Netop nu

December

NØDDER & MANDLER
Mandler, valnødder, cashewnødder, hasselnødder, jordnødder, macadamianødder, paranødder, pekannødder og pistacienødder – alle er de rigt repræsenteret i julens mad, desserter, småkager, gløgg og godter.

Ser vi ernæringsmæssigt på dem, er det små sundhedsbomber med højt indehold af fibre og mineraler som magnesium, zink, jern og selen. Alle påvirker de i kroppens hormoner, enzymer, signalstoffer og stofskifte på en positiv måde. De sunde, hjertevenlige fedtstoffer er også rigt til stede og sikre bl.a. en velfungerende hjerne, optimal energi og en blød hud. Dertil indeholder de alle E-vitamin, en god antioxidant, som sikre at olien i nødder og mandler ikke bliver harsk.

Gå efter de nødder du allerbedst kan lide, når der skal bages eller tilberedes andet, hvor nødderne er en af ingredienserne. I bagværk og konfekt smager det himmelsk at kombinere nødderne med chokolade, nougat og rosiner eller måske med lakrids, syltet appelsinskal eller rosa peberkorn.

Se mine dejlige opskrifter med mandler & nødder:

MARCIPAN

Marcipan indgår i julens konfekt og nytårets kransekage, men også i desserter, kager og småkager. Marcipan er lavet af ca. 60% mandler, samt sukker, sirup og ofte også abrikoskerner. Hvis du bruges marcipan til kransekagen nytårsaften, så kan du lave kransekage-ringene i god tid og lægge dem i fryseren. Når de er let frosne, er de nemmere at samle og pynte. Tag ringene ud ca. en time før, du vil samle kransekagen.
I Dalgaard finder du et stort udvalg af marcipan, til eksempel:

  • Rå, ren marcipan
  • Økologisk marcipan
  • Bagemarcipan
  • En ekstra grov marcipan
  • Marcipan med lakrids
  • Marcipan med mint og chokolade
  • Marcipan med ekstra nødder
  • Marcipanlåg


KANEL
Duften af kanel er indbegrebet af jul. Og faktisk er kanel en af de sundeste ingredienser i juletiden, og allerbedst hvis du vælger den ægte kanel, kaldet Ceylon-kanel. Kigger vi på sundheden, så har kanel en positiv virkning på blodsukkeret. Kanel er nemlig med til at tage sukkertrangen og kanel hjælper sukkeret ind i cellerne, hvor det omdannes til energi. Kanel er rig på antioxidanter, virker antiinflammatorisk og styrker immunforsvaret.
Og så smager kanel vidunderligt i desserter, kager, gløgg, te, kakao og lammeretter – ja, faktisk klæder kanel både det søde og det salte køkken.
Hos Dalgaard finder du også teer med kanel fx Pukka´s:

  • Star Anise & Cinnamon
  • Vanilla Chai
  • Licorice & Cinnamon

Prøv mine dejlige opskrifter m/kanel:


ANDECONFIT
Andeconfit kan du tilberede selv, men endnu nemmere er det, i en travl juletid, at købe på dåse, hvor der findes rigtig velsmagende udgaver af confiterede andelår. Confitering er en gammel fransk konserveringsmetode, hvor man først salter og derefter langtidssteger kødet, for derefter at opbevare det i fedt. Andelårene bliver virkeligt møre. Er de på dåse, skal de blot steges på panden eller i ovnen, inden de serveres.

JULEGRØNT
Tre grønsager, der ofte benyttes i forbindelse med julen, er rødkål, julesalat og rosenkål. Alle tre indeholder de mange vitaminer, svovlforbindelse som bl.a. bruges til leverens arbejde og fibre til fordøjelsen. De er derfor blandt de sundeste grønsager, der findes. De kan alle tre anvendes rå eller tilberedte.

Prøv mine dejlige vintersalater:

JULEMADEN DEN 24. DECEMBER
Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen. Ellers lider man både af træthed og stress, når gæsterne kommer. Du kan stege anden, dagen før, og varme den på selve dagen og give den grill, så skindet bliver sprødt. Hvis du vil, kan du udbene anden, og skærer den i passende stykker, der lægges på bageristen og grilles lige før julemiddagen skal serveres.
Kartoflerne, til de brunede kartofler kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan snildt tilberedes et par dage før.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.

Her flg. de 7 vigtigste opskrifter til jul & nytår:

November

PIC-A-DELI - SALAT PÅ DIN EGEN MÅDEMåske har du allerede set den nye salatbar som Dalgaard har sat op i grøntafdelingen. Konceptet består i, at du fylder en skål med diverse salater, præcis som du ønsker. En super nem måde at komponere en salat lige som du og familien kan lide den. Du bestemmer selv, hvad der skal i skålen og hvor meget. Skålen vejes og betales så ved kassen. Der findes også bestik ved salatbaren, og både skålen og bestik er lavet af genbrugsmaterialer.
Salatbaren har et meget stort og varieret sortiment, så du kan sammensætte din egen specielle salat, om det er til frokost, aftensmad, efter din træning eller en salat til weekendens brunch.
Personalet i grøntafdelingen holder meget skarp kontrol med, at varerne hele tiden er top friske. Fra salatbaren kan jeg i korte træk nævne:

  • Kornsalater: tabbouleh, boghvede-belugalinsesalat, sort bygsalat, pastasalater
  • Grønsager: grønne salatblade, rødløg i skiver, grønsagsmix, agurk- og avocadotern, broccolibuketter
  • Bælgfrugter: blandede soja- og kidneybønner
  • Frugt: rød grapefrugt, æblebåde, melon-mix, ananastern, mangotern, frugtsalat
  • Topping: med enten gojibær, abrikoser, ananaskirsebær eller kokos
  • Dressing: Rhode Island, Cæsar, Sweet Chili eller Hvidløg


SUPPE
Efterår og vinter er suppetid, og suppe har virkeligt fået et comeback de seneste år. Og ikke uden grund, for en suppe kan indeholde så mange lækre ingredienser og blive et varmende, mættende og meget velsmagende måltid.
Suppe er velegnet, hvis du holder ”Meatless Monday”, hvor middagsmaden så kan bestå af fx Vichysoise, som er en nem og billig porre-kartoffelsuppe, kikært-gulerodssuppe, indisk linsesuppe, Borsjtj (russisk rødbedesuppe), svampesuppe eller måske en ærte-avocado-myntesuppe.
Er det ikke ”Meatless Monday” så er mulighederne fx gullaschsuppe, fish-chowder, kylling-karrysuppe eller en klassisk hønsekødssuppe for blot at nævne nogle få.
En suppe bliver smuk af garnering, og ofte passer en sprød topping rigtigt godt til en blendet suppe.
Langt de fleste supper har følgende elementer i sig:

  • Fedtstofsom fx olivenolie, ghee eller kokosolie
  • Aromasom fx løg, selleri, fennikel eller gulerod
  • Urter og krydderiersom frisk hvidløg, kommen, spidskommen eller chiliflager
  • Hovedingrediensersom kød, fisk, grønsager, bønner og linser
  • Væskefx bouillon, fond, kokosmælk
  • Toppingsom friske krydderurter, ristede frø eller nødder, bacon, fetaost, friterede kapers, croutoner
Prøv nogle af mine opskrifter på dejlige supper:


MORTENS AFTEN
Mortensdag er den 11. november, og Mortensaften er den 10. november. Dagen er opkaldt efter Sankt Martin, der grundlagde sit første kloster i Gallien i 361 og kaldes "Galliens apostel". Han blev udnævnt til biskop i Tours, og døde i november 397 på en missionsrejse. I 659 blev han ophøjet til helgen.
Der findes en legende, der fortæller om, hvorledes Sankt Martin blev biskop, og det er netop denne legende, der gør, at vi spiser and Mortensaften. Den meget hellige, men også ydmyge, Sankt Martin var ikke interesseret i at blive biskop, og da man kom for at overdrage ham værdigheden, skjulte han sig i en gåsesti. Da gæssene begyndte at gække og larme, blev han opdaget, hevet frem og tvunget til at blive biskop. Angiveligt benyttede han sin nye værdighed til at straffe de irriterende gæs, ved at man hvert år den 11. november skulle dræbe og spise dem.
Da gås er en temmelig dyr spise, er den senere blevet erstattet med den både mindre og billigere and.
Se mine opskrifter på en dejlig Mortens Aften menu:


THANKSGIVING DAY
Thanksgiving Day fejres altid den 4. torsdag i november og er absolut amerikanernes største og mest betydningsfulde helligdag.
Traditionen i forbindelse med Thanksgiving Day er, at hele familien fra nær og fjern samles og spiser stegt kalkun med rosenkål, tranebærsauce, kartofler, og Pumpkin Pie (græskartærte) til dessert.
Nu er kalkun jo et vældigt stort dyr til en almindelig familie på en hverdag, men kalkunen kan jo erstattes med en kylling, og så kan du lade tilbehøret være amerikansk, hvis du vil følge den amerikanske tradition.
Se mine opskrifter på en dejlig Thanksgiving tilbehør:

Oktober

GULERØDDER
- har et højt indhold af fibre, der mætter og gavner din tarmflora. Guleroden er en af de grønsager, der indeholder mest betakaroten, kun overgået af sød kartoffel. Betakaroten giver den smukke orange farve og er med til at styrke dit immunsystem. Da betakaroten er fedtopløseligt, er det en god idé at spise guleroden sammen med noget der indeholder fedt fx nogle nødder eller mandler, så får du mest gavn af vitaminindholdet.
Der er ikke nogen bivirkning ved at spise mange gulerødder, det eneste der sker, er at man får en gul-orange farvetone i huden, som også kan ses hos babyer, der spiser mange purerede gulerødder.

Prøv min dejlige opskrift på:
Orange suppe

SØDE KARTOFLER
Arkæologer har fundet rester af søde kartofler i inkaruiner i Peru, som daterer sig tusinder af år tilbage. Da Columbus gik i land i den nye verden i 1492, blev han tilsyneladende så betaget af den velsmagende grønsag, at han tog nogle søde kartofler med sig tilbage til Spanien.
Den søde kartoffel er den bedste kilde til betakaroten. Desuden er den rig på A- og E-vitamin til dine slimhinder og dit immunforsvar, og den kan også bryste sig med et højt indhold af fibre og mineraler. Den er ikke i samme familie, som den almindelige kartoffel, så tåler du ikke almindelige kartofler, så kan du sagtens spise søde kartofler. Den er enkel at tilberede – kan skæres i tern og vendes med olivenolie og lidt finthakket chili og bages i ovnen 20-30 minutter afhængig af ternenes størrelse. Børn er glade for sød kartoffel pga. dens søde smag, og små børn kan spise den som mos.
Den søde kartoffel kan bages hele eller halve i ovnen. Den bliver blød og nærmest karamelliserer af sig selv, uden brug af sukker eller smør.
Du kan også blande søde kartoffelskiver med olivenolie, frisk rosmarin og hvidløg og bage dem i ovnen ca. 25 minutter, og drysse med ristede pinjekerner og persille før serveringen.

Prøv et par af mine skønne opskrifter med søde kartofler:

APPELSIN
I slutningen af 1400-tallet førte nogle portugisiske søfarere appelsinen til Europa. Den søde appelsin blev et hit i Europa, og i dag ved vi, at den er fyldt med gode sager.
Appelsiner er rige på C-vitaminer, og sømænd på langfart vidste at spiste de masser af citrusfrugter, så kunne de undgå den farlige sygdom skørbug, en sygdom der medførte blødninger i hud og tandkød, manglende appetit og træthed.
I skrællen sidder nogle sunde plantestoffer, limonen, så kom usprøjtet appelsinskræl i smoothie, brød eller gryderetter, eller kom skrællen af en usprøjtet appelsin i en karaffel vand; det giver en fin, let smag til vandet.
Appelsiner indgår i mange desserter, is, sorbet, fromage, marmelade og kager, men også i salater og hovedretter som gulerodssuppe smagt til med appelsinsaft eller søtunge-, and- eller mørbrad á la orange.
Du kan tilberede en ganske enkel dessert, ved at hælde Grand Marnier over bær og appelsinskiver.

Prøv et par af mine dejlige opskrifter med appelsiner:

LAKS
Laks hører til blandt de fede fisk. De indeholder flerumættede omega-3 fedtsyrer, som gør at deres væv kan holdes bløde i det kolde vand, ellers bliver de stive og ubevægelige og går til bunds. På samme måde holder omega-3 fedtsyrer dine væv bløde og smidige. Omega-3 fedtsyrerne er super sunde og vigtige for dit humør, dine led, hjerte-karsystemet, en smuk hud, din hjerne og koncentrationsevne.
Laksen indeholder desuden D-vitamin, der styrker immunforsvaret og er vigtigt for dine knogler. Laks indeholder også B12-vitamin, som stort set kun findes i animalske fødevarer, og som er meget vigtigt for nervesystemet, og for at kunne huske. Laks kan tilberedes på et utal af måder, i ovn, på pande eller pocheres i gryde. Laks kan fx steges i et ildfast fad med små tomater, asparges, halve citroner og pancetta. Eller kødet kan anvendes i tærter eller røres til lakserilette.
Du kan også anvende laks til sushi, der er det bare vigtigt, at du nævner i Fiskebutikken, at det er til sushi, for så vil laksen have været frosset kort, for at dræbe eventuelle parasitter.

Prøv et par af mine opskrifter med laks, fx:

Bagt laks med parmesan-krumme
(2 stk. laksefilet)
Bland 50 g smuldret brødkrumme med 1 håndfuld hakket basilikum, 2 spsk. reven parmesanost, 1 spsk. olivenolie, salt og peber.
Vend 2 stk. laksefilet i blandingen, så laksen er dækket.
Sæt laksen i en 225° varm ovn ca. 15 minutter, til laksen er netop færdigstegt.

Laks viklet i prosciutto
(pr. person)
Læg 2 tynde skiver prosciutto ved siden af hinanden. Læg et stykke laksefilet uden skind på og rul laksen ind i skiverne, så laksen er helt dækket.
Varm lidt olivenolie på en pande og steg laksen ca. 4 minutter på hver side, til den er netop gennemstegt.
eller
Laksetærte m/courgette & spinat

ORANGE LINSER
De orange linser også kaldet splitlinser er et godt alternativ til animalsk protein. Ud over proteinerne får du langsomme kulhydrater som giver et stabilt blodsukker, B-vitaminer, mineraler og plantestoffer. Desuden har linserne et højt indhold af fibre, der gavner fordøjelen og giver mæthed. Linser er lette at tilberede og de skal ikke ligge i blød, som de øvrige bælgfrugter skal. Splitlinser koger ud og kan derfor anvendes til en suppe eller en sovs, hvor de kan give lidt fylde og tykkelse.

Prøv min dejlige opskrift på:
Dahl

PUKKA TE I ORANGE ÆSKER
Oktober er lig med efterår og mere indendørs hygge og varme drikke. Pukka har tre orange æsker med te:
”Three Ginger” der indeholder ingefær, galanga og gurkemeje. Alle tre urter er stærkt antiinflammatoriske. ”Relax”, der indeholder fennikel og kamomille, og dermed virker meget beroligende på kroppen.
”Lemon, Ginger, Manuka honning”. Manuka honning er kendt for sin antibaterielle virkning, lemon for sin friskhed og ingefær der er roden til alt godt.



OG SÅ LIDT GRØN FARVE - MATCHA
Matcha er helt fint grønt te-pulver, som er blevet drukket af munke gennem årtusinder, ligesom matcha bruges ved traditionelle te-ceremonier i Japan. Hvor man med almindelig grøn te drikker et udtræk af tebladene, indtager man med matcha selve tebladene.
Straks efter høsten dampes og tørres bladene. Efter dette males teen til fint pulver og bliver til matcha. I stedet for at lade tebladene trække i vand, tilsættes alle tebladenes egenskaber i pulveret. Derfor optager man al næringen fra bladene. Det siges, at én kop matcha te af god kvalitet ernæringsmæssigt svare til 12 kopper almindelig grøn te.
Matcha er et glimrende alternativ til kaffe. Matcha indeholder koffein, men er opkvikkende på en mere mild måde, da koffeinen optages over længere tid, så effekten er langsigtet og ikke så voldsom for kroppen.
Der er ubeskriveligt mange gode grunde til at drikke matcha. For det første smager den vidunderligt.
Dernæst er den fyldt med catechiner, der virker som antioxidanter, som bl.a. beskytter din hjerne og giver bedre hukommelse. Catechiner har desuden en antibakteriel virkning, hvilket er godt fx ved tandproblemer. Det er catechinerne, der beskytter selve planten mod insekter, og det er catechiner der heler planten, hvis den får en skramme på et af dens blade.
Polyfenoler er en anden antioxidant i matcha. Den modvirker kroppens aldring, beskytter mod nogle af vores livsstilssygdomme, styrker immunforsvaret og hjælper bl.a. til en smuk, elastisk hud.
Matcha får sin smukke grønne farve fra klorofyl, der hjælper kroppen med at afgifte, virker basisk og øger optagelsen af de mineraler, man indtager sammen med klorofylholdig mad eller te.
Endelig er der velvære i at drikke matcha. Matcha indbyder til at blive nydt en stille stund i rare omgivelser.
Teen piskes i 70° varmt vand. Tilberedningen fremgår på bagsiden af posen.
Matcha kan anvendes til te, desserter, kager, pandekager, pistaciebrød, mandel-dadelkugler, is, i chiagrød eller i en smoothie.

