Månedens klumme

Marts

alt BURGERS & SLIDERS

Stort set alle elsker burgere – og i de seneste år er også den lille udgave af burgeren, kaldet en slider, blevet vældig populær. Måske forbindes burgeren med fastfood eller junkfood, men den kan sagtens blive et nærende og fyldgyldigt måltid afhængigt af, hvilke råvarer den tilberedes af. Det hele begyndte i det nittende århundrede, hvor tyske immigranter bragte et ret kaldet Hamburg Style Oksekød til USA. Hamburger er opkaldt efter byen Hamburg i Tyskland. Retten var et råt, hakket stykke oksekød og menes at være forfader til den moderne hamburger.

Historien siger, at den første hamburger blev serveret i 1904til verdensudstillingen i St. Louis. Denne sandwich blev tilberedt af krebinetter af hakket oksekød på rulle. I Danmark blev burgeren udbredt i 1980´erne– tidligere var det den nært beslægtede bøfsandwich, der var mest udbredt.

I dag serveres burgere på hverdagsaftener, til grillaftener, på restauranter eller derhjemme eller den spises mod tømmermænd.

Burgerenlægges sammen med salat, ristede eller rå løg eller syltede rødløg, syltede agurker, tomat, ost, sprød bacon og forskellige saucer, mayonnaise eller ketchup. Burgeren kan have forskellige landes islætfx en italiensk burger med bagte tomater, rucolasalat og mozzarella. Eller en græsk inspireret burger med lammekød, fetaost og tzatziki. Den kan også være inspireret af det japanske køkken og lagt sammen med soja-ingefærmarineret stegt kylling, sesam, og wasabi. I Mexico lægges bøffen sammen med guacamole og tomatsalsa og i Australien med spejlæg, røget BBQ-sauce og stegte løg.

Det er meget individuelt, hvilke drikkevarer der skal serveres, om det er øl, vin, vand eller på amerikansk vis med en milkshake.

alt

Sliderser et amerikansk begreb for små burgere serveret med forskelligt fyld. Man får typisk tre sliders ad gangen som en lille menu. Historien fortæller, at sliders oprindeligt blev opfundet på de amerikanske krigsskibe, og navnet kom af, at de små burgere ”slidede” rundt, når der var høj bølgegang. De fine, små slidere er perfekte at servere for venner, til grillaften eller børnefødselsdag, hvor børn med garanti vil syntes, de små burgere er sjove og nemme at spise. Du kan variere de små burgere i det uendelige, enten som små klassiske burgere i miniformat eller fyldt med pulled pork, pulles chicken, tunbøf eller måske med en portobello svamp vegetarisk fyld.

Sliders er i princippet bare små udgaver af den klassiske burger. Fordelen ved størrelsen er, at man kan spise flere og størrelsen gør, at hele konstellationen ikke så let skrider fra hinanden.

Sliders kan fx være med fyld af:
  • Oksebøf, rucolasalat, chilimayonnaise og syltede rødløg
  • Tunbøf eller måske en Thai-inspireret fiskefrikadelle, koriander og citronmayonnaise
  • Vegetarisk bøf af kikærter, syltede agurker, krølsalat og krydderurtemayonnaise
  • Stegte svampe, forskellige slags oste og trøffelmayonnaise

Få gode råd om ingredienser samt opskrifter på forskellige burgere og sliders HER!

Månedens klumme 2015

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00