter og de renser kroppen for giftstoffer. Desuden har bærrene et højt indhold af C-vitamin, som forhåbentligt medvirker til at holder december og julen fri for forkølelser. C-vitamin er også afgørende for dannelse af kollagen, der binder cellerne sammen og dermed også bindevævet.
Og så lidt sundt til den søde tand: Jordbærdrøm - smager næsten som jordbærmousse

Rød peberfrugt
Den røde peberfrugt er en af de allerbedste kilder til C-vitamin - den har langt mere C end sine gule og grønne familiemedlemmer. C-vitamin booster dit immunforsvar, så du forhåbentligt kan holde dig frisk i juletiden. Børn elsker den, på grund af dens sødme, så den er fin som gnavegrønt i madpakken. Den klæder mange salater og oste, og den smager super godt, bagt i ovnen og eventuelt flået.
Prøv disse skønne peberfrugter: Ovnbagte peberfrugter m/fetaost & oliven

Pigeon æbler
Pigeon-æblet forbindes virkeligt med jul. Tidligere blev æblerne pudset og poleret og brugt som pynt på juletræet. I dag bruger vi dem typisk som pynt i dekorationer, både inde og ude, som mad til fuglene. Smagen er meget karakteristisk, sødmefyldt og mandelagtig, og smukt ser æblet ud med sit kridhvide kød – nærmest et Dannebrogs-æble. Æblerne kan benyttes både i bagværk, til desserter fyldt med marcipan eller som tilbehør til julemaden. Æblerne kan halveres og lægges med skærefladen opad i et ovnfast fad. De drysses med lidt kanel, kardemomme og ingefær og bages i ovnen til de er bløde og spises med vaniljeis – eller som tilbehør til oste. Du kan også fylde kransekagemasse på de halve æbler, drysse med mandelflager og bage æblerne 15 minutter i en 175° varm ovn og derpå nyde dem med is eller flødeskum.

Røde oste
De røde oste har fået deres navn, fordi overfladen er rød, mens ostene er hvide og cremede indeni. Farven kommer fra rødkit, som osten bliver strøget med, inden den lagres. Rødkit er mikroorganismer, der gør at osten modnes udefra, mens andre oste modnes indefra. Smagen varierer i forhold til modning og type. Den mest klassiske er nok Munster fra Vogeserne hvor den, siden middelalderen, er blevet modnet i huler i 2-3 måneder. Herhjemme har Unika udviklet en rødkitsost ”Rød løber”, der laves af økologisk mælk fra gårdene omkring Gjesing Mejeri ved Skanderborg.

November

NYT FRA SMAGENS DAG DEN 23. OKTOBER

På utallige opfordringer bringer vi her opskriften på Grøntafdelingens dejlige Thaisuppe

Nutty Munch snacks fra Mill & Mortar
Lækre, økologiske spanske mandler enten de saftige Marconas eller de store, smukke Larguetas. Der er ti forskellige variationer af Nutty Munch mandler. Udover en naturel variant er der bl.a. røgede mandler, mandler med citron, eller vendt i rosmarin, i salt eller i paprika. Mandlerne vendes i Mill&Mortas egne krydderier, som kendes fra deres karakteristiske firkantede, sorte dåser. Mandlerne kan nydes til en drink, drysses i salater eller serveres til tapasanretninger.


Fiskeafdelingen bød på:
  • Lynstegt laks stegt med urter
  • Krustader fyldt med laksetatar
  • Krustader fyldt med små bitte tern af varmrøget laks og æble
  • Fiskefrikadeller af laksefars eller frikadeller med fyld af rejer og chili


Delikatesseafdelingen bød bl.a. på:
  • Ganda Ham- som er lufttørret belgisk skinke. Skinken er naturligt modnet og lufttørret i 9-12 måneder og er uden konserveringsmidler og tilsætningsstoffer
  • Multebær mousse
  • Produkter fra Bedford: Familieforetagenet Bedford i Sverige har mere end 100 års tradition for charcuteri af høj kvalitet, og sortimentet er vældigt stort.
    Delikatesseafdelingen har bl.a.:Paté med æble-calvados eller paté af and eller små bitte runde postejer af kalkun eller med trøffel Confiteret gåsebryst med appelsin Delikatesse-skinke, fremstilles af Bedfords gourmet-skinke, der er naturligt lagret i 13 måneder Saltufo, ordet er en kombination af salami og trøffel og en af Bedfords absolutte specialiteter. Saltufo formes og håndrulles i parmesanost

Grøntafdelingen bød på:
Thai suppe: meget velsmagende - og alle ingredienserne kan købes i grøntafdelingen (fishsauce og nudler købes i kolonialafdelingen).
Se opskriften her!




Slagterafdelingen bød bl.a. på:
  • Slagterens hjemmelavede spegepølse
  • Eriks Saucer, fx Bearnaise Original, Bearnaise Provencale, Chili Bearnaise eller Bearnaise Rosé. Saucerne er fremstillet af rapsolie og æggeblommer og kan serveres varme såvel som kolde
  • Kronhjortemørbrad fra Rævhede. For at lette tilberedningen sælger Dalgaard også vildtkrydderrier og vildtfond fra Rævhede.

