Ingredienser til burgere og sliders

BOLLEN– skal være med blød krumme, og ikke for sej, så den ikke er til at bide igennem. Det kan være en klassisk hvedebolle, en bolle af brioche-dej eller en ciabatta-bolle.

OSTEN– er som oftest cheddar ost, som smelter på en god måde og fremhæver smagen i burgeren. Den engelske cheddar smager saltet og lidt nøddeagtig.
Du kan også anvende blåskimmelost som fx Roquefort, gorgonzola, Saint Agur eller Blå Castello. De blå oste og løg er en kombination.
Skal det være en græsk inspireret burger er fetaost med den salte smag og den tørre konsistens et godt valg. Fetaosten smelter ikke på samme måde som fx cheddar.
Mozzarella er en mild ost uden megen smag. Den smelter godt og giver en cremet konsistens. Osten passer godt til alle slags burgere, men leder især tanken hen på en italiensk inspireret burger.
Gruyére har en rund og nøddeagtig smag, egner sig godt til at smelte og klæder oksekød rigtigt godt.

SALAT– hører sig næsten til i enhver burger. Salat giver friskhed og sprødhed, og den er med til at holde på dressing og kød. Der er masser af muligheder fx rucolasalat, babyspinat, hjertesalat, hovedsalat eller icebergsalat.

DRESSING– er prikken over i´et, og den holder sammen på alle smagsindtrykkene i burgeren. De mest anvendte er barbecuesauce, sennep og ketchup, men også krydderurtemayonnaise, hvidløgsmayonnaise eller sauce tartareer virkelig gode at anvende.

Ofte serveres burgere eller sliders med tilbehør. Det kan være fritter, ristede løgringe, coleslaw eller grillede majskolber. Du kan selv riste løg ved at skære et løg i ringe, vende dem i mel og stege dem gyldne og sprøde i olivenolie.

Kalkun-sliders med bløde løg, cheddar og ketchup

(12 stk.)

Ingredienser

500 g hakket kalkunkød 1 æg 1 stor løg, finthakket 2 spsk. hvedemel 2 tsk. stødt chili 1 tsk. stødt spidskommen 1 tsk. salt 1 tsk. peber 12 små skiver cheddar 12 spsk. ketchup, helst stærk Smør eller olivenolie til stegning 12 mini-burgerboller, lunet

Sådan gør du

Bland krydderierne og melet.
Bland kød, krydderiblanding, løg og æg sammen og lad det hvile i køleskabet en time.
Bøfferne formes som en kugle på størrelse med en bordtennisbold, som sættes på en pande.
Når den lille bøf er på panden, trykkes den flad som en bøf og vendes, når den er stegt færdigt på den ene side og steger færdig.
Serveres med bløde løg af 2 løg, skåret i tynd ringe.

Svits løgene på en pande, til de er klare.
Tilsæt ca. 2 dl vand og lad vandt koge væk. Fortsæt således, til løgene er bløde.

Flæk bollerne og læg en bøf nederst, så en skive ost, dernæst 1 spsk. bløde løg og til sidst 1 spsk. ketchup.
Sæt eventuelt en pind ned gennem burgeren inden den serveres.

 

Sliders med bøf, svampe og ost

(4 stk.)

Ingredienser

300 g hakket oksekød
1-2 tsk. dijonsennep
1 spsk. olivenolie
Kværnet salt og peber
1 løg, skåret i tynde skiver
150 g markchampignoner, skåret i skiver
1-2 spsk. olivenolie
1 tsk. worchestershire sauce
50 g blåskimmelost
4 sliders-boller, halverede

Sådan gør du

Rør oksekødet med sennep, olie, salt og peber.
Form fire små bøffer og steg dem på en pande til de er netop gennemstegte.
Steg løg og champignoner i olie på en pande.
Krydr med salt, peber og worchestershire sauce.
Tag svampene af panden, men lad væden blive tilbage.
Kom osten på panden og skru ned, så osten kun lige smelter.
Læg lidt svampe på underbollen, så bøffen, flere svampe og osten og til sidst den øverste bolle.

 

Sliders med pulled chicken og spidskål

(4 stk.)

Ingredienser

300 g pulled chicken, varm (se opskrift nedenfor)
200 g spidskål, uden den tykke stok og skåret i meget tynde strimler
1 spsk. olivenolie
Salt og peber
1 tsk. dijonsennep
Saft af ½ appelsin
1 spsk. balsamicoeddike
4 sliders-boller, halverede

 

Sådan gør du

Rør dijonsennep, appelsinsaft, balsamicoeddike, salt og peber sammen og vend dressingen i kålen.
Lad kålen trække ca. 20 minutter.
Læg pulled chicken og kål på underdelen af bollerne og læg overdelen på.

