Månedens klumme

Maj

NOTER FRA SMAGENS AFTEN

Smagens aften bød på mange produkter, der egner sig til små og store fester Forår og sommer byder ofte på små og store sammenkomster - en konfirmation, en fødselsdag, kollegaer kommer til brunch, et cocktailparty med drinks og kanapeer, fodboldholdet kommer med hjem efter træningen, små, nære sammenkomster med venner eller familie eller måske bare en spontan og uformel sammenkomst, når stemningen er god. Det behøver ikke at være så svært. Uanset hvilken fest eller sammenkomst, du skal have, så kan mange af de varer, du finder i afdelingerne hos Dalgaard, hjælpe til med at festen eller sammenkomsten klapper, uden det store forarbejde og uden at du selv behøver stå i køkkenet under hele arrangementet. Smagens aften, der blev afholdt i april, bød på mange smagsprøver på produkter, der egner sig fint til de sammenkomster, som den kommende tid byder på. Her er et udpluk fra aftenens smagsoplevelser, lige fra snack videre over idéer til forret, hovedret og dessert og videre til te, kaffe og chokolade.

BYD VELKOMMEN MED LÆKRE NØDDER FRA "KLUTH SNACK"

Siden 1928 har Kluth stået for produkter af høj kvalitet. Lige nu tilbyder Dalgaard Kluth´s snack, der er lækre at servere til en velkomstdrink. Sortimentet tæller: • Cashewnødder med mango og bourbon-vanilje • Mandler med tranebær og sesamfrø • Tre slags ”Scho-ka-kola” der alle bl.a. indeholder mandler dækket af en særlig chokoladeskal med naturligt koffein fra en kombination af kaffebønne, kolanød og kakaobønne. Det er med til at give forøget energi, således at poserne kan være gode at have med på gåturen, hvis blodsukkeret pludseligt daler. ”Sho-ka-late” findes i varianterne: ”Studenterfutter” der består af cashewnødder, mandler og tranebær. ”Exotic Mix” der indeholder nødder, mango og kokos og endeligt ”Luxery Nuts” der indeholder cashewnødder, mandler og macadamianødder. Alle poser har en særlig lukning, der gør, at posen kan lukkes til flere gange. Det betyder en tæt pose, der gør at mandler og nødder ikke bliver harske.

FISKEBUTIKKEN

Lidt småt, men godt fra Fiskebutikken:

• Små miniaturer fiskefrikadeller • Bittesmå croustader fx fyldt med rejesalat, rognsalat, tunsalat eller varmrøget laksesalat • Et lille stykke tyndt knækbrød med skaldyrssalat • Sushi tilberedt af sushi-kok Jonas • Blinis hvor du kan lægge lidt kold- eller varmrøget laksesalat • Blinis hvor du lægger fjordrejer, en anelse god mayonnaise og en dildkvist

ØDEGÅRDEN

Produkter fra Ødegården er fra Sverige og tæller bl.a. æg, pølser og skinke. Æg fra Ødegården er fra høns, hvor næbet ikke er klippet, da det ikke er tilladt at klippe hønsenes næb i Sverige. Udvalgte af pølser tæller:

 • Ølpølse Vildsvin – tynde pølser af vildsvin
 • Ølpølse Ren – tynde pølser af rensdyrkød
 • Ølpølse Elg – tynde pølser af elsdyrkød

Alle er naturligt røget med enebær og kan serveres til en drink eller et koldt glas øl.

 • Brunchpølser med urter
 • Slagterens grillpølser med urter

Pølserne er produceret af kød fra hele grisen inklusiv mørbrad og steg. For at få den rette konsistens hakkes kødet i tre forskellige kødhakkere, da en mørbrad naturligvis ikke skal hakkes på samme måde som nakkekoteletter. Når farsen er færdig, tilsættes kun de mest nødvendige tilsætningsstoffer. Alt er GMO frit, og fri for laktose og gluten. Desuden fås en forkogt skinke, der ikke er pumpet. Den tilberedes nemt 20 minutter i en 225° varm ovn, og skinken ligger i en kraft, der kan bruges til sovs.

DELIKATESSEAFDELINGEN

På Smages aften var der mulighed for at smage:

 • Sprængt og glaceret oksebryst med peberrodsskum
 • Braiseret svinekæbe med gulerodspuré
 • Unghane fra Gråsten med salat af friske asparges, peberfrugt, æble, løg og pinjekerner

Skal du holde en lille eller en større fest, så kan Delikatessen leverer mad til fester fra 2 til 500 personer. Delikatessen kan også levere en række små ”hapser” eller tapas til fx en reception eller studenterfest. Du er altid velkommen til at kontakte Delikatessechef Martin Bjerke (45 17 02 63), når du skal holde fest. Du kan hente mere information på hjemmesiden her under ”Catering”.

GRÅSTEN FJERKRÆ

I opvæksten af Gråsten Fjerkræs dyr tages der i videst muligt omfang hensyn til dyrenes naturlige adfærd, og der produceres efter tre normer: opdræt med mere dyrevelfærd, friland og økologisk. Bl.a. har dyrene siddepind, mulighed for sandbade, lange hvileperioder hvor der ikke er kunstig dagslys og en kost uden vækstfremmere. Hos Dalgaard finder du bl.a. hele Gråsten Hanekyllinger, Hanekylling Kuvertlår og Hanekylling Filet. I den hele kylling sidder der et smart lille stegtermometer, der viser hvornår kyllingen netop er færdigstegt.

ERIK'S SAUCER

Erik´s saucer er en nem og hurtig genvej til et lækkert måltid. Til fisk, til grønsager eller til forårets og sommerens grill-middage. Saucerne er udviklet af Erik Lallerstedt, der har fire restauranter i Stockholm. Eriks mål er at give kunden en smagsoplevelse og som Erik udtaler ”Alle skal have ret og råd til en kvalitetssauce”. I begyndelsen lavede Erik og hans kokke saucerne Bearnaise, Hollandaise, Peber, Æble-karry, Remoulade og Aïoli. Senere kom Chili Bearnaise og Bernaise Provencale. Alle er de tilberedt, så smagen er i højsæde, fx tilbyder ”Æble-karry sauce” en elegant smag af et syrligt æble samtidig med den stærke karrysmag. Denne smagskombination er velegnet til alle slags kød, fisk og skaldyr. Saucerne kan serveres kolde med undtagelse af Hollandaisen, som bør opvarmes. Hollandaise tilberedes bedst over vandbad, indtil den når en temperatur på ca. 40°. Saucen er utrolig blød og glat med en mild smag, der ikke tager smagen fra fisken. Saucerne opbevares på køl.

ITALIENSKE PRODUKTER FRA DON ANTONIO

Don Antonio bor i et bjergområde i Italien, hvor han har sine egne oliven- og tomatmarker. Produkterne er tilvirket efter gamle opskrifter og er dekorativt indpakket, så de kan bruges som værtindegave eller i en gavekurv. I sortimentet fra Don Antonios findes bl.a. olivenolie, oliventapanade, pesto - og pasta lavet på durumhvede og leveret i smukke æsker. Don Antonio har også kapersbær lagt i en lage af prosecco. Det giver en delikat, sødmefyldt lage og de store kapersbær egner sig fx på et oste- pølsebord. Der er glas med store oliven lagt i olie med enten rosmarin, chili eller citron. Endeligt er der flere forskellige tomatsaucer fx Sugo al basilico, Sugo Toscana, Sugo alle napoleta eller Sugo piemontese.

På aftenen blev der serveret en pastaret af ravioli vendt i en bechamelsauce med gorgonzola og hvidvin. Dernæst tilsættes italiensk rødkitost og tynde skiver af pærer. Retten drysses med ”Millesimato”, som er en italiensk Parmigiano-Reggiano ost lavet på den bedste mælk fra køer, der har græsset på bakkerne nær Parma.

HANSENS IS

Det er 4. generation, der nu driver familievirksomheden Hansens Flødeis i Jægerspris. Den økologiske mælk får Hansen is leveret fra Jersey-køer på Svanholm gods. Hansen Is har flere smukke, festlige og velsmagende islagkager til 9-12 personer:

 • Marcipan og chokolade
 • Vanilje og hindbær
 • Chokolade og appelsin
 • En rand med sorbet
 • ”Strauss” som er vaniljeis med makroner, portvin og frugt, pyntet med marcipankræmmerhuse

CHAPLON TE

Chaplon Te er en dansk virksomhed, der tilbyder bæredygtige kvalitetsteer fra egne plantager. Chaplons teplantage ligger i Sri Lankas højland i 1800 meters højde. I plantagen i højlandet bliver buskene stresset af vejr og vind og det giver, sammen med de særlige jordbundsforhold, forudsætningerne for te af høj kvalitet. Al te fra den danske teplantage er dyrket uden brug af sprøjtegift og kunstgødning – med respekt for medarbejdere og natur. Chaplons te-serie findes i otte forskellige varianter: Galle og Uva er sorte teer med navn efter to områder på Sri Lanka. Bjergblomst, Mynte, Kvæde, Earl Grey og Fuldmånete er varianter, hvor teer er tilsat urter, aromatiske olier og blomster. Chaplon teer forhandles i smukke dåser og er velegnede til en lille hilsen eller som gave. Chaplons motto er ”Hver eneste kop te skal være en nydelse og en oplevelse for sanserne”.

AMMA CHOKOLADE

AMMA chokolade er chokolade skabt af kakaobønner i verdensklasse. AMMA chokoladen producerer Diego Badaró i den brasilianske delstat Bahia i regnskoven ud til Atlanterhavets kyst. Diego kommer ud af en traditionel brasiliansk kakaolandbrugsfamilie, og han startede sit økologiske AMMA i 2009. Diego ejer tre økologiske kakaoplantager, og han er engageret i alle trin i chokoladeproduktionen lige fra den lille kakaobønne til den lækre chokoladeplade. AMMA chokolade findes i fire varianter:

 • 60% Dark Chocolate
 • 75% Dark Chocolate
 • 85% Dark Chocolate
 • 100% Cocao

Chokoladerne har hver især den rene chokoladesmag og et mørkt eksotisk aftryk, og så byder de på smagsnoter af forskellige moden frugt. Den lækre 100% chokolade har et lille hint af lakrids i eftersmagen, hvilket gør smagen helt fantastisk. Fælles for dem alle er, at de bør smages!

EKSKLUSIVE POLYNESISKE VANILJEPRODUKTER

Heilala Vanilla er 100% ægte vaniljeprodukter, uden tilsætningsstoffer eller kunstige smagsaromaer. Vaniljen er dyrket på Vava’u-øerne i kongeriet Tonga i det sydlige Stillehav. Heilala Vanilla blev en realitet, efter at et nødhjælpsarbejde mellem en familie fra New Zealand og et lokalt samfund på Vava’u-øerne blev etableret tilbage i 2001. Vava’u blev ramt af en cyklon og familierne Ross og Boggiss tog dertil, for at hjælpe det lille samfund på ret køl. Her faldt de for indbyggerne og hjalp dem i gang med at opbygge en vaniljeplantage. Øgruppens specielle klima gør det muligt at høste vaniljebønner i sin helt egen klasse, med en unik aroma, glans og fylde. Vaniljen bliver nænsomt behandlet, plukket og tørret, og derefter sendt direkte til New Zealand, hvor bønnerne bliver til forskellige vaniljeprodukter:

 • ”Heilala Vaniljestænger” har en særlig fylde og smag, og de er fulde af vaniljekorn. De gør sig godt til saucer, bagværk, cremer, kager og desserter.
 • ”Heilala Vaniljeekstrakt” er ren vanilje, ingen kunstige farver, smage eller syntetiske tilsætninger.
 • ”Heilala Vaniljepasta” er som vaniljeekstrakten, men med korn og tilsat en anelse organisk sukker.
 • ”Heilala Vaniljesirup” er skabt af vaniljeekstrakt, naturligt sukker og tilsat en hel vaniljestang for at bevare smagen. Prøv den fx til cocktails, kaffe, smooties, bagværk eller pandekager.

KAFFE FRA STRANDVEJSRISTERIET

I 2006 startede Strandvejsristeriet som Nordsjællands første mikroristeri. Strandvejsristeriet har til huse i Kronborgs gamle garnisons bygninger, og stedet danner rammen om et enestående og unikt kaffemiljø for kaffeelskere. Idéen bag Strandvejsristeriet er at levere frisk og nyristet kaffe af den fineste kvalitet til det danske marked. Strandvejsristeriet importerer friske grønne kaffebønner fra omkring tyve forskellige lande, som er nøje udvalgt efter firmaets ultimative krav om, at kvaliteten skal være fuldstændig i top. Kaffen håndpakkes i poser, og på hver enkelt pose bliver der skrevet i hånden, hvornår kaffen er ristet, den anbefalede holdbarhed og ristedato. Dalgaard forhandler 3 varianter:

 • ”Espresso no. 1”, som er mørkristet, intens og sød
 • ”Honduras økologisk”, som er kaffe til filter og stempel. Den er mellemristet og beskrives: lys chokolade – frugtig – nødder
 • ”Økologisk Bolivia”, som er kaffe til filter og stempel. Den er mellemristet og beskrives: frugtig – fyldig - intens

ORIGINAL ENGELSK CIDER

En lille, forholdsvis ny, virksomhed Traditional Cider Import har specialiseret sig i import af engelske ciderprodukter. Sortimentet er lækre klassiske æble og pære ciders fra to af de ældste cidermagerier i sydvest England Thatchers Cider og Sheppy´s Cider. Hos Dalgaard findes i alt syv produkter alle forskellige i smag, alkoholprocent og udseende. Her skal blot nævnes et par stykker: ”ThatcherS Cox´s” er fremstillet på søde, saftige Cox Orange æbler, og egner sig fint til fx en mørbrad stegt med løg og æble. ”Sheppy´s Falstaff” er fremstillet af saftige Falstaff æbler. Den er let og meget perlende og egner sig fx til retter med laks og torsk. ”Sheppy´s Someset Draught” er en let, frugtagtig cider, der egner sig både til fisk og kylling. Fælles for alle ciderne er, at de kan nydes som en frisk, kølig drink eventuelt med et par isterninger.

Månedens klumme 2013

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00