Osteafdelingen bød på:
Friske italienske oste fra la Treccia: ostene fremstilles i Danmark af økologisk Jerseymælk, der gør ostene ekstra cremede. Ostene findes som ricotta, mozzarella og burrata. Sidstnævnte er måske ikke så kendt i Danmark, men kan anvendes på lige fod med mozzarella


Til den søde tand
  • Hansen Is. En af de nyere is fra Hansen er Hansens økologiske ”Skyr-mælke-is”. Isen er høj på protein og lav på fedt. Når skyr blandes med Jersey-mælkeis, giver det en meget frisk og cremet smag. Isen findes i varianterne: lakrids-citron, solbær-acai, hindbær og den sidste variant er vanilje.
  • Lakrids fra Johannes Bülow
  • Chokolade fra Kornerup
  • Håndlavede gourmet vingumme fra Wally and Whiz: dansk producerede vingummi, der er 100% vegetabilske og uden kunstige tilsætningsstoffer. Vingummierne forhandles i pæne æsker og findes i følgende smage: grape med vanilje, grape med ingefær, solbær med jordbær og solbær med saltlakrids, lakrids med kaffe og lakrids med havtorn.

Oktober

SUPPETID

Græskar
-Græskar og Halloween den 31. oktober er uløseligt forbundet. Ofte udhules græskar og stilles med et stearinlys udenfor og skaber en hyggelig stemning. Men græskar kan naturligvis også spises.
Græskar stammer fra Amerika og var, sammen med majs og blåbær, en af de mest næringsrige hovedingredienser hos indianerne. I USA holdes hvert år Thanksgiving, festen hvor man fejrer venskabet mellem indianerne og nybyggerne. Her serveres sød ”Pumkin-pie”, som er en græskartærte.
Græskar er en af de grønsager, der indeholder flest betakarotener, som er det orange farvestof, der giver græskaret dens flotte farve. Desuden er fiberindholdet vældigt højt, til gavn for både din fordøjelse og din hormonbalance.
Græskar fås i mange størrelser og faconer fx butternut squash, spaghettigræskar eller den lille orange Hokkaido-græskar.
Græskar kan tilberedes som suppe sammen med gulerødder og ingefær, eller de kan fyldes med ris, valnødder, vandkastanie, rosiner og svampe eller de kan skæres i både og bages i ovnen. Græskar er sødlig i smagen og kan derfor også bruges til desserter, som bagt græskar-dessert eller i tærter og pier.


Rødbede
-Rødbeden er fyldt med naturlige farvestoffer, de såkaldte farvepigmenter betacyanin, der giver rødbeden dens flotte farve.
Betacyanin giver kraftig antioxidantbeskyttelse og er en vigtig faktor i leverens arbejde.
Rødbede har et utal af vitaminer og mineraler. Og så er rødbeder lav på kalorier, men rig på fibre. Rødbeden indeholder svovlforbindelser, der har evnen til at binde giftstoffer til sig.
Du kan spise rødbeder rå eller bage eller koge dem. Rødbede smager bedst, hvis du blander den fx med kapers, balsamicoeddike, peberrod eller andre kraftige smage. Den kan bruges i vegetabilske bøffer, i humus, i kager, smoothies, til suppe og så kan den naturligvis syltes.


Pastinak
-Pastinak er den af vores rodfrugter, som er mildest og sødest i smagen. Den ligner til forveksling persilleroden, men du kan kende forskel på dem, på den grønne top der, på pastinakken, sidder en smule sænket ned i den hvide rod. Som regel er pastinakken også større end persilleroden.
Rødderne dufter også forskelligt, persilleroden dufter og smager af persille. Pastinak er lækker i en rodfrugtmos, eller den kan ovnbages sammen med andre rodfrugter, eller den kan benyttes fint strimlet i wokretter.
En mos kan tilberedes af kartoffel, pastinak, persillerod og godt med løg, og krydres med reven muskatnød, olivenolie, salt og peber.
Pastinakken kan skæres i tynde stave og blancheres et par minutter i letsaltet vand. Derpå kan se spise som de er eller vendes i en lun salat, eller de kan marineres i en god vinaigre med krydderurter.

Rodfrugter passer godt til det kølige efterår, hvor kroppen har brug for flere vitaminer og mineraler, og lidt mere tung og varmende mad.

September

NEMT I HVERDAGEN

Courgetter- har en neutral smag og kan derfor anvendes til et utal af retter. De kan spises rå som spaghettistrimler, de kan farseres eller skæres i små tern og ovnbages sammen med tern af aubergine, peberfrugt og tomater. Derefter kan blandingen vendes med ricotta, der giver en cremet konsistens.




Broccoli- er en af de bedste grønsager for et stærkt immunforsvar. Den er fyldt med C-vitamin, svovl til leverens arbejde og mange fibre, der sikre en god fordøjelse.






Champignon- indeholder mange B-vitaminer og visse stoffer (germanium og inteferon), der sikre et stærkt immunforsvar. De kan bruges på samme vis som markchampignon. Sidstnævnte har lidt flere plantestoffer og et lidt lavere vandindhold.




Rødløg- har en mild smag og giver retterne en dyb og fyldig smag. Rødløg indeholder især A- og C-vitaminer samt svovl, der styrker leverens arbejde. Rødløgets farvestoffer gør det lidt mere nærende end de almindelige gule løg.




Spinat– Skipper Skræks foretrukne grønsag. Indeholder A- og C-vitamin, men også lutein som man ved forebygger aldersbetinget nethindedegeneration. Indeholder som alle grønne grønsager K-vitamin til knogler og blodets koagulering.




Pærer- er lækre at spise som de er, eller de kan benyttes i desserter eller sammen med oste. De kan også tilsættes smoothies, i grød eller som en del af en frugtsalat. ”Pære Belle Helene” er en kendt dessert, hvor kogte pære serveres med vaniljeis og chokoladesauce.




Æbler- har mange sunde plantestoffer i skrællen, så skrællen er rigtig god at spise med. Æble indeholder også C-vitaminer og fibre i form af pektin, der har en rensende effekt på kroppen. Æbler benyttes til kager og desserter eller sammen med kød, fx med fjerkræ, stegt flæsk eller i karryretter.

Netop nu 2015

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00