“NU ER DET JUL …”

Julen er juletræer, julepynt, juleudsmykning på Hotel D´Angleterre, jul i Tivoli, julemad, julekager og gløgg. Juleafslutninger, julefrokoster og adventsarrangementer med gløgg og æbleskiver. Huset bliver pyntet, og der bliver lavet havregrynskugler, småkager til kagedåserne og konfekt af marcipan og nougat med glimmer og chokolade.
Når det gælder maden, så er du måske til den traditionelle, hjemmelavede jul, eller måske er du den mere trendy type, hvor rødkålen gerne må smage af ingefær. Der findes ikke en færdig opskrift på, hvordan det perfekte julebord skal være, men kodeordene er tradition og erindring. Tænk på, hvad der bringer gode minder frem i jeres familie.

I Danmark er det traditionelt and, flæskesteg eller gås, mens vores naboland Sverige ofte serverer skinke og kötbullar. I Frankrig er det ofte østers, hummer og champagne og til efterret Bûche de Noël, som på dansk kaldes en ”juletræstamme” rullet af marcipan og nougat og penslet med mørk chokolade. I Storbritannien bages en lignende kage kaldet ”Yule log”.

For mange er JULEFROKOSTEN en del af julen og julemåneden. Det betyder tid med venner og familie, der samles om gamle og nye retter ofte i selskab med øl og snaps. Det giver mindre stress, at vælge noget der kan tilberedes i forvejen eller måske kan du vælge, at gæsterne hver især kommer med noget spiseligt.
Hos Dalgaard finder du alt til julebordet, det være sig alt fra sild, økologisk dansk krydret julemedister, juleblommemarmelade fra Meyer, solmodne klementiner med blade fra Portugal, spændende oste og charcuteri til juleblomster og servietter.

Juleretterne kan fx være:

 • Sild med æble og peberrod
 • Dildsaltet eller citronmarineret laks – eller skal det være nemt, så køb laksen i Fiskeafdelingen
 • Confiterede andelår, kan enten købes færdige eller du kan selv tilberede dem
 • Rillette, kan købes i Delikatessen eller den kan være hjemmelavet. Den kan serveres med friterede grønkålsblade og syltede rødløg
 • Langtidstilberedt gris serveret med fennikelsalat og peberrodscreme
 • Rødbedesalat
 • Bagt brie med lune figner
 • Blå ost med æblekompot

BAGNING

 – og søde og sprøde småkager giver duft af jul til hele huset. Julens krydderier giver også julestemning og kan anvendes til honningkage, æbleskiver, jødekager, brunkager eller kardemomme- og kanelsnurrer.
Lad familien være med, når der skal æltes, formes, trilles og bages. Ved fælles hjælp bliver kagedåserne hurtigt fyldt med sprøde småkager. Og lad så familien nyde det først julebag sammen med en kop varm, hvid chokolade med kanel.
Måske du kan bage dobbelt portion og bytte halvdelen væk, for andre småkager.
Kager og konfekt kan pyntes med sølv-, guld- og kobberglimmer, også kaldet Dust fra Mill&Mortar. Dust kan du anvende til cupcakes, kager, is og konfekt – eller bland Dust i icing, glasur eller kagecreme.
Fra Mill&Mortar finder du også ”Konditor Pistacie” og ”Jordbær- og hindbær Crumble”. Jordbær- og hindbær Crumble giver fantastisk smag og farve til desserter og toppings.

Klassiske julekrydderier som kanel, kardemomme, nellike, allehånde og stjerneanis kan ristes på en pande, kværnes og kommes i en skål. Mere skal der ikke til før det dufter af jul. Krydderierne bruges også til bagning og i gløgg – eller et par hele kanelstænger kan pyntes med en rød sløjfe og fylde huset med juleduft. Du kan købe velduftende krydderier både fra Krydderispecialisten og Mill&Mortar hos Dalgaard.

BLOMSTER & BOLIG

I ”Bolig og blomsterafdelingen” er der i massevis af de lækreste og smukkeste juleting og julegaveideer. Jeg kan ikke lade være med at blive fristet af alle disse smukke sager.
Med lidt fra afdelingen kan du nemt gøre boligen juleklar, og derpå læne dig tilbage og nyde synet over en kop te eller gløgg.
Hurtigt kommer der lidt jul ind i boligen med en julestjerne eller et par julekugler. Det ser hyggeligt ud og er meget nemt og enkelt. Eller en håndfuld stjerner, et par kogler og lidt gran – mere behøver der ikke for at skabe julestemning.
Men ”Bolig og blomsterafdelingen” frister med meget mere – de smukkeste julekranse, som du kan hænge på hoveddøren – eller en krans kan hænge i et vindue, så den skaber stemning indenfor.

