Månedens klumme

December

JUL I DALGAARD

”Nu er det atter jul ….”, det har været 1. søndag i advent, og træet på Ridebanen er tændt. Der er julelys i byen, og den mørke tid bliver lidt mindre mørk at kigge på. Traditioner, fortryllende eventyr, julesalmer, julehistorier og juleklip overleveres generation efter generation, lige som kræmmerhuset med pebernødder på juletræet, julekonfekten og julemaden gør det.

Juletiden kan bruges til refleksion og eftertanke, og det hele behøver ikke gå op i juleræs og julestress. Tid til at tænde et julelys og nyde en stille stund med de mennesker, der har en særlig betydning for os.

For rigtigt mange, er maden et af julens højdepunkter. Om det er juleanden, de brunede kartofler eller den gløgg, der bliver lavet efter familiens gamle opskrift med æbleskiver bagt efter lige så gammel en opskrift. Hos mange sniger der sig lidt nyt ind, anden der steges på grillen, den kogte rødkål, som erstattes af en rå kålsalat, eller risalamanden, der smages til med reven citronskal, og serveres med appelsinsauce i stedet for kirsebærsauce.
I Dalgaard kommer dine sanser i julehumør, når du går rundt i butikken, og du kan findes alt, hvad du skal bruge til ”den spiselige jul”, men også ting, der ikke kan spises som fx juleblomster, julepynt, julekort, gavepapir og alt til det smukke julebord.
Lidt sødt må der også til, og i Dalgaard finder du chokolade fra et utal af leverandører.
Du finder også æsker med chokolade, som du enten selv kan nyde, bruge som mandelgave eller du kan give æsken som gave – eller måske som en del af en gavekurv.
Du finder smukke æsker fra Anthon Berg, Jakobsen, Galler, Konnerup, Valrhona, Lily O´Brien´s og Magasin.

En af juletidens store traditioner er at invitere til gløgg-sammenkomst. Her kan serveres gløgg både med og uden alkohol sammen med lidt salt og sødt til ganen.
Du kan vælge at købe gløggen færdig i Dalgaard fx ”Malenes gløgg”, som findes i to varianter – den ene en rødvinsgløgg med kirsebær og julens varme krydderier. Den anden er en hvidvinsgløgg med æble krydret med orange, limegræs og ingefær. Det er vinkyper Malene Smidt Hertz, der står bag ”Malenes gløgg”. Du kan eventuelt pynte gløggen med appelsinskiver og mandelsplitter.
Vi du tilberede din egen gløgg, så kan du lave den både ud fra rød-, hvid- og rosévin. Den klassiske er lavet på rødvin, den lidt lettere og gyldne variant på hvidvin, og den sidste lavet på rosévin, der kan smages til med bl.a. ingefær, rosa peberkorn og tranebærsaft.

En anden af julens traditioner er julefrokost ofte 1. eller 2. juledag. Maden er ofte lige så traditionel som selve begivenheden, sild, flæskesteg og medisterpølse, men i mange familier sniger der sig nyt pålæg eller nye retter ind. Og naturligvis har vinafdelingen et stort udvalg af både spændende øl og lige så interessante og velsmagende snapse.

Ideer til julefrokostens smørrebrød:

  • Karrysild med æblekompot
  • Stegt fiskefilet med hjemmelavet remoulade
  • Æg med rejer, dildmayonnaise og karse
  • Æg med røget ørred, skiver af kogt kartoffel, dild og pyntet med lakserogn
  • Sylte fra Delikatessen med syltede rødbedetern, sennep og høvlet peberrod
  • Paté eller rilette med cornichoner og dild
  • Til vegetaren: svampepaté med pickles og rucolasalat
  • Camembert eller brie fra Hårbølle Mejeri serveret med Moscatel Gelé (findes på glas)

Månedens klumme 2016

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00