(4 pers)
Ingredienser
Vanilleis:
½ l piskefløde
½ l sødmælk
250 gr. Sukker
½ stang polynesisk vanille eller 1 hel stang Bourbon vanille
10 -12 past. Æggeblommer – afhængig af størrelsen
1½ dl. mørk og maltet øl
Tærten:
2 plader god butterdej
2 eller 3 gode dessertæbler
Rørsukker
Fremgangsmåde
Vanilleis:
Kog mælk og fløde op med halvdelen af sukkeret og den flækkede og udskrabede vanillestang.
Imens piskes æggeblommerne med resten af sukkeret.
Når mælkeblandingen koger, skrues der ned for blusset.
Nu vendes ca. 1/3 af mælke-blandingen ned i æggemassen under omrøring.
Æggemassen vendes langsomt over svag varme og konstant omrøring tilbage i gryden med mælkeblandingen.
Når ismassen er tyknet let og blevet mere cremet i konsistens, tages gryden helt af varmen og øllet røres i.
Isen kan nu enten køres færdig i ismaskine eller stilles i fryseren i en form.
Vælges den sidste metode, skal der røres i isen hver halve time i minimum to timer.
Tærten:
Forvarm ovnen til 200°C.
Rul butterdejen ud, evt. med lidt mel på bordet til den er et par millimeter tyk.
Skær eller stik fire små tærter ud.
Skær æblerne i kvarte, fjern kernehuset og skær i tynde skiver.
Fordel æblerne i et smukt overlappende mønster over butterdejen, men lad lidt af kanten være fri,
Drys med rørsukkeret og bag tærterne på bagepapir i 8-10 minutter, til butterdejen er hævet op og blevet
sprød og æblerne er let karamelliserede.
Server tærten med en kugle af isen og generøst med ahornsirup.