Afdelingen har arrangeret julepynt og juletilbehør i farve-temaer. Alt er stillet meget inspirerende op, og det er tilladt at stjæle lidt ideer.
Der er naturligvis et julerødt tema med røde blomster og et utal af nisser, de sødeste store og små nisser, bløde og faste nisser, dyre nisser og andre, der ikke koster ret meget. Julepynt og nisser, der får dit hjem til at stråle af jul.
Røde blomster som røde roser, der kan sættes enkeltvis i små vaser – eller skønne amaryllis, der kan stå enkeltvis eller i buketter. Amarylis fås også i potter, så du kan følge dens udvikling fra knop til de skønneste blomster, også kaldet ”de fire verdenshjørner”.

Der er et ”natur-tema” med kogler, gran og blomster, og små ophæng af træ, ben og læder. Sæt fx en stor lærkegren i gulvvasen og hæng stjerner og hjerter af træ, ben og læder på grenen, eller pynt dine julegaver med et lille vedhæng. Eller det naturlige kan spille en rolle på julebordet, hvor både grene og blomster kan finde sin plads mellem servicet.
Der er også et støvet lysegrønt tema – og et tema i gråt, hvidt og sølv, hvis du er til et julebord, der bugner af glas, lys, blomster og servietter holdt i gråt, hvidt og sølv. Måske du har lyst at lægge små blomsterdekorationer af en lille hvid julestjerneblomst og mistelten ved hver kuvert eventuelt fulgt af masser af glimmergrene på bordet.

Giv gæsterne, og dig selv en flot og varm velkomst med lys, kogler og stedsegrønt. ”Bolig og blomster” har både store og små lanterner til levende lys, bloklys og et stort udvalg af kogler, grønt og udendørs juleplanter, til at pynte udenfor døren.
Har du mulighed for det, kan du placere en fin opstilling med lanterner, gran og blomster udenfor et stuevindue eller en havedør, så du kan nyde synet indefra. Det er hyggeligt med lys i mørket. Du kan naturligvis også lave juletableauer indendørs med juleblomster, gran, kogler, lys og nisser.

Du kan også finde inspiration til julegaver. Der er de lækreste, blødeste tibetanske lammeskind i farverne lys grå eller mørk grå, gammel rosa, brune nuancer eller indfarvet grøn. Og så lugter de slet ikke, som nogle lammeskind ellers gør.

Du finder også bløde bomuldstæpper i flere farvenuancer, fx en julemodel i rød og hvid, eller i blå-hvid, grøn-hvid, sort-hvid, hindbær eller lyserød – og til en meget rimelig pris. Tænd et par stearinlys og lav en kop god te og nyd den under et af disse slumretæpper.

Du er mere end velkommen til at komme og få en snak om inspiration til julebordets lys, servietter og blomster, så bordet bliver smukt og emmer af jul, hvad enten du er til det naturlige, det gyldne eller det klassiske.
Lige som du naturligvis også kan få bundet dine blomster eller lavet juledekorationer lige netop, som du gerne vil, hvad enten det skal være helt enkelt eller måske overdådigt.

JULEGAVEKURVE

En julekurv er en kærkommen gave, der enten kan deles med venner, eller en gave der kan nydes helt alene. Det kan være en gave til den, der har alt, men holder af lækre smagsoplevelser – eller det kan være en medarbejder – en samarbejdspartner eller en kunde, der skal forkæles.
Du kan enten selv sammensætte en julegavekurv eventuelt med hjælp fra personaler i Dalgaard. Eller du kan købe færdige julegaveæsker fra ”Deli-drengene”, sammensat af råvarer og produkter, der komplimentere hinanden som en fuldendt oplevelse. Til disse færdige gaveæsker medfølger en detaljeret beskrivelse af indholdet, og tips til hvordan produkterne anvendes.

Hos Dalgaard finder du flere forskellige gaveæsker fra Deli-drengene, fx ”Den franske gavekasse”, ”Sølv gavekassen” og ”Guld gavekassen”, forskellige æsker med de bedste delikatesser fra bl.a. Frankrig, Italien og Grækenland.
Vil du gerne selv designe din gaveæske, så kommer der nedenfor ideer til såvel sunde, søde som spændende indhold til din gaveæske.

DELIKATESSER – fra Del Mastro

Kendetegnende for disse produkter er, at de ser indbydende ud og ikke mindst, at de smager dejligt. Mange af produkterne er i de små karakteristiske buttede glas med en papirhætte.

