Månedens klumme

December


JULETIDEN!

Juletiden er ofte en blanding af traditioner og noget nyt, og måske skal der ikke skal pilles for meget ved julen med dens tradition og gensynsglæde.
Måske er du typen der elsker den hjemmelavede jul, og tilbereder al julemaden, leverpostej, finker eller sylte fra bunden, og koger gløggekstrakt i rigtig god tid – eller måske typen der gerne vil nyde noget af december måned i sofaen med en kop te, og så købe dig fra en del af julens forberedelser.
Det ene er lige så rigtigt som det andet, og forhåbentligt er der tid til at nyde juletiden med dens levende lys, duften af appelsin, nelliker og kanel, gløgg-komsammen og julens musik, hvad enten det er All I Want for Christmas is You, Når sneen falder, Driving Home for Christmas eller julesalmer.
Uanset hvilken type du er, så er der masser af hjælp at hente hos Dalgaard, enten med råvarer, som du selv kan trylle videre til julens lækre sager, eller om du vil købe færdige produkter som adventskransen, julesmåkager eller maden til julefrokosten.

”Julen er hjerternes fest”, som borgmester Morten Slotved nævnte i år, da han tændte byens julelys.
Julen handler om hjerter – julehjerter, hjertevarme og dem vi elsker af hele vort hjerte. Lad juletiden blive en tid, hvor der både er plads og hjerterum (hjerterum, som borgmesteren også nævnte) til de, der har familie at samles med, og de der er mere alene og måske uden familie. Rigtig glædelig jul!


JULIMIDDAG DEN 24. DECEMBER (se opskrifter under ”Netop nu” – juleaften)
Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen. Ellers er der både af træthed og stress, når gæsterne kommer. Steg anden ved lav varme i lang tid, så undgås der sved på panden i sidste øjeblik og duften i huset bliver tilpas behagelig. Anden parteres og lægges på en ovnrist og pensles med andefedt. Lige inden julemiddagen serveres, sættes andestykkerne under grillen til skindet er sprødt.
Kartoflerne, til de brunede kartofler, kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan med fordel laves et par dage i forvejen, så vil den trække smag – og skal blot varmes juleaften.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.SPRØD SVÆR
Rids sværen med en halv centimeters mellemrum og helt ned til kødet – undgå at ridse i selve kødet. Gnid sværene med en fugtig hånd og masser af groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær. Når du masserer kødet med en fugtig hånd, hænger saltet bedre fast. Stik laurbærblade ned mellem sværene. Det er vigtigt at sværen ligger vandret under stegningen det gøres fx ved at lægge lidt stanniol eller et par kartoffelstykker under i den lave ende.

VEGETAR INGEN HINDRING
Den traditionelle julemad er and eller flæskesteg, men har du en vegetar i familien, behøver det ikke at være noget problem. Det traditionelle tilbehør kan sagtens spises, og and eller flæskesteg kan erstattes med en lækker nøddepostej.
Vil du modernisere den friske rødkålssalat, så tilsæt friske pærestykker. Eller tilbered en pæresalsa af rødløg, lime, persille, granatæblekerner og friske pære. Begge dele egner sig til sprødstegt and eller flæskesteg.


DUFTEN AF HJEMMEBAG – OG LUCIADAG DEN 13. DECEMBER
December er årets største bage-måned og når den søde, krydrede duft af gærdej og kanel, søde juleboller med tørret frugt og kardemomme, honningkager eller julesmåkager breder sig i stuerne, kan det ikke undgå at give julestemning.
Skal det være nemt, kan du lave en småkagedej, der kan forvandles til to forskellige slags småkager.
Den 13. december spises Luciabrød, som oprindeligt er en svensk tradition. Traditionen skyldes Santa Lucia, som var en hellig jomfru fra Sicilien, der levede fra 283-304 e.Kr. Hun var god mod de fattige og gamle og bragte dem lys i de mørke nætter.

HJEMMELAVET KONFEKT
Julekonfekt er små, mundrette hapser, der laves af de lækreste søde sager: nougat, marcipan, mandler, nødder, kokos, kaffe, chokolade, skumfiduser, usprøjtet citrusskal, syltet ingefær og tørret frugt som abrikoser, rosiner, tranebær, dadler, svesker og figner.
Konfekt kan spores helt tilbage til 1400-tallet, og oprindeligt betegnede det små lækkerier lavet af sukker, herunder syltet eller kandiseret frugt, som primært blev nydt af kongen og adelen.
I dag er konfekt forbeholdt alle, og det er særligt noget, vi danskere nyder at samles om at lave og spise ved juletid.
Mulighederne er uendelige, når det kommer til hjemmelavede julegodter. Det kan være simple havregrynskugler, hjemmelavede Mozartkugler eller cornflakes-toppe. Sæt julemusik på og nyd en hyggelig eftermiddag i konfektens tegn.


  IDEER TIL JULEFROKOSTEN:
 • Flere slags sild. I Fiskeafdelingen finder du bl.a. hjemmelavede marinerede-, krydder-, karry- og stegte sild (se også under ”Netop nu” – Jul i Fiskebutikken)
 • Gravad laks med dild, fennikel og rævesauce
 • Charcuteri fra Nordhavn eller Bedford, vildt fra Rævehede og pølser fra Slagter Munch – alt fås i Delikatesseafdelingen
 • Leverpostej fra Delikatesseafdelingen
 • Confiterede andelår – fås på dåse lige til at varme
 • Glaseret juleskinke
 • Hønsesalat med asparges, bacon og cornichoner
 • Rejer med æg, citronmayonnaise og kaviar
 • Ovnbagte rosenkål
 • Hjemmelavet krydderfedt fra Osteafdelingen
 • Oste, fx Stilton fra Osteafdelingen med diverse kiks
 • Og til ostene fx specielle marmelader fra Høstet, Kunigunde eller Hedh-Escalante
 • Rugbrød, baguettes og knækbrud fra The Bread Station (brødet ligger ved Delikatessen)

November


SPIS DIG TIL MERE ENERGI OG OVERSKUD!

November er en måned med korte, mørke og ofte kolde dage. Det kan give mindre energi og overskud, fordi sol og lys er med til at give os et højt energiniveau og et bedre immunforsvar. Men fortvivl ikke, du behøver ikke være drænet for energi i de mørke måneder, der er masser af hjælp at hente i maden og dens indhold af vitaminer og mineraler.

Der kan være mange årsager til træthed og manglende overskud – og årsager der ikke lige har med din kost at gøre, fx manglende eller dårlig søvn, for lidt vand eller for lidt motion.
I denne artikel er der fokus på maden og på de vitaminer og mineraler som, hvis de mangler, kan medvirke til et lavt energiniveau. Det kan være mangel på B-vitaminer, som netop indgår i energiproduktionen i kroppen, især B12-vitamin er vigtigt, fordi B12 indgår i produktionen af røde blodlegemer, der transporterer ilt rundt til alle celler i kroppen. Mangel på D-vitamin og mineralerne magnesium og jern kan også give følelsen af manglende energi og træthed.

Træthed kan også skyldes et ustabilt blodsukker. Hvis dit blodsukker rutsjer op og ned, giver det mangel på energi og koncentration. Slik, kager og sodavand giver et hurtigt, kortvarigt energi-kick, hvorefter det forsvinder lige så hurtigt igen.
Vil du skåne kroppen for store blodsukkerudsving, gælder det om at sammensætte dine måltider, så de frigiver energien stille og roligt. Især ved at skære ned på de hurtige kulhydrater (kage, slik, hvidt brød) og spise protein og fedt sammen med komplekse kulhydrater (fx fuldkorn, grønsager, bær).
Bare en solid morgenmad, der både indeholder kulhydrater, protein og lidt fedt, giver en optimal start på dagen og et stabilt blodsukker, så energien ikke styrtdykker i løbet af dagen. Æg er en glimrende kilde til proteiner, som holder dig mæt i længere tid, og dit blodsukker og energiniveau bliver mere stabilt. Nyd æg smilende, blødkogt, som omelet, røræg eller spejlæg sammen med groft rugbrød og lidt grønt.