Prøv et par af mine sunde opskrifter med Matcha:

September

HORNFISK
Fiskebutikken sætter fokus på hornfisk i september, en af de måneder, hvor hornfisken er allerbedst.
Hornfisken er lang og smal med stærkt forlængede over- og underkæber, som danner en slags næb, med mange nåleformede tænder. Hornfisken er mørkeblå-grønlig med sølvglinsende, perlemorsagtige sider. Men nok allermest er den kendt for sine grønne ben.
Hornfisken lever i det østlige Atlanterhav og dens vandring er helt speciel. Den vandrer tidligt i foråret fra det østlige Atlanterhav til De Britiske Øer og videre til Nordsøen, Kattegat og Bælthavet for at gyde. Efter gydningen fortsætter hornfiskene vandringen ind i Østersøen, hvor de æder sig fede, før de i august-september atter vandrer ud i Nordsøen. Hornfisken er en halvfed fisk, der indeholder de sunde omega-3 fedtsyrer og et højt indhold af D-vitamin, selen og jod.
Hornfisk kan spises ligesom stegte sild eller den kan bages i ovnen naturel eller med fx tomater og løg. Rester af stegt hornfisk kan marineres og spises koldt som pålæg på rugbrød, eller de kolde rester kan anvendes til hornfiskesalat, hvor hornfisken blandes med kapers, citron, cremefraiche og dild eller purløg. Hornfisk i gelé kan tilberedes, men spises ikke så ofte i dag.
Hornfisken er delikat, uanset om fisken paneres, steges eller grilles. Naturligvis filetere fiskedrengene hornfisken for dig, så du ikke selv skal kæmpe med de grønne ben.

Prøv min dejlige opskrift på: Ovnstegt hornfisk

SOLMODNE TOMATER
Tomatsæsonen topper netop nu, hvor tomaterne er solmodne og med en smag af sødme og fin syrlighed. Egentligt er tomaten en frugt, men anvendes som en grønsag. Når de er modne får tomater både sødme, syrlighed og masser af aroma. Nogle gange kan du være heldig at få gule, orange, grønne eller stribede tomater eller en næsten sort variant.
Solmodne tomater er fyldt med farvestoffet lykopen, der beskytter kroppen mod livsstilssygdomme, virker antiinflammatorisk og beskytter huden som solskoldning. Tomater har smagen umami, som er en udefinerbar smag, som forstærker andre smage, der spises samtidigt. Det er en af forklaringerne på, hvorfor tomater indgår i så mange sammenhænge.
Tomater har jo et utal af anvendelses muligheder de kan naturligvis nydes på et stykke mad med mayonnaise og purløg, de kan anvendes i salater, saucer, gryderetter, ovnsteges, gratineres, til pizza, tærter eller de kan henkoges.
Cherry- og blommetomater: der er hundredevis af sorter af disse små, runde eller aflange tomater. Gå efter en dyb rød farve, så får du mest smag og mere lykopen. Deres naturlige sødme forstærkes, hvis tomaterne opvarmes fx i ovnen ved lav varme sammen med hvidløg, olivenolie og timian.
San Marzano: måske den mest kendte sort. Den har fast tomatkød og en krydret og sødmefyldt smag.
Bøftomater: ud over at være sjove og smukke at se på, så er det en tomat med masser af kød og kun få kerner. De er fantastiske at tilberede til tomatsauce, netop på grund af få kerner og meget tomatkød, en sauce der kan bruges pastasauce, lasagne eller suppe. Tomaterne kan også lægges taglagt med mozzarella og basilikum. Deres størrelse gør dem også velegnede til at fylde fx med ris eller andre korn vendt med krydderier.
Snacktomater er et hit i skolemadpakken, og de små tomater i farverne gul, orange og rød.

Prøv et par af mine skønn opskrifter med tomater:

RØDBEDER
Rødbede er sprængfyldt med næringsstoffer, den er ikke så dyr at købe og kan anvendes på et utal af måder. Den styrker din lever, gør dit immunforsvar stærkere og virker som en kraftfuld antioxidant.
Rødbede er fattig på kalorier, men rig på fibre, og du kan spise den rå, bagt eller kogt. Eller du kan juice den eventuelt sammen med æble, gulerod og ingefær. Rødbede smager allerbedst, hvis du blander den med en kraftig smag fx kapers, balsamicoeddike eller peberrod.
De nye rødbeder er en lille delikatesse og lyser op i retter med deres farver, der ikke kun tæller den lilla, men også gule, hvide og de stribede bolsje-rødbeder. Nye rødbeder kræver ikke megen tilberedning.

  • Bland kogte rødbeder med appelsinfileter, usprøjtet appelsinskal, revet ingefær og en anelse honning.
  • Fordel tynde rødbedeskiver på et fad med rucolasalat. Hæld en dressing af balsamicoeddike, olivenolie, salt og peber over og drys med ristede græskarkerner og lidt fetaost.
  • Riv rå rødbede og bland det med kapers, peberrod, rucolasalat og din yndlingsdressing.
  • De kan koges som gulerødder og vendes med god olivenolie, krydderurter, salt og peber.
  • Du kan også sagtens bruge dem rå fx ved at skære tynde bånd med en kartoffelskræller og vende dem i en salat. Båndene kan også sauteres kort i olie, salt og peber og vendes med vineddike, timian eller rosmarin og hvidløg – nemt og godt.
  • Rødbede passer perfekt med gedeost, nødder og balsamico-glazé. Osten kan skiftes ud med fetaost, hvis du bedre kan lide det.
  • De bolsjestribede rødbeder lyser smukt op i en Salad Nicoise.
  • Du kan lægge en kogt rødbedeskive i din burger sammen med en burgerbøf, syltede løg, en skive ost og et spejlæg.
  • Rødbeder kan fermenteres med fennikelfrø, salt og dild. Fermenterede rødbeder er med til at pleje din fordøjelse og booste dit immunsystem.
  • Rødbeder går også fint i en indisk karry sammen med tomater, kokosmælk, vilde ris og krydderier som sennepsfrø, karry, ingefær, lime og frisk koriander.
  • I dag anvendes rødbeden også i chokoladekage.
Rødbeder er det perfekte tilbehør:

BLOMMER
Blommer er en stenfrugt, der har dybe rødder i de danske haver og plantager. Det skiftende klima her hjemme er perfekt til dyrkning af blommer, hvis historie går helt tilbage til vikingetiden.
Blommer kan nydes, som de er eller bruges til dessert, marmelade, chutney, bagning eller gammeldags blommegrød.
Er blommerne lidt for syrlige, når de købes, så kan de ligge ved stuetemperatur et par dage, så modner de yderlegere og sødmen kommer frem.
En blomme er moden, hvis man skærer den over på midten og stenen falder let fra kødet. Blommer har ikke så lang holdbarhed, men kan fryses hele eller halve og udstenede.
Reine Claude er grøn, men bestemt ikke sur, som farven måske kan indikere. Tværtimod er det en dejlig sød spise-blomme. Den kan naturligvis nydes som den er, men er også velegnet til kager, desserter, kompot, trifli, tærter, saft og chutney. Dens sødme passer også godt i salater med blå ost og valnødder.
Viktoriablomme er nok den mest kendte blommesort i Danmark. Den er stor, smuk og oval i faconen med en flot rød-orange farve og saftigt, velsmagende frugtkød. Den spises som den er, men er knap så god til syltning, fordi den er svær at udstene.
Sveskeblomme spises sjældent som den er, men bruges derimod ofte til tørring – så bliver den til en sveske!
Den er stor, blå, fast i kødet og krydret i smagen. Den passer fint til frugtgrød, syltning og til marmelade.
Opalblomme er en rødlilla, mellemstor blomme med flot gult kød. Den kan nydes direkte som den er eller tilberedes til saft eller grød.

Prøv mine dejlige opskrifter med blommer:

Juli & August

VANDMELON
Sol, solhat og vandmelon – hører sommeren til. Med sin saftige og sprøde konsistens og dens høje vandindhold på 92% passer den perfekt til sommerens varme dage. Desuden er den sund og fuld af vitaminer og antioxidanter. Derudover har vandmelon et lavt kalorieindhold på kun 34 kcal pr. 100 g. Et af de vigtige stoffer, der gør vandmelon ekstra sund om sommeren er lycopen, som er et plantestof, der giver vandmelon dens smukke farve og virker som naturlig solbeskyttelse. Lycopen er en antioxidant, der neutraliserer de frie radikaler, der opstår, når UV-stråling rammer huden. Du finder også lykopen i tomater, røde bær og abrikoser.
Vandmelon smager skønt og er let at transportere, skåret i skiver, hvis turen går til stranden eller det handler om en picnic i det grønne.
Hvis du banker let på en vandmelon og den lyder hul – så er den lige som den skal være, sød, sprød og saftig.

Tips til vandmelon:
  • Du kan presse vandmelon til en frisk og sød juice.
  • Du kan skære vandmelon i firkantede stykker, sætte dem på en ispind og fryse dem 2 timer i fryseren. Derpå vendes toppen i smeltet chokolade
  • Vandmelon smager delikat sammen med basilikum og fetaost
  • Skær den i tern og brug den i frugtsalaten
  • Et par stykker vandmelon og en myntekvist i en kande vand, er smukt og giver en frisk smag
Prøv mine dejlige opskrifter med vandmelon:

KOLDSKÅL
Der findes næsten ikke noget mere sommerligt end koldskål. Oftest er den lavet på kærnemælk, men i de senere år er der kommet flere variationer frem. Man ser også nogle små mejerier, der har lavet deres egen variant af koldskål.
Koldskål er en dansk opfindelse, der stammer fra 1900-tallet, hvor kærnemælken blev udbredt i Danmark.
De fleste kender koldskål fra de tidlige barndomsår, og derfor har den også et tvist af nostalgi hos de fleste af os.
Traditionelt er den tilberedt af kærnemælk, æg, sukker og vanilje og serveres med kammerjunker eller knasende mysli. Men nye varianter er dukket op, hvor koldskålen tilberedes med jordbær, appelsin, banan eller hindbær.
Har du ikke tid eller mulighed for selv at tilberede koldskål, så kan du købe økologisk koldskål med citron, rørsukker og ægte vanilje fra Øllingegaard. Desuden har Arla som varianterne: koldskål med citron, koldskål med tykmælk og jordbær og koldskål med tykmælk og æg.

Dejlige koldskåls-opskrifter:

GOURGETTE
Det er oplagt at skrive om courgetten netop nu. Godt nok kan den købes på alle tider af året, men lige nu – og senere hen på året, vrimler det ofte med courgetter i haverne. Og har du den ikke i haven, så er den ikke dyr at købe, og der er et utal af måder, hvorpå courgetten kan anvendes. Courgetter har en neutral smag og kan derfor anvendes til et utal af retter. De kan spises rå som spaghettistrimler, de kan farseres, bruges til vegetariske frikadeller eller som ingrediens i kødfrikadeller. Den kan tilberedes i tærter eller salater – eller courgetten skæres i små tern og ovnbages sammen med tern af aubergine, peberfrugt og tomater. Derefter kan blandingen vendes med ricotta, der giver en cremet konsistens.
Den er kalorielet, har et godt indhold af fibre samt mineralerne kalk og magnesium, som vi bl.a. bruger til vores knogler og kredsløb.

Courgette-pasta m/pesto

KRYDDERURTER
Om sommeren skyder krydderurterne op i mange haver. De giver velsmag til sommerens lette retter og er samtidigt små sundhedsbomber.
Krydderurter har haft betydning for både mennesker og dyr siden oldtiden, og der var en mangfoldighed af krydderurter i middelalderens klosterhaver.
Krydderurter kan bruges i salater, saucer og dressinger – eller som drys på sommerens æggemad, kartoffelmad eller sildemad.
Frikadellefarsen kan tilsættes krydderurter, de nye kartofler koges med en håndfuld løvstikke, eller de ny-kogte kartofler kan vendes i en pesto af basilikum, persille, olivenolie og pinjekerner.
Har du brug for tørrede krydderurter, så har Dalgaard krydderurter fra Santa Maria, fra Mill&Motar og økologiske tørrede urter fra Urtekram.

Basilikum:de velduftende blade er en bombe af vitaminer og mineraler som jern, magnesium, beta-karoten og C-vitamin. Anvendes til pesto, salater, grønsagsretter og i rigelige mængder over tomatsalaten. Brug den helst rå, da den mister sin smag ved opvarmning.
Brøndkarse:er medlem af Korsblomstfamilien og indeholder ligesom resten af den familie næringsstoffer, der stimulerer din lever til at arbejde optimalt. Er en god kilde til C-vitamin og folinsyre – og fibre, der hjælper kroppen til at udskille affaldsstoffer. Den egner sig i omeletter, i salater eller ganske enkelt som tilbehør til kød og fisk.
Dild:strutter af karotener og C-vitamin. Frisk dild mister smagen, når den opvarmes, så tilsæt den til sidst i varme retter eller nyd den frisk og kold. Kørvel: er bl.a. rig på C-vitamin, jern og magnesium. Den har en let indvirkning på fordøjelsen og virker mod oppustethed. Brug fx kørvel i omeletten sammen med purløg og server den med brød og tomatsalat. Kørvel smager også fantastisk sammen med æg og asparges.
Mynte:fremmer fordøjelsen og virker beroligende. Mynte indeholder mentol, som virker desinficerende og antibakteriel. Passer perfekt til grillet lam, i smoothies, i frugtsalat eller brug den som ingrediens i raita.
Oregano:er på top-5 over de mest antioxidantrige urter og er god for fordøjelsen. Den har sin oprindelse i Italien og passer derfor perfekt til italiensk retter.
Persille:er sprængfyld med næringsstoffer og en ren antioxidantbombe. Den indeholder fx C-vitamin, der styrker immunforsvar og bindevæv. Persille indeholder også K-vitamin, der får blodet til at koagulere og er vigtig for sunde knogler. Det er klorofyl, der giver den grønne farve både i persille og andre grønne urter. Er bl.a. kendt til pesto og til at give frisk ånde efter at have spist hvidløg.
Purløg:et skønt drys med en mild løgsmag. Indeholder A- og C-vitamin og jern, sidstnævnte transporterer ilt rundt i kroppen. Brug den som drys i supper, salater, dressinger eller på ægge- og kartoffelmaden.
Timian:indeholder thymol og bruges derfor ofte som te mod halsonde og luftvejsinfektioner. Den smager skønt i supper, marinader, tomatretter, ovn- og gryderetter.

Dejlige retter med krydderurter:

PICNIC
Er vejrudsigten god, så er det tid til at tage et tæppe og en picnickurv under armen. Nyd maden på badebroen, i parken, i haven eller på stranden. Viser vejrguderne sig ikke fra deres bedste side, så kan en picnickurv også sagtens bruges indendørs.



Ideer til picnic:
  • Charcuteri fra Dalgaards delikatesse
  • Fiskefrikadeller med remoulade fra Fiskebutikken
  • Rygeost fra Osteafdelingen serveret med radiser, purløg og rugbrød
  • Grønsagsstave med ærtecreme
  • Pirogger og wraps
  • Ovnstegt kyllingelår
  • Lækkert brød fra Brødstationen
  • Kage til den søde tand
  • Vin, vand og lemonade
Ideer til picnic:

GRILL
Danskerne er et af de folk i verden, der er meget glade for at grille. Når det er sommer er det grill-vejr – næsten altid! Når kullene alligevel er i gang kan du lige så godt udnytte dem optimalt fx til kød, fisk, grønsager og desserten. Det smager super godt at grille majskolber, hjertesalat skåret i halve eller skiver af aubergine. Desserten kan let være grillet ananas eller grillede bananer fyldt med mørkchokolade og serveret med vaniljeis.

Tips:
  • Pølser: grill pølser ved indirekte varme. Det giver saftige og lækre pølser. Prik pølserne med en nål, før de lægges på, så sprænger de ikke. Hvis pølser springer mister de saft og smag. Pølserne kan serveres med mayonnaise rørt med hvidløg og sennep, ketchup og krydrede, bagte kartoffelbåde.
  • Burgere: kødet kan røres med forskellige krydderier, chilisauce og/eller sennep. Frys dine burgere 1 time inden de skal grilles. Det gør at de holder formen bedre under grilning og ikke hænger fast i risten. Tag bøfferne ud af fryseren 15 minutter før de skal tilberedes. Du kan naturligvis også samle en burger omkring et rigtig bøf, fx en ribeye steak. Burgeren kan serveres med fritter af søde kartofler eller gulerødder eller helt almindelige kartoffel-fritter.
  • Kyllingebryst: skal du grille kyllingebryst, så pensl det med en blanding af honning, sojasauce, reven ingefær, lidt chili og olie. Det giver god smag til kødet.

Juni

JORDBÆR
Jordbær og sommer hører uløseligt sammen i Danmark. Ligesom jordbær også hører sammen med Sankt Hans og ny-udsprungne studenter.
Jordbærret er en lille helsebombe fyldt med C-vitamin og silicium, som begge dele styrker bindevævet i din hud og dine led. Den smukke, flotte røde farve skyldes plantestoffet anthocyanin, der beskytter kroppen mod skader fra frie radikaler skabt fx af forurening, rygning, ødelagte fedtstoffer eller al for megen solbadning.
Jordbær er en vidunderlig spise med sukker og fløde, hvis det skal være nemt. Eller serveret med softice, eller marineret i hyldeblomst, eller måske dyppet i smeltet hvid eller mørk chokolade. Jordbær kan blandes med grønne salater og hasselnødder - eller de kan serveres som jordbærkoldskål. De kan også tilberedes til grød, tærter, saft og marmelade. Eller ganske simpelt en jordbær-mad.
Jordbærrene skal ikke i køleskab, det stopper den naturlige modning og ødelægger smagen - og skyl kun bærrene hvis det er virkeligt nødvendigt.