 

Pulled chicken

Ingredienser

1 lille løg, hakket
1 stort fed hvidløg, presset
1-2 spsk. olivenolie
300 g kyllingefilet, i ca. 3 cm brede strimler
½ spsk. paprika
½ tsk. stødt spidskommen
1 tsk. tørret oregano
1 knsp. stødt chili
Ca. ½ dåse flåede tomater
1 spsk. æbleeddike
Kværnet salt og peber

 

Sådan gør du

Varm olien i en gryde og svits løg og hvidløg til de er bløde, men ikke har taget farve.
Tilsæt kødet og brun det.
Kom paprika, spidskommen, oregano og chili i gryden og lad krydderierne stege med.
Hæld de flåede tomater i og lad det hele simre 1-1½ time under låg, til kødet er meget mørt.
Træk det møre kød fra hinanden med to gafler og bring det hele i kog sammen med eddike, salt og peber.

 

Burger á la Rusland

(4 stk.)

Ingredienser

500 g hakket oksekød
1 æg
100 g kogt kartoffel, moset
2 spsk. rødbedelage
2 spsk. kapers, hakkede
Olivenolie til stegning
1 dl cremefraiche 18%
1 spsk. revet peberrod
½ dl hakket persille
Kværnet salt og peber
1 dl syltede rødbeder, finthakkede
4 burgerboller, lunet efter anvisningen på pakken og halverede

 

Sådan gør du

Bland kødet godt med æg, kartoffel, rødbedelage og kapers, og form farsen til 4 bøffer.
Varm olie på en pande og steg bøfferne til de er så stegte, som du ønsker dem.
Rør cremefraiche med peberrod, persille, rødbede, salt og peber.
Læg de halve boller sammen med bøffer og rødbedecreme.

 

Boller til sliders

(12 stk.)

Ingredienser

15 g gær
2 dl ”lillefinger varmt” vand
1 dl mælk
2 spsk. neutral olie, fx raps-, solsikke- eller tidselolie
1 æg + 1 æg til pensling
1 tsk. salt
1 spsk. sukker
100 g grahamsmel
Ca. 300 g hvedemel
Sesamfrø til drys

 

Sådan gør du

Rør gæren ud i vandet og tilsæt yoghurt, salt, sukker, olie og durummel.
Rør hvedemel i lidt ad gangen, til dejen kan æltes med hænderne.
Ælt dejen igennem og sæt den til hævning, dækket med et fugtigt klæde, et lunt sted i ca. 1 time, til dejen er hævet til dobbelt størrelse.
Slå dejen ned og del dejen i 12 lige store stykker.
Form små boller og gør overfladen helt glat.
Læg bollerne på en plade med bagepapir og lad dem efterhæve tildækket.
Sæt bollerne i en 210° varm ovn ca. 15 minutter – til bollerne er gennembagt.

 

Burgerboller

(8 stk.)

Ingredienser

5 røde peberfrugter
1 løg, hakket
2 fed hvidløg, finthakkede
1 rød chili, uden kerner og finthakket
1 courgette, i små tern
50 g fuldkornsris, kogt efter anvisningen på posen (eller en rest på 100 g kogte ris)
Olivenolie
½ dåse flåede tomater, hakkede
75 g brødkrumme, smuldret
4 spsk. hakket bredbladet persille

 

Sådan gør du

Rør gæren ud i det lune vand, og tilsæt mælk, olie og æg. Rør grahamsmel, salt og sukker sammen og rør det godt sammen med gærblandingen.
Rør hvedemel i lidt ad gangen og ælt dejen grundigt til den er smidig.
Lad dejen hæve, tildækket en time. Form dejen til 8 runde burgerboller, der efterhæver på en bageplade med bagepapir 30 minutter.
Bollerne pensles med sammenpisket æg og drysses med sesamfrø.
Bollerne bages i en 190° varm ovn ca. 15 minutter.

 

Brioche-boller

(12 stk.)

Ingredienser

40 g gær
1 dl sødmælk
4 æg
1 spsk. sukker
1 tsk. salt
500 g hvedemel
200 g smør + lidt til formene
1 æg til pensling
12 muffinsforme af metal eller silikone

 

Sådan gør du

Opløs gæren i lun mælk, og tilsæt æggene.
Tilsæt sukker og salt, og ælt hvedemel i, til dejen er glat og smidig.
Ælt smørret i dejen, og lad den hæve tildækket et lunt sted 1 time.
Del dejen i 12 stykker, og form dem til boller.
Læg bollerne i de smurte forme, og lad dem hæve 30 minutter.
Bag briocherne i en 190° varm ovn ca. 20 minutter, til de er gyldne.
Spises nybagte.

 

Ketchup

Ingredienser

500 g modne tomater, helst stilk-tomater eller blommetomater, skåret i grove bidder
1 stort løg, groft hakket
1 spsk. olivenolie
3 stk. nelliker
1 stjerneanis
1 tsk. salt
2 spsk. sukker
½ dl æbleeddike
1 spsk. koncentreret tomatpuré

 

Sådan gør du

Varm olien i en gryde og steg løget, til det er gennemsigtigt, men ikke har taget farve.
Hæld krydderier og sukker i, og lad løgene simre videre til de karamelliserer.
Tilsæt tomater, eddike og tomatkoncentrat og lad det hele simre under låg i ca. 40 minutter.
Tag nelliker og stjerneanis op og blend ketchuppen og sigt den igennem en fintmasket si – pres med bagsiden af en grydeske for at få det hele med.
Ketchuppen kommes på glas og opbevares i køleskab (holder sig ca. 10 dage).

Udskriv opskrift