En varieret kost kan sikre, at din krop får alle de næringsstoffer, (vitaminer og mineraler), som den skal bruge til at holde dit energiniveau i top. Spis forskellige fødevarer hver dag, forskellige grønsager, frugter, bær og fuldkornsprodukter i stedet for altid at ty til den samme banan, gulerod eller kyllingebryst. Variation er sundt, og det giver dig maksimal energi og stor variation af næringsstoffer.
Grønsager, kød, fisk, æg, mælkeprodukter og groft brød – mætter godt og længe. En farverig og indbydende mad med mange smagsnuancer, øger glæden og lysten til at spise. Mad med mange farver giver dig et utal af plantestoffer, der virker som antioxidanter og har antiinflammatorisk virkning – og så ser det smuk ud på tallerkenen.
Desuden mad med tekstur og struktur, så du har noget at tygge i. Det får dig til at spise langsommere, og du har behov for mindre mængder, før du føler dig mæt.

Kulhydrater påvirker dit energistofskifte positivt og giver brændstof til muskler og hjerne – og det er de komplekse eller langsomme, du især bør vælge. Du får dem fra grønsager, bær, visse frugter, ris, gryn, korn, linser og bønner, kartofler, rugbrød, groft knækbrød og fuldkornspasta. De komplekse kulhydrater har en mere krævende nedbrydningsproces og en langsommere optagelse. Derfor giver de en bedre mæthedsfornemmelse, et mere stabilt blodsukker og indeholder flest vitaminer og mineraler – derfor er de perfekte til at give langtidsholdbart overskud.

Fede fisk som laks, ørred, hellefisk, makrel, sild og sardin kan være med til at øge humøret i de mørke måneder.
De indeholder D-vitamin – og mangel på D-vitamin giver netop symptomer som træthed og nedsat immunsystem. D-vitamin produceres i huden, når solen skinner på den, men i vinterhalvåret er mængden, der dannes, forsvindende lille, så vi må tære på kroppens depoter.
Disse fisk er desuden meget rige på mineralet selen, der har stor indvirkning på humøret og er meget vigtigt for et velfungerende immunsystem.
De fede fisk indeholder desuden omega-3 fedtsyrer til humøret og hjernens funktion.
Du kan købe friske fisk i Fiskeafdelingen, eller skal det være nemt, så har Kolonialafdelingen sardiner i olivenolie fra Capitaine Cook og portugisiske sardiner fra Belamar. Du finder også makrel på dåse og grillet makrel på glas.
Omega-3 fedtstoffer kan du også få fra vegetabilske kilder som chiafrø, valnødder, pekannødder og hampefrø.

B-vitaminer er med til at give energi, gøre dig veloplagt og i godt humør.
B-vitaminer får du fra fuldkorn (B-vitamin sidder i skallen), bælgfrugter, sesamfrø, grønkål, kylling og kalkun.
Jeg nævnte tidligere B12-vitamins vigtighed for din energi. B12-vitamin findes stort set kun i animalske råvarer, særligt i fisk, rogn, kød, lever, ost og mælkeprodukter. Så er du vegetar eller veganer er det vigtigt at tage tilskud af B12-vitamin.

Mange mangler jern, især kvinder i den fødedygtige alder. Symptomerne på jernmangel er netop mangel på energi, træthed, svingende humør og nedsat koncentrationsevne. Jern findes i grønne grønsager, græskarkerner, abrikoser, quinoa og kød, især lever. Spis gerne masser af grønsager til kødet. Kødet er rigt på jern, og C-vitaminet i grønsagerne øger optagelsen af jern.