Prøv mine opskrifter m/jordbær:

SPIDSKÅL
Spidskål er en smuk, let og sommerlig kål der enten fås som sart lysegrøn eller smuk lilla. Den er fyldt med næringsstoffer lige fra A-, C- og K-vitamin til svovl, kalk og magnesium og desuden med de sunde plantestoffer som lutein til dine øjne og indoler til din hormonbalance.
Spidskål er kalorielet, men til gengæld høj på indhold af fibre.
Sæsonens første spidskål smager mildt, senere på sæsonen bliver smagen en mere kraftig kålsmag. Spidskål kan snittes fint og sauteres i smør eller olivenolie med lidt finthakket rød chili. Den kan snittes fint og vendes med avocado, eller den kan skæres i kvarte og steges. Den egner sig også til at blive lynstegt i Thai-inspirerede wokretter. Mynte, nye ærter og feta går rigtigt godt sammen med spidskål, lige som bacon gør eller fint snittet spidskål vendt med et let moset blødkogt æg.

Prøv disse to dejlige opskrifter med spidskål:

KYLLING
Kylling kan naturligvis spises hele året, men det lyse, lette kød passer netop fint til sommertiden og dens retter som salater, sandwich og grill-retter. Fordelen ved kyllingekød er bl.a., at det ofte kun kræver kort tilberedningstid, og dermed er super godt som hurtig hverdagsmad.
Kødet er let at fordøje og indeholder B-vitaminer, zink og selen, der alle støtter din fordøjelse og dit immunsystem.
Heldigvis har man fået øjnene op for, at kyllinger skal leve et godt kyllingeliv de få dage, de lever. Man ved, at de kyllinger der går frit omkring får stærkere ben og vinger, bedre kød og en bedre fedtsyresammensætning – og så har de haft det godt, i den relativ korte tid, de er på denne jord. Kyllingekød går godt i spænd med en marinade af olie, lidt syre i form af citron eller balsamicoeddike, krydderurter, peber og tamari/sojasauce, det er med til at give kødet smag og mørhed. Du kan også bruge en færdig teriyakisauce til at give kødet smag.
Kylling kan anvendes til suppe, den kan ovnsteges, grilles hel eller i stykker eller benyttes i sireretter. Eller kødet kan kommes i tærter, samosa, paella eller i salater.

Ideer til servering af kyllingekød:
  • Kødet anvendes som fyld i tacos sammen med salsa, guacamole, salat og toppet med græsk yoghurt.
  • Kylling egner sig fint i Thai-retter sammen med hvidløg, skalotteløg, lime, chili, ingefær og koksmælk.
  • Hakket kyllingekød kan tilberedes til små bøffer krydret med ingefær, lime & koriander
  • Kyllingebryst kan rulles om Gruyére eller anden ost og basilikumblade, og vikles med prosciutto eller parmaskinke.
  • Kyllingelår smager godt krydret med tandoori og/eller marineret i citron-yoghurt.
  • Kyllinge-nuggets kan tilberedes ved at vende tern af kyllingebryst i panko-rasp, oregano og reven parmesanost.
  • Grillede spyd med kylling og courgette serveret med salsa verde.
  • Satay-spyd med peanutbuttersauce.
  • Fyldt kyllingebryst med fyld af soltørrede tomater, basilikum, champignon og flødeost.
  • Kylling-shawarma med tahin sauce.
  • Ovnstegt kyllingebryst – dækkes med grøn pesto, mozzarella og drysset med pinjekerner før kødet sættes i ovnen
Prøv disse to opskrifter med kylling:

PEKANNØDDER
Måske syntes du, nødder er mest til efterår og juletid, men pekannødder kan fint finde anvendelse i sommerens køkken.
Nødderne er med til at give dig vegetabilske proteiner og sunde fedtstoffer samt mineraler som kalk og magnesium; begge mineraler er vigtige for knogledannelse og styrke. Proteinerne bruger din krop til antistoffer, til dannelse af nye celler og til leverens arbejde. Fedtstofferne gavner din hud, dine led, hjerte og hjerne.
Egentligt har vi fået pekannødden fra USA, hvor den stadig er en vigtig del af det amerikanske køkken ikke mindst i pekan-pie.
Dens udseende afslører, at den er i familie med den mere kendte valnød. Næringsindholdet er stort set det samme også smagen, selv om valnødden virker mere bitter end pekannødden, som virker mere rund og mild.
Nødden anvendes i kager, cookies, tærter, mysli og som fyld i – eller drys på salater. De får en delikat smag, hvis de lige ristes lidt på en varm, tør pande. De varme nødder kan vendes i soja og bliver dermed lækre snack-nødder.

Dejlige opskrifter med pecannødder:

SANKT HANS
Den 23. juni er det Sankt Hans aften. Det er Johannes Døberen, der har lagt navn til Sankt Hans. Kombinationen af heksen på bålet og Midsommervisen er, så vidt vides, brugt første gang ved en midsommerfest på Jelling Seminarium omkring år 1900. Selve visen stammer fra Holger Drachmanns ”Der var en Gang”, som blev opført på Det Kongelige Teater i 1887. Danmarks sidste heks blev henrettet i 1693!
Måske har du tændt grillen til Sankt Hans. Så er det nemt at servere en grillet entrecôte eller en anden mør bøf. Hertil kan du servere nye kartofler og en let pinjekerneolie.

Opskrifter:

Maj

RABARBER
Rabarber skyder op af jorden om foråret og pludseligt står den med sine store grønne blade og de smukke, spændstige, lange røde stængler. Det bedste er at spise dem nu, senere bliver de mere grove.
Navnet rabarber stammer fra oldgræsk og betyder ”de vilde”. Rabarber har været her siden 1500-tallet, hvor den blev indført som medicinalvækst fra Kina, og som sådan forblev den i flere hundrede år, indtil man i 1800-tallet så småt begyndte at bruge den i køkkenet.
Rabarber kan bruges både i det salte og søde køkken. Rabarber tilfører en flot farve og en skøn syrlighed. De kan bruges til rabarberkompot, i koldskål, til suppe, desserter, kager eller i trifli.
Rabarber kan tilberede ganske enkelt ved at stænglen skæres i små stykker, kommes i en gryde, drysses med sukker og usprøjtet reven citronskal og simre ca. 5 minutter. Rabarber passer også smagsmæssigt rigtigt godt med appelsinskal eller ingefær.
Du kan let se, om rabarberne er friske, bladene skal være spændstige, og de små vinger, der sidder forneden på stænglen, skal være hvide, ikke brune. Selve stilken skal være stiv og må ikke kunne bøjes.

Prøv mine opskrifter på:

FORÅRSLØG
Forårsløg, også kaldet springonion, vårløg eller pibeløg. Forårsløg ligner nærmest en meget tynd porre og er saftigt, sprødt og med en mild løgsmag. Forårsløg bruges ofte som smagsgiver i retter, fx gryderetter, wok-retter, supper og tærter. De kan også koges hele – 3-4 minutter, og anvendes som tilbehør til fisk. Her er det en gid idé at bruge de løg, der har en stor, tyk hvid del. Kogte forårsløg kan også serveres med hakkede æg, persille og kapers i en vinaigrette-dressing. Den grønne top kan benyttes som krydderurt eller som drys på smørrebrød og i sandwich. Forårsløg er, som andre løg, rige på A- og C-vitamin som styrker dit immunforsvar, og svovl som hjælper leveren til at arbejde optimalt.

Prøv mine opskrifter på:

ASPARGESBROCCOLI
Aspargesbroccoli eller broccolini ligner broccoli, men har lange tynde stilke og små buketter og forveksles ofte fejlagtigt med ung broccoli.
Broccolini er en krydsning mellem broccoli og Kai-lan, kinesisk broccoli. Broccolini er ikke så bitter som broccoli, men har en let sødme og smag af både broccoli og asparges.
Den kan sagtens spises rå, og den har derfor brug for en meget kort tilberedningstid, fx blot let blanchering. Det er godt at skylle broccolini i koldt vand efter tilberedningen. Derved undgås at den koger videre, og den flotte grønne farve bibeholdes.
Broccolini har samme høje næringsværdi som broccoli og asparges med et højt indhold af bl.a. A-, C- og K-vitamin og mineralerne kalk, magnesium og jern. Både K-vitamin, kalk og magnesium er vigtige næringsstoffer for dine knogler.

Prøv min opskrift på:

PAK CHOI
Pak choy har oprindelse i det asiatiske køkken. Pak choi er en let bladgrøntsag med smag, der minder lidt om den danske sølvbede. Smagen er let bitter, sprød og har en anelse kålsmag. Pak choi findes også i en lille udgave, som kaldes bok choi. Pak choi skal blot tilberedes nænsomt og kun ganske få minutter, så den bevarer sin grønne farve og dens sprødhed. Den kan anvendes i wok-retter, i supper og i salater, let sauteret eller rå. Både de hvide stængler og de grønne blade kan spises rå i salater. Restaurant El Dorado på Christianshavn serverer Pak choi med Nam jim. Ganske enkelt står der en lille pak choi i en mindre skål. I bunden af skålen ligger der lidt Nam jim sauce/dressing, som man dypper pak choi-bladene i.

