Netop nu

Juni

alt
GRØNNE GRØNTSAGER

Når vinteren er forbi, får man uvilkårligt lyst til alle de dejlige grønne grønsager og urter, der dukker op af jorden. Det er klorofyl, der giver den flotte, grønne farve til disse grønsager. Generelt er de grønsager fyldt med kalk og magnesium og er en af de bedste kilder til plantestoffet lutein, der virker som en antioxidant og forebygger aldersblindhed.
De grønne grønsager tæller bl.a. spinat, asparges, salater, broccoli, grønne kål, avocado, courgette, grønne bønner og alle de skønne krydderurter.
Tænk bare hvordan basilikumkan højne en caprese med søde tomater og mozzarella eller basilikum i en pesto sammen med valnødder og hvidløg.
Kørvelklæder både fisk og asparges, og de mest almindelige persille, dild og purløgsom pynter såvel varme som kolde retter eller på smørrebrød.
Hvis vi tæller drikkevarer med, så kan vi også tænke på grøn te, som er fyldt med plantestofferne fenoler og quercitin, der er kraftige antioxidanter.

Prøv et par af mine opskrifter med grønne grøntsager:
alt
BLÅ OSTE

De bedst kendte blå oste er nok roquefort, gorgonzola, stilton og Blå Castello. De findes i milde og kraftige udgaver og går ofte godt i spænd med søde og syrlige frugter, men er også velegnede i mange saucer og salater. Den blå farve kommer fra svampen penicillium roqueforti, som osten bliver podet med.

Blå Castelloer en blåskimmelost med en mild smag. Konsistensen er cremet, og uden egentlig skorpe. Blå Castello kan spises uden tilbehør blot med brød og kiks eller til frugt. Den giver en rund smag i sauce, til gratineringer og som dressing i bagte kartofler.
Roqueforter nok den mest kendte franske blåskimmelost. Den har en fyldig smag, der gør den god som dessert med lidt sødt, fx kvædegele, eller tørrede frugter som figner eller abrikoser. Osten passer også godt i dressinger, saucer eller skåret i tern i salater.
Gorgonzolaer fra Italien og en af verdens ældste blåskimmeloste. Den har en smuldrende og blød tekstur med en nøddeagtig aroma. Om smagen er mild eller skarp afhænger af ostens alder. Gorgonzola er velegnet i salater eller i varme retter, hvor man gerne vil opnå en blåskimmelsmag. Den er også egnet i dressinger, i saucer, på et ostebord eller som en del af en tapas-anretning.
Stiltonkaldes ofte for "ostenes konge" og har en fantastisk smag, en kraftig men rund og let salt smag. Den er måske den flotteste af alle de blå oste, med sin fine marmorstruktur og let gullige farve. Osten er lækker på ostebordet eller som snack, med enten nødder, tørrede abrikoser, dadler eller friske figner. I England er der visse steder tradition for, at man blødgør ostemassen med portvin, for at gøre den ekstra delikat.

Prøv et par af mine opskrifter på salater med blå ost:

Netop nu 2015

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00