Månedens klumme

December


"NU ER DET JUL ..."

Julen er juletræer, julepynt, juleudsmykning på Hotel D´Angleterre, jul i Tivoli, julemad, julekager og gløgg. Juleafslutninger, julefrokoster og adventsarrangementer med gløgg og æbleskiver. Huset bliver pyntet, og der bliver lavet havregrynskugler, småkager til kagedåserne og konfekt af marcipan og nougat med glimmer og chokolade.
Når det gælder maden, så er du måske til den traditionelle, hjemmelavede jul, eller måske er du den mere trendy type, hvor rødkålen gerne må smage af ingefær. Der findes ikke en færdig opskrift på, hvordan det perfekte julebord skal være, men kodeordene er tradition og erindring. Tænk på, hvad der bringer gode minder frem i jeres familie.

I Danmark er det traditionelt and, flæskesteg eller gås, mens vores naboland Sverige ofte serverer skinke og kötbullar. I Frankrig er det ofte østers, hummer og champagne og til efterret Bûche de Noël, som på dansk kaldes en ”juletræstamme” rullet af marcipan og nougat og penslet med mørk chokolade. I Storbritannien bages en lignende kage kaldet ”Yule log”.

For mange er JULEFROKOSTEN en del af julen og julemåneden. Det betyder tid med venner og familie, der samles om gamle og nye retter ofte i selskab med øl og snaps. Det giver mindre stress, at vælge noget der kan tilberedes i forvejen eller måske kan du vælge, at gæsterne hver især kommer med noget spiseligt.
Hos Dalgaard finder du alt til julebordet, det være sig alt fra sild, økologisk dansk krydret julemedister, juleblommemarmelade fra Meyer, solmodne klementiner med blade fra Portugal, spændende oste og charcuteri til juleblomster og servietter.

  Juleretterne kan fx være:
 • Sild med æble og peberrod
 • Dildsaltet eller citronmarineret laks – eller skal det være nemt, så køb laksen i Fiskeafdelingen
 • Confiterede andelår, kan enten købes færdige eller du kan selv tilberede dem
 • Rillette, kan købes i Delikatessen eller den kan være hjemmelavet. Den kan serveres med friterede grønkålsblade og syltede rødløg
 • Langtidstilberedt gris serveret med fennikelsalat og peberrodscreme
 • Rødbedesalat
 • Bagt brie med lune figner
 • Blå ost med æblekompot

BAGNING – og søde og sprøde småkager giver duft af jul til hele huset. Julens krydderier giver også julestemning og kan anvendes til honningkage, æbleskiver, jødekager, brunkager eller kardemomme- og kanelsnurrer.
Lad familien være med, når der skal æltes, formes, trilles og bages. Ved fælles hjælp bliver kagedåserne hurtigt fyldt med sprøde småkager. Og lad så familien nyde det først julebag sammen med en kop varm, hvid chokolade med kanel.
Måske du kan bage dobbelt portion og bytte halvdelen væk, for andre småkager.
Kager og konfekt kan pyntes med sølv-, guld- og kobberglimmer, også kaldet Dust fra Mill&Mortar. Dust kan du anvende til cupcakes, kager, is og konfekt - eller bland Dust i icing, glasur eller kagecreme.
Fra Mill&Mortar finder du også ”Konditor Pistacie” og ”Jordbær- og hindbær Crumble”. Jordbær- og hindbær Crumble giver fantastisk smag og farve til desserter og toppings.
Klassiske julekrydderier som kanel, kardemomme, nellike, allehånde og stjerneanis kan ristes på en pande, kværnes og kommes i en skål. Mere skal der ikke til før det dufter af jul. Krydderierne bruges også til bagning og i gløgg – eller et par hele kanelstænger kan pyntes med en rød sløjfe og fylde huset med juleduft. Du kan købe velduftende krydderier både fra Krydderispecialisten og Mill&Mortar hos Dalgaard.

Vil du have inspiration til julegavekurve, blomster, julepynt og julegaveideer, så klik ind på "Annes Hjørne- Netop Nu"


Månedens klumme 2017

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00