FORÅRSFORNEMMELSER OG LIDT OM PÅSKE

Det bobler og spirer, og nu er det forår med lyse timer, fuglesang, blomstrende træer og buske, og alle de spæde, nye råvarer til forårets og påskens lysere og lettere mad er kommet frem. Det behøver ikke at koste en formue, at skabe forårsfornemmelse derhjemme. Blomster, blomstrede servietter, et blomstret kort eller en lille skål med blomster kan give stemningen.

DALGAARD BYDER PÅ MANGT OG MEGET, DER GIVER FORÅRSFORNEMMELSER

Smukke blomster og grene giver forår indendørs i dine stuer. Krukker med blomster eller krydderurter til altanen skaber også forårsstemning.
Når de første solstråler titter frem, er det tid til is. Hos Dalgaard finer du bl.a. is fra Ben & Jerry, hANSENS is, Jacob & Jacob og fra Mejerigaarden i Thy. Du kan servere isen i kugler sammen med frugt og bær, i vaffelskåle eller sammen med Caprice vafler.

Den første kaffe, der kan nydes udendørs er noget helt særligt. Kaffen smager bare bedre, når den drikkes sammen med solens første stråler. Hos Dalgaard kan du bl.a. købe kaffe fra Black Coffee, Christgau, Mövenpick eller Estate Coffee.
Fynsk forår er øl tilsat hyldeblomst, brygget på Ørbæk Bryggeri. Thisted Bryghus har også en forårsbryg, der slet og ret hedder ”Forår”, og er brygget på lys malt, drueekstrakt og humle.
Tag en tur ud i naturen med familie, venner og en picnickurv. Du finder mange ideer til en kurv, som du selv kan sammensætte, og ellers er der hjælp at hente i de betjente afdelinger på delikatessetorvet.
Måske bliver det så varmt, at der skal tændes op i grillen– og i Dalgaard kan du hente både fisk, grønt og kød, der egner sig til grillen.
Som noget helt særligt springer de japanske kirsebærtræer ud og lyser op i et par uger midt eller sidst i april – afhængigt af vejrets luner. Mange tager til Bispebjerg Kirkegård for at se de japanske kirsebærtræer blomstrer. Her er der en hel allé med kirsebærtræer, og det er nærmest som at gå i en lyserød tunnel af blomster og blade. Tag måske derefter hjem og nyd kaffe og lækre småkager fra Jules Destrooper, Island Bakery eller Biscuits fra Cartwright & Butler, som har deres småkager i smukke dåser.

PÅSKEN

Påsken er den tid på året, hvor den lysere tid for alvor er kommet, og foråret spirer frem i naturen.
Påsken er forbundet med madtraditioner, sammenkomster og traditionel påskemad, der ofte omfatter æg, lam, kylling, rejer, kørvel, spinat og dild, og måske har de første spæde rabarberstilke vist sig med deres smukke røde farve og deres syrlige saft. Du kan allerede nu købe de spæde, røde rabarberstilke i grøntafdelingen i Dalgaard. Du kan naturligvis også få et væld af forårsgrønt i grøntafdelingen som radiser, kørvel, ærteskud og rød skovsyre.
Traditionen tro hører der søde påskeæg til påske.

Chokolade-påskeæg tilbyder vi fra Magasin, Elmelund Chocolatier, Anton Berg, Ferrero Rochar eller fra Magnum.

Lakridsæg fås naturligvis fra Lakrids by Johan Bülow. Der er specielle børneæg fra M&M´s, Kinder og Lindt. Lindt har også mini-lam og mine-høns og en lidt større påskehare.
Mangler du pynt til påske, så er der de sødeste lam og kyllinger – og mange forskellige påskeæg til at hænge op. Påskeblomster, servietter og lys er der naturligvis også.

GUL

Gul er en af påskens farver, og gule frugter og grønsager egner sig til påsketiden.
Gule råvarer som meloner, ananas, mango, bananer, gule peberfrugter eller citrusfrugterne grapefrugt og citron.

Her lidt inspiration til forårets gule mad:

ÆG

Æg spiller hovedrollen på påskens frokostbord, men hele året er æg uundværlige, både i det salte og det søde køkken. Æg har flere praktiske funktioner i madlavning, de kan få en dej til at hæve, jævne en sauce og binde væske i en fars.
Æg kan indgå i alle dagens måltider og kan anvendes på enkle og hurtige måder. Æggene kan pocheres eller koges blødkogte og serveres med grønne asparges, parmaskinke, babyspinat, radiser og måske hollandaisesauce – en ret der stort set kan serveres hele dagen.
Æg kan blive til røræg blandet med krydderurter, svampe og cherrytomater. Eller en omelet foldet omkring fyld af sauterede svampe, parmaskinke og hakket persille.
Skal det være nemt, så er kogte asparges med hakkede æg og radiser en virkelig let og forårsagtig spise.
Du kan eventuelt vælge de små vagtelæg. De koges blot 3-4 minutter og kan halveres og benyttes som pynt på sildemaden, tatar- eller laksemaden, blinis eller i forårets grønne salater. Dalgaard har franske vagtelæg i pakker med 18 stykker.

Prøv et par af mine lækre opskrifter m/æg:

  KYLLING

  Kylling er lyst, magert og lækkert og hører forår og påsken til. Det lyse kød klæder mange smagsnuancer, både den stærke tandori-kylling og den milde pancetta-rullede kyllingefilet. Kyllingekød er færdigstegt ved 72°, og det er vigtigt at skærebræt og knive holdes adskilt fra grønsager.

  Hos Dalgaard finder du bl.a. kyllingekød fra Himmerland Kylling. Du kan købe hele kyllinger eller kyllingeudskæringer. Alle kyllingerne er opvokset i Himmerland på et familieejet landbrug. Himmerland har kyllinger opdrættet på forskellig vis: traditionelt opdrættede kyllinger, men som går rundt i en lun stald og spiser Himmerlands egen foderblanding. Fritgående kyllinger som kan gå ude på arealer med træer og buske, og endeligt økologiske kyllinger der har mere plads at boltre sig på end de øvrige har, og foderet er økologisk.
  Kyllingekødet fra Himmerland er helt uden marinade, lage eller tilsætning. Himmerland Kylling arbejder sammen med Dyrenes Beskyttelse.

  Du har også mulighed for at vælge en lille kylling, den lille poussin også kaldet forårskylling. Poussin er det franske ord for en lille kylling. Den lille poussin vejer bare 400-450 g, hvorfor der serveres en poussin pr. person. Som følge af den lille størrelse er der ikke så meget kød på poussinen, men til gengæld er det mørt og meget delikat. Den tilberedes som kylling, bare kortere tid. Poussin kan grydesteges, braiseres, koges eller grilles. Den kan også farseres fx med spinat, brødkrumme og spinat og steges i ovnen.

  Prøv disse 4 nemme opskrifter med kylling:

   DALGAARD VAR ET SANDT MEKKA AF LÆLKKERIER PÅ SMAGENS AFTEN DEN 21. MARTS

   Delikatesseafdelingen bød på:

   • Braiseret kalv med mørk øl og urter
   • Grillet pluma fra Thomas Rode, hertil grønsager og brunet smør med chipotle
   • Mørk, lækker chokoladekage

   Alle tre retter er fra ”Dalgaard Catering, forår & sommer 2017”.
   I folderen er der forslag til menuer og buffet, men du kan naturligvis sammensætte
   netop den menu, som du har lyst til.

   Fiskebutikken bød på:

   • Østers med en vinaigrette
   • Stegt kulmule med bløde skalotteløg og sauce verte
   • Stegt rødfisk med grønne asparges vendt med fennikelskud, hertil ramsløgsmayonnaise
   • Stegt torskerogn med stenbiderogn, syrnet fløde og estragon

   Osteafdelingen havde smagsprøver på:

   • Pecorino al tartufo, italiensk fåreost med trøfler.
   • Erborinato Sancarlone, som er en italiensk blåskimmel lagret i espresso.

   Flødeoste og specialiteter fra Kunigunde

   Kunigunde ligger ved Slagelse og fremstiller flødeoste, både salte som sødlige, stærke som milde. Flødeostene er lavet på komælk, på nær en enkelt der er lavet på gedemælk. Kunigunde er faktisk navnet på en af familiens malkegeder.
   Der findes 9 forskellige flødeoste fx Wasabi-flødeostecreme, Chili-flødeost med røget paprika, Kastanjeflødeost og Gedefriskost med citron og peber.
   Kunigunde fremstiller også tilbehør til oste, som du fx kan serverer til oste- eller tapasborde. Du kan fx købe hjemmelavet sennep, romsyltede Muskatdruer, lavendelsyltede abrikoser, nødder og ristede Marcona-mandler.

   Skinker og pølser fra Livsnyder & Bonderøv

   Livsnyder & Bonderøv er en virksomhed i Hårlev på Stevns, der fremstiller lækre specialiteter af gode råvarer. Hos Dalgaard finder du et utal af spegepølser og ikke mindst, den velsmagende ”Stevns Klint Koldkrigsskinke”. Skinkerne kommer fra særligt udvalgte grise, og lagres i adskillige måneder på Koldkrigs Museet/Stevns Fortet. Det sker 25 meter nede under jorden og 25 meter inde i klinten, i et gammelt renset og rengjort ammunitionsrum.
   Her ligger skinkerne fuldstændigt optimalt, og på allerbedste vis udnyttes den høje luftfugtighed, som tørrer skinkerne langsomt, således at de bliver til velsmagende gourmetskinker.
   Spegepølserne er med lavt fedtindhold og uden hvede og farvestoffer, og i Dalgaard finder du bl.a. disse varianter: spegepølse med ramsløg og soltørrede tomater, eller med hvidløg. Spegepølse med whisky og valnødder eller med tranebær og hasselnødder. Du finder også lammespegepølse, oksespegepølse og Chili-lakrids øl pølse.

   Desserter fra Rørvig

   Håndlavede desserter fremstillet ud fra opskrifter fra ejernes forældre eller bedsteforældre – og uden unødvendige tilsætningsstoffer eller andet til at forlænge holdbarheden. Desserterne er i rigtige glas, der sagtens kan benyttes senere, måske til slik, snack, en lille blomst eller plante.
   Gammeldaws æblekage: Klassisk æblekage som indeholder æbler, der er kogt med vanilje og lagt sammen med æblekagerasp med hasselnødder. Til sidst er æblekagen toppet med flødeskum. Tiramisu: efter en klassisk italiensk opskrift med ladyfingers dyppet i espresso og Marsala vin. Derpå lagt i lag i cremen og drysset med kakao på toppen.
   Rabarbertrifli: rabarberkompot lagt i lag med vaniljecreme og hakkede mandler, og toppet med flødeskum.

   Juice fra van Nahmen

   Jeg skrev om disse meget velsmagende juicer sidste måned. Men de var med på Smagens Aften, så de får lige en lille tanke igen, bl.a. fordi juicerne sagtens kan indgå i en alkoholfri drikkemenu. Van Nahmen er et gammelt familieejet firma, der i 1930 begyndte at presse aromatiske æbler fra omegnens frugtplantager. Efterfølgende er det blevet til meget mere end æbler, der presses, men frugten stammer stadig fra lokalområdet i Rhine-landet.
   Flere af juicerne kan serveres til aftensmad, og på flere restauranter som fx Kiin-Kiin, Geranium og Den Røde Cottage, kan man i dag vælge en komplet juicemenu til sin mad. Juicer og safter der er specielt udvalgt til retterne. Det kan være til gæster der er i bil, er gravide eller af anden årsag ikke ønsker at drikke alkohol.
   Æblesorterne Elstar og Jonagold egner sig for eksempel til maden. Elstar til fiskeretter og fjerkræ, og Jonagold til desserter som pandekager med æblekompot eller en frugttærte.
   Der er ca. 70% frugtindhold i juicerne, og hos Dalgaard finder du et stort udvalg fra van Nahmen. Juicer presset på æble, pærer, rabarber, blommer og druer. Du kan få juice i små flasker á 25 ml eller lidt større flasker på 0,75 l.