Netop nu

Februar

STENBIDERROGN
Stenbideren er en besynderlig fisk. Den ser meget mærkelig ud og formår alligevel at danne enestående delikat stenbiderrogn.
Stenbiderrogn er mindre end lakserogn og ørredrogn. Smagen er tydelig af hav, og oftest bruges den naturel, kun lige rørt med salt, peber og citronsaft.
Rognen kan købes klar til brug uden hinder, eller du kan selv slå hinderne af. Hvis du vil gøre det selv, er det nemmest er at komme den hele stenbiderrogn i en skål med isterninger og en smule koldt vand. Derefter pisker du langsomt i skålen, med et piskeris, så hinderne sætter sig på piskeriset. Rens piskeriset og bliv ved, til der ikke er flere hinder om riset. Når alle hinderne er fjernet, skylles rognen hurtigt og hældes til afdrypning i en sigte, og så er den klar. Til sidst tilsættes salt ¾-1 spsk. pr. kg.
Den rensede rogn kan fryses, og holder sig 3-4 måneder. Rognen tøs op i køleskab, så de små æg ikke mister deres sprødhed.

Du kan kombinere stenbiderrogn med:
  • Blinis, finthakket rødløg, dild, citron og cremefraiche
  • Rejer, asparges og hollandaise
  • Kogte kartofler, mayonnaise, dild og ærteskud
  • Paneret, stegt fiskefilet og brøndkarse
  • Rygeostcreme, dild, rødløg, radiseskiver og ristet rugbrød
  • Stenbiderrogn kan røres i kolde saucer

FASTELAVN
Navnet stammer fra den katolske tid og betyder faste-aften, den sidste aften før man begyndte at faste som optakt til påsken. I gamle dage holdt man fastelavnsfest i en hel uge, hvor man fråsede i kød, flæsk og hvidt brød. Til gengæld blev fastelavn efterfulgt af flere ugers faste, hvor den stod på tørret fisk, grød og grovbrød.
Brødets traditioner lever stadig i bedste velgående til fastelavn. Traditioner med boller, kringler og strutter. I dag spiser vi oftest boller, enten som boller der kommes smør på eller wienerbrødsboller eller vandbakkelsesboller med flødeskum i.
Hvis børn og andre slikmunde ingen boller får, laver de som bekendt ballade, i hvert fald ved fastelavnstid, så her er opskrifter på fastelavnsboller og lidt til at spise efter at ”Katten er slået af tønden”.


VALENTINS DAG 14. FEBRUAR
Der er flere helgener ved navn Valentin, men den helgen, som normalt forbindes med Valentinsdag er Sankt Valentin af Rom, der angiveligt led martyrdøden ved halshugning den 14. februar omkring år 269.
Hvem han var, er stadig usikkert, men legenden fortæller at, da kejser Claudius den 2. beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere henrettet ved halshugning. Den romersk-katolske kirke udnævnte ham, efter hans død, til helgen som Sankt Valentin.
I dag er Valentinsdag blevet dagen, hvor du kan give en ekstra gave til din kæreste.
Blomsterafdelingen har de smukkeste blomster, tulipaner og roser i flotte farver, eller forårsbebudere i små skåle og glas.
Eller du kan forkæle din kæreste med velsmagende fyldte chokolade i æsker fra Konnerup.
Johan Bülow har en speciel lakrids til Valentinsdag ”Love”, der enten findes som lakrids overtrukket med hvid chokolade og solbær – eller som lakrids overtrukket med mørk chokolade og hindbær.
Lækre hudplejeprodukter fås fra Heyland & Whittle, der både har bodywash, bodylotion og håndcreme i forskellige dufte fx grøn te og grapefrugt, lavendel og citrus eller neroli og rose.
Panier Dessens´s produkter er franske og indeholder økologiske ingredienser fra Provence og fås enten som håndcreme, fodbalsam eller sæbe.
En smuk, rosa flaske rosa champagne er også festlig.

Her kommer forslag til en middag for to på Valentins Dag:

Netop nu 2016

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00