JULETIDEN!

Juletiden er ofte en blanding af traditioner og noget nyt, og måske skal der ikke skal pilles for meget ved julen med dens tradition og gensynsglæde.
Måske er du typen der elsker den hjemmelavede jul, og tilbereder al julemaden, leverpostej, finker eller sylte fra bunden, og koger gløggekstrakt i rigtig god tid – eller måske typen der gerne vil nyde noget af december måned i sofaen med en kop te, og så købe dig fra en del af julens forberedelser.
Det ene er lige så rigtigt som det andet, og forhåbentligt er der tid til at nyde juletiden med dens levende lys, duften af appelsin, nelliker og kanel, gløgg-komsammen og julens musik, hvad enten det er All I Want for Christmas is You, Når sneen falder, Driving Home for Christmas eller julesalmer.
Uanset hvilken type du er, så er der masser af hjælp at hente hos Dalgaard, enten med råvarer, som du selv kan trylle videre til julens lækre sager, eller om du vil købe færdige produkter som adventskransen, julesmåkager eller maden til julefrokosten.

”Julen er hjerternes fest”, som borgmester Morten Slotved nævnte i år, da han tændte byens julelys.
Julen handler om hjerter – julehjerter, hjertevarme og dem vi elsker af hele vort hjerte. Lad juletiden blive en tid, hvor der både er plads og hjerterum (hjerterum, som borgmesteren også nævnte) til de, der har familie at samles med, og de der er mere alene og måske uden familie. Rigtig glædelig jul!

JULIMIDDAG DEN 24. DECEMBER

(se opskrifter under ”Netop nu” – juleaften)
Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen. Ellers er der både af træthed og stress, når gæsterne kommer. Steg anden ved lav varme i lang tid, så undgås der sved på panden i sidste øjeblik og duften i huset bliver tilpas behagelig. Anden parteres og lægges på en ovnrist og pensles med andefedt. Lige inden julemiddagen serveres, sættes andestykkerne under grillen til skindet er sprødt.
Kartoflerne, til de brunede kartofler, kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan med fordel laves et par dage i forvejen, så vil den trække smag – og skal blot varmes juleaften.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.

SPRØD SVÆR

Rids sværen med en halv centimeters mellemrum og helt ned til kødet – undgå at ridse i selve kødet. Gnid sværene med en fugtig hånd og masser af groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær. Når du masserer kødet med en fugtig hånd, hænger saltet bedre fast. Stik laurbærblade ned mellem sværene. Det er vigtigt at sværen ligger vandret under stegningen det gøres fx ved at lægge lidt stanniol eller et par kartoffelstykker under i den lave ende.

VEGETAR INGEN HINDRING

Den traditionelle julemad er and eller flæskesteg, men har du en vegetar i familien, behøver det ikke at være noget problem. Det traditionelle tilbehør kan sagtens spises, og and eller flæskesteg kan erstattes med en lækker nøddepostej.
Vil du modernisere den friske rødkålssalat, så tilsæt friske pærestykker. Eller tilbered en pæresalsa af rødløg, lime, persille, granatæblekerner og friske pære. Begge dele egner sig til sprødstegt and eller flæskesteg.

DUFTEN AF HJEMMEBAG – OG LUCIADAG DEN 13. DECEMBER

December er årets største bage-måned og når den søde, krydrede duft af gærdej og kanel, søde juleboller med tørret frugt og kardemomme, honningkager eller julesmåkager breder sig i stuerne, kan det ikke undgå at give julestemning.

Skal det være nemt, kan du lave en småkagedej, der kan forvandles til to forskellige slags småkager.

Den 13. december spises Luciabrød, som oprindeligt er en svensk tradition. Traditionen skyldes Santa Lucia, som var en hellig jomfru fra Sicilien, der levede fra 283-304 e.Kr. Hun var god mod de fattige og gamle og bragte dem lys i de mørke nætter. 

Prøv fx.

HJEMMELAVET KONFEKT

Julekonfekt er små, mundrette hapser, der laves af de lækreste søde sager: nougat, marcipan, mandler, nødder, kokos, kaffe, chokolade, skumfiduser, usprøjtet citrusskal, syltet ingefær og tørret frugt som abrikoser, rosiner, tranebær, dadler, svesker og figner.
Konfekt kan spores helt tilbage til 1400-tallet, og oprindeligt betegnede det små lækkerier lavet af sukker, herunder syltet eller kandiseret frugt, som primært blev nydt af kongen og adelen.
I dag er konfekt forbeholdt alle, og det er særligt noget, vi danskere nyder at samles om at lave og spise ved juletid.
Mulighederne er uendelige, når det kommer til hjemmelavede julegodter. Det kan være simple havregrynskugler, hjemmelavede Mozartkugler eller cornflakes-toppe. Sæt julemusik på og nyd en hyggelig eftermiddag i konfektens tegn.

