Månedens klumme

Oktober

EFTERÅRSSUPPE

Suppe kan tilberedes på et utal af måder, langsomme supper, der simre det meste af dagen eller hurtige supper, som er god og uhøjtidelig mad, når der er travlhed. Supper kan være klare supper, bouilloner eller tykke, blendede supper. Der er supper der er så tykke og fyldt med så meget fyld, så det kan være svært at se, om det er en suppe eller en gryderet.
De fleste supper kan tilberedes i god tid, og mange bliver kun mere smagsmættende ved at stå en rum tid, før de serveres. Suppe er faktisk en gammel måde at lave mad på. Sejt kød og grove rodfrugter blev kogt møre i vand med krydderurter. Tidligere kunne suppe også være noget, der blev tilberedt for at strække på husholdningspengene.
Supper kan inddeles i to grupper, de klare supper og de tætte supper. De klare supper filtreres ofte gennem et klæde, og tilsættes derpå lækkert fyld af fx kød, fisk, grønt, linser eller andre bælgfrugter, kød- og melboller eller tofu. De tætte supper er cremede, ofte blendede supper.
I USA er det netop nu ”bone broth”, der topper - oversat til dansk ”bouillon”, gerne af den slags der tilberedes på masser af ben og knogler. Bouillonen indeholder mange mineraler fra knoglerne fx magnesium, kalk og kalium, der blandt andet styrker kroppens knogler. Fordi suppen hat kogt så længe, er mineralerne lette at optage for kroppen. Bouillonen indeholder også glucosamin, som findes i knogler og er med til at holde leddene sunde.
Når suppen koges, dannes gelatine, som har en opbyggende virkning på slimhinden i fordøjelseskanalen, og gavner samtidigt tarmene. Så her er bouillon helt i tråd med tidens store opmærksomhed på kroppens tarmsystem, dels i litteraturen, hvor den nye bog ”Tarme med charme” er blevet vældig populær, samt den nye interesse for fermenteret mad, som man ved styrker hele fordøjelsen og især tarmfloraen.

IDEER TIL SUPPE
 • Bouillabaisse, kommer oprindeligt fra Marseille i Provence, og når man smager den suppe, så er det ikke svært at forstå, hvorfor mange elsker mad Fra Provence.
 • Broccolisuppeer fyldt med sundhed og har en smuk grøn farve. Broccolisuppe tilberedes på ganske kort tid, ellers bliver det ikke en velsmagende oplevelse.
 • Græskarsuppe, smuk og cremet og kan toppes med fisk, fjerkræ eller ristet tofu.
 • Kyllingesuppemed mørt kød og masser af skønne grønsager.
 • Misosuppe, en japansk let og nærende suppe bl.a. for fordøjelsen.
 • Rødbedesuppekan være et kraftigt måltid kogt på oksebov, som det kendes fra den russiske Borsjtj. Smuk farve og et utal af næringsstoffer. Toppes eventuelt med pesto eller cremefraiche.
 • Tomatsuppekan toppes med croutoner, hakkede oliven eller kapers. Som kold går den under navnet Gazpacho.
 • Blomkålssuppetilberedes på kort tid og kan toppes med finthakket purløg, dild og forårsløg.
 • Majs chowderer en lækker varmende, blød og sødmefuld suppe, som hitter hos både hos børn og voksne.
 • Gulerodssuppe, toppet med rodfrugtchips og serveret med kommenbrød.
 • Kalve- eller oksekødssuppemed mange grønsager og kød- og melboller.
 • Hønsekødssuppemed bladgrønt, nudler og vagtelæg.

Se & prøv mine opskrifter på supper:
- Gullaschsuppe
- Karry-kyllngesuppe
- Kartoffel-porresuppe
- Thai-kokossuppe
- Svampesuppe
& Suppehorn

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00