Månedens klumme

Oktober


SPIS DIG SUND OG SLANK MED ANTI-INFLAMATORISK KOST

Som jeg nævnte i juli-august artiklen, så danner fedtvæv mange såkaldte pro-inflammatoriske stoffer, og især mavefedt har vist sig at udskille stoffer så kaldet adipocytokiner, der øger inflammation, øger appetitten, øger stress i kroppen og sænker forbrændingen af fedt. Ordet inflammation betyder ”ilden indeni”, med det menes en sagte ild, der langsomt slider på kroppen.

Inflammation kan vise sig på flere måder fx oppustet mave, ondt i maven eller i leddene eller manglende energi.
Ved at spise antiinflammatorisk mad mindsker man indtaget af de madvarer, der forværre inflammation.
Heldigvis kan mange madvarer mindske inflammation, mens andre stimulerer til mere inflammation.

Du kender allerede mange af de gavnlige råvarer, og der er mange nye bøger om emnet, hvis du skulle have interesse i at vide endnu mere, bl.a. ”21 helbredende dage med antiinflammatorisk mad” af Jerk W. Langer og Louise Bruun eller ”Antiinflammatorisk kost” af Martin Kreutzer og Anne Larsen.
Bare det at spise farverigt, er et skridt på vejen. Farveglade bær, frugter og grønsager har et højt indhold af inflammationsdæmpende plantestoffer (fytonutrienter), og fibre, som stimulerer en aniinflammatorisk tarmflora.
Læg desuden vægten på umættede fedtstoffer, magert protein fra kød og fjerkræ og fuldkorn, mens raffineret, forarbejdet mad, transfedtsyrer, sukker og tomme kalorier skal undgås.
Omega-3-fedtsyrer fra fede fisk, hørfrø og chiafrø, olivenolie, plantestoffer fra grønsager, krydderurter, frugt og bær, nødder og mandler er alle med til at give din krop antiinflammatorisk styrke. Desuden ved man, at ingefær og gurkemeje indeholder særlige strukturer, der kan dæmpe den inflammation, som mavefedtet danner.
Et ekstra plus ved ingefær er, at den øger din forbrænding, hvilket vil sige, at du brænder flere kalorier af, når du spiser ingefær. Desuden har det vist sig, at ingefær virker sultdæmpende, så det er virkelig en god rod at have med i madlavningen, hvis du vil tabe dig.

Også faktorer, der ikke handler om mad, kan øge en inflammation fx fysisk inaktivitet, manglende søvn, tilsætnings- og farvestoffer og en stresset hverdag.
Undgå stærk opvarmning af fedt, friture og hård stegning, der fremkalder stegemutagener og akrylamid. Begge øger inflammation og øger desuden risikoen for kræft.

Et af de første tegn på, at din krop er ved at blive fri af inflammation er, at du sover bedre og vågner mere veludhvilet og frisk - og bliver blødere i leddene og mindre stiv i kroppen. Derudover vil din hjerne bliver mere skarp og fokuseret.

Selvom antiinflammatorisk kost ikke går ud på at tabe sig, forsvinder det fedt om maven nærmest af sig selv, når du spiser sunde fedtstoffer og grøntsager med antioxidanter. Fødevarerne har en nemlig også en indvirkning på blodsukkerbalancen og din hormonbalance.
Taber du dig ikke, kan det være nødvendigt at se på portionsstørrelserne, måske de er for store, for det er ikke den antiinflammatoriske kost, man bliver tyk af.
Prøv at drikke nok vand, ellers fungerer leverens fedtforbrænding ikke særligt godt. Hvis vi drikker for lidt, holder kroppen på væske og ”svulmer op”. Godt med vand forhindrer også, at huden ”falder sammen”, når fedtet forlader kroppen.

ANTI-INFLAMATORISK KOST
 • Grønsager: spis masser af dem og vælg de, der har mange farver
 • Frugt: indeholder frugtsukker, men er samtidigt meget nærende, så spis lidt hver dag, fx rød grapefrugt, ananas og bær
 • Nødder og frø: spis lidt hver dag, fx mandler, pekannødder, valnødder, cashewnødder og chiafrø
 • Fisk: gerne fede fisk, der har omega-3 fedtstofferne, fx laks, ørred, sild og sardiner
 • Olier: olivenolie – og varier gerne med nøddeolie, avocadoolie, hampefrøolie og mandelolie
 • Krydderier: er suveræne i maden og giver smag til maden. Cayennepeber og chili øger desuden forbrændingen
 • Kød og fjerkræ: indeholder proteiner, der øger stofskiftet, mætter og giver et jævnere blodsukker. Dyr, der har gået på græs indeholder flest omega-3 fedtsyrer
 • Brød og gryn: fuldkornsprodukter kan spises moderat, fx rugbrød og mysli uden tilsat sukker
 • Mejeriprodukter: hytteost, surmælksprodukter og fetaost. Undgå frugtyoghurt, hvor der er tilsat sukker
 • Drikkevarer: sort, grøn og hvid te, brændenældete, vand og grønsagsjuice

Månedens klumme 2017

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00