Februar

KRYDDERIER I HVERDAGEN
Krydderier er fantastiske i madlavningen hele året, men om vinteren har de en særlig egenskab, vi kan have glæde af, for langt de fleste af dem virker varmende på kroppen – rart i en kold tid. Og skulle snue eller influenza, mod al forventning, bide på dig, så sætter krydderierne gang i de processer i kroppen, som hjælper til, at du kommer hurtigere på højkant igen. Generelt er de tørrede krydderier kraftigere end de friske og bør derfor anvendes i mindre mængder. Forudsætningen for at de giver en lækker smag er, at de ikke er blege og misfarvede, og at de ikke har mistet duft og smag, eller lugter af mug. Krydderier opbevares bedst i et glas med låg stillet et mørkt, tørt og køligt sted. Ud over at give maden smag, så har krydderier også helsebringende egenskaber, fx virker langt de fleste både som antioxidanter og antiinflammatoriske. Her kommer ideer til, hvor krydderierne kan benyttes:

KØD
Mange stykker kød har glæde af at marinere, før de skal tilberedes. Marinaden giver smag til kødet, og gør det ofte også mere mørt. Gryderetter får både smag og duft fra krydderier som fx paprika, timian, oregano, rosmarin eller enebær. Skal kødet grilles (især om sommeren), kan man med fordel lave en ”rub” af krydderier og gnide kødet med denne. En rub kan bl.a. bestå af paprika, chili, cayennepeber og koriander.

GRØNTSAGER & KØD
-kan få smag af fjerne landes køkkener, når de krydres. Det kan være smag af Indien, hvis du bruger karry, gurkemeje, safran, chili og ingefær, eller den asiatiske smag fra koriander, ingefær, citrongræs og kaffir limeblade, eller smag af Italien, når du bruger oregano, basilikum og salvie. Mad fra Mellemøsten som humus og falafel, tilsættes ofte spidskommen, chili og koriander.

SALATER & sANDWICH
Friske krydderurter og krydderier som purløg, basilikum, fennikel- eller sennepsfrø, spidskommen og mynte kan tilsættes sammen med dine bladgrøntsager i salater eller sandwich. Krydderier kan også sagtens give smag til salatens dressing.

ÆG
Brug gerne gurkemeje, når du laver scramble-egg, det giver en flot farve, og du får glæde af gurkemejens vigtige egenskaber.

KORN
Kom safran i de krydrede ris eller i den cremede risotto. Tilbered en risengrød med kardemomme, kanel, og muskatnød, eller tilføj oregano, rosmarin og peberkorn til din pasta.

DRIKKEVARER
Krydderier som kanel, muskatnød, ingefær og kardemomme passer til smoothies eller til varme drikke tilberedt med mælk, kogende vand eller vin.


MISO
Miso er et produkt fermenteret på soja og en kornart som fx ris eller byg, og som ofte benyttes i det japanske køkken.
Uanset hvilken type miso du vælger, så er den immunstyrkende og gavnlig for en sund fordøjelse.
Desuden støtter miso leverens afgiftning og hjælper med at fjerne uønskede stoffer fra kroppen.
I Japan er der et ordsprog, der hedder: "Miso styrker de svage og blødgør hårde" Ifølge forfatteren Meg Wolff, som har skrevet bogen ”Becoming Whole”, betyder det, at miso genskaber vitalitet til trætte og syge organer, og samtidigt virker blødgørende og opløsende for stagnation og cyster”.
Du kan anvende miso til supper, dressinger og dip, hvor miso bidrager med umami-smag, eller du kan anvende miso til den japanske nudelsuppe, ramen. Er du mere interesseret i ramen, så er der netop udkommet bogen ”Ramen” af Tove Nilsson.
Misoen beholder bedst sine fordøjelses-fremmende egenskaber, hvis den ikke koges, men blot røres i den hede væske/suppe.
Hos Dalgaard kan du købe byg- ris- og sojamiso samt en sød hvid miso. Og du kan købe Instant Miso-suppe i flere varianter, lige klar til brug.

TORSK OG TORSKEROGN
Torsken er en meget mager og sund fisk med mange proteiner og et godt indhold af selen og B12-vitamin.
Et gammelt mundheld siger, at man kun skal spise torsk i de måneder, hvor bogstavet R indgår, dvs. perioden fra september til april. Årsagen er, at torskens kød bliver løsere i de varme måneder. Torsk er let at tilberede. Du kan købe et stykke torskeryg, drysse det med salt og peber og små smørklatter og bage det i ovnen ved 170° ca. 30 minutter afhængigt af, hvor stort fiskestykket er. Torsken smager dejlig sammen med fx dampet spinat, smør-sauterede gulerodsstrimler, dampet aspargesbroccoli, små kartofler og lidt fiskesennep rørt med cremefraiche, og så ser det smukt ud med farverne til den hvide fisk.
Torskerognen, de såkaldte ”bukser”, smager godt friskkogt eller måske let stegt på panden, dryppet med citronsaft og serveret med dild, groft rugbrød og lidt god mayonnaise. Fiskebutikken sælger dels fersk torskerogn, dels torskerogn der er kogt på bedste vis med både laurbærblade og eddike.

Prøv min opskrift på: Torskefilet i fad m/grøntsager & bacon

VALENTINSDAG den 14. februar
Valentinsdag er kendt som ”de elskendes helligdag”, og traditionen går på, at man udveksler kort, blomster, chokolade eller andre gaver, som et bevis på gensidiges kærlighed.
Helligdagen blev indført af pave Gelasius og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Legenden fortæller at, da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere halshugget den 14. februar omkring år 269. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin.
Afdelingen for søde sager har chokolade fra Valrhona, Magasin, Galler og Konnerup, lakrids fra Bülow og mange spændende karameller fra Karamel Kompagniet Gudhjem.
Kiosk-afdelingen har Valentin-kort, og blomsterafdelingen har de smukkeste blomster i fine farver, eller du kan få bundet en buket efter dit helt eget ønske. Blomsterafdelingen binder også specielle Valentins-buketter holdt i røde farver. Det vil være en rigtig god idé, hvis du bestiller din buket i forvejen.
Ved siden af blomsterafdelingen kan du købe lys, små skåle og vaser, eller skal det være lækkerier til kroppen, så er der et udvalg af skønne produkter fra engelske Heyland & Whittle og det franske firma i Provence Panier Des Sens.

FASTELAVN den 26. februar
”Boller op og boller ned, boller i min mave...”. Mange husker nok, hvordan man som barn gik rundt og stemte dørklokker iklædt i et kostume, for at tjene lidt mønter, lidt slik eller en gang hjemmebag. Fastelavn er en tradition fyldt med hygge, fest og udklædning. Og til den tradition er fastelavnsboller uundværlige, når vi slår katten af tønden. Fastelavnsbollerne kan bages som boller, der smøres med smør, som wienerbrødsboller, vandbakkelser fyldt med flødeskum eller boller med fyld af marmelade eller creme og remonce.
Hvis børn og andre slikmunde ingen boller får, laver de som bekendt ballade, i hvert fald ved fastelavnstid, så her kommer opskrifter på fastelavnsboller.




Netop nu 2017

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00