Månedens klumme

Juni


FRISK & AKTIV HELE LIVET - OGSÅ I DEN TREDJE ALDER

Når vi er unge, vil vi ofte gerne være ældre, og når vi er ældre, ville vi ind imellem ønske, at kunne trække nogle år fra. Men som oftest er der skønne ting ved alle aldre.
I ”Ode til den tredje alder” skriver Johannes Møllehave, at den tredje alder måske er den største – ”Den tredje alder: Fryd og hjertebanken og rigtig tid og ro til eftertanken”.
I Hørsholm kommune er vi mange 60+, 8.379 borgere (svarer til 33,5 pct. af borgerne) er over 60 år.
Heldigvis er mange både friske, raske og aktive langt op i årene, og heldigvis kan vi selv gøre noget for at være det. Ikke alt er vi herre over, men i langt de fleste tilfælde kan vi selv vælge vores kost og motion.

Din kost kan hjælpe dig godt på vej langt op i årene og være med til at holde dine knogler og led stærke, din hjerne i topform, beskytte dit hjerte-kredsløb, give glattere hud, tykkere hår og et rart humør.
Mange fødevarer betegnes lige frem som ’well-aging’ eller ’healthy aging’. Det er fødevarer, der indeholder mange antioxidanter, virker antiinflammatoriske og giver din krop et højt niveau af vigtige vitaminer, mineraler, fedtstoffer, proteiner og plantestoffer.
Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ældre spiser nok proteiner for at bevare muskelmassen, som bliver mindre med årene. Proteinerne kan du få fra æg, fisk, fjerkræ, ost, quinoa, avocado, mandler, nødder, linser og bønner. Er du blot én i husstanden, så har firmaet Bonduelle små pakker med 2 dåser á 85 g af fx færdigkogte kikærter, kidneybønner og quinoa, lige klar til at spise – hurtigt og nemt som fyld i salater eller som tilbehør.
Nedenfor har jeg samlet nogle ’healthy aging’ fødevarer, til gavn for de der er 60+, men også til glæde for alle andre, der vil give deres krop de bedste næringsstoffer, og dermed forebygge skavanker senere i livet. Nogle af opskrifterne er beregnet til én person, da ikke alle ældre er en del af en større familie.

Blåbær
- er fyldt med næringsstoffer som C-vitamin, fiber og plantestoffer, der dels virker som antioxidanter, dels er næring til din hjerne, så dens hukommelse og indlæringsevne er optimal (vil du vide mere om Brain Food, så ligger der en artikel på hjemmesiden under ’april 2018’). Blåbær er kalorielette og blodsukkerstabiliserende, og så smager de vidunderligt som drys på morgenmaden eller som mellemmåltid sammen med valnødder eller cashewnødder.


Ananas
- er rig på antioxidanter og virker antiinflammatorisk. Men ananas indeholder også bromalin, der virker som et naturligt fordøjelsesenzym. Desuden stimulerer bromalin dannelsen af mavesyren, som vi bruger til at nedbryde proteiner, og til at slå uønskede bakterier i maden ihjel. Mavesyreproduktionen falder med årene, så det er en rigtig god idé at spise mad, der stimulerer dannelsen af den. Papaja og kiwi stimulerer også dannelsen af mavesyren.

Spinat og andet bladgrønt
- er fantastiske kilder til C-, og K-vitaminer, kalk og magnesium. Disse næringsstoffer er vigtige for sunde tænder og stærke knogler. Har du brug for ekstra tilskud til knoglerne, så har Dalgaard kosttilskud, som indeholder kalk, magnesium og D-vitamin, der alle er vigtige for knogler og tænder.

Gurkemeje og ingefær
- er blandt de mest kraftfulde anti-inflammatoriske fødevarer og med et super højt i antioxidanter. Den antiinflammatoriske effekt gør, at eventuelle ledsmerter mindskes lige som anden inflammation i kroppen kan minimeres. Hos Dalgaard finder du både stødt ingefær og gurkemeje – og frisk gurkemeje- og ingefærrod. Du kan anvende de friske rødder i asiatisk mad, i smoothies, i pesto eller til bagte og stegte grønsager.

Avocado
- har et højt indhold af vitaminer, proteiner, sunde fedtstoffer og antioxidanter, som gør den enestående i enhver kost. De sunde omega-9 fedtstoffer, også kaldet monoumættede kan forebygge hjerte-karproblemer og brystkræft, nedsætte kolesteroltallet, og er til glæde både for din hjerne og din hud, hvor den kan mindske rynker og give huden glød. Avocado er nem at spise og passer ind sommerens salater, smoothies eller guacamole.

