Månedens klumme

December

STEMNING & TRADITIONER

December er som oftest en meget hyggelig måned, og den måned hvor vi har flest traditioner. For mange er det også en travl tid, men forhåbentligt er der alligevel tid til at nyde julemusik, gløgg og æbleskiver, tid til at klippe-klistre og åbne julekalender, til julefrokost, bagning og til at læse ”Peters jul”. I juletiden kan vi holde fast i gamle traditioner med juletræ, julelys og risengrød eller risalamande. Men måske er der også plads til nye input til kagebagningen, konfekten eller til julefrokosten. Så juleopskrifterne kan få et lille tvist til en fornyelse.


Julefrokosten kan blive en kombination af traditionelle retter som sild, sylte og graved laks blandet med nye små retter som salat af friske figner og radicchiosalat eller en nøddesteg serveret med brunede kastanjer. Hold det enkelt, ikke for mange retter, hellere lidt med mange smagsnuancer og hjemmelavet. ”Less is more” selv om det normalt ikke er det, der forbindes med en julefrokost.

Når køkkenet dufter af smør og kanel, så er det ved at være jul. Julekager og småkager hører til, ikke blot juleaften, men i hele december gerne sammen med gløgg eller julevin. De fleste har klassikere der bages år efter år, men måske lister der sig en ny kage ind i ny og næ. Klejner, pebernødder, finskbrød og Madam Mangors Jødekager dele pladsen på kagebordet med italienske biscotti, amerikanske cookies og pistaciesnitter.
Har du ikke tid eller lyst til at bage, så kan du købe mange færdigbagte kager og småkager i Dalgaard, eller du kan købe færdig småkagedej lige til at bage.

Fyld gerne december-køkkenet med julekrydderier som kanel, kardemomme, nelliker og ingefær og råvarer som rødkål, mandariner, appelsiner, grønkål, tranebær, and, marcipan, nougat, figner og dadler – det er alle rigtige juleingredienser. Når det dufter af and, glaseret skinke, rødkål og brunede kartofler, ja så er det juleaften.

MANDLER & NØDDER
Nødder og mandler er en del af julens traditioner ligesom gran og nisser. Mandler og nødder indgår i julens gløgg og bagværk, men de kan med lethed også bruges i middagsretter, salater, desserter, på morgengrøden eller som snacks.
Disse små, finurlige sprøde og smagfulde sunde sager er små energibomber fyldt med de allerbedste næringsstoffer – og så smager de skønt. Du behøver ikke at spise en hel pose hver dag. Det er netop kommet frem at blot cirka otte valnødder eller 10-12 mandler gør en stor forskel blandt andet for hjertet og kolesteroltallet, og så virker alle vitaminer, mineraler og antioxidanter aldersnedsættende på kroppen. Desuden indeholder mandler og nødder de mineraler, som gavner dine knogler.
Pekannødder og valnødder kan vendes i lidt olivenolie, sirup og salt og bages i ovnen ca. 10 minutter og bruges som drys på salater. Bager du mandler i en 150° varm ovn ca. 20 minutter, så får de en helt anden delikat smag, uden at du ødelægger de sarte olier i mandlen. Endelig er mandler jo også hovedingrediensen i julens marcipan. Laver du selv marcipan, kan du lave den af mandler og pistacienødder. Det giver både en skøn smag og en flot farve.
Prøv en dejlig opskrift på: Kage m/marcipan, æble & pecannødder eller Brownie m/orangelikør

GRØNKÅLGrønkål er en gammel kending i julemaden. Nogle steder som grønkålsboller andre steder som grønlangkål. Eller den mere moderne form som grønkåls-chips, der steges kort i ovnen med olivenolie og salt. Grønkålen er fyldt med jern, der holder dig energisk og klar i hovedet hele julemåneden (og resten af året). Dine knogler, din fordøjelse og dit hjerte er også meget glade for grønkål. Miks den i en sprød salat med appelsin, nødder og granatæblekerner eller brug den som ingrediens i en moderne waldorfsalat. Du kan anvende den i varme retter eller som fyld i butterdejspakker eller blancherede, finthakkede blade i kartoffelmosen. Hurtigt og enkelt er det, at lave grønkålschips i ovnen.
Prøv denne lækre:Salat m/grønkål, æbler & balsamico-mandler

JULEKRYDDERIER
Julemad og julebagning er spækket med de dejligste krydderier, som er med til at give duft og stemning af jul. Kanel, allehånde og kardemomme er blot nogle af dem. Selv om vi bruger krydderier hele året, er det specielt ved juletid at krydderier som kanel, kardemomme, allehånde, stjerneanis, safran og ingefær kommer frem.
Krydderiernes kvalitet er afgørende for det færdige resultat, og det optimale er, at købe krydderierne hele, hvor smagen stadig ligger i sin ”originale indpakning”.
For at få en kraftig smag frem fra krydderierne, kan de ristes på en tør, hed pande til de afgiver en behagelig aroma, og uden at de bliver brændte. Derefter males de hurtigt i en kaffekværn eller stødes i en morter.
Kanel kan bruges til andet end på toppen af risengrød. Kanel kan være en hjælp, når blodsukkeret skal holdes stabilt og sulten skal holdes væk. Kanel stimulerer insulinproduktionen, så blodsukkeret holdes reguleret. Anvend kanel som drys på morgengrød eller havregryn, tilsæt den til en smoothie eller strø den over kaffen. Kanel klæder også lammeretter og er ingrediens i mange af julens småkager. På en kold dag gør det underværker med en varm kop chokolade krydret med kanel og kardemomme. Hos Dalgaard kan du bl.a. købe krydderier fra Mill&Mortar og Krydderispecialisten.

  • Tilsæt et par nelliker eller knuste allehånde til alle slags kål
  • Varm mælk med ingefær, kardemomme og nellike
  • Kom en kanelstang og et par stjerneanis i rødkålen
  • Nyd chai med kanel og kardemomme
  • Tilsæt stødt kardemomme i dejen til nybagte boller
  • Kog kardemommekapsler sammen med ris – til løse ris
Prøv disse jule-krydrede opskrifter:

JULEPYNT, JULEKORT & JULEKURVE
Jul er også julepynt, julekort, jule-borddækning, juleblomster, julegaver, mandelgave, værtindegave etc. Alt sammen kan du få inspiration – og hjælp til hos Dalgaard, som har et stort udvalg af dels de spiselige juleting, dels de ikke spiselige ting, der hører julen til.
Har du brug for delikatesser til en gavekurv, så finder du et stort udvalg af de lækreste olier, eddiker, sennep, pesto i smukke glas, teer, kaffe og chokoladeæsker. Og vinafdelingen er altid behjælpelige med hvilken vin, der kan lægges i kurven.

Rigtig glædelig jul!

NYTÅR
Den sidste dag i december skal vi sige farvel til 2015 og goddag til det nye år 2016. Ofte er der traditioner forbundet med middagen nytårsaften. Nogle serverer en god bøf med tilbehør, andre kogt torsk, som er en af de allerældste traditioner, serveret med hakkede rødbeder, peberrod, hakkede hårdkogte æg og sennepssauce. Eller der kan være skaldyr som østers, kammuslinger, hummer, rejer, krebs eller krabber på menuen.

KAMMUSLINGER
Kammuslinger er så smukke med deres hvide kød og deres orangefarvede lukkemuskel. De smager vidunderligt og kan grilles, pocheres, gratineres, sauteres eller bruges som fyld i en suppe.
Kammuslinger er hjerte-venlig mad med deres indhold af omega-3 fedtsyrer og magnesium.


ØSTERS HØRER NYTÅRSAFTEN TIL
Østers er en to-skallet musling med ru og ujævne skaller. Østers spises oftest rå med citronsaft. De kan også gratineres, frituresteges eller benyttes som fyld i fiskesuppe. Man skal altid tjekke, at østerserne er helt friske. Man skal altid kun spise østers, der er helt lukkede, og efter åbningen skal de lugte friskt og af hav, ikke af mosevand eller råddenskab.


HUMMER - SKALDYRENES UKRONEDE KONGE
De spiselige dele af hummeren er kødet på bagkroppen og kløerne. Kødet er magert, fast og meget velsmagende. Hummeren kan grilles eller gratineres, eller den kan anvendes til supper, souffleer og saucer.
Thermidor-hummer og Hummer á la Américan er nogle af de klassiske hummerretter.
Kogt hummer spises med ristet brød eller flute og en eller to sparsomt krydrede mayonnaisesaucer, der ikke må stjæle hummersmagen.

BAERII CAVIAR FRA ROSSINI
Baerii Caviar stammer fra den Sibiriske stør, Acipenser Baerii, og har en mild og delikat smag.
En dåse kaviar må aldrig stå åben mere end en time. Ved åbningen må der aldrig bruges redskaber af metal, for metalskeer ødelægger æggene. Der kan bruges ske eller spatel af elfenben, perlemor, horn eller træ.
Fiskeafdelingen har dåser med 30 g Baerii Caviar, nok lige til to til deling, mens dronningen holder tale.

Godt nytår!

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00