Månedens klumme

Maj


KOMÆLK, GEDEMÆLK, KAMELMÆLK & PLANTEMÆLK

Mælk er ikke bare mælk, og mange nye mælkeprodukter dukker op i disse år, A1 mælk, A2 mælk, Urmælk, fedtreducerede mælkeprodukter og kefirer blot nogle af dem.
I mange år har mælk været fedtfattig, men nu tyder det på, at mælk igen skal være federe og mere naturlig. Hellere lidt af den ægte vare. På samme måde kommer der også federe fløde på markedet, dobbelt-cream udgave og cremefraiche med 48%.
Er man laktose intolerant, så er det muligt at finde komælksprodukter, der er laktosefri.
Ikke alle animalske mælkeprodukter er fra en ko. Nu findes også mælk fra geder – og sidste skud på stammen er kamelmælk. Desuden vinder plantemælk frem i mange variationer.


KOMÆLK
Hos Dalgaard findes mælkeprodukter fra Øllingegaard, Arla og Arla Unika.
Øllingegaard Mejeriligger ved Skævinge og har leveret økologisk mælk til Dalgaard i mange år.
Hos Øllingegaard behandles den rå mælk nænsomt, så fedtmolekylernes struktur bevares. Derfor bibeholder mælken cremet-heden og den fyldige smag – også selvom fedtprocenten er lav.
Fra Øllingegaard finder du sødmælk 3,5% , letmælk 1,5% , minimælk 0,4% og skummetmælk 0,1% . kærnemælk 0,6% til sommerens koldskål, og kafémælk 0,5% . Kafémælk er homogeniseret økologisk mælk, som giver perfekt skum uden at stoppe mælkedysen. Kafémælk er egnet både til cappuccino og café latte.

Arla Unikaleverer økologisk Essens kærnemælk , som er en mild kærnemælk med en prikkende, syrnet smag. Årstidsmælk også fra Essens Arla Unika, er en fyldig mælk med blid smag.

Fra Arlakommer flere slags mælk fx: Sødmælk 3,5% , som er den mælketype som har været anvendt i længst tid. Skummetmælk 0,1% er mælk, hvor fløden er skummet fra. Kærnemælk er en mælketype med lavt fedtindhold og syrlig smag. Kærnemælk er nærmest skummetmælk med mælkesyrebakterier. Minimælk , som har et fedtindhold på 0,5% og fås både med og uden laktose. Latte art er mælk til at opvarme og skumme med 0,5 eller 2,5% fedt.
Prøv min dejlige opskrift på: Boller m/grahamsmel & solsikkekernerGEDEMÆLK
I osteafdelingen finder du økologisk gedemælk fra Tebstrup .
Proteinerne i gedemælk fordøjes lettere end proteiner i komælk, idet partiklerne i gedemælk er mindre. Man ser derfor at en del af de, der ikke tåler komælk, tåler gedemælk. Men det afhænger naturligvis af, hvilke stoffer i mælken der reageres på.
Mælk fra geder, der går på græs, har et højt indhold af umættede omega-3 fedtsyrer. Det gælder også for køer, der går på græs sammenlignet med de, der står i stald.


KAMELMÆLK
Mange anser kamelmælk, som det nye superfoodfor sit høje indhold af protein og bliver derfor af mange brugt som et rent og naturligt alternativ til proteindrikke. Nomader og beduiner har overlevet på få råvarer som dadler og kamelmælk i månedsvis og alligevel bevaret et sundt helbred.
Mælken, du kan købe hos Dalgaard er malket fra kameler, der bor på en EU-godkendt farm i Dubai. Den største kamelmælksfarm i verden. Kamelerne færdes i det naturlige ørkenmiljø, får ugentlige bade og fordres med økologiske gulerødder.
Kamelmælk indeholder mere kalk, jern og C-vitamin og flere umættede fedtsyrer end komælk. C-vitamin er et livsvigtigt vitamin, som vi ikke selv kan danne, men må have tilført via kosten; og kalk er vigtig for at holde vores knogler sunde og stærke.
Kamelmælk findes i varianterne: Kamelmælk, Kamelmælk med ingefær eller Kamel Cappuccino & kamel Cafe latte.

IKKE ALLE TÅLER ANIMALSK MÆLK
Nogle kan reagere på mælkeproteinet oftest casein, andre kan ikke nedbryde laktose, som er mælkesukkeret i mælken.
Disse mennesker mangler enzymet laktase til at nedbryde laktosen, men for dem findes der laktosefri produkter. Men langt de fleste i Danmark kan godt tåle det, fordi vi igennem generationer har drukket meget komælk, og på den måde har beholdt evnen til at kunne nedbryde laktose.
Men både vores gener og vores opvækst spiller ind i forhold til, hvordan vi fordøjer mælk. Alene det at vi har cirka 1000 forskellige bakteriestammer i vores mave-tarm-system spiller ind. Så det der tåles af nogle, tåles ikke af andre og visa versa - det der er sundt for den ene, er ikke godt for den anden.


PLANTEMÆLK
Vegetabilske mælkeprodukter er blevet mere populære de seneste år, dels er der nogen der ikke tåler komælksproteiner, dels kan det være veganere, der fravælger animalske råvarer. De med laktoseintolerance kan også bruge plantemælk.
Soyamælker cremet, lidt sødlig og den plantemælk, der minder mest om komælk.
Soyamælk laves af soyabønner, der koges og males ad flere omgange for at adskille den spiselige og uspiselige del af soyabønnerne. Herefter blendes den spiselige del til soyamælk. Soyamælk fås med og uden sukker og tilsat kalk eller tilsat smag af enten vanilje eller kakao.
Nogle typer sojamælk er tilsat ekstra kalk og D-vitamin. Soyamælkens store lighed med almindelig mælk gør, at den uden problemer kan erstatte denne.
Rismælker tynd og har ikke en særlig kraftig smag. Rismælk laves enten ved at mase riskorn igennem en maskine og udtrække vandet, eller ved at koge ris og blende dem med vand. Rismælk, eller risdrik som det også kaldes, findes tilsat ekstra kalk.
Rismælk er lidt sød, mere vandet og indeholder ikke særligt mange næringsstoffer. På grund af den tynde konsistens egner rismælk sig ikke til at hælde i kaffen.
Mandelmælker lidt mindre cremet end soyamælken, men har til gengæld en svag, sødlig mandelsmag. Mandelmælk fås usødet, eller med ekstra kalk, eller som en blanding af mandel og hasselnød.
Mandelmælk laves ved at blende mandler med vand og derefter fjerne pulpen. Vandet der er tilbage kaldes mandelmælk. Mandelmælk egner sig fint til smoothie, grød og bagning.
Det er et godt alternativ til de, som ikke kan tåle soyamælk og til stadighed ønsker en cremet drik.
Havremælker velegnet i desserter, til madlavning og bagning, eller til at hæld på morgenmadsprodukter.
Desuden findes kokosdrikaf kokosmælk, som giver den en frisk smag af kokos. Den anvendes fx til smoothies, drinks eller asiatiske retter.
Prøv mine lækre smoothieopskrifter med forskellige mælketyper:


Månedens klumme 2017

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00