Netop nu

Marts

TIL PÅSKEFROKOSTEN:

TATAR
Den seneste tid er der kommet fokus på tatar både på restauranter, i magasiner og i bøger. Netop nu er to bøger aktuelle ”Tatar” af Monica Cetti og Lars Ranek og bogen ”Tatar” af Katrine Klinken.
Der er mange variationer af tatar, skrabet tatar, håndhakket eller maskinhakket af okse, kalv eller hjort. Eller tatar af laksefilet eller skaldyr. Tilbehøret kan være traditionelt med rå æggeblomme, kapers, rå løgringe og måske peberrod eller det kan være mere sofistikeret som østers, svampe eller stenbiderrogn og rygeostcreme. Eller som Noma, der serverede tatar af moskusoksefilet sammen med skovsyre, enebærgranulat, estragoncreme, peberrod og rugbrødscroutoner. En senere udgave hos Noma, inden de rykkede til Australien, var tatar serveret med fermenterede myrer.
Aamands Smørrebrød serverer tatar på rugbrød med skiver af nye kartofler, cornichoner, kapers, kørvel, løgringe og toppet med mayonnaise smagt til med estragon. Manfred i Jægersborggade serverer tatar med sennepscreme, ristet rugbrød og brøndkarse.
Heldigvis er det jo lovligt at ”stjæle” ideer fra disse kreative steder.
Traditionelt kan tatarkød være formet som en bøf eller rørt med rørt med æggeblomme, kapers, løg og olivenolie, salt og peber. Kødet kan serveres råt, eller det kan lige steges på overfladen og være kold og rå indeni. Tilberedningen afhænger af smag, kødtype, udskæring og tradition.

Prøv min opskrift på: Tatar med asparges og spejlæg

ÆG
Æg serveres på mange måder i påsketiden, kogt smilende og lagt på en bund af salat og serveret med god mayonnaise og masser af kørvel – spejlæg sammen med flødestuvet spinat og stødt muskatblomme – æg til silden – omelet, eller æg og bacon til påskedagenes morgenmad eller brunch - og så de traditionelle påskeretter med skidne æg og æg i sennepssovs.
Æg indeholder alle de aminosyrer (aminosyrer er små nedbrudte proteiner), du har brug for, og proteinerne er med til at give dig mæthed. Blommen har D-vitamin og fedtstoffet lecithin, begge dele er vigtige for din hjerne og dermed for indlæring og koncentration. Desuden får du E-vitamin og karotener, der begge booster dit immunforsvar. Gå efter æg, hvor hønesene har gået frit og haft det godt. Og meget gerne økologiske, så undgår du giftstoffer, der primært sætter sig i fedtstoffer – i ægget sætter de sig i blommen.
Æg har været udråbt som en ”farlig” fødevare på grund af kolesterolindholdet. Tidligere hed det ”højst ét æg om ugen”, men i dag mener man, at det ikke er kolesterolindholdet i vores mad, der er farligt, men derimod kroppens egen kolesterolproduktion, der kan give problemer.
Til påske finder du mange søde slags æg hos Dalgaard. Der er bl.a. fugleæg med marcipan, marcipanæg og Dragéeæg fra Anthon Berg og påskelakrids fra Johan Bülow. Desuden finder du påsketing til pynt - og påskeservietter og påskelommetørklæder fra Caspari.

Prøv evt. disse delikate opskrifter med æg:

OST
Björnost er en svensk ost, der produceres på Jürss Mejeri, et rigtigt håndværksmejeri. Osten har en god konsistens og meget fin smag efter lagringen på ca. 1 år. Den egner sig til påskefrokost og i madlavning eller til et ostebord med et glas vin.
Er du til de blå oste, så har osteafdelingen et stort udvalg bl.a. Blå Kornblomst, St. Clemens, gorgonzola, Saint Agur og Mammen Danablu.
Af faste oste kan du vælge Comte, der er lagret enten 6 eller 12 måneder. Gruyere der er lagret mindst 15 måneder, emmentaler - eller Manchego, som er en spansk fåreost, der er lagret 6 eller 12 måneder.

KIKS
Artisan Biscuits produceres i England og findes bl.a. i Miller´s Element ”Ale” samt Miller´s Element ”Earth”, ”Water” og ”Fire”:

  • Ale er med ristet byg, malt og engelsk ale
  • Fire er med røget mel og rød chili
  • Earth er med rødbede og spinat, og netop rødbeden giver kiksen dens smukke lyserøde farve
  • Water er ganske enkelt mel og vand, der gør den til en neutral kiks sammen med smør eller ost
Der er kiks fra The Fine Cheese Co. i flere smagsvarianter fx med basilikum, figen, rosmarin, bladselleri eller chili.

Fra Jan Hedh fås forskellige knækbrød, fx rugdejsknækbrød, rugdejsknækbrød med ost og paprika og små bornholmske rugkiks. Jan Hedh fremstiller også tilbehør til oste bl.a. Karamelliserede valnødder, Figenmarmelade med laurbærblade og marmelade af havtorn og brombær.
Selv om det ikke hører til ostebordet, så skal det lige nævnes, at Jan Hedl bager de lækreste småkager, bagt med smør og rene varer helt uden tilsætningsstoffer. Han fremstiller også chokolade dels en hvid chokolade, dels en mørk med 70% kakao. Begge dele findes ved osteafdelingen.


OLIVEN FRA DIFORTI
Du finder disse oliven i en kølemontre ved osteafdelingen.
Der findes disse varianter:

  • Sicilianske grønne oliven
  • Grønne oliven med citron og urter
  • Grønne oliven med artiskok og peber
  • Grønne oliven med chili og hvidløg
  • Græske kalamata oliven

Netop nu 2016

  • 1

Netop nu 2015

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00