Broccoli, aspargesbroccoli, bok choi og spidskål
- er nogle af de lettere kåltyper og passer derfor godt til sommerens retter. De er fulde af vigtige vitaminer og mineraler, til glæde for dine knogler, din lever og det store indhold af fibre gavner din fordøjelse. Grønsagernes høje indhold af C-vitamin styrker bindevævet blandt andet omkring dine led og i huden.
Prøv en 'Nem broccolisalat'

Svampe
- indeholder B- og D-vitaminer, der begge er vigtige for dit immunsystem og det gode humør. Desuden indeholder de stofferne inteferon og germanium, der også styrker immunforsvaret. Hos Dalgaard finder du bl.a. østershatte, champignon, shiitake svampe, bøgehatte, kejserhatte, porto bello- og enoki svampe. Udvalgte varierer alt efter årstiden.


Fisk
- er en fantastisk kilde til protein og omega-3 fedtstoffer. Fedtstofferne modvirker inflammation og gavner både cellemembraner, hjerte-kredsløbet og din hjerne. Især de fede fisk som laks, ørred, makrel, sardiner og sild har et højt indhold af disse fedtstoffer. Du kan også få omega-3 fedtstoffer fra vegetabilske fødevarer som chiafrø, hampefrø og valnødder. Har du behov for ekstra omega-3 fedtsyrer, så har Dalgaard tilskud af omega-3 både som flydende og i kapsler.
Fisk indeholder B12-vitamin, som sikrer en optimal funktion af hjerne og nervesystem. B12-vitamin findes kun i animalske fødevarer.
Sidst, men ikke mindst så har alle fisk og skaldyr et højt indhold af mineralet selen, der er en stærk antioxidant, som styrker immunsystemet og forebygger hjerte-kredsløbslidelser.
Prøv en dejlig 'Ovnbagt laks m/ingefær'

Matcha
- der udmærker sig ved sin smukke grønne farve, har et højt indhold af sundhedsfremmende stoffer. Den er blevet populær som superfood og kaldes endda livsforyngende. Grøn te er fordøjelsesfremmende og booster dit energiniveau. Du kan anvende matcha til smoothie, dressinger, salsa, guacamole, vegetabilske frikadeller og endeligt til brød, kager og desserter.

Huden næres inde- og udefra
Tidens tand ses også i huden, men de fleste af os, er nok forfængelige hele livet, og vil gerne have en fast og elastisk hud.
Kollagen er det protein, der holder din hud ung og spændstig. Det er en meget vigtig byggesten i hud og bindevæv, men også i sener, led og knogler. Huden består af ca. 75% kollagen - men hudens dannelse af kollagen falder med alderen, en medvirkende årsag til de rynker vi får, når vi bliver ældre.

  Flere madvarer stimulerer produktionen af kollagen:
 • Røde bær, frugter og grønsager som jordbær, kirsebær, rødbede og rød peberfrugt, da de indeholder lycopen, som er det røde farvepigment, der fremme produktionen af kollagen.
 • Ananas indeholder prolin, der reducerer kollagentab i huden. Prolin findes også i bone broth.
 • Bone broth er en næringsrig suppe/bouillon fyldt med mineraler og kollagen. Bone Broth er en langtidskogt suppe kogt på suppeben. Suppen er utrolig nærende for din hud, dine knogler og tarmfloraen.
 • Fødevarer med svovlforbindelser som kål, hvidløg, løg, julesalat, spinat, æg og tofu, da svovl stimulerer produktion af kollagen.
 • Desuden styrker C-vitamin fra bær, frugt og grønsager, produktionen af kollagen og bindevæv.
 • Vil du forkæle din hud udefra, så har Dalgaard et udvalg af L’Oreals styrkende cremer til moden hud. Cremer med ingredienser, der stimulerer kollagen-produktionen, og giver huden glød. Er du mere til veganske og eco-certificerede produkter, så kan du vælge African Organics, der både har hår- og hudprodukter.

Fysisk aktivitet
- er med til at bevarer musklerne og holder knoglerne stærke. Motion styrker dit immunsystem og har også positiv effekt på din kognitive funktion og kan forebygge udvikling af demens og hukommelsesproblemer. Også humøret bliver påvirket i positiv retning. Alle fysiske aktiviteter tæller, det være sig svømning, dans, tennis, havearbejde eller gå- og løbeture ved skov, vand og strand - eller tai chi, yoga og qi gong, der styrker balancen.
Fredag den 10. maj holdt Dalgaard et stort Goumet Marked – i Søhuset i Forskerparken som, ud over konferencefaciliteter, netop har et Motionscenter med mange forskellige motions- og træningsformer.

