KOMÆLK, GEDEMÆLK, KAMELMÆLK & PLANTEMÆLK

Mælk er ikke bare mælk, og mange nye mælkeprodukter dukker op i disse år, A1 mælk, A2 mælk, Urmælk, fedtreducerede mælkeprodukter og kefirer blot nogle af dem.
I mange år har mælk været fedtfattig, men nu tyder det på, at mælk igen skal være federe og mere naturlig. Hellere lidt af den ægte vare. På samme måde kommer der også federe fløde på markedet, dobbelt-cream udgave og cremefraiche med 48%.
Er man laktose intolerant, så er det muligt at finde komælksprodukter, der er laktosefri.
Ikke alle animalske mælkeprodukter er fra en ko. Nu findes også mælk fra geder – og sidste skud på stammen er kamelmælk. Desuden vinder plantemælk frem i mange variationer.

KOMÆLK

Hos Dalgaard findes mælkeprodukter fra Øllingegaard, Arla og Arla Unika.
Øllingegaard Mejeriligger ved Skævinge og har leveret økologisk mælk til Dalgaard i mange år.
Hos Øllingegaard behandles den rå mælk nænsomt, så fedtmolekylernes struktur bevares. Derfor bibeholder mælken cremet-heden og den fyldige smag – også selvom fedtprocenten er lav.
Fra Øllingegaard finder du sødmælk 3,5%, letmælk 1,5% , minimælk 0,4% og skummetmælk 0,1% . kærnemælk 0,6% til sommerens koldskål, og kafémælk 0,5% . Kafémælk er homogeniseret økologisk mælk, som giver perfekt skum uden at stoppe mælkedysen. Kafémælk er egnet både til cappuccino og café latte.

Arla Unikaleverer økologisk Essens kærnemælk , som er en mild kærnemælk med en prikkende, syrnet smag.Årstidsmælk også fra Essens Arla Unika, er en fyldig mælk med blid smag.

Fra Arlakommer flere slags mælk fx: Sødmælk 3,5% , som er den mælketype som har været anvendt i længst tid.Skummetmælk 0,1% er mælk, hvor fløden er skummet fra. Kærnemælk er en mælketype med lavt fedtindhold og syrlig smag. Kærnemælk er nærmest skummetmælk med mælkesyrebakterier. Minimælk , som har et fedtindhold på 0,5% og fås både med og uden laktose. Latte art er mælk til at opvarme og skumme med 0,5 eller 2,5% fedt.
Prøv min dejlige opskrift på: Boller m/grahamsmel & solsikkekerner

GEDEMÆLK

I osteafdelingen finder du økologisk gedemælk fra Tebstrup .
Proteinerne i gedemælk fordøjes lettere end proteiner i komælk, idet partiklerne i gedemælk er mindre. Man ser derfor at en del af de, der ikke tåler komælk, tåler gedemælk. Men det afhænger naturligvis af, hvilke stoffer i mælken der reageres på.
Mælk fra geder, der går på græs, har et højt indhold af umættede omega-3 fedtsyrer. Det gælder også for køer, der går på græs sammenlignet med de, der står i stald.

KAMELMÆLK

Mange anser kamelmælk, som det nye superfoodfor sit høje indhold af protein og bliver derfor af mange brugt som et rent og naturligt alternativ til proteindrikke. Nomader og beduiner har overlevet på få råvarer som dadler og kamelmælk i månedsvis og alligevel bevaret et sundt helbred.
Mælken, du kan købe hos Dalgaard er malket fra kameler, der bor på en EU-godkendt farm i Dubai. Den største kamelmælksfarm i verden. Kamelerne færdes i det naturlige ørkenmiljø, får ugentlige bade og fordres med økologiske gulerødder.
Kamelmælk indeholder mere kalk, jern og C-vitamin og flere umættede fedtsyrer end komælk. C-vitamin er et livsvigtigt vitamin, som vi ikke selv kan danne, men må have tilført via kosten; og kalk er vigtig for at holde vores knogler sunde og stærke.
Kamelmælk findes i varianterne: Kamelmælk, Kamelmælk med ingefær eller Kamel Cappuccino & kamel Cafe latte.

IKKE ALLE TÅLER ANIMALSK MÆLK

Nogle kan reagere på mælkeproteinet oftest casein, andre kan ikke nedbryde laktose, som er mælkesukkeret i mælken.
Disse mennesker mangler enzymet laktase til at nedbryde laktosen, men for dem findes der laktosefri produkter. Men langt de fleste i Danmark kan godt tåle det, fordi vi igennem generationer har drukket meget komælk, og på den måde har beholdt evnen til at kunne nedbryde laktose.
Men både vores gener og vores opvækst spiller ind i forhold til, hvordan vi fordøjer mælk. Alene det at vi har cirka 1000 forskellige bakteriestammer i vores mave-tarm-system spiller ind. Så det der tåles af nogle, tåles ikke af andre og visa versa – det der er sundt for den ene, er ikke godt for den anden.

    PLANTEMÆLK

    Vegetabilske mælkeprodukter er blevet mere populære de seneste år, dels er der nogen der ikke tåler komælksproteiner, dels kan det være veganere, der fravælger animalske råvarer. De med laktoseintolerance kan også bruge plantemælk.
    Soyamælker cremet, lidt sødlig og den plantemælk, der minder mest om komælk.
    Soyamælk laves af soyabønner, der koges og males ad flere omgange for at adskille den spiselige og uspiselige del af soyabønnerne. Herefter blendes den spiselige del til soyamælk. Soyamælk fås med og uden sukker og tilsat kalk eller tilsat smag af enten vanilje eller kakao.
    Nogle typer sojamælk er tilsat ekstra kalk og D-vitamin. Soyamælkens store lighed med almindelig mælk gør, at den uden problemer kan erstatte denne.
    Rismælker tynd og har ikke en særlig kraftig smag. Rismælk laves enten ved at mase riskorn igennem en maskine og udtrække vandet, eller ved at koge ris og blende dem med vand. Rismælk, eller risdrik som det også kaldes, findes tilsat ekstra kalk.
    Rismælk er lidt sød, mere vandet og indeholder ikke særligt mange næringsstoffer. På grund af den tynde konsistens egner rismælk sig ikke til at hælde i kaffen.
    Mandelmælker lidt mindre cremet end soyamælken, men har til gengæld en svag, sødlig mandelsmag. Mandelmælk fås usødet, eller med ekstra kalk, eller som en blanding af mandel og hasselnød.
    Mandelmælk laves ved at blende mandler med vand og derefter fjerne pulpen. Vandet der er tilbage kaldes mandelmælk. Mandelmælk egner sig fint til smoothie, grød og bagning.
    Det er et godt alternativ til de, som ikke kan tåle soyamælk og til stadighed ønsker en cremet drik.
    Havremælker velegnet i desserter, til madlavning og bagning, eller til at hæld på morgenmadsprodukter.
    Desuden findes kokosdrikaf kokosmælk, som giver den en frisk smag af kokos. Den anvendes fx til smoothies, drinks eller asiatiske retter.
    Prøv mine lækre smoothieopskrifter med forskellige mælketyper:

      HYTTEOST

      Måske forbinder du hytteost med slankekure eller en kedelig rugbrødsmad. Men hytteost kan meget mere end at nedsætte fedtprocenten i et måltid.
      Hytteost hedder hytteost, fordi Amerikas nybyggere fremstillede den i hytter, og hytteosten kom til Europa med den amerikanske hær i 1950’erne.
      Hytteost er fremstillet af skummetmælk, der opvarmes og syrnes. Derefter tilsættes osteløbe, så det danner små ostekorn. Ostekornene tilsættes derefter en blanding af salt og fløde.
      Hytteost har et højt indhold af protein og et lavt indhold af fedt, og hytteost indeholder blandt andet mineralerne kalk, fosfor og jod.
      Hytteosten har en dejlig smag og konsistens, den er neutral og blød, og den giver en friskhed til maden. Den kan bruges i både varme og kolde retter, og i det salte og søde køkken. Hytteost kan fx erstatte mayonnaise eller creme fraiche eller være basis i en dressing eller dip. Den kan også erstatte den fedtholdige ost i lasagne og på pizza – eller du kan bruge den i pastaretter, brøddej og omeletter. Du kan tilsætte en klat hytteost, når du steger grøntsager, det giver en lidt flødeagtig fornemmelse, og de små korn giver en god konsistens i retten.
      Med hytteost kan du stoppe madspil – er der en rest tilbage i bøtten kan den anvendes i bagværk eller gryderetter.
      Ja, hytteost kan endda bruges til at lave cremede, søde tærter, eller som fyld i pandekager og i smoothies.

      En tynd æggepandekage kan serveres med hytteost vendt med revet æble, et drys kanel og lidt hakkede græskarkerner – så har du et mættende, hurtigt morgenmåltid. Eller brug hytteost sammen med din frugt om morgenen, det giver god mæthed.
      Her kan du se nogle af mine lækre opskrifter med hytteost:

      SPIRER & KARSE

      Hos Dalgaard finder du økologiske bønnespirer.

      Spirer er fyldt med vitaminer, mineraler, proteiner og plantestoffer, ikke mindst klorofyl, der dels virker som antioxidant, der beskytter dig mod celleskader, dels har en afgiftende virkning på kroppen. Spire virker basisk på kroppen, hvilket langt de fleste grønsager også gør. Spirer kan spises rå eventuelt som pynt, eller de kan tilsættes en gryderet til allersidst.

      Karse og andet mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt. Karse består blot af en stilk og det første bladpar, kimbladene.
      Man siger at karse og mikrogrønt stammer fra Californien i 1980´erne, hvor de trendy kokke brugte karse og mikrogrønt som smags-, farve- og teksturgivere til kulinariske frembringelser Men jeg kan nu huske, at vi dyrkede og spiste karse, da jeg var barn – og det var før 1980´erne! Så det er nok mere begrebet mikrogrønt, der stammer fra den tid.
      Karse benyttes for at få dens smagsnuancer og til at pynte med. Det kan være på den klassiske æggemad, i salater, sandwich, eller blande karse i dressinger og dips, eller drysse den på ost og fisk. Karse indeholder betakaroten, E-vitamin og folinsyre, og mineralerne kalium og jern. Derudover er de små karsefrø fibre i sig selv, hvilket jo som bekendt er godt for fordøjelsen.
      Du finder naturligvis også brøndkarse og et væld af spændende krydderurter i Grøntafdelingen bl.a. de nye orange skovsyre og engsyre.

      Prøv:

      GURKEMEJE

      Ingefær har i en lang periode været det nye sort, men nu får den skarp konkurrence af gurkemejeroden.
      Gurkemeje er gul som solen og stærkt antiinflammatorisk, og styrker dine led og dit bindevæv. Det virksomme stof er curcumin, som også er det, der giver gurkemeje sin flotte gule farve. Det er også dette stof der gør karry gul, for en af ingredienserne i karry er netop gurkemeje.
      Gurkemeje smager både lidt sødlig, bitter og krydret, men er ikke så stærk som ingefær.
      I dag ved man, at det aktive stof curcumin helst skal opvarmes for at få dets antiinflammatoriske virkning aktiveret bedst muligt, så brug gerne gurkemeje i den varme mad.
      Gurkemeje kan også sagtens benyttes i smooties eller juice. Der kan du med fordel tilsætte et nip peber, da undersøgelser viser, at det kan aktivere curcumin. Faktisk viser undersøgelser at et nip peber forstærker effekten af curcumin 1000 gange.
      Hvis du bruger den friske gurkemejerod, så pas på for den farver voldsomt på hænderne.
      Kom lidt gurkemeje i vandet når du koger ris, kartofler, suppe eller gryderetter. Eller brug det i shots, smoothies, æggesalat, dip eller til ”Golden Milk” eller ”Golden Latte”.
      Du kan købe frisk gurkemejerod i Grøntafdelingen eller tørret som krydderi fra Krydderispecialisten, Urtekram eller Mill&Mortar. Butikken har også flere shots, hvor gurkemeje indgår.
      Dejlige opskrifter med gurkemeje:

      NOGLE KORTE – OG ET PAR LANGE – OPSKRIFTER MED FLÅEDE TOMATER

      Man kan komme langt med en eller flere dåser flåede tomater. Ofte er der tomater i en ret lige fra indisk curry til dhal, ovn- og gryderetter. I det italienske køkken er tomater en af de vigtigste ingredienser, og benyttes blandt andet til pizza, pastaretter, supper og sauce bolognese.
      Du kan både få almindelige tomater og cherrytomater på dåse. Desuden kan vælge mellem hele eller hakkede tomater.
      Personligt er jeg mest til de hele, flåede. Jeg syntes, de bevarer deres struktur bedre end de hakkede, der kan opleves som lidt mere vandede end de hele. Og ofte er det en bedre kvalitet af tomater, der bruges til de hele flåede. Og det tager jo bare få sekunder selv at hakke de hele.
      Tomater er rige på C-vitamin og zink og planterstoffer som beta-karoten og lykopen, som begge er med til at give tomater deres smukke, røde farve.

      Gazpacho:
      I en blender kommes 2 dåser flåede tomater uden for meget væde, 1 hakket rødløg, ½ agurk, 1 rød peberfrugt uden kerner og skåret i store bidder, 1 hakket fed hvidløg, 2 dl grønsagsbouillon og 2 spsk. sherryeddike.
      Blend til det hele er blevet til en jævn og glat suppe, der krydres med salt og peber.
      Lad suppen stå i køleskab 2-3 timer og server suppen toppet med tern af agurk, hakkede hårdkogte æg og croutoner.

      Tomat-basilikumsuppe:
      Varm 1 spsk. olivenolie og sauter 1 hakket løg, 1 reven gulerod, 1 bladselleristilk i små tern og 1 fed hakket hvidløg til grønsagerne er lidt bløde, men ikke har taget farve.
      Tilsæt 1 dåse flåede tomater og 2 dl grønsagsbouillon og lad det hele simre 15 minutter.
      Blend derpå blandingen, og rør den med 2 spsk. piskefløde og 1 håndfuld hakket persille.

      Hurtig tomatsauce:
      Varm 2 spsk. olivenolie på en pande og sauter 2 fed hvidløg, skåret i tynde skiver, nogle minutter.
      Tilsæt 2 dåser flåede tomater uden væde og 1 nip sukker, og lad det simre 15-20 minutter, til det begynder at tykne.
      Tilsæt 1 spsk. olivenolie og 1 håndfuld basilikum og krydr godt med salt og peber.
      Saucen kan bruges til pasta og pizza.

      Tomat-tilbehør:
      Varm olivenolie og sauter 1 hakket løg og 2 fed hvidløg i tynde skiver, til løgene bliver bløde.
      Tilsæt 1 hakket rød chili uden kerner, 2 spsk. revet ingefær, 1 tsk. sennepsfrø og 1 tsk. gurkemeje og steg endnu 1 minut.
      Kom 1 dåse flåede tomater (hakkede) ved og lad det hele simre 15 minutter.
      Smag til med salt og peber og rør 1 håndfuld hakket koriander i.
      Serveres sammen med kogte ris og yoghurt.

      Og så de to lange: