Månedens klumme

Juni


NEM & SUND FASTFOOD MED GRØNTSAGS-SPAGHETTI & BURGERE

Med juni er sommeren begyndt. Maden bliver lysere og lettere, og der begynder at komme de skønneste, nye grønsager. Hyldetræerne blomstrer, og haven giver salater, jordbær og radiser.
Juni byder også på et par fridage, Pinse og Grundlovsdag. Også på et par andre mærkedage, Fars dag den 5. juni, Valdemarsdag den 15. juni og Sankt Hansaften den 23. juni- og sidst på måneden springer alle studenterne ud.
Fridage, weekender eller lange arbejdsdage – alle dage kan kalde på nem og hurtig mad.


GRØNTSAGS SPAGHETTI

Langt de fleste elsker velduftende, lækker pasta, men i dag er der flere der sparer på den traditionelle pasta af korn. Enten vil de gerne minimere indtaget af kulhydrater, eller de vil gerne spise flere grønsager. Det smarte, der kom sammen med rawfood-bølgen, er at mange grønsager kan ”rives” eller spiralizeres, som det også kaldes, til spaghetti-strimler. Grønsags-spaghetti smager fantastisk og er en nem måde at få grønsager på, både for børn og voksne. Og de spiralizerede grønsager kan sagtens kombineres med den traditionelle pastasauce eller andre italienske retter. Faktisk tilfører de spiralizerede grønsager friskhed og sprødhed til retten.

Du kan også kombinerede fuldkornsspaghetti med grønsags-spaghetti, og spiser du glutenfrit kan du vælge en glutenfri udgave af spaghettien.
Hvis du kombinerer korn- og grønsags-spaghetti, så kan du tilsætte grønsags-spaghettien 1-2 minutter før, at korn-spaghettien er færdigkogt. Undtaget er spaghetti af courgette, der blot skal vendes med den ny kogte korn-spaghetti eller vendes direkte i en pastasauce. For alle spaghetti-arterne gælder, at de er bedst, når de er ”kogt” al dente.
Grønsags-spaghetti laves nemmest med en spiralizer, men det er jo ikke sikkert, at der lige står sådan en maskine på køkkenbordet. Men det kan sagtens lade sig gøre alligevel enten med et juliennejern eller et mandolinjern.
De nemmeste grønsager at benytte er gul og grøn courgette, tykke gulerødder, rødbede, kinaradise, persillerod og pastinakker. Eventuelle grønsagsrester kan bruges som ovnstegte tern, fritter eller i greenies eller til smoothies.
Du kan anvenderønsags spaghetti-strimlerne som tilbehør til aftensmaden, eller du kan pynte smørrebrød med dem, fx moset avocado på ristet rugbrød, toppet med tun (fra glas eller dåse) og pyntet med ”spiraler” af gulerod. Eller du kan pynte dine salater med ”spiraler” af kinaradise, gulerødder eller courgette.
Prøv et par af mine lækre opskrifter med grøntsagsspaghetti:


BURGER

Over hele verden kendes den klassiske burger, men efterhånden er der opstået utroligt mange varianter af den klassiske burger. Ofte serveres den klassiske burger med pommes frites, kartoffelbåde eller coleslaw og en burgerbolle, ketchup og saucer eller dips.
Der findes et utal af historier om burgerens oprindelse, men de fleste er enige om, at Hamburg er det sted, hvor den grillede eller pandestegte runde bøf i en bolle stammer fra.
I dag ved vi, at kombinationen af grillet, krydret kød, friske sprøde grønsager og aromatiske saucer ganske enkelt er lækkert. Og en burger kan sagtens blive et nemt og sundt måltid afhængigt af, hvilke råvarer du vælger.

Burgeren er nem mad, hvad enten den grilles eller steges og kombinationsmulighederne er utallige.
Bøffenkan være af kødog fisk, eller den kan være vegetarisk. Du kan bruge næsten alt: hakket, okse-, kalve- eller lammekød, roastbeef, et stykke stegt kyllingebrystfilet, fisk som laks, helleflynder eller tun og skaldyr. Skal burgeren være vegetarisk kan benyttes et stykke stegt tofu eller en bøf af en blanding af bønner og grønsager.
Hakket kød passer godt sammen med krydderier og krydderurter som fx chili, hvidløg, persille, timian og koriander.

Toppingkan være: salater, grønsager, bacon, oste og dressinger.
Oste som blåskimmel, brie, mozzarella, halloumi, feta eller cheddar passer fint.

Dressinger, som pesto, tapenade, sennep, ketchup, mayonnaise eller chutney.
Du kan købe færdige ”toppings”, fx Hellmann´s Real Mayonnaise, som er en klassiker, eller Hellmann´s mayonnaise med Chilli eller Hvidløg. Fra Stokes kan du købe deres Real Mayonnaise eller Chilli Mayonnaise eller Lemon Mayonnaise.
Du kan også købe svenskernes foretrukne dressinger, nemlig Johnny´s Hamburger Dressing. Helt tilbage i 80´erne begyndte Johnny at udvikle sine dressinger. I dag finder du Den Originale Hamburger Dressing, eller Dressing med Purløg og Bacon. Du finder også Johnny´s Originale Økologiske Sennep eller Sennep med Mango og Habanero.
Gestus har diverse burger-dressinger bl.a. med Løvstikke og Ramsløg eller med Sennep og Honning.

Dalgaard har flere slags burger-bollerbl.a. Broiche Burgerboller. De findes også i en udgave som hot-dog-brød.
Mulighederne er mange og det er nemt at kombinere en velsmagende burger – alfa og omega er råvarer af god kvalitet.
Et lille tip til at forhindre, at burgeren falder fra hinanden: sæt et træspid midt ned i burgeren før serveringen.
Prøv mine dejlige burgeropskrifter:

Månedens klumme 2017

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00