Prøv nogle af disse skønne opskrifter:

  IDEER TIL JULEFROKOSTEN

  • Flere slags sild. I Fiskeafdelingen finder du bl.a. hjemmelavede marinerede-, krydder-, karry- og stegte sild (se også under ”Netop nu” – Jul i Fiskebutikken)
  • Gravad laks med dild, fennikel og rævesauce
  • Charcuteri fra Nordhavn eller Bedford, vildt fra Rævehede og pølser fra Slagter Munch – alt fås i Delikatesseafdelingen
  • Leverpostej fra Delikatesseafdelingen
  • Confiterede andelår – fås på dåse lige til at varme
  • Glaseret juleskinke
  • Hønsesalat med asparges, bacon og cornichoner
  • Rejer med æg, citronmayonnaise og kaviar
  • Ovnbagte rosenkål
  • Hjemmelavet krydderfedt fra Osteafdelingen
  • Oste, fx Stilton fra Osteafdelingen med diverse kiks
  • Og til ostene fx specielle marmelader fra Høstet, Kunigunde eller Hedh-Escalante
  • Rugbrød, baguettes og knækbrud fra The Bread Station (brødet ligger ved Delikatessen)

  Prøv to lækre frokostretter med rosenkål:

    JUL I GRØNTAFDELINGEN

    Grønkål er nærmest blevet en “superfood”. Grønkål tilhører, ligesom alle andre kål, Korsblomstfamilien, som har en mængde sundhedsmæssige fordele, blandt andet indhold at vitaminerne A, C og K og en rig kilde til kalk og magnesium. Alle er der vigtige for dit immunforsvar, og K-vitamin, kalk og magnesium er desuden vigtige for at bibeholde sunde og stærke knogler.
    Grønkål hjælper leveren med at arbejde og afgifte optimalt. Desuden styrker grønkål dine øjne pga. dens indhold af A-vitamin og plantestoffet lutein, og endeligt har grønkål et højt indhold af antioxidanter, som beskytter alle kroppens cellemembraner.
    Grønkåls høje indhold af fibre er gavnligt for fordøjelsen.
    Grønkålens smukke, krusede blade er skønne friske i salater, men også glimrende i grønsagstærter, som kålchips, grønlangkål og i supper. En nem bowl kan dannes af grønkål, kikærter og søde kartofler. Med ”Cabbage Karma” fra Mill&Mortar kan du nemt give din kål en lækker smag. Blandingen består bl.a. af koriander, fennikel, citrontimian og appelsinskalolie.

    Prøv et par dejlige retter med grønkål:

    Pigeonæbler forbindes virkeligt med jul. Tidligere blev æblerne pudset og poleret og brugt som pynt på juletræet. I dag spiser vi dem, og anvender dem som pynt i dekorationer, både inde og ude, og som mad til fuglene.
    Smagen er meget karakteristisk, sødmefyldt og mandelagtig, og smukt ser æblet ud med sit kridhvide kød. Æblerne kan benyttes både i bagværk, til desserter fyldt med marcipan eller som tilbehør til julemaden. Æblet passer perfekt til julemiddagen enten som fyld i anden eller som en del af en frisk rødkålssalat.
    Æblerne kan halveres og lægges med skærefladen opad i et ovnfast fad. De drysses med lidt kanel, kardemomme og ingefær og bages i ovnen til de er bløde og spises med vaniljeis – eller som tilbehør til oste. Eller æblerne fyldes med kransekagemasse, drysse med mandelflager og bages ca. 15 minutter i en 175° varm ovn og spises med is eller flødeskum.

    Tørrede figner skal helst være kødfulde og bløde. De har en intens sødme og kan nydes som snack eller i det salte og søde køkken. De kan anvendes til konfekt, mysli eller i brød og kager. De kan også trække i portvin og serveres til ost.
    Hvis de er dækket af et hvidt lag, så betyder det ikke noget, det er bare frugtsukkeret, der trænger ud. Figner indeholder kalk og magnesium og en mængde fibre.

    Prøv mine opskrifter på:

    JUL I FISKEBUTIKKEN

    Til julefrokosten har Fiskebutikken:

    • Hjemmelavede sild: marinerede-, krydder-, sherry-, karry-, senneps- og blåbær sild samt stegte sild med sennep
    • Røget laks eller hellefisk og gravad laks
    • Hele sider af røget laks af dansk opdræt
    • Varmrøget laks med Sauce Verte
    • Lynstegt tun med tangsalat
    • Hjemmelavede salater: krebsehale-, reje-, lakse- og ansjossalat
    • Lakse- og ørredroulade
    • Laksetatar med chili og ingefær – passer perfekt som fyld i mini krustader
    • Røget ål med røræg
    • Færdige tapas-platter eller ”bland-selv” tapas-platter
    • Indtil den 23. december har Fiskeafdelingen tilbud på kaviaren White Sturgeon.

