Februar


FEBRUAR MED ENERGI - OG ET STÆRKT IMMUNFORSVAR

Februar er en kort måned, men byder alligevel både på kyndelmisse og Valentinsdag – og de første erantis er dukket op. Fastelavn ligger ofte også i februar, men i år må vi vente med fastelavn til begyndelsen af marts.
Kyndelmisse er oprindeligt en katolsk helligdag, og ordet betyder lysmesse. I Danmark kender vi måske bedst kyndelmisse fra Steen Steensen Blichers sang ”Det er hvidt herude”. Kyndelmisse falder den 2. februar, og vi kan bruge kyndelmisse som en god anledning til at tænde masser af levende lys i en kold og mørk tid.
Februars kulde kalder på varmende mad til kroppen. Rare, hyggelige måltider, måske one-pot eller alt-i-et fad. Supper og simremad – retter der tilberedes den ene dag, men som smager lige så godt, ja måske bedre dagen efter, hvor retten har udviklet endnu flere smags- og aromastoffer. Umami-smagen udvikler sig også yderligere ved opbevaring og opvarmning. Det er vigtigt at opbevare retten koldt og ikke for længe.

Februar ligger midt i vinteren, og sæsonen for forkølelser er skudt i gang. Så det er en rigtig god idé at holde immunforsvaret i topform. Immunsystemet er en samling celler, der er spredt rundt i kroppen. Og som resten af kroppens celler skal det have de rigtige byggesten for at fungere. Det betyder en kost, der er god for immunforsvaret og for tarmsystemet. For selv om tarmsystemet sidder inde i kroppen, er den en af kroppens allerstørste barriere til at sikre, at skadelige bakterier ikke trænger ind i kroppen.
Ganske enkelt handler det om en fiberrig kost, hvilket vil sige bær, grønsager, bælgfrugter, nødder og grove kornprodukter – og probiotiske bakterier som du fx finder i de syrnede mælkeprodukter, kefir, surkål og kombucha. Suppler gerne med hvidløg, jordskokker, porre og løg som alle indeholder præbiotika, der får de sunde tarmbakterier til at formere sig.
Desuden fisk, især de fede som sild, laks, ørred og hellefisk, fordi de indeholder de flerumættede omega-3 fedtsyrer, der virker som signalstoffer for immunforsvaret. Omega-3 fedtsyrer får du også fra hampefrø, chiafrø og valnødder.
Det kendte husråd som hvidløg er stadig effektivt, idet hvidløg virker anti-bakterielt – eller rådet om en varmende suppe, fx kyllingesuppe, der indeholder carnosin, som gavner kroppens immunforsvar og hjælper mod influenzalignende symptomer. Nedenfor kommer lidt flere råvarer, der også styrker immunforsvaret.
Et velfungerende immunforsvar handler ikke kun om, hvad du spiser, men også en god nattesøvn, fysisk aktivitet, om at holde kroppen varm og ikke mindst, at undgå langtidsstress.

CITRUSFRUGTER
Citrusfrugter indeholder mange C-vitaminer, der har stor betydning for kroppens immunforsvar.
Spis meget gerne frisk, rå frugt. C-vitamin er nemlig meget lys- og varmefølsomt. Det betyder at hvis frugt eller grønsager opvarmes, så reduceres indholdet af C-vitamin markant.
Pomolo er den største citrusfrugt og med en meget tyk skal. Frugtkødet er mildt med en både sød og syrlig smag. Pomolo er god i salater, hvor den tilfører friskhed - eller fintsnittet ovenpå et surmælksprodukt.
Lime anvendes ofte på samme måde som citron, men smagen er mere aromatisk og rund. Lime er selvskrevet i det asiatiske køkken både i wok- og thairetter – og i det mexicanske køkken er den uundværlig. Limesaft og skal er god til fisk og skaldyr og i dressinger. I dessertkøkkenet er lime god sammen med kokos og fløde. Lime udtørrer hurtigt, hvis de opbevares ved stuetemperatur, derfor skal de på køl.
Appelsiner bugner af C-vitamin og flere hundrede plantestoffer, blandt andet betakarotin og limonen, der alle gør dit immunforsvar topform.