Vand
– det er vigtigt at drikke nok. Er du godt hydreret, føler du dig mindre træt, kan afværge eventuelle hovedpiner – og så er det super godt for din hud.

Maj


BRUNCH & BUFFET TIL MAJ MÅNEDS FRIDAGE!

Maj måned er en rigtig forårsmåned med duftende blomster, udsprungne bøgetræer, mere lys og energi, nydelse og sol-varme på altan eller terrasse, grillaftener, cykelture til skov eller strand og picnic med rabarber, asparges, fjordrejer og kold rosé.
Maj byder også på fri- og helligdage, i år er der både Bededag og Kristi himmelfartsdag i maj. Og maj er tiden for både mange bryllupper og konfirmationer.
Det er Mors dag søndag den 12. maj, så måske mor skal forkæles lidt ekstra denne dag.

Det er hyggeligt at mødes med familie og venner på fridage eller i weekenden, hvor formiddagen kan nydes med brunch, der indeholder både retter fra morgenmaden og frokostbordet. Eller mødes lidt senere på dagen til en buffet med mange små retter for enhver smag.
Det behøver ikke være så kompliceret. Enten kan gæsterne komme med en ret hver især eller gæsterne kan selv ”bygge”/samle deres ret, ved at værten sætter frem til tapas eller fyldte pitabrød eller bagels.
Med grønt tilbehør, friskbagt brød, gode dressinger og friske salater når man rigtigt langt. Er det knapt med tid til tilberedning, så har Dalgaard et kæmpe udvalg i dressinger, pestoer og tapenade – og Delikatesseafdelingen har altid et stort udvalg af færdige salater og charcuteri.

BRUNCH
- spises oftest om søndagen eller på helligdage, hvor der er tid til at sidde den halve dag og spise med familie og venner. En brunch kan være sen morgenmad, luksusmorgenmad eller et miks af morgenmad og frokost. Typisk indgår der retter fra både dansk, engelsk og amerikansk tradition, det være sig æggeretter, vafler, pandekager, den mellemøstlige ret shakshuka, stegte brunchpølser, skyr med bærcreme, frugtsalat, oste, smoothies, god kaffe og te - og mimosa, der traditionelt består af champagne og friskpresset juice. Nogle retter kan tilberedes dagen før som brød, koldhævede boller, muffins og chiagrød eller over-night-grød.

  Ideer til topping på skyr, grød eller en smoothie-bowle

 • Chiafrø, hampefrø, solsikkekerner, pistacienødder
 • Granola eller mysli. Granola fx fra Guru Snack som har varianterne ’Cocoa’ og ’Berry’. Eller fra Danish Granola der fås i varianter som ’Kakao nibs’, ’Appelsin, æble og cashewnødder’, ’Mandel og kokos’ eller ’Mandel, cashewnød, pistacie og paranød’. Produkterne fra Guru Snack og Danish Granola er glutenfri og økologisker.
 • Bær, kiwibær, kerner fra granatæble
 • Honning eller sirup, fx granatæble-, jordbær-, kirsebær-, kokos- eller ahornsirup
 • Frisk frugt, æblebåde, bananskiver, appelsinskiver, ananastern, mango- og melontern
 • Kokosflager eller ristede kokosflager
 • Mandler, pekannødder, valnødder, cashewnødder
 • Mandel- og nøddesmør fx af hasselnød eller mandel


BUFFET:
- kan have et tema som en græsk eller mexicansk buffet eller en med retter fra Middelhavet eller fra Mellemøsten – eller den kan ganske enkelt bestå af dine livretter. Den kan være vegetarisk - eller buffeten kan bestå af kød, fjerkræ og fisk blandet med masser af grønt tilbehør og et godt stykke brød. En buffet bør altid afsluttes med noget sødt. Lækre sager som søde tærter og kager, tiramisu, cheesecake, chokolademousse eller panna cotta. Som tidligere nævnt, kan det også være en buffet, hvor gæsterne selv samler deres ret. Stil fx frem til tapas eller til fyldte pitabrød og bagels.

  Tapas-bræt

 • Oste, fx rødkit, hvidskimmel og Manchego
 • Serranoskinke
 • Paté og pølser som fx fennikel og trøffelpølse
 • Oliven, cornichoner, pesto, tapenade, store kapersbær
 • Små tomater på stilk, julesalat, friske figner
 • Lune Padrons (se mere under ”Netop nu”)
 • Saltede mandler
 • Brød, ostekiks og knækbrød

  Fyldte pitabrød

 • Hjemmelavet eller færdigkøbt humus
 • Hjemmelavede - eller frosne falafler lige til at tilberede på pande eller i ovnen
 • Grønne salatblade, tomatskiver, agurketern
 • Oliven og pistacienødder
 • Dip og dressinger
 • Lune pitabrød

  Fyldte bagels

 • Skiver af røget laks
 • Stegte baconskiver
 • Røræg
 • Grønne salatblade
 • Agurke- og radiseskiver
 • Avocadobåde
 • Kapers
 • Flødeost rørt med urter
 • Bagels

April


PÅSKE, ÆG OG DET GODE HUMØR

I år falder påsken midt i april. Påsken regnes som kristendommens vigtigste højtid. Oprindeligt var påsken den jødiske fest ’Pesach’, hvor jøderne fejrer deres udfrielse af Egypten. For kristne er det imidlertid højtiden, hvor Jesu korsfæstelse og hans opstandelse fejres.
Påsken er også tegn på, at dagene bliver længere, solen titter frem, og foråret er over os. Grene står lysegrønne og lige på spring, anemonerne blomstrer, fuglene fløjter og bygger reder og forårets råvarer begynder at dukke op.
Ofte er der mad, hygge, påskepynt og sammenkomster i nogle af de fridage, som påsken indeholder. Sild, æg, asparges, kørvel og lammekød er nogle af klassikerne i påskemaden, der ofte serveres som brunch eller frokost.

Du kan roligt spise æg til påske
Æg har gennem tiden været ret udskældte, men heldigvis har nyere forskning gjort os klogere, og de fleste ved nu, at de roligt kan spise æg.
Især æggeblommer indeholder virkeligt mange næringsstoffer, såsom D-, E- og K-vitamin og mineralerne kalk, jern, zink og selen, som alle er essentielle mineraler for din krop blandt andet til immunforsvar og knogler.

Æg blev i sin tid skældt ud på grund af dets indhold af kolesterol. Men kolesterolet i ægget får nødvendigvis ikke kolesterol i blodet til at stige. Din lever har med kolesterol at gøre, den producerer selv kolesterol - men når man indtager kolesterol, vil leveren tilpasse sig og dermed nedsætte dens naturlige produktion af kolesterol.
Dette gælder for langt de fleste, men er man genetisk disponeret for forhøjet kolesterol, bør man tænke over sit daglige kolesterolindtag.
Æggeblommen indeholder også lecitin, der hjælper med at transportere næringsstoffer ind og ud af cellerne. Lecitin er desuden vigtig for din hjerne, hukommelse og dit nervesystem. Du får mest glæde af lecitin, hvis blommen er blød, som i blødkogt – og pocheret æg.

Æg er små proteinbomber, primært er der proteiner i hviden. Et enkelt æg indeholder ca. 6 gram protein, og det giver derfor mening at spise æg for at få tilstrækkeligt protein, særligt i forbindelse med vægttab, for at øge muskelmassen eller for at opnå en god mæthedsfornemmelse.
Undersøgelser har vist, at hvis du spiser æg til morgenmad i stedet for brød, vil du automatisk spise færre kalorier de følgende 36 timer.
Selvom det er påvist, at proteinet fra æg fordøjes bedre, hvis ægget er tilberedt (fx hårdkogt) har det samlet set vist sig, at kortere tilberedningstider bibeholde flest næringsstoffer.

  Til påske hører også de søde, spiselige æg, og dem finder du et stort udvalg af hos Dalgaard:

 • Lakridsæg fra Bülow, æg med smag af ’vanilla mango’ eller ’chrispy caramel’
 • Store papæg fra Nordic Winegums Wally and Whiz Easter, der er fyldt med et udvalg af forskellige gourmet vingummi
 • Chokoladekompagniet har æsker med ’mørke og lyse påskeæg af Valrhona chokolade’, ’pralineæg af Valrhona chokolade’, ’vagtelæg’ og en æske med ’skovens chokoladedyr’
 • Gourmet påskeæg med smag af tranebær og hasselnød eller mandel og pistacie
 • Dekorerede kæmpe chokoladeæg
 • Kinder surprise æg
 • Marcipan-nougat æg eller rene marcipan-æg fra Anton Berg, Spangsberg og Økoladen
 • Fra Lindt er der små chokolade kyllinger eller små lam, guldharer og lilleput æg
 • Æg og påskeharer fra Ferrero Rochar
 • Fra Københavns chokoladefabrik er der dåser med fyldte påskeæg
 • Likøræg
 • Easus påskeæg uden tilsat sukker

DET GODE HUMØR
Foråret og solen lokker heldigvis ofte det gode humør frem. Men nogle gange kan man alligevel godt ”hænge med skuffen” uden særlig grund. Jeg forstår til fulde, at man kan være trist i humør som følge af tab, kriser eller sorg i sit liv. Der vil altid være op- og nedture livet.
Men er der ikke nogen påviselig grund så kan det være noget med kosten, man ved at kost og humør hænger sammen. Bestemte madvarer danner de samme signalstoffer i hjernen som ”lykke-medicin”. Vitamin- og mineralmangel kan sagtens være en årsag til, at der ikke dannes de nødvendige signalstoffer, men heldigvis kan små ændringer i kost og spisevaner gøre en stor forskel.

Flere råvarer indeholder stoffer, der er med til at skabe lykkefølelse eller det gode humør i kroppen.
Lad mig begynde med det søde – chokolade. Kakao indeholder tryptofan, som vi bruger til at danne lykkehormonet serotonin, der netop er med til at give det gode humør. Måske du selv kender, at kroppen næsten skriger på chokolade, når humøret er i bund. Gå efter den mørke chokolade, for jo højere kakaoindholdet er, jo bedre er virkningen. I Dalgaard finder du fx mørk chokolade fra Lindt, Amma og Valrhona.


Bananer indeholder også tryptofan, og som bonus giver bananen mange fibre, der styrker din fordøjelse. Og bananer er lette at have med på farten. Mandler, cashewnødder, sesamfrø og græskarkerner har samme egenskaber som banan.
Lam, fjerkræ, fisk, brune ris, bønner og linser indeholder også tryptofan.

Omega-3-fedtsyrer: de sunde fedtstoffer fremmer aktiviteten i hjernen, og gør den bedre til at producere serotonin. Du finder omega-3 fx i fede fisk, chiafrø, hampefrø og valnødder.


B-vitaminer: har en afgørende indflydelse på hjernens produktion af de lykkebringende stoffer. Mangel på nogle af B-vitaminerne kan føre til nedtrykthed og irritabilitet.

Du får B-vitaminer, når du spiser fuldkorn, bælgfrugter, pinjekerner, jordnødder, champignon og svampe, fetaost og kød, især lever. Folinsyre – tidligere kaldet B9-vitamin, er særlig vigtigt. Det fås fra rå grønne grønsager fx alle grønne salater, krydderurter og grønne kål. Folinsyre er et meget flygtigt vitamin, så disse grønne madvare skal ikke tilberedes, så forsvinder folinsyren. Ifølge folkemedicinen siges det, at basilikum modvirker melankoli og stimulerer humøret. I tidligere nonneklostre var det forbudt at bruge basilikum i maden, da man mente, at det gav nonnerne lystfølelse. Der nævnes ikke noget om munke og basilikum! Citronmelisse, pebermynte og rosmarin virker også humørforbedrende.

Lad dine måltider stråle af smukke farver, vi spiser med øjnene, og farverne gør din hjerne glad.

Lad blodsukkeret være stabilt ved at spise flere små måltider sammensat af grove kulhydrater, gode fedtstoffer og proteiner.

Motion frigiver kroppens naturlige endorfiner, der naturligt får dig til at føle dig glad. Man ved, at blot en enkelt gang motion/træning øger din hjernes niveau af serotonin. Foregår motionen udendørs er det et ekstra plus, da serotonin dannes bedst ved sol og dagslys.

Marts


FORÅRSRENGØRING I KROPPEN

For mange er det januar en måned, der er sat af til ”at starte på en frisk”, til at leve sundere, bedre mad og afgiftning af kroppen. Men faktisk er marts og april endnu bedre måneder til rengøring af kroppen. Vi taler også om forårsrengøring, og det gælder både inde i kroppen, i huset og ude i haven. I kroppen er leveren hovedansvarlig - den afgifter, eller detoxer, som nogle kalder det, for alt det, der er ”ikke-mad”, og som kroppen ikke skal bruge. Desuden bruger du fordøjelsen, nyrer, lunger og huden til at udskille toksiner og tungmetaller.
Ifølge Traditionel Kinesisk Medicin er leveren allermest aktiv om foråret, derfor er forårsrengøring meget logisk. Foråret er også den tid, hvor alting springer ud, alting er i vækst og foråret er en god tid, at starte på noget nyt.
En forårsrengøring giver din krop ny energi, bedre hormonbalance og mulighed for fremover at rense og vedligeholde sig selv. Det kræver lidt tid og vilje, men derudover er det ikke krævende.
Jeg håber nedenstående vil være en brugbart i dagligdagen. Dette er ikke bare ment som en detox-kur på 7-dage, men egentligt er det blot mad, der let kan indgå i dagens måltider, således at din krop og lever får de nødvendige næringsstoffer hver dag hele året.

Leveren har vældigt travlt, og selv den stærkeste lever kan blive overbelastet. Men får den optimal næring, er den i stand til at regenerere sig selv, både til opbygning af nyt væv og til at restituere sin evne til at afgifte udefra og indefra kommende toksiner.
Hvis leveren ikke kan følge med, til at afgifte de stoffer, kroppen ikke skal bruge, så lagres de i bindevæv og fedtvæv eller udskilles via huden, hvor de giver hudproblemer, eksem eller psoriasis. Mange andre gener som hovedpine, træthed, PMS, ømme led, slørede tanker, trætte øjne eller følelsen af ”grus” i øjnene og fordøjelsesproblemer kan være forbundet med en lever, der ikke afgifter optimalt.
Mangel på næringsstoffer eller en stresset tilværelse giver nedsat afgiftning – stress fordi den dræner kroppen for nogle af de vitaminer og mineraler, som leveren ellers skal bruge i dens arbejde.

Leveren er ansvarlig for mange vigtige funktioner, hvoraf en af dens vigtigste opgaver netop er at regulere blodets indhold af nærings- og affaldsstoffer. Den fungerer som et filter, der skal forhindre skadelige stoffer i at lejre sig i kroppen.
Den afgifter eller neutraliserer fx for sprøjtemidler og tungmetaller, tilsætningsstoffer (farve- og aromastoffer, konserveringsmidler), alkohol, tobak, medicin, bakterier og brugte hormoner.

  Mad der gør din lever glad
 • Korsblomstrede grønsager (Brassica-familien): broccoli, blomkål, rosenkål, savojkål, spidskål, rødkål, hvidkål, grønkål og pak choy
 • Radise, ræddike, kinaradise, artiskok, karse, brøndkarse, asparges
 • Bladgrønt som fx julesalat, rucolasalat, radicchiosalat
 • Citron, som har plantestoffet limonen i skrællen – et stof som leveren benytter i flere af sine arbejdsfaser
 • Peberrod, ingefær, grapefrugt, løg, hvidløg, sød kartoffel
 • Farvede bær og frugter, blåbær, solbær, brombær, blå vindruer, hindbær, granatæble
 • Æbler indeholder pektin (fibre), som binder affaldsstofferne og hjælper dem ud af kroppen
 • Rødbede øger blandt andet de enzymer, der støtter leveren i dens arbejde
 • Omega-3 fedtstoffer fra fx små, fede fisk, chiafrø, hørfrø, hampefrø, valnødder
 • Letfordøjelige proteiner fra fx fjerkræ, fisk, hytteost, avocado og nødder
 • Urter: mælkebøtte, brændenælde, ingefær, basilikum, rosmarin
 • Gurkemeje, der indeholder det gule, virksomme plantestof curcumin, beskytter din lever. Sort peber øger virkningen af gurkemeje, det skyldes indholdet af piperin i peber
 • Koriander løsner tungmetaller fra cellerne, så de kan udskilles
 • Grøn te booster de enzymer, der benyttes i afgiftningen
  Andre tiltag:
 • Minimer dit indtag af tungmetaller og hormonforstyrrende stoffer. Hos Dalgaard finder du plastvarer uden mikroplast, og et stort udvalg af cremer og hudplejeprodukter, der er uden hormonforstyrrende stoffer
 • Sauna, der giver en stor svedproduktion, hvorved kroppen udskiller uønskede stoffer. I Hørsholm Svømmehal finder du to saunaer i tilknytning til både herre- og dameomklædningsrummene
 • Tørbørstning, fra fødderne og opefter, og fra hænderne op ad armene
 • Undgå eller begræns sukker, hvidt mel (brød, boller, kager), kaffe, cola, sodavand etc.

Flere artikler...

 1. Februar
 2. Januar

Månedens klumme 2019

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00