Spinat er rig på vitaminerne A, C, K og folinsyre og mineralerne magnesium og jern, og er derfor en rigtig energi-boostende fødevarer, som du kan nyde på alle tidspunkter af dagen. Du kan bruge spinaten i pandekager, omeletter, supper, smoothies, juice og i salater.Quinoa kan du kan spise både til morgenmad, frokost og aftensmad. Det være sig som grød, i salater, som tilbehør, som fyld i supper eller i pandekager og brød. Quinoa har nogle utrolige energi-boostende egenskaber. Quinoa er nemlig rig på de førnævnte B-vitaminer og jern, samt protein og fiber, der ligeledes giver et boost til energiproduktionen. Quinoa er glutenfrit og har en lækker konsistens.Det er ikke nødvendigt at sige nej tak til alle søde sager. Chokolade er faktisk med til at forbedre humøret.
Kakaobønnen rummer de opkvikkende stoffer koffein og theobromin og desuden phenylethylamin, som påvirker humøret og glædessignaler i hjernen positivt.
Kakao indeholder desuden mineralerne jern og magnesium, der begge giver god energi og godt humør. Jo mørkere chokolade – jo højere virkning på energi og humør.
Du finder mørk chokolade fra flere firmaer hos Dalgaard, fx fra Lindt, Toms, Valrhona, Amma og Friis Holm.

Oktober


SMÅ FORANDRINGER GØR OGSÅ EN STOR FORSKEL

I oktober begynder dagene at bliver mørkere og kortere, og vinteren nærmer sig. Alligevel er det en smuk måned, duften af efterår, stille og disede efterårsdage, lavtstående sol og blade i gyldne og brune farver. Børnene har efterårsferie, den 19. oktober kaldes Store Bagedag, og den 31. oktober er det Halloween – alle helgeners dag.

Oktober byder samtidigt på delikate efterårsgrønsager, rodfrugter, kål, nødder og de smukke græskar. Rødbeder i mange farver og former, alle fyldt med fibre, C-vitamin og jern. Svampe og østershatte dukker op med deres skønhed og intense smag, og ikke mindst giver de umami smag til maden.
Når det er koldt og mørkt, og efteråret viser regn og rusk, så kræver kroppen mad der er tilberedt længe ved svag varme - mad der styrker og varmer.
Ovn- og gryderetter er dejlig, langsom simremad, der stille og roligt passer sig selv, og ofte kan maden tilberedes i god tid eller dagen før. Alt i én gryde, bradepande eller stegeso. Et fad i ovnen eller en gryde på blusset, fyldt med kød, grønsager og krydderier, spreder langsomt sin dejlige duft og pirrer næse og smagsløg.

Oktober kaldes også Lyserød måned, måneden hvor der er fokus på at forebygge brystkræft.
November har fokus på at forebygge prostatakræft, så jeg har valgt at lade denne artikel handle om den nyeste forskning indenfor forebyggelse af kræft.
I oktober 2014 skrev jeg om at forebygge brystkræft, og den artikel er stadig aktuel. Til stadighed kommer der ny viden til, men hovedlinjerne er fortsat de sammen.

Vi kender slet ikke alle de årsager, der kan give kræft, men man mener, at 25 % af tilfældene kan skyldes kost og livsstil – og især mangel på grønsager, bær og frugt, som er rige på kræfthæmmende stoffer. Nogle hæmmer, ja ligefrem modvirker kræft, andre mindsker risikoen. Og disse fødevarer er naturlige og helt uden bivirkninger – og selv små mængder og forandringer kan gøre en stor forskel.
Frugt, bær og grønt indeholder de såkaldte fytonutrienter (også kaldet plantestoffer), som jeg har nævnt i flere af de foregående artikler. Disse stoffer giver smag, duft og farve til frugt, bær og grønsager. Plantestofferne sidder oftest i skallen og virker som værn mod svampe- og insektangreb, og de udgør således planternes forsvarssystem. Denne beskyttende funktion spiller også en vigtig rolle i menneskets forsvar mod kræft.
Men maden kan ikke stå alene – fysisk aktivitet/motion, god søvn, stressreduktion og mindst mulig udsættelse for miljøtoksiner hører også med.

