(4 personer)
Det skal du bruge
8 skiver god, tykt skåret bacon, gerne tørsaltet
500 gr. Jordskokker
500 gr. Madæbler
Æbleeddike
Evt. olivenolie
2-3 kviste frisk timian, plukket i blade
Salt og peber
Rørsukker
Fremgangsmåde
Steg baconen, enten i ovn eller på pande, for lav varme og i lang tid, så baconen bliver sprød og smider det meste af fedtet – det skal nemlig bruges senere. Hold baconen lun.
Jordskokker skrælles og æblerne befries for kernehuset og skæres i mindre stykker eller rives groft. Æbleternerne vendes i lidt æbleeddike.
Halvdelen af jordskokkerne og æblerne sauteres i lidt af baconfedtet eller olivenolie med salt og peber. Lidt vand tilsættes. Æbler og jordskokker dampes til mos under låg ved middel varme.
Du kan nu vælge enten at riste de resterende æbler og jordskokker for hård varme i lidt af baconfedtet til en smuk gylden overflade opnås, eller du kan tilsætte resten af jordskokkerne sammen med lidt timianblade til mosen. Damp videre til de er let møre. Vend til sidst æblestykkerne i den varme kompot, så der bibeholdes en god struktur, og kompotten ikke bliver for blød.
Kompotten smages til med salt, peber, sukker og æbleeddike.
Servér kompotten og evt. de ristede æbler og jordskokker ved siden af med baconen på toppen.