 • Pesto, sugo og oliventapenade
 • Artiskokpasta og svampecreme
 • Lækkerier med trøfler, fx Trøffelsalsa og Sommertrøfler
 • Olivenolier og balsamicoeddike
 • Marmelader, enten Figenmarmelade, Æblemarmelade eller Chilimarmelade
 • Valnøddesirup af grønne valnødder, der kan spises til is eller ost

SUPER SUNDE PRODUKTER – fra Sun & Seed

Sun & Seed producerer økologiske produkter ud fra frø, nødder og bær. Det er meget lækre og velsmagende produkter, produkter som jeg selv spiser med glæde, og jeg ville elske at se dem i en julegavekurv.
Sun & Seed tager stort hensyn til miljøet, og størstedelen af råvarerne vokser i Europa. Produkterne er så lidt forarbejdet som muligt, for at bevarer så mange næringsstoffer som muligt.
Alle produkter kan anvendes til vegansk og vegetarisk mad, og kan indgå i gluten- og mælkefri kost.
Der findes primært to slags produkter, som omtales nedenfor, dels plantesmør, dels planteproteinpulvere. Plantesmør kan anvendes på brød, i grød og smoothies eller i kager og desserter.
Planteproteinpulver anvendes i brød, smoothies og til sunde raw kugler.

Plantesmør

 • Mandelsmør: er fremstillet af rå økologiske mandler dyrket i Europa. Mandler er sunde med deres indhold af monoumættede fedtstoffer, fibre, E-vitamin, kalk og magnesium.
 • Abrikoskernesmør: er lavet med rå “søde” abrikoskerner, økologisk dyrket i Tyrkiet. De indeholder et højt niveau af protein og monomættede fedtstoffer, mineraler og E-vitamin. Abrikossmør har en anelse ”marcipan-agtig” smag.
 • Valnøddesmør: Fremstillet af friske, ikke-ristede valnødder, der langsomt tørres under 40°, for ikke at skade fedtstofferne. Indeholder fibre, omega-3 og 6 fedtsyrer, mineraler og B- og E-vitaminer.
 • Græskarkernesmør: Fremstillet af friske græskarkerne der tørres langsomt under 40°. Smørret har en flot mørkegrøn farve og er rigt på omega-3 og 6 fedtsyrer og zink.
 • Sort sesam tahin: det er kværnede økologiske sorte sesamfrø, der bruges til denne sunde pasta med den flotte sorte farve. De sorte sesamfrø har en lidt kraftigere smag end de lyse, hvilket gør dem velegnede i asiatiske retter. Tahin kan anvendes i dressinger, dips og humus. Sorte sesamfrø er en optimal kilde til magnesium og calcium, som beskytter dine knogler.
 • Hampefrøsmør: 100% rå økologisk hampefrøsmør, med en lækker smag. Frøene er dyrket i Europa og har den perfekte balance mellem omega-3 og 6 fedtsyrer.

Prøv min dejlige opskrift på: Alt-i-et skål

Plante Proteinpulver

 • Græskarkernepulver: fremstilles ved at fjerne olien fra frøene, hvilket giver et højt proteinindhold (63%), højt fiber- og lavt fedtindhold. Pulveret anvendes i yoghurt, smoothies, supper, brød, grød, raw kugler eller protein-shakes i forbindelse med træning. Græskarkerner er rige på mineraler som zink, magnesium og jern og er en fin kilde til B- og E-vitaminer.
 • Hampefrø-protein: hampefrø dyrkes i Europa og har et proteinindhold på 50%, herunder de 21 aminosyrer inklusiv de 8 essentielle, som kroppen ikke selv kan danne.
 • Chiafrø-proteinpulver: chiafrø er fyldt med kalk, proteiner, fibre og omega-3 fedtsyrer.

Prøv fx. denne opskrift på: Græskarkerne-kugler

SUPER VELSMAGENDE, SUNDE PRODUKTER – fra Big Tree Farms

Her er tale om kakao- og kokosprodukter, der er baseret på princippet om ”jamu”, som er et indonesisk koncept om krop, sind og ånd, der er i harmoni og balance.
Kakaoen dyrkes hos bæredygtige kakaofarmere i Indonesien og ”raw-produkterne” forarbejdes på Big Tree Farms bambus-chokoladefabrik på Bali.
Kakaotræerne vokser i skyggefulde omgivelser i skyggen af højere træer, og selv giver kakaotræet skygge til andre lysfølsomme afgrøder.
Råvarerne er dyrket uden brug af pesticider og sprøjtemidler.

