(4 personer)
Ingredienser
600 g løg
5-6 skalotteløg
50 g smør + lidt smørklatter
2 spsk. olivenolie
2 fed hvidløg, finthakkede
1/3 tsk. paprika
1 dl hvidvin eller Nolly Prat
1 tsk. hvidvinseddike
1 tsk. sukker
1½ l hønsebouillon
1 krydderpakke: 2 kviste timian, ½ laurbærblad, 1 kvist rosmarin, 2 kviste persille, 10 peberkorn
12-14 skiver flute eller lignende hvedebrød, ca. 1 cm tykke
½ fed hvidløg
Salt og peber
150 g gruyere, revet
50 g parmesanost, revet
Sådan gør du:
Læg alle løgene i koldt vand en halv time.
Pil dem, halver dem og skær dem i meget tynde skiver.
Kom smør i en gryde og lad løgene stege meget langsomt, sådan at de bliver møre,
før de tager farve (det tager mindst 15 minutter).
Tilsæt hvidløg og paprika, når løgene er ved at få farve.
Tilsæt vin, eddike og sukker, når løgene er lysebrune. Lad væden stege væk.
Tilsæt bouillon.
Pak krydderierne i et kaffefilter, luk pakken stramt med bomuldssnor og læg den i suppen.
Lad suppen simre ca. 20 minutter.
Rist brødet i brødristeren og gnid skiverne, på begge sider, med det halve fed hvidløg.
Tag krydderpakken op og smag suppen til med salt og peber.
Hvis gryden kan tåle at komme i ovnen, kan suppen blive deri, ellers omhældes den til en ildfast terrin eller lignende.
Rør halvdelen af gruyeren i suppen, og bland resten med parmesanosten.
Drys halvdelen over suppen, dæk med brødskiver og drys resten af osten over.
Fordel små smørklatter over overfladen og sæt suppen i en 250° varm ovn 7-8 minutter, til overfladen er lysebrun.