Prøv mine opskrifter på:

April

KOM FORÅRET I MØDE MED ET VÆLD AF GRØNNE LÆKKERIER:

RAMSLØG
Ramsløget kaldes også Nordens hvidløg, og du kan bruge ramsløg der, hvor du ønsker smag og duft af hvidløg. Du kan bruge ramsløg fintsnittet i kartoffelsalat, i suppe, i en sammenkogt ret eller på et stykke smørrebrød.
Eller du kan kværne bladene med lidt salt og olie, og brug denne ramsløgspasta som dip til fx fisk, kylling eller røget kød.
Smagen er skarp og hvidløgsagtig, så man kan let få for meget af ramsløg, men brugt med omhu er ramsløg mild, men markant.
I en lukket pose med en smule vand holder bladene sig snildt en uge i køleskabet.
Du finder frisk ramsløg i grøntafdelingen. Plukker du selv ramsløg i skoven, så vær opmærksom på ikke at forveksle den med liljekonval, som er meget giftig. Men ramsløg lugter og smager af løg.

Prøv mine opskrifter på:

AVOCADO
Avocado indeholder ca. 20 forskellige vitaminer og mineraler. De giver som sådan ikke energi, men uden dem kan din krop ikke foretage alle de nødvendige processer fx i fordøjelsen eller i immunsystemet.
Avocado indeholder fibre, der forlænger din mæthedsfølelse og er med til at regulere kolesterolniveauet. Den indeholder også plantestoffet lutein, der styrker øjnene og synet. Avocado er en fed sag, men fortvivl ikke, det er de sunde, livsvigtige fedtstoffer.
Avocado er et sikkert hit i guacamole til tortillaer eller chili con carne. Den er god i salater eller som et mellemmåltid.
Umoden avocado er ingen delikatesse. En moden avocado giver efter for et lille tryk ved stilken.
Hvis du kun skal bruge en halv avocado, så lad stenen blive i og kom lidt citronsaft på kødet. Begge dele er med til at forhindre at kødet bliver brunt.
Den kan tilberedes/spises som:

  • Avocado-smoothie
  • Bagt med æg i hulningen
  • Avocado med hytteost og finthakket rødløg
  • Kold avocadosuppe
  • Avocadofileter med rosa grapefrugt og lakse- eller stenbiderrogn
  • Avocado serveret med tunmousse
  • Som en ingrediens i chokolademousse, hvis man ikke tåler mælkeprodukter
  • På ristet rugbrød drysset med rosa peberkorn eller Piment D`Espelette
  • Guacamole med grønsagsstænger eller nachos
  • Moset avocado blandet med karry, knuste sennepsfrø og limesaft serveret på rugbrød

Prøv min opskrift på: Mættende smoothie

ASPARGES
Asparges er tegn på at foråret er kommet. Asparges er super sunde og meget kalorielette. De giver mange fibre, der gavner din fordøjelse, og asparges indeholder desuden stoffet glutathion og mineralet svovl, der begge stimulerer din lever til at arbejde optimal.
Asparges kan dyppes i tempuradej og steges gyldne.
Du kan nyde asparges sammen med blødkogt æg, kørvel og ristet rugbrød; bruge dem som ingrediens i en salat, som fyld i tærter eller tilberede asparges til suppe eller du kan nyde de grønne asparges med rejer og lidt hollandaisesauce. Du kan også vikle grønne asparges med parmaskinke, dryppe med lidt olivenolie og bage dem ca. 10 minutter i ovnen – eller du kan vikle asparges med små skiver røget laks, drysse med hakket hårdkogte æg og dryppe med en sennepsdressing.
Den træede ende knækkes af før aspargesene tilberedes.

Prøv min opskrift på: Forårsminestrone m/små kødboller

KIWI
Oprindeligt hed kiwi ”chiniese gooseberry”, men i USA fik den sit nuværende navn kiwi. Det nye navn medvirkede til at salget af kiwi steg støt og roligt verden over. Og heldigvis, for kiwien indeholder, foruden velsmag og den smukke grønne, klare farve, masser af vitaminer og mineraler.
Med sit høje indhold af C-vitamin booster kiwi dit immunforsvar. Desuden er kiwi fin for fordøjelsen, fordi den indeholder et naturligt fordøjelsesenzym actinidain, der hjælper til at fordøje den mad, du spiser. Spiser du en halv kiwi lidt inden dit egentlige måltid, så vil kiwien også stimulere din mavesyreproduktion, som bl.a. medvirker til, at du kan spalte dine proteiner.
Kiwi indeholder mange fibre som gør, at du føler dig mæt. Desuden hjælper fibre med at rense kroppen for giftstoffer, og fibrene er mad til dine gode tarmbakterier. En stor del af immunforsvaret sidder netop i forbindelse med tarmen, så også på den måde styrker kiwi dit immunforsvar.
Frisk kiwi er super i frugtsalater, desserter, smoothies eller den spises bare som den er med en ske.

Prøv mine 2 opskrifter med kiwi:

GRØNNE LINSER
Det siges ofte - linser og bønner er sunde og gode kilder til vegetabilske proteiner. Men nogle tænker måske, åh nej, de skal ligge i blød mindst 8 timer, de danner luft i maven, og man føler sig oppustet. Men sådan behøver det ikke være.
De grønne linser skal ikke ligge i blød, de er klar til at blive tilberedt uden iblødsætning. Og koger de længe nok, dog uden at koge helt ud, så giver de ikke luft i maven. Det samme gælder de røde linser og de små, sorte belugalinser.
Linser og andre bælgfrugter har et godt proteinindhold, der gør dem velegnede til en såkaldt ”kødfri dag”. Gallup har netop offentliggjort, at 42% af os har en eller flere kødfrie dage i løbet af ugen.
Linserne kan naturligvis også anvendes som tilbehør til kød, fjerkræ eller fisk.
Linser er desuden gode at komme i sammenkogte retter, supper, postejer og salater. De er billige og kan holde sig længe i en lufttæt pose.
Yderligere er linser rige på kostfibre, der giver god mæthedsfornemmelse og holder maven i gang.
Grønne linser, nogen gange også kaldet Puy linser, skal som tidligere nævnt, ikke ligge i blød, men koger møre på blot ca. 20 minutter. Kogte linser smager allerbedst, når de kan suge lidt smag til sig fra det, de tilberedes med, fx grønsager, krydderurter, krydderier, smør, olie eller stegesky.
Linser og bønner er generelt rige på B-vitaminer, kalk, magnesium og jern.

Prøv min opskrift på: Mættende salat m/grønne linser, edamame bønner & radiser

GRØNNE PEBERKORN
Grønne peberkorn er, ligesom sorte peberkorn, umodne peberkorn, men i modsætning til de sorte er de ikke blevet tørret, så de bliver sorte og rynkede. Grønne peberkorn er mere skarpe og syrlige i smagen, men virker ikke så stærke som de sorte. Oftest ses de grønne peberkorn syltede i eddikelage. De benyttes fx til pebersauce eller i en paté.
De små dåser med Madagascar-peber, blev lidt af en modesag i 1970'erne. De, der var ved at være trætte af bøf bearnaise, kastede sig over peberbøf, hvor maste grønne peberkorn blev presset ind i kødet før stegningen - eller bøf med pebersauce, hvor panden blev kogt af med fløde og tilsat grøn peber.

Prøv mine 2 opskrifter med kiwi:

HORNFISKEN MED DE GRØNNE BEN
Hornfisken er især er kendt for dens grønne ben. Sæsonen er kort, så den er oplagt at have på menuen i forårsmånederne. Hornfisken er lang og smal med stærkt forlængede over- og underkæber, som danner en slags næb, med mange nåleformede tænder. Hornfisken er mørkeblå-grønlig med sølvglinsende, perlemorsagtige sider.
Hornfisken lever i det østlige Atlanterhav og dens vandring er helt speciel. Den vandrer tidligt i foråret fra det østlige Atlanterhav til De Britiske Øer og videre til Nordsøen, Kattegat og Bælthavet for at gyde. Efter gydningen fortsætter hornfiskene vandringen ind i Østersøen, hvor de æder sig fede, før de i august-september atter vandrer ud i Nordsøen. Hornfisken er en halvfed fisk, der indeholder de sunde omega-3 fedtsyrer og et højt indhold af D-vitamin, selen og jod.
Det hvide fiskekød er meget delikat, uanset om fisken paneres, steges eller grilles. Du kan fylde foldede fileter med rygeost - eller en blanding af sennep og persille, vende dem i rugmel og stege dem gyldne på en pande i en blanding af smør og olivenolie.


PISTACIENØD
Pistacienøden stammer fra Mellemøsten, hvor den har været kendt siden oldtiden.I Mellemøsten indgår pistacienødder på utallige måder i kager og desserter, fx i baklava, som en lagdelt kage af fillodej med hakkede pistacier, nødder og sirup. Herhjemme kender vi bedst de saltede pistacienødder i skal - eller måske den grønne pistaciemarcipan og pistacieis.
Pistacienødder kan bruges usaltede i is og kager eller som snack ristede i krydderier. Eller de kan tilsættes i en postejfars. De saltede kan bruges som snack eller som drys på salater.
Nødderne har et højt fiberindhold, sunde umættede fedtstoffer samt indhold af E-vitamin, der modvirker at nødderne hurtigt bliver harske.
Hos Dalgaard har du mulighed for at købe både saltede og usaltede pistacienødder.

Prøv mine 2 opskrifter med kiwi:

BEDEDAG DEN 22. APRIL
Manden bag Store Bededag er Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. I løbet af sine to første år, som biskop, fik Bagger indført hele tre faste- og bededage. Den midterste af dem blev lovfæstet ved en kongelig forordning den 27. marts 1686, og placeret den fjerde fredag efter påske. På denne måde kunne Christian den Femte nå at holde Bededag i København, inden han drog ud på sommerrejser til sine riger og lande.
Denne lovfæstede Store Bededag var kun en ud af mange. Der var flere mindre bededage som var spredt ud over kalenderen. På bededagene bad præsterne i kirken for fred, dagene var bodsdage, og man fastede.
Store Bededags blev indvarslet allerede aftenen før, ved ringning med kirkens største klokke - stormklokken. Ringningen var signal til, at kroer etc. skulle lukke, og at der ikke længere måtte drives handel. På den måde var der håb om, at folk kunne komme rettidigt og ædru i kirke, som forordningen krævede.
Store Bededag var en arbejdsfri bededag. Derfor måtte bagerne ikke bage brød på helligdagen og bagte i stedet hvedetvebakker Store Bededags aften, som folk kunne købe for at spise dagen efter.

Prøv mine 2 opskrifter på lækre hvedeboller:

Marts

TIL PÅSKEFROKOSTEN:

TATAR
Den seneste tid er der kommet fokus på tatar både på restauranter, i magasiner og i bøger. Netop nu er to bøger aktuelle ”Tatar” af Monica Cetti og Lars Ranek og bogen ”Tatar” af Katrine Klinken.
Der er mange variationer af tatar, skrabet tatar, håndhakket eller maskinhakket af okse, kalv eller hjort. Eller tatar af laksefilet eller skaldyr. Tilbehøret kan være traditionelt med rå æggeblomme, kapers, rå løgringe og måske peberrod eller det kan være mere sofistikeret som østers, svampe eller stenbiderrogn og rygeostcreme. Eller som Noma, der serverede tatar af moskusoksefilet sammen med skovsyre, enebærgranulat, estragoncreme, peberrod og rugbrødscroutoner. En senere udgave hos Noma, inden de rykkede til Australien, var tatar serveret med fermenterede myrer.
Aamands Smørrebrød serverer tatar på rugbrød med skiver af nye kartofler, cornichoner, kapers, kørvel, løgringe og toppet med mayonnaise smagt til med estragon. Manfred i Jægersborggade serverer tatar med sennepscreme, ristet rugbrød og brøndkarse.
Heldigvis er det jo lovligt at ”stjæle” ideer fra disse kreative steder.
Traditionelt kan tatarkød være formet som en bøf eller rørt med rørt med æggeblomme, kapers, løg og olivenolie, salt og peber. Kødet kan serveres råt, eller det kan lige steges på overfladen og være kold og rå indeni. Tilberedningen afhænger af smag, kødtype, udskæring og tradition.

Prøv min opskrift på: Tatar med asparges og spejlæg

ÆG
Æg serveres på mange måder i påsketiden, kogt smilende og lagt på en bund af salat og serveret med god mayonnaise og masser af kørvel – spejlæg sammen med flødestuvet spinat og stødt muskatblomme – æg til silden – omelet, eller æg og bacon til påskedagenes morgenmad eller brunch - og så de traditionelle påskeretter med skidne æg og æg i sennepssovs.
Æg indeholder alle de aminosyrer (aminosyrer er små nedbrudte proteiner), du har brug for, og proteinerne er med til at give dig mæthed. Blommen har D-vitamin og fedtstoffet lecithin, begge dele er vigtige for din hjerne og dermed for indlæring og koncentration. Desuden får du E-vitamin og karotener, der begge booster dit immunforsvar. Gå efter æg, hvor hønesene har gået frit og haft det godt. Og meget gerne økologiske, så undgår du giftstoffer, der primært sætter sig i fedtstoffer – i ægget sætter de sig i blommen.
Æg har været udråbt som en ”farlig” fødevare på grund af kolesterolindholdet. Tidligere hed det ”højst ét æg om ugen”, men i dag mener man, at det ikke er kolesterolindholdet i vores mad, der er farligt, men derimod kroppens egen kolesterolproduktion, der kan give problemer.
Til påske finder du mange søde slags æg hos Dalgaard. Der er bl.a. fugleæg med marcipan, marcipanæg og Dragéeæg fra Anthon Berg og påskelakrids fra Johan Bülow. Desuden finder du påsketing til pynt - og påskeservietter og påskelommetørklæder fra Caspari.

Prøv evt. disse delikate opskrifter med æg:

OST
Björnost er en svensk ost, der produceres på Jürss Mejeri, et rigtigt håndværksmejeri. Osten har en god konsistens og meget fin smag efter lagringen på ca. 1 år. Den egner sig til påskefrokost og i madlavning eller til et ostebord med et glas vin.
Er du til de blå oste, så har osteafdelingen et stort udvalg bl.a. Blå Kornblomst, St. Clemens, gorgonzola, Saint Agur og Mammen Danablu.
Af faste oste kan du vælge Comte, der er lagret enten 6 eller 12 måneder. Gruyere der er lagret mindst 15 måneder, emmentaler - eller Manchego, som er en spansk fåreost, der er lagret 6 eller 12 måneder.

KIKS
Artisan Biscuits produceres i England og findes bl.a. i Miller´s Element ”Ale” samt Miller´s Element ”Earth”, ”Water” og ”Fire”:

  • Ale er med ristet byg, malt og engelsk ale
  • Fire er med røget mel og rød chili
  • Earth er med rødbede og spinat, og netop rødbeden giver kiksen dens smukke lyserøde farve
  • Water er ganske enkelt mel og vand, der gør den til en neutral kiks sammen med smør eller ost
Der er kiks fra The Fine Cheese Co. i flere smagsvarianter fx med basilikum, figen, rosmarin, bladselleri eller chili.

Fra Jan Hedh fås forskellige knækbrød, fx rugdejsknækbrød, rugdejsknækbrød med ost og paprika og små bornholmske rugkiks. Jan Hedh fremstiller også tilbehør til oste bl.a. Karamelliserede valnødder, Figenmarmelade med laurbærblade og marmelade af havtorn og brombær.
Selv om det ikke hører til ostebordet, så skal det lige nævnes, at Jan Hedl bager de lækreste småkager, bagt med smør og rene varer helt uden tilsætningsstoffer. Han fremstiller også chokolade dels en hvid chokolade, dels en mørk med 70% kakao. Begge dele findes ved osteafdelingen.


OLIVEN FRA DIFORTI
Du finder disse oliven i en kølemontre ved osteafdelingen.
Der findes disse varianter:

  • Sicilianske grønne oliven
  • Grønne oliven med citron og urter
  • Grønne oliven med artiskok og peber
  • Grønne oliven med chili og hvidløg
  • Græske kalamata oliven

Februar

STENBIDERROGN
Stenbideren er en besynderlig fisk. Den ser meget mærkelig ud og formår alligevel at danne enestående delikat stenbiderrogn.
Stenbiderrogn er mindre end lakserogn og ørredrogn. Smagen er tydelig af hav, og oftest bruges den naturel, kun lige rørt med salt, peber og citronsaft.
Rognen kan købes klar til brug uden hinder, eller du kan selv slå hinderne af. Hvis du vil gøre det selv, er det nemmest er at komme den hele stenbiderrogn i en skål med isterninger og en smule koldt vand. Derefter pisker du langsomt i skålen, med et piskeris, så hinderne sætter sig på piskeriset. Rens piskeriset og bliv ved, til der ikke er flere hinder om riset. Når alle hinderne er fjernet, skylles rognen hurtigt og hældes til afdrypning i en sigte, og så er den klar. Til sidst tilsættes salt ¾-1 spsk. pr. kg.
Den rensede rogn kan fryses, og holder sig 3-4 måneder. Rognen tøs op i køleskab, så de små æg ikke mister deres sprødhed.

Du kan kombinere stenbiderrogn med:
  • Blinis, finthakket rødløg, dild, citron og cremefraiche
  • Rejer, asparges og hollandaise
  • Kogte kartofler, mayonnaise, dild og ærteskud
  • Paneret, stegt fiskefilet og brøndkarse
  • Rygeostcreme, dild, rødløg, radiseskiver og ristet rugbrød
  • Stenbiderrogn kan røres i kolde saucer

FASTELAVN
Navnet stammer fra den katolske tid og betyder faste-aften, den sidste aften før man begyndte at faste som optakt til påsken. I gamle dage holdt man fastelavnsfest i en hel uge, hvor man fråsede i kød, flæsk og hvidt brød. Til gengæld blev fastelavn efterfulgt af flere ugers faste, hvor den stod på tørret fisk, grød og grovbrød.
Brødets traditioner lever stadig i bedste velgående til fastelavn. Traditioner med boller, kringler og strutter. I dag spiser vi oftest boller, enten som boller der kommes smør på eller wienerbrødsboller eller vandbakkelsesboller med flødeskum i.
Hvis børn og andre slikmunde ingen boller får, laver de som bekendt ballade, i hvert fald ved fastelavnstid, så her er opskrifter på fastelavnsboller og lidt til at spise efter at ”Katten er slået af tønden”.


VALENTINS DAG 14. FEBRUAR
Der er flere helgener ved navn Valentin, men den helgen, som normalt forbindes med Valentinsdag er Sankt Valentin af Rom, der angiveligt led martyrdøden ved halshugning den 14. februar omkring år 269.
Hvem han var, er stadig usikkert, men legenden fortæller at, da kejser Claudius den 2. beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning. Den romersk-katolske kirke udnævnte ham, efter hans død, til helgen som Sankt Valentin.
I dag er Valentinsdag blevet dagen, hvor du kan give en ekstra gave til din kæreste.
Blomsterafdelingen har de smukkeste blomster, tulipaner og roser i flotte farver, eller forårsbebudere i små skåle og glas.
Eller du kan forkæle din kæreste med velsmagende fyldte chokolade i æsker fra Konnerup.
Johan Bülow har en speciel lakrids til Valentinsdag ”Love”, der enten findes som lakrids overtrukket med hvid chokolade og solbær – eller som lakrids overtrukket med mørk chokolade og hindbær.
Lækre hudplejeprodukter fås fra Heyland & Whittle, der både har bodywash, bodylotion og håndcreme i forskellige dufte fx grøn te og grapefrugt, lavendel og citrus eller neroli og rose.
Panier Dessens´s produkter er franske og indeholder økologiske ingredienser fra Provence og fås enten som håndcreme, fodbalsam eller sæbe.
En smuk, rosa flaske rosa champagne er også festlig.

Her kommer forslag til en middag for to på Valentins Dag:

Januar

SUND & STÆRK I EN VINTERTID:

Citrusfrugter fra Fresh.Land
Citrusfrugter fra Fresh.Land er frugter der kommer direkte fra landmanden og frugterne er i butikken blot få dage efter høsten. Det varme klima og den mineralholdige jord i Algarve giver optimale betingelser for citrusdyrkning.
Frugterne sælges kun i sæsonen, og noget af det vigtigste er, at citrusfrugterne ikke er overfladebehandlet, så du og dine børn slipper for belastning af sprøjtemidler. Appelsinerne er solmodne vinterappelsiner af Navel-familien med fyldig smag og masser af sødme.
Citronerne er matte og ofte sidder de grønne blade på.
Spiser du citrusfrugter, får du mange C-vitaminer, som styrker immunforsvaret og er et supervitamin i de kolde måneder.
Prøv min opskrift på: Dejlig appelsindessert

Oksekød til simremad Ifølge rapporten ”Danskernes kostvaner 2011-13” så er hakket kød noget af det, der oftest sættes på danskernes spisebord. Det er hurtigt, nemt og velsmagende. Men mange udskæringer fra en okse kan smage fantastisk, de kræver blot længere tilberedningstid i ovn eller gryde. En skive bovkød, der står og simre et par timer er egentligt nemt at tilberede. Du skal blot sætte kødet over i vand med urter og grønsager og så vente et par timer. Resultatet er mørt, kogt kød der smager fortryllende – og så kommer der endda en god suppe ud af det.

Oksetværreb skæres ofte til småkød og er velegnet til gryderetter og supper, hvor det giver god fylde og smag.
Okseklumpen skæres af okselåret og sidder ved siden inderlåret. Klumpen tilberedes ikke hel, da den er meget stor. Den udskæres i stedet typisk til tern og strimler. Klumpen kræver middel tilberedningstid og er derfor velegnet i gryderetter og frikassé.

Oksetykkam kendes fra gammeldags oksesteg og har godt af at simre i lang tid for at blive helt mørt. Der er godt med smag i kødet, hvilket også giver god smag til den tilhørende sauce.

Okseboven skæres af fra forpartiet. Bov med ben bruges til grydesteg. Bovkødet kan også skæres i tern og bruges i gryderetter, fx bankekød eller labskovs. Bov er nem og billig mad de dage, hvor der er god tid til madlavningen.
Prøv min opskrift på: Ovnstegt oksebov

Snehvid mad:

Blomkål og hvidkål er begge nogle af de mange korsblomstrede grøntsager, som støtter leveren i dens arbejde, man kan næsten kalde dem "detox superstjerner," ligesom andre kål fx broccoli og grønkål. Blomkål giver et stabilt blodsukker og de der hælder til LCHF (low carb high fat) bruger ofte blomkål til en pizzabund for at minimere mel og korn. En nem måde at tilberede blomkål er, kort at sautere blomkålsbuketter i olivenolie og krydderier.
Hvidkål kan du med fordel bruge til mælkesyregæret kål, det vi kender som surkål, kimchee eller sauerkraut, og som der gavner dine tarmbakterier. Sidste år udkom flere bøger om, hvordan grønsager fermenteres og hvilken virkning, de har på tarmens sundhed. Fermenteret kål kan spises i salater og i supper eller det kan spises som tilbehør. Hos Dalgaard kan du købe Surkål fra Rømer og tysk Saurkraut.
Prøv denne spændende opskrift på: Indisk curry m/blomkål, linser & kokosmælk

Løg og hvidløg er helse for dit blodsukker, hjerte og lever. De indeholder mindst 25 forskellige plantestoffer de såkaldte flavonoider, der alle virker som kraftige antioxidanter. De fleste af disse plantestoffer sidder lige under skallen, så tag så lidt af skallen som muligt.
Hvidløg har så mange virkninger, lige fra at sænke kolesterol til afbalancering blodsukker til at hjælpe på hjertets sundhed blodtryk.
Stoffet allicin er et af de meget virksomme stoffer, og allicin frigives, når løgene knuses eller tygges.

Kokosmælk og kokosolie indeholder korte og mellemlange kæder af fedtstoffer, hvilket gør at de forbrændes hurtigt og ikke giver overvægt. Desuden er kokos gavnlig for tarmen som følge af deres indhold af kaprylsyre og laurinsyre, der begge har antibakteriel og antivirus effekt. Kokos kan anvendes i smoothie, orientalske retter, til bagning og så er kokosolie det man kalder en mættet, stabil olie, som gør at den kan tåle høje varmegrader på en pande eller i en gryde, uden at der dannes skadelige forbindelser.
Prøv denne friske kokossuppe med klylling & rejer

Pastinak og persillerod passer i mange af årstidens varmende gryderetter, supper og ovnretter. Begge har de suget næring nede i jorden, derfor deres høje indhold af mineraler. De giver desuden mange fibre og en række forskellige plantestoffer - de mætter og holder blodsukkeret i balance.
Prøv dette lækre tilbehør:

Hytteost er kalorielet og fyldt med proteiner, hvilke er med til at hytteost mætter rigtigt godt. Hytteost er fremstillet af skummetmælk, som opvarmes og syrnes og derefter tilsættes en osteløbe, så der dannes små ostekorn. Ostekornene tilsættes en blanding af salt og fløde, som er med til at give hytteosten en mild syrlig flødesmag. Du kan bruge hytteost på mange måder, i pandekager, i brød, til omelet, pastaretter, tærter, dip, dressinger, som dessert eller som et nemt mellemmåltid.
Prøv disse lækre opskrifter med hytteost:

Torsk og torskerogn
Torskens kød er allerbedst lige nu, og et gammelt mundheld siger, at man kun bør spise torsk i de måneder, hvor bogstavet R indgår, dvs. perioden fra september til april. Årsagen er, at torskens kød bliver løsere i de varme måneder (de uden R) – så januar er netop måneden for både torsk og torskerogn.
Torsken er en meget mager fisk med mange proteiner og et højt indhold af selen og B12-vitamin.
Torsken kan kendes på dens skægtråd på ydersiden af undermunden. Tråden indeholder sanseceller, der gør torsken i stand til at sanse om der er føde i nærheden.
Græskar, grønkål, estragon, persille og hakkede mandler eller valnødder passer rigtigt godt til torsk.
Hun-torsken lægger æg - torskerogn, de såkaldte ”bukser”. Friskkogt torskerogn, måske let stegt på panden, dryppes med citronsaft og serveres med dild, groft rugbrød og lidt god mayonnaise eller remoulade.
Fiskebutikken sælger dels fersk torskerogn, dels torskerogn der er kogt på bedste vis med både laurbærblade og eddike.
Prøv disse lækre opskrifter med torsk & torskerogn:

Netop nu 2016

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00