  Som nævnt allerede i 2014, er det en fordel at:
 • Spise måltider med mange smukke farver, og med mad du kan lide
 • Bruge mindst 30 minutter dagligt på fysisk aktivitet
 • Lade din fordøjelse og leverafgiftning fungerer optimalt
 • Undgå hormonforstyrrende stoffer
  I den nyeste rapport ”Diet nutrition physical activity and cancer a global perspective 2018” fra World Cancer Research Fund International nævnes desuden:
 • Undgå overvægt
 • Spis antiinflammatorisk mad (olivenolie, omega-3-fedtsyrer, bær, grønt, fuldkorn)
 • Begræns indtag af alkohol
 • Pas på med at stege og grille kød for meget
 • Begræns sukker og søde drikke
 • Spis overvejende plantemad (fuldkorn, grønsager, bær og bælgfrugter, som indeholder mange fibre og plantestoffer)


BÆR
har et stort indhold af plantestoffer, der kan modvirke kræft, især de meget farvede bær som brombær, solbær, hindbær, jordbær og hyben. Spis dem på morgenmaden, i en smoothie, dessert eller nyd dem som de er. Både friske og frosne bær er næringsrige.


KÅL & BROCCOLI
indeholder mange kræfthæmmende stoffer. Den kræftforebyggende virkning opstår først, når vi tygger i kålen, hvorved der frigives et stof som hedder sulforaphan. Det er det stof, som hæmmer kræftceller.
Kål er desuden rig på antioxidanter, og de virker antiinflammatoriske. De indeholder fibre, til gavn for din fordøjelse og hormonbalance, og kalk, magnesium og K-vitaminer til dine knogler. Især broccoli, rosenkål og grønkål strutter af sundhed.
Kål må ikke koge for længe, men skal tygges grundigt, for at få det fulde udbytte af de kræfthæmmende stoffer.
I september i år udkom en meget smuk, inspirerende og grundig bog om kål, fyldt med stor viden og 100 nemme opskrifter: Lisbeth Tordendahl: ”Kål og kærlighed”.


LØG & HVIDLØG
er små sundhedsbomber. De virker antiinflammatoriske, bakteriedræbende, gavner tarmfloraen, booster immunforsvaret og indeholder de kræftforebyggende plantestoffer. Det er stoffet allicin, som har de positive evner. Allicin frigives, når hvidløgene knuses, hakkes eller tygges.
Løg indeholder C-vitamin og selen, begge antioxidanter – og jern, der er vigtig for en normal ilttransport.


CITRUSFRUGTER (appelsin, grape, citron, lime og mandarin)
kan standse formering af kræftceller. Det skyldes bl.a. plantestoffet limonen og indholdet af C-vitaminer.GURKEMEJE
indeholder det gule farvestof curcumin, som er det aktive stof. Stoffet optages bedst sammen med sort peber og olivenolie.
Gurkemeje virker antiinflammatorisk, støtter hjertet, booster immunforsvaret og bedre hukommelsen. Gurkemeje undertrykker cancercellevækst, og har evnen til at få cancerceller til at dræbe sig selv – også kaldet apoptose.


  Hos Dalgaard finder du både stødt gurkemeje og frisk gurkemejerod.
 • Du kan anvende gurkemeje i suppe, salatdressing, en gryderet eller i en pastaret.
 • Du kan også benytte gurkemeje i din morgenmad, fx i røræg, i grød, smoothies, pandekager eller i en gylden te.
 • Bland gurkemeje, ingefær, kanel, spidskommen og peber med olivenolie og vend blandingen med kogte kikærter. Bag dem ca. 20 minutter i ovnen, og brug dem som snack eller topping på salat.

OMEGA-3 FEDTSYRER
virker antiinflammatoriske, styrker cellens membran og hæmmer deling af forkerte, skadede celler.
Du får omega-3 fedtsyrer fra hørfrø, hampefrø, chiafrø, valnødder og fede fisk.


MØRK CHOKOLADE
er sundt slik til den søde tand. Hvis kakaoindholdet er på 70% eller der over, giver chokoladen plantestoffer (flavonoider) og magnesium, et essentielt mineral til mere end 300 enzymprocesser i kroppen.