  Appelsiner kan anvendes til:
 • Salat af appelsin, julesalat, fintsnittet fennikel og pistacienødder
 • Appelsiner sammen med fintsnittet kål og valnødder
 • Salat af appelsin, julesalat, granatæblekerner og valnødder
 • Ristede rodfrugter blandet med appelsinskiver og radicchiosalat – toppet med ristede hasselnødder og gede- eller fetaost
 • Kylling med appelsin, kardemomme, kanel og tranebær
 • Andebryst med appelsin og søde kartofler
 • I supper og saucer – til juice og smoothies
 • Et shot af appelsinsaft, friskrevet ingefær og en anelse flydende honning
 • Rå eller kogt appelsinmarmelade
 • Is, fromage, kager, muffins, cupcakes

ROSENKÅL
Navnet er smukt, men smagen afskrækker mange. Det er faktisk synd, og skyldes formentligt en forkert tilberedning. De små kål skal tilberedes varsomt.
Rosenkål indeholder fibre, vitaminer og mineraler som booster immunforsvaret, og bitterstoffer, der hjælper leveren til at fungere optimalt.
Koger du kålen for længe, begynder den at lugte og smage af svovl, men lynsteger du den, bager den let eller damper den, smager den i stedet svagt af nødder. Og tilbereder du rosenkål let, letter du kroppens optagelse af kålens næringsstoffer.
Rosenkål gøres klar ved, at de yderste grove blade pilles af. Hvis kålen skal spises rå, pilles hvert enkelt blad fra hinanden, eller de små kålhoveder snittes fint og lægges i koldt vand, for at bevare sprødheden.


GULERØDDER
Guleroden har et meget højt indhold af det orange plantestof betakarotin, som omdannes til A-vitamin i kroppen. A-vitamin styrker immunforsvaret, og er vigtigt for dine slimhinder, der også er en del af immunforsvaret. A-vitamin er fedtopløseligt, så spis gulerødder sammen med lidt fedt fx fra mandler eller nødder, så optages A-vitaminet endnu bedre.


  Guleroden kan nærmest det hele:
 • Gulerodssuppe med ingefær
 • Smoothie med gulerod, havtorn og appelsinjuice
 • Lange strimler af gulerod kan blancheres ganske kort og fungere som en slags pasta
 • Småbitte gulerodstern er flotte over en rødbedesalat
 • Salat af gulerødder, avocado, ananas, pekannødder og en karrydressing
 • Steg gulerod i skiver med masser af tynde skiver af hvidløg
 • Ovnristede gulerødder med timian
 • Gulerodskage eller muffins med gulerødder er klassikere


ENERGIKICK
Trænger du til at få boostet dit energiniveau her i februar, så du kan være frisk hele dagen. Så suppler gerne din kost med nogle af disse energigivende råvarer. I november 2018 skrev jeg også om mere energi og overskud, men her har jeg valgt at tage nogle andre råvarer med.
Hytteost har lavt fedt- og kalorieindhold, men er fuld af protein, der kan løfte og opretholde dit energiniveau. Hytteost kan spises som snack, dessert eller som en frokostret tilsat grønsager.
Edamame bønner er en fedtfattig og proteinrig kilde til langtidsvirkende energi og mæthed. Sojabønner fungerer både i kolde og varme retter, og kan anvendes i salater, supper og postejer.
Mandler, frø og nødder mætter godt og er fyldt med mineraler, gode fedtstoffer og sund energi.
Ingefær har en krydret, frisk smag. Den virker antiinflammatorisk, sætter din forbrænding i vejret og øger dit energiniveau.
Æg har gode fedtstoffer i blommer og et højt energiniveau i hviden. Desuden får du jern og D-vitamin, der begge bidrager til et øget energiniveau.
Bær, frugt og grønsager er fyldt med vitaminer, mineraler og fibre, der øger blodgennemstrømningen og tilførslen af ilt til kroppen, hvilket både kan mærkes på din energi og dit velbefindende.
Grøn te indeholder både koffein og teobromin, der begge modvirker træthed og skærper din opmærksomhed.
Kokosvand smager fantastisk og er fyldt med næringsstoffer, der giver din hjerne og muskler energi. Kokosvand er et godt alternativ til vand efter at have dyrket sport.

Månedens klumme 2019

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00