    JUL I BLOMSTER- & BOLIGAFDELINGEN

    Der er noget hyggeligt ved at finde alt det gamle pynt frem, og det er skønt at supplere det med noget nyt – ny julepynt til stuerne eller til juletræet.
    Hvad enten julen skal være klassisk, eller den må få et tvist af nyt, så er der så mange ideer at hente i afdelingen for Bolig & Blomster.
    I afdelingen er julepynt og dekorationer delt i farvetemaer – du finder et rødt – et hvidt-sølv, et i guld og et tema i træ, natur og beige.
    Blandt alle farverne finder du juledekorationer med eller uden stearinlys. Julekranse, som du kan hænge i vinduet, ved hoveddøren, på husets døre, over spisebordet eller du kan lægge dem smukt på et fad. Julekugler til træet, eller hængt med et silkebånd i vinduet.
    Juleblomster, afskårne smukke blomster og julekort til den håndskrevne julehilsen. Julepapir, gaveposer og julebånd til at pakke dine julegaver ind i. Lad gerne gaverne ligge fremme og pynte efterhånden som de er pakket ind. Lys og servietter, i mange farver, er der også et rigtigt stort udvalg af. Alt er med til at skabe julestemning på en nem måde.

    Rød er nok den farve, vi forbinder allermest med jul. Årets røde farver kan være den klassiske røde farve eller sarte, rosa pasteller og bordeux. Blandt de røde juleting finder du store trommer, små og store julenisser, kravlenisser i træ og matte og blanke kugler.
    Blandt træ- og naturting finder du ænder af træ med røde halstørklæder og store dekorationskogler. Der er naturligvis også duftende gran og lærkegrene med små kogler. Rustikke grene og kogler er smukke som de er, og kan pynte i al sin enkelhed.
    Skal det glimte og glitre kan du vælge julepynt i guld, sølv og hvid. Her finder du kugler, rensdyr og store kogler til bordet.
    Er du til det mere stilrene, kan du pynte op i hvide toner, og på den måde skabe en næsten eventyrlig stemning.
    I afdelingen finder du også opbevaringsglas pyntet med nisser – glas der kan anvendes til knas og småkager. Du finder kagedåser – og glanspapir, silkepapir og stjerne-folde-strimler, alt sammen til julens klippe-klister-stunder.

    JUL I KIOSKEN

    I kiosken kan du købe julemagasiner på dansk og engelsk. Du finder også 100 års jubilæumsudgaven af ”Ved lampens skær”.
    Der er desuden smukke magasiner om kunst, film, mode og vin.
    Du kan også købe æsker med gavekort til oplevelser fx en biograftur, cafébesøg, brunch, ansigtsbehandling, øl-smagning eller et hotel- og kroophold.

    Der er også et fint udvalg af bøger – nogle kan måske bruges som en julegave:

    • Sund med kakao i maden af Sandra Pugliese
    • Plantebaseret gourmet af Neel Engholm
    • Cider i Europa af Jeppe Gents
    • Niels Johansen: Engle har mange ansigter

    Til de små er der:

    • Jumbobøger
    • Mog og den gamle dame af Judith Kerr
    • De små synger

    JULEAFTEN DEN 24. DECEMBER

    Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen.
    Du kan stege anden, dagen før, og varme den på selve dagen og give den grill, så skindet bliver sprødt. Hvis du vil, kan du udbene anden, og skærer den i passende stykker, der lægges på bageristen og grilles lige før julemiddagen skal serveres.
    Kartoflerne, til de brunede kartofler kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
    Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
    Rødkålen kan tilberedes et par dage før.
    Risengrøden skal tilberedes i forvejen.

    Her kommer opskrifterne til juleaften:

    NYTÅRSAFTEN DEN 31. DECEMBER

     Menuen varierer i det uendelige på nytårsbordene, afhængigt af traditioner og hvilken egn, man kommer fra. Der kan være tradition for ringriderpølser og grønkål som i Sønderjylland eller kogt torsk. Først i midten af det 20. århundrede blev det almindeligt at servere torsk nytårsaften. Det skyldes, at vi først på det tidspunkt begynder at have mulighed for at opbevarer fisk i længere tid. I dag har torsken fået konkurrence af både vildt, steg, skaldyr, kaviar og sushi.

    Bag din egen kransekage: