Månedens klumme

Juni

BRUNCH & BUFFET

Juni er sommertid, studenterne får hue på, skolerne lukker ned, og ferietiden begynder.
Danmark viser sig fra sin skønneste side med grønne skove, kornfyldte marker og blomstrende hyld. Haven giver salater, jordbær, radiser og krydderurter i gode mængder. Sommertid er grill-tid, tid til is og tid til at spise salat, og der skal ikke mange solstrejf til før, før vi spiser udendørs.
Juni byder på flere mærkedage, den 5. juni er det både Grundlovsdag og Fars dag, dernæst kommer Valdemarsdag den 15. juni og sidst på måneden er det Sankthansaften.

Det bliver tidligt lyst om morgenen og sent mørkt om aftenen, dagene er smukke og lange, og ferien er i gang eller måske på vej.
Måske er der tid til at sidde længe over morgenmaden, tid til at kokkerere lidt mere om morgenen end i en travl hverdag, og måske inviterer til brunch med flere retter, eller selv nyde en mindre brunch.

Vi har ”arvet” brunch-traditionen fra New York, hvor brunch er lig med, at man går ud ved middagstid på en af de tusindvis af restauranter i New York, som serverer brunch. Her møder man venner, drikker Bloody Mary, spiser retter med æg og slutter med frugtsalat. De tre mest populære brunch-retter i New York er ”Artiskok Benedict” som er stegte artiskokhjerter dækket med pocheret æg og bearnaisesauce og til sidst dryppet med trøffelolie. Derpå French toast og til slut cheesecake.
At brunch er populært viser sig, hvis du søger på ordet ”brunch” på Instagram. Så kommer et utal af billeder og ideer op i forbindelse med brunch.
Brunch er praktisk og kombinerer to måltider i ét. Brunch er velegnet til dagen efter en fest, til mange eller få gæster, den er til både børn og voksne, og den er ganske uformel. En brunch kan sagtens være vegetarisk eller vegansk. Og er der noget til overs, kan rester gennes i køleskabet og spises i ugens løb.
For værten er det kun et lille men – jo mere hjemmelavet man gør sin brunch, jo før skal man stå op! Hjemmebagt brød smager bedst nybagt, men dejen kan laves om aftenen, hæve natten over på køl og bages næste morgen.
Til en god brunch kan der fx være brød, søde muffins eller madmuffins, pandekager eller croissanter, smør, marmelade, oste, tærte, pølser, æg med ovnristet parmaskinke, frugt fx som en jordbær-melon salat, smoothie og små glas med yoghurt, müesli og ahornsirup.

Mange af retterne, som der er opskrifter til, her i denne måned, kan samles til en buffet, der kan serveres senere på dagen, når man er få eller mange, det være sig indenfor eller udendørs afhængigt af vejret.
Ofte er der kød og fisk på en buffet, hvis den ikke er helt vegetarisk – har du valgt en vegetarisk buffet, så kan I sagtens få proteiner alligevel fx i form af salater med fyld af quinoa, frø, nødder eller mandler. Kød eller fisk kan være repræsenteret i form af fx ovnbagte auberginer med kødfyld, små græske kødboller, grillede spyd med kød og grønt, en hel lammesteg eller roastbeef, eller en hel ovnbagt laksefilet.
Sæt en eller flere store skåle salat på buffetbordet, det er sundt og utroligt lækkert.
Du kan have flere slags brød på din buffet, serveret med gode dip eller dressinger ved siden af. En buffet bør altid afsluttes med noget sødt. Det kan være godbidder som bærtærter, cheesecake, trifli med friske bær, gulerodskage eller små, pyntede cupcakes. Du kan eventuelt vælge kager der kan fryses og tages frem på selve dagen.

Prøv nogle af mine lækre opskrifter til brunch & buffet:

Ideer til brunch eller buffet – der er flere opskrifter under ”Netop nu”:


Månedens klumme 2016

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00