Månedens klumme

December


JULETIDEN!

Juletiden er ofte en blanding af traditioner og noget nyt, og måske skal der ikke skal pilles for meget ved julen med dens tradition og gensynsglæde.
Måske er du typen der elsker den hjemmelavede jul, og tilbereder al julemaden, leverpostej, finker eller sylte fra bunden, og koger gløggekstrakt i rigtig god tid – eller måske typen der gerne vil nyde noget af december måned i sofaen med en kop te, og så købe dig fra en del af julens forberedelser.
Det ene er lige så rigtigt som det andet, og forhåbentligt er der tid til at nyde juletiden med dens levende lys, duften af appelsin, nelliker og kanel, gløgg-komsammen og julens musik, hvad enten det er All I Want for Christmas is You, Når sneen falder, Driving Home for Christmas eller julesalmer.
Uanset hvilken type du er, så er der masser af hjælp at hente hos Dalgaard, enten med råvarer, som du selv kan trylle videre til julens lækre sager, eller om du vil købe færdige produkter som adventskransen, julesmåkager eller maden til julefrokosten.

”Julen er hjerternes fest”, som borgmester Morten Slotved nævnte i år, da han tændte byens julelys.
Julen handler om hjerter – julehjerter, hjertevarme og dem vi elsker af hele vort hjerte. Lad juletiden blive en tid, hvor der både er plads og hjerterum (hjerterum, som borgmesteren også nævnte) til de, der har familie at samles med, og de der er mere alene og måske uden familie. Rigtig glædelig jul!


JULIMIDDAG DEN 24. DECEMBER (se opskrifter under ”Netop nu” – juleaften)
Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen. Ellers er der både af træthed og stress, når gæsterne kommer. Steg anden ved lav varme i lang tid, så undgås der sved på panden i sidste øjeblik og duften i huset bliver tilpas behagelig. Anden parteres og lægges på en ovnrist og pensles med andefedt. Lige inden julemiddagen serveres, sættes andestykkerne under grillen til skindet er sprødt.
Kartoflerne, til de brunede kartofler, kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan med fordel laves et par dage i forvejen, så vil den trække smag – og skal blot varmes juleaften.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.SPRØD SVÆR
Rids sværen med en halv centimeters mellemrum og helt ned til kødet – undgå at ridse i selve kødet. Gnid sværene med en fugtig hånd og masser af groft salt. Vær omhyggelig med at få salt ned mellem hver svær. Når du masserer kødet med en fugtig hånd, hænger saltet bedre fast. Stik laurbærblade ned mellem sværene. Det er vigtigt at sværen ligger vandret under stegningen det gøres fx ved at lægge lidt stanniol eller et par kartoffelstykker under i den lave ende.

VEGETAR INGEN HINDRING
Den traditionelle julemad er and eller flæskesteg, men har du en vegetar i familien, behøver det ikke at være noget problem. Det traditionelle tilbehør kan sagtens spises, og and eller flæskesteg kan erstattes med en lækker nøddepostej.
Vil du modernisere den friske rødkålssalat, så tilsæt friske pærestykker. Eller tilbered en pæresalsa af rødløg, lime, persille, granatæblekerner og friske pære. Begge dele egner sig til sprødstegt and eller flæskesteg.


DUFTEN AF HJEMMEBAG – OG LUCIADAG DEN 13. DECEMBER
December er årets største bage-måned og når den søde, krydrede duft af gærdej og kanel, søde juleboller med tørret frugt og kardemomme, honningkager eller julesmåkager breder sig i stuerne, kan det ikke undgå at give julestemning.
Skal det være nemt, kan du lave en småkagedej, der kan forvandles til to forskellige slags småkager.
Den 13. december spises Luciabrød, som oprindeligt er en svensk tradition. Traditionen skyldes Santa Lucia, som var en hellig jomfru fra Sicilien, der levede fra 283-304 e.Kr. Hun var god mod de fattige og gamle og bragte dem lys i de mørke nætter.

HJEMMELAVET KONFEKT
Julekonfekt er små, mundrette hapser, der laves af de lækreste søde sager: nougat, marcipan, mandler, nødder, kokos, kaffe, chokolade, skumfiduser, usprøjtet citrusskal, syltet ingefær og tørret frugt som abrikoser, rosiner, tranebær, dadler, svesker og figner.
Konfekt kan spores helt tilbage til 1400-tallet, og oprindeligt betegnede det små lækkerier lavet af sukker, herunder syltet eller kandiseret frugt, som primært blev nydt af kongen og adelen.
I dag er konfekt forbeholdt alle, og det er særligt noget, vi danskere nyder at samles om at lave og spise ved juletid.
Mulighederne er uendelige, når det kommer til hjemmelavede julegodter. Det kan være simple havregrynskugler, hjemmelavede Mozartkugler eller cornflakes-toppe. Sæt julemusik på og nyd en hyggelig eftermiddag i konfektens tegn.


  IDEER TIL JULEFROKOSTEN:
 • Flere slags sild. I Fiskeafdelingen finder du bl.a. hjemmelavede marinerede-, krydder-, karry- og stegte sild (se også under ”Netop nu” – Jul i Fiskebutikken)
 • Gravad laks med dild, fennikel og rævesauce
 • Charcuteri fra Nordhavn eller Bedford, vildt fra Rævehede og pølser fra Slagter Munch – alt fås i Delikatesseafdelingen
 • Leverpostej fra Delikatesseafdelingen
 • Confiterede andelår – fås på dåse lige til at varme
 • Glaseret juleskinke
 • Hønsesalat med asparges, bacon og cornichoner
 • Rejer med æg, citronmayonnaise og kaviar
 • Ovnbagte rosenkål
 • Hjemmelavet krydderfedt fra Osteafdelingen
 • Oste, fx Stilton fra Osteafdelingen med diverse kiks
 • Og til ostene fx specielle marmelader fra Høstet, Kunigunde eller Hedh-Escalante
 • Rugbrød, baguettes og knækbrud fra The Bread Station (brødet ligger ved Delikatessen)

Månedens klumme 2018

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00