HORMONFORSTYRRENDE STOFFER
Phthalater, parabener og andre blødgørere, der mistænkes for hormonlignende effekter, findes i stigende grad i blod og urin hos mennesker. Det kan være vanskeligt at påvise problemer med det enkelte stof, men blandingseffekten – også kaldet cocktaileffekten – bekymrer, for man kender endnu slet ikke nok til effekten af, at man påvirkes af flere stoffer på samme tid.
Ifølge Miljøstyrelsen vil de mængder af kemiske stoffer, som for eksempel findes i kosmetik, ikke umiddelbart give problemer, men hormonforstyrrende påvirkninger over lang tid fra mange forskellige kilder giver anledning til bekymring.
I september i år offentliggjorde Rigshospitalet et studie, der for første gang viser en synergieffekt af hormonforstyrrende stoffer, i mænds sædceller.

Hos Dalgaard finder du et stort udvalg af produkter der både er Svanemærkede og godkendt af
Astma-Allergi Danmark:

 • Grøn balance der har vaskepulver, opvasketabs, håndsæbe og toiletrens. Til kroppen: fodcreme, deodorant, ansigtsrens, øjen-makeup-fjerner og ansigtscremer. Til baby findes blandt andet badeolie, shampoo, pudder og zinksalve.
 • Neutral der har vaskepulver og opvaskemiddel. Til baby findes shampoo og vaskegel.
 • Skin O Care har bodylotion, vaskegel og deodorant – alle med økologisk aloe vera.
 • Derma, til mænd showergel til både body, ansigt og hår.
 • Desuden:
 • Eco egg som er vaskeæg uden kemikalier. Ægget lægges i vaskemaskinen ovenpå vasketøjet.
 • Mulieres både som vaskemiddel og til rengøring. Produkterne er baseret på olivenolie med dufte af essentielle olier.
 • Maistic plastposer og klude, fri for mikroplast.

September


JEG HOLDER AF HVERDAGEN ...

September er en sensommer måned ofte med høj blå himmel, klar luft og begyndende gyldne farver. September er også en gavnmild måned med mange velsmagende råvarer, æbler, pærer og blommer, friske og saftige nødder, løg og porrer, svampe og kantareller, for blot at nævne nogle.

”Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen”, sætningen er begyndelsen på et af Dan Turélls kendte digte. Og netop hverdagen er begyndt for langt de fleste efter en varm og solrig sommer.
For mange familier byder hverdagen på job, skole og fritidsinteresser, og mange ting der skal gå op i en højere enhed.
Dertil kommer hverdagens måltider og madpakker, men heldigvis er der hjælp at hente, hvis man har en travl hverdag.
I det følgende vil du finde tips og nemme opskrifter til morgenmad og madpakken. Ofte er det disse måltider, der har brug for lidt ny inspiration.
Til aftensmaden har Dalgaard færdige retter både fra Fiskebutikken og Delikatesseafdelingen. Retter der blot skal varmes eller tilberedes ganske let.
Torsdag tilbyder Fiskebutikken ”Torsdagsret” og i weekenden tilbyder Dalgaard ”Weekend Menu”, der består af tre retter.
Du kan også finde færdigretter fra ”Wooden Spoon”. De leveres i store sylteglas og fås fx som Boller i karry, Tikka Masala, Gullash, Veggie Curry med kikærter og Jordskoksuppe.
Kigger du i grøntafdelingen, ser du at sensommeren byder på en vifte af grønsager i alle de skønneste farver, lilla, rød, grøn og orange. I afdelingen finder du også frugt skåret i mindre stykker og lagt på is, fx halve meloner eller vandmeloner.

MORGENMAD
Morgenmaden er vigtig både for din krop og din hjerne, men det kan være let at springe den over på en travl hverdagsmorgen. Morgenmaden er vigtig for dit velbefindende i løbet af dagen, og springer du morgenmaden over, bliver du hurtigt træt og uoplagt og falder nemmere for usunde fristelser i løbet af dagen.
Morgenmaden skal være med til at holde blodsukkeret stabilt, starte forbrændingen og give dig energi til at yde det bedste.
Det er nok de færreste, der har oceaner af tid af morgenen, så måltidet må være let at tilberede, og måske allerede tilberedt aftenen før.
Nedenstående eksempler er fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter og plantestoffer fra frugt, grønt, bær, frø og nødder – alt er med til at give din krop masser af næring og en god start på dagen.

Tips:
 • Du kan koge grød til flere dage, som står i køleskabet. En lille portion tages ud om morgenen og lunes og toppes med frugt eller bær, frø eller nødder.
 • Du kan have færdige små, tykke pandekager i køleskabet, som lige lunes næste morgen.
 • Chiagrød og ”over-night-grød” tilberedes aftenen før og stilles i køleskab til næste morgen.
 • Bland lidt matcha i yoghurt eller i chiagrøden – det giver en smuk lysegrøn farve og et ekstra energi-pift
 • Du kan købe små bægre med frugt skåret i mundrette bidder i Grøntafdelingen.
 • Hos Dalgaard finder du også færdige morgenmåltider fx et bæger ”Skyr med jordbær/rabarber”

Nedenfor får du nemme ideer og opskrifter til sunde og velsmagende måltider, der giver masser af energi.

Ideer til nemme morgenmadsmåltider:
 • Chiagrød med topping
 • Smoothie-bowls eller smoothie til at drikke
 • ”Over-night-grød”
 • Små tykke pandekager
 • Rugbrød med skiver af avocado
 • Blødkogt æg
 • Mysli eller granola med et surmælksprodukt
 • Rugbrød smurt med ricotta, dækket med tynde æbleskiver og til sidst et lille dryp ahornsirup
 • Rugbrød smurt med mandelsmør, dækket med tynde pæreskiver og drysset med hampefrø

Du kan finde opskrifter på grød, smoothies og varme drikke her på hjemmesiden, under Dalgaards Univers – Opskriftarkiv – under ”Grød” eller ”Diverse”. Her er et par nye opskrifter, der kan serveres som morgenmad.


FROKOST
For børn er frokosten ofte en madpakke, mens flere arbejdspladser for voksne ofte har en frokostbuffet.
Madpakken skal helst ikke ende i papirkurven, men i stedet være et lille højdepunkt i skoledagen. Der stilles store krav til madpakken, den skal kunne holde sig frisk, se indbydende ud og måske indeholde en lille overraskelse. I dag findes der heldigvis mange frokostbokse og små beholdere, der kan adskille maden, så den stadig er indbydende og ikke tager smag af hinanden.
Under ”Netop nu” kan du læse om madkasser og drikkedunke, der ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer.
Hos Dalgaard finder du færdige salater som ”Kikærtesalat med kylling”, ”Pastasalat med kylling”, ”Kartoffelsalat med frikadeller”, ”Bowls” med fisk og grønt i Fiskeafdelingen eller du kan få blandet din egen salat hos Delikatessen.
Krydderurter, ærteskud og spire er altid godt og giver skøn smag og masser af næring til frokosten. Grøntafdelingen har små tomater og skoleagurker, der lige passer i en madkasse.

Ideer til frokost:
 • Rugbrøds-sandwich med fyld af ost og skinke, agurk og peberfrugt
 • Sandwich med fyld af grønt – og spread med fx rødbede eller tomat/urter eller du kan købe Spinatcreme eller Cashewnøddecreme med paprika.
 • Humus med gnave-grønt af fx agurk, radiser, sukkerærter eller gulerødder. Koger du selv kikærterne, kan du koge en større portion ad gangen og fryse den ned i mindre portioner.
 • Kyllingelår (fra aftensmaden)
 • Små frikadeller, kyllingedeller eller grønsagsfrikadeller (fra aftenen før)
 • Et par skiver kød fra aftensmaden sammen med pesto eller puré af ærter/mynte eller edamamebønner
 • Kogte korn blandet med hakkede grønne blade og mynte, drysset med ristede mandler eller cashewnødder - og granatæblekerner
 • En salat blandet af vilde ris, pekannødder, finthakkede grønne blade, blåbær og vendt med lidt dressing
 • Friske forårsruller med fyld af kylling og grønt (kan tilberedes aftenen før) og et bæger med dip
 • Et stykke tærte, quiche eller paté fra aftenen før
 • Til voksne: en dåse sardiner med rugbrød, tomatbåde, avocado, karse og citron
 • Rugbrød smurt med persillesmør og toppet med skiver af agurk og skinke
Prøv én eller flere af nedenstående opskrifter:

Månedens klumme 2018

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00