 • Rå kakaopulver: den rå kakao indeholder allerflest nærings- og smagsstoffer. Cacao theobroma, det botaniske navn for kakao – betyder faktisk Gudernes føde. Og når kakao er gudernes føde, må den også være en af de mest kvalificerede fødevarer til at nyde sig sund i!
 • Drinking chocolate: Består af rå kakaopulver, kokospalmesukker og lidt havsalt, og anvendes enten til varm eller kold kakao. Du hælder blot vand i eller endnu bedre mandelmælk. Pulveret kan også bruges til smoothies eller som drys på dessert.
 • Kakaonibs: når en kakaobønne åbnes er der nibs indeni, som normalt pulveriseres til pulver. Men kakaonibsene kan anvendes hele eller let knuste. De er sprøde, rå, mørke og bitre, og alle bønnens næringsstoffer er bevaret. Du kan anvende dem til is, chokolademousse, granola, i mysli eller som pynt på dessert.
 • Kakaosmør: er rå, koldpresset kakaosmør af høj kvalitet. Kakaosmør er det fedt, som udvindes af kakaobønner. Kakaonibsene stenmales langsomt i 10 – 12 timer til en ultrafin pasta = kakaomasse. Kakaomassen presses gennem et fint trådnet, der tilbageholder kakaopartiklerne, mens kakaosmørret løber igennem.
  Kakaosmør har en meget mild kakaosmag og bruges i fremstillingen af chokolade.
  Kakaosmør skal smeltes nænsomt i vandbad eller på et lunt sted. Kakaosmør kan også rives fint på et rivejern.
  Kakaosmør smager fantastisk i hjemmelavet chokolade og ”raw” kager – og din hud vil også elske det. Kakaosmør kan også bruges som massageolie.
 • Kokospalmesukker: stammer fra kokospalmens blomstersaft, som nænsomt inddampes. Palmesukker indeholder zink, jern og B-vitaminer. Kokossukker har en lækker karamelagtig smag, og smager en anelse som lys farin.
 • Kokospalme nektar: er lys kokospalmenektar også kaldet kokospalmesirup.
  Kokospalme nektar har en mild og blød smag, der minder om karamel. Den er at godt alternativ til sukker, da den påvirker blodsukkeret væsentligt mindre. Den smager vidunderligt på pandekager, i eller på yoghurt og i bagværk.

Her flg. to dejlige opskrifter med Big Tree Farms produkter:

PRODUKTER – fra KUDSK

 • Klassisk Dansk Sennep: er fremstillet af en blanding af gule – og brune sennepsfrø, hvilket giver en rustik grov smag, med fokus på den rene sennepssmag.
 • Urte Ramsløg, citrontimian sennep: er en krydret grov sennep, produceret af gule – og brune sennepsfrø, tilsat ramsløg og citrontimian, så den får en fin og let parfumeret smag af krydderurter. Senneppen er perfekt til en æggekage med en tilhørende grillet pølse.
 • Sød Honning Sennep: er en rustik sennep produceret af gule – og brune sennepsfrø, smagt til med dansk honning, som giver en dejlig rund og sødmefuld balance. Spændende på frokostbordet, eller til at glaserer en skinke med.
 • Klassisk Ketchup: en klassisk grov ketchup, kogt af solmodne friske tomater, sammen med løg, æbler og krydderier.
 • Chili Røg Ketchup: er en grov ketchup, med kraftig smag og god balance af friske røde chilifrugter, og en mild røgsmag.
 • Havtorn Peberrod Ketchup: er en smagfuld ketchup tilsmagt med en af de stærke grøntsager fra den danske natur – peberrod, og derefter tilsat lidt havtorn. En fin kombination til grill-mad.
 • Klassisk Ristede Løg: en ny spændende fortolkning af ristet løg. En blanding af forskellige danske løg typer, som giver en mere kompleks ristet løgsmag.
 • Havtorn Ristede Løg: er en anderledes variant af ristede løg, med det bedste fra flere smage. Havtornen giver her en spændene frisk og syrlig smag. De ristede løg passer til smørstegt lys fisk.

SANTA LUCIA – den 13. december

”Santaaa Lucia”, hvornår er det nu lige man går op, og går man ned på tonen i omkvædet på den kendte sang. Kan stearinen nogensinde komme ud af det lange lyse hår. Ja, de fleste får minder tilbage til barndommen hvert år den 13. december, for der findes næsten ikke et menneske i Danmark, som ikke selv har deltaget i eller overværet et luciaoptog.
Den 13. december spises Luciabrød, som oprindeligt er en svensk tradition. Traditionen skyldes Santa Lucia, som var en hellig jomfru fra Sicilien, der levede fra 283-304 e.Kr. Hun var god mod de fattige og gamle og bragte dem lys i de mørke nætter.

Prøv denne opskrift på super lækre Luciabrød

JULEMIDDAGEN

Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen. Ellers lider man både af træthed og stress, når gæsterne kommer.
Du kan stege anden, dagen før, og varme den på selve dagen og give den grill, så skindet bliver sprødt. Hvis du vil, kan du udbene anden, og skærer den i passende stykker, der lægges på bageristen og grilles lige før julemiddagen skal serveres.
Kartoflerne, til de brunede kartofler kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan tilberedes et par dage før.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.

Se opskrifterne på den perfekte julemiddag her: