NEM & SUND FASTFOOD MED GRØNTSAGS-SPAGHETTI & BURGERE

Med juni er sommeren begyndt. Maden bliver lysere og lettere, og der begynder at komme de skønneste, nye grønsager. Hyldetræerne blomstrer, og haven giver salater, jordbær og radiser.
Juni byder også på et par fridage, Pinse og Grundlovsdag. Også på et par andre mærkedage, Fars dag den 5. juni, Valdemarsdag den 15. juni og Sankt Hansaften den 23. juni– og sidst på måneden springer alle studenterne ud.
Fridage, weekender eller lange arbejdsdage – alle dage kan kalde på nem og hurtig mad.

GRØNTSAGS SPAGHETTI

Langt de fleste elsker velduftende, lækker pasta, men i dag er der flere der sparer på den traditionelle pasta af korn. Enten vil de gerne minimere indtaget af kulhydrater, eller de vil gerne spise flere grønsager. Det smarte, der kom sammen med rawfood-bølgen, er at mange grønsager kan ”rives” eller spiralizeres, som det også kaldes, til spaghetti-strimler. Grønsags-spaghetti smager fantastisk og er en nem måde at få grønsager på, både for børn og voksne. Og de spiralizerede grønsager kan sagtens kombineres med den traditionelle pastasauce eller andre italienske retter. Faktisk tilfører de spiralizerede grønsager friskhed og sprødhed til retten.

Du kan også kombinerede fuldkornsspaghetti med grønsags-spaghetti, og spiser du glutenfrit kan du vælge en glutenfri udgave af spaghettien.
Hvis du kombinerer korn- og grønsags-spaghetti, så kan du tilsætte grønsags-spaghettien 1-2 minutter før, at korn-spaghettien er færdigkogt. Undtaget er spaghetti af courgette, der blot skal vendes med den ny kogte korn-spaghetti eller vendes direkte i en pastasauce. For alle spaghetti-arterne gælder, at de er bedst, når de er ”kogt” al dente.
Grønsags-spaghetti laves nemmest med en spiralizer, men det er jo ikke sikkert, at der lige står sådan en maskine på køkkenbordet. Men det kan sagtens lade sig gøre alligevel enten med et juliennejern eller et mandolinjern.
De nemmeste grønsager at benytte er gul og grøn courgette, tykke gulerødder, rødbede, kinaradise, persillerod og pastinakker. Eventuelle grønsagsrester kan bruges som ovnstegte tern, fritter eller i greenies eller til smoothies.
Du kan anvenderønsags spaghetti-strimlerne som tilbehør til aftensmaden, eller du kan pynte smørrebrød med dem, fx moset avocado på ristet rugbrød, toppet med tun (fra glas eller dåse) og pyntet med ”spiraler” af gulerod. Eller du kan pynte dine salater med ”spiraler” af kinaradise, gulerødder eller courgette.
Prøv et par af mine lækre opskrifter med grøntsagsspaghetti:

BURGER

Over hele verden kendes den klassiske burger, men efterhånden er der opstået utroligt mange varianter af den klassiske burger. Ofte serveres den klassiske burger med pommes frites, kartoffelbåde eller coleslaw og en burgerbolle, ketchup og saucer eller dips.
Der findes et utal af historier om burgerens oprindelse, men de fleste er enige om, at Hamburg er det sted, hvor den grillede eller pandestegte runde bøf i en bolle stammer fra.
I dag ved vi, at kombinationen af grillet, krydret kød, friske sprøde grønsager og aromatiske saucer ganske enkelt er lækkert. Og en burger kan sagtens blive et nemt og sundt måltid afhængigt af, hvilke råvarer du vælger.

Burgeren er nem mad, hvad enten den grilles eller steges og kombinationsmulighederne er utallige.
Bøffenkan være af kødog fisk, eller den kan være vegetarisk. Du kan bruge næsten alt: hakket, okse-, kalve- eller lammekød, roastbeef, et stykke stegt kyllingebrystfilet, fisk som laks, helleflynder eller tun og skaldyr. Skal burgeren være vegetarisk kan benyttes et stykke stegt tofu eller en bøf af en blanding af bønner og grønsager.
Hakket kød passer godt sammen med krydderier og krydderurter som fx chili, hvidløg, persille, timian og koriander.

Toppingkan være: salater, grønsager, bacon, oste og dressinger.
Oste som blåskimmel, brie, mozzarella, halloumi, feta eller cheddar passer fint.

Dressinger, som pesto, tapenade, sennep, ketchup, mayonnaise eller chutney.
Du kan købe færdige ”toppings”, fx Hellmann´s Real Mayonnaise, som er en klassiker, eller Hellmann´s mayonnaise med Chilli eller Hvidløg. Fra Stokes kan du købe deres Real Mayonnaise eller Chilli Mayonnaise eller Lemon Mayonnaise.
Du kan også købe svenskernes foretrukne dressinger, nemlig Johnny´s Hamburger Dressing. Helt tilbage i 80´erne begyndte Johnny at udvikle sine dressinger. I dag finder du Den Originale Hamburger Dressing, eller Dressing med Purløg og Bacon. Du finder også Johnny´s Originale Økologiske Sennep eller Sennep med Mango og Habanero.
Gestus har diverse burger-dressinger bl.a. med Løvstikke og Ramsløg eller med Sennep og Honning.

Dalgaard har flere slags burger-bollerbl.a. Broiche Burgerboller. De findes også i en udgave som hot-dog-brød.
Mulighederne er mange og det er nemt at kombinere en velsmagende burger – alfa og omega er råvarer af god kvalitet.
Et lille tip til at forhindre, at burgeren falder fra hinanden: sæt et træspid midt ned i burgeren før serveringen.
Prøv mine dejlige burgeropskrifter:

ASPARGES

I juni kan vi stadig nå at nyde de grønne og hvide asparges, mens de er på deres højeste.
Forskellen på de grønne og hvide asparges er, at hvide asparges vokser i jordvolde og bliver derved hvide eller så kaldte blege aspargesskud. De grønne derimod vokser frit i sollyset, og får derved deres grønne farve.
Hvide asparges har en lidt træet overflade, som skal skrælles væk, inden de spises. Skræl dem hellere for meget end for lidt, fra hovedet og ned ad, før tilberedningen, for ikke at sidde med en træet asparges.
De grønne asparges skal ikke skrælles, men får blot knækket deres træede ende af, der hvor aspargesen knækker af sig selv.
Ud over at asparges smager skønt, så er de også sunde på grund af deres høje indhold af B- og C-vitaminer, mineralerne jern og kalium og rigtig mange fibre, og så indeholder de stort set ingen kalorier.
Grønne asparges kan ganske enkelt blancheres få minutter og dryppes med olivenolie og drysses med masser af reven parmesanost. Både de grønne og hvide kan spises med rejer og hollandaise – eller med et blødkogt æg og ristet rugbrød. Asparges kan også anvendes til tærter eller til suppe.
Du kan også grille asparges og serverer dem med stegt pancetta og høvlet parmesanost og pyntet med kørvel eller brøndkarse.
Prøv disse dejlige opskrifter med asparges:

JORDBÆR

Jordbær og den danske sommer hører sammen, og det er tid til at frådse i disse smukke, solmodne røde vidundere. De smager sødt og saftigt og er klart en favorit i sommerens desserter.
Men jordbær smager ikke bare godt, de er også supersunde. Jordbær hører faktisk til i gruppen af superbær, da de indeholder mange sunde sager som fibre, kalium, vitaminer og flere vigtige antioxidanter.
Det er bl.a. fordi jordbær indeholder ellagsyre, som bl.a. beskytter huden mod solens skadelige UVA-stråler.
De har et højt indhold af fibre, der kan medvirke til at sænke et let forhøjet kolesteroltal og samtidigt stimulerer fordøjelsen.
Jordbærrets høje indhold af C-vitamin og silicium er medvirkende til at styrke kroppens bindevæv. Desuden styrker C-vitamin immunforsvaret og virker som en effektiv antioxidant.
Jordbær er en vidunderlig spise med sukker og fløde, hvis det skal være rigtigt nemt. Eller serveret med softice, eller marineret i hyldeblomst, eller dyppet i smeltet hvid eller mørk chokolade. Jordbær kan blandes med grønne salater med balsamico og gedeost. De kan serveres som jordbærkoldskål eller anvendes til grød, tærter, saft og marmelade.
Et tips: tag først stilken af, efter at du har skyllet jordbærrene. Derved undgås at bærrene bliver vandede og mister smag og vitaminer.
Prøv denne dejlige Lagkage m/jordbær & makronbunde

RABARBER

Rabarber er faktisk en grønsag, men anvendes ofte på samme måde som frugt og bær, og der findes omtrent 100 forskellige sorter af rabarber.
Rabarber kan bruges både i det salte og søde køkken. Rabarber tilfører en flot farve og en skøn syrlighed. De kan bruges til rabarberkompot, eller til tærter, kager, muffins, i koldskål, til suppe, desserter, mousse, fromage, is eller i trifli. Du kan også anvende rabarber til chutney, marmelade eller saft.
Rabarber kan tilberede ganske enkelt ved at stænglen skæres i små stykker, kommes i en gryde, drysses med sukker og usprøjtet reven citronskal og simre ca. 5 minutter. Rabarber passer også smagsmæssigt rigtigt godt med appelsinskal eller ingefær.
Prøv disse lækre opskrifter med rabarber:

SANKT HANS AFTEN DEN 23. JUNI

Det er Johannes Døberen, der har lagt navn til Sankt Hans.
Kombinationen af heksen på bålet og Midsommervisen er, så vidt vides, brugt første gang ved en midsommerfest på Jelling Seminarium omkring år 1900. Selve visen stammer fra Holger Drachmanns ”Der var en Gang”, som blev opført på Det Kongelige Teater i 1887. Danmarks sidste heks blev henrettet i 1693.
Gør lykke v/bålet med denne dejlige Sankt Hans kage m/jordbær

LIDT LÆKKERT TIL HUDEN

Dalgaard har mange lækre produkter til huden. Det seneste, der er kommet på hylderne er økologisk certificerede hudprodukter fra Pure. Produkterne er godkendt af Ecocert. Det er produkter, der ikke skader miljøet, og som ikke udsætter dig for hormonforstyrrende stoffer. Vi optager alt via huden, så derfor er det vigtigt, at det er gode, rene produkter, vi benytter.
Produkterne er ikke testet på dyr, og der er anvendt genanvendelig emballage.
Serien omfatter Baby-produkter, der tæller shampoo, creme og tandpasta. Desuden er der en samlet lille gaveæske der indeholder Baby Wash, Lotion og Shampoo. Desuden er der en serie til lidt større børn og endeligt produkter til voksne.
Pure støtter afrikanske landsbyer og bevarer ligeledes biodiversiteten gennem fair trade og gennem indkøb hos de lokale farmere.