GRILL ER FOR ALLE

Sommeren er på vej forhåbentlig med skyfri himmel, fuglekvidder og varme tider.
Sommer er også grill-tid, og i dag har mange overdækkede terrasser eller en gasvarmer, så man kan være ude og tænde op i grillen, selv om det ikke er helt varmt. Der er ingen grund til at stå inde i køkkenet, når man kan være ude.
Mad, der ellers tilberedes i køkkenet, kan komme udendørs og tilberedes på gasgrill eller grill med kul. Det kræver ikke det store udstyr andet end en grill, som du kan lide, et stegetermometer så du sikrer en perfekt kernetemperatur, grilltænger og en god kniv.

En hverdag kan menuen være kyllingebryst med røget paprikarub (rub er en krydderblanding) og en fyldig salat eller grillet makrel med agurkesalat, nye kartofler og peberrodscreme, retter der ikke tager meget mere end en halv time at tilberede, og som får en helt anderledes smag end, når det tilberedes i køkkenet.
Når du bruger en rub gnides kødet godt ind og lægges på grillen. Det er ikke som med en marinade, hvor kødet skal trække i. En rub er specielt velegnet til kylling, der ikke smager af så meget i sig selv. En rub er en nem og hurtig måde at tilføre grillmaden mere smag.
Jeg nævnte tidligere makrellen som velegnet til grill, men også fisk som laks, tun, multe og dorade er fine fisk eller skaldyr som kæmperejer, hummer eller kammuslinger.
Tilbehør kan også sagtens kommes på grillen, grillede grønsager som asparges, gulerødder, courgetter eller auberginer smager himmelsk. Ofte er grill-mad lig med kød, men skal vi se lidt på miljø og sundhed, så må grønsagerne meget gerne få en stor plads på grillen. Kød er en af de store klimasyndere, og sundhedsmæssigt, så kan vi gøre rigtigt meget ved at skære ned på forbruget af kød.

TIPS TIL GRILL

 • Tilbered rub eller marinade på forhånd og opbevar dem i køleskab.
 • Bøffer og rødt kød må gerne tages ud af køleskab 30 minutter før grill. Det giver en bedre stegning.
 • Lad fisk og fjerkræ blive i køleskabet så længe som muligt.
 • Læg ikke råt kød og stegt kød på samme bræt eller tallerken.
 • Det er altid godt at lade kødet hvile lidt før serveringen eller udskæringen.
 • Forbered altid grønt og kød hver for sig, på hver sit bræt og med hver sin kniv.
 • Lammekebab kan serveres med pitabrød og tzatziki.
 • Grillet makrel smager godt med radiser og en grøn salat med krydderurter.
 • Store grillede rejer kan dyppes i en mayonnaise smagt til med hvidløg, citron og mynte.
 • Grillede sardiner er en stor nydelse, som også ofte serveres i Portugal eller Spanien.
 • Halloumi-ost bliver en delikatesse på grillen.

GRØNNE GRØNTSAGER

Når vinteren er forbi, får man uvilkårligt lyst til alle de dejlige grønne grønsager og urter, der dukker op af jorden. Det er klorofyl, der giver den flotte, grønne farve til disse grønsager. Generelt er de grønsager fyldt med kalk og magnesium og er en af de bedste kilder til plantestoffet lutein, der virker som en antioxidant og forebygger aldersblindhed.
De grønne grønsager tæller bl.a. spinat, asparges, salater, broccoli, grønne kål, avocado, courgette, grønne bønner og alle de skønne krydderurter.

Tænk bare hvordan basilikumkan højne en caprese med søde tomater og mozzarella eller basilikum i en pesto sammen med valnødder og hvidløg.

Kørvel klæder både fisk og asparges, og de mest almindelige persille, dild og purløg som pynter såvel varme som kolde retter eller på smørrebrød.
Hvis vi tæller drikkevarer med, så kan vi også tænke på grøn te, som er fyldt med plantestofferne fenoler og quercitin, der er kraftige antioxidanter.

Prøv et par af mine opskrifter med grønne grøntsager:

BLÅ OSTE

De bedst kendte blå oste er nok roquefort, gorgonzola, stilton og Blå Castello. De findes i milde og kraftige udgaver og går ofte godt i spænd med søde og syrlige frugter, men er også velegnede i mange saucer og salater. Den blå farve kommer fra svampen penicillium roqueforti, som osten bliver podet med.

 

Blå Castello er en blåskimmelost med en mild smag. Konsistensen er cremet, og uden egentlig skorpe. Blå Castello kan spises uden tilbehør blot med brød og kiks eller til frugt. Den giver en rund smag i sauce, til gratineringer og som dressing i bagte kartofler.

Roquefort er nok den mest kendte franske blåskimmelost. Den har en fyldig smag, der gør den god som dessert med lidt sødt, fx kvædegele, eller tørrede frugter som figner eller abrikoser. Osten passer også godt i dressinger, saucer eller skåret i tern i salater.

Gorgonzola er fra Italien og en af verdens ældste blåskimmeloste. Den har en smuldrende og blød tekstur med en nøddeagtig aroma. Om smagen er mild eller skarp afhænger af ostens alder. Gorgonzola er velegnet i salater eller i varme retter, hvor man gerne vil opnå en blåskimmelsmag. Den er også egnet i dressinger, i saucer, på et ostebord eller som en del af en tapas-anretning.

Stilton kaldes ofte for “ostenes konge” og har en fantastisk smag, en kraftig men rund og let salt smag. Den er måske den flotteste af alle de blå oste, med sin fine marmorstruktur og let gullige farve. Osten er lækker på ostebordet eller som snack, med enten nødder, tørrede abrikoser, dadler eller friske figner. I England er der visse steder tradition for, at man blødgør ostemassen med portvin, for at gøre den ekstra delikat.

Prøv et par af mine opskrifter på salater med blå ost: