Netop nu

Juli / August

IS & TILBEHØR TIL IS
Sommeren er højsæson for is-spisning. Og du finder et kæmpe udvalg af is hos Dalgaard, det være sig flødeis, sorbet eller vegansk is.
Du vil møde is fra firmaer som: Hansens, Gio, Grom, Ben & Jerrys, Jacob & Jakob og Carte D´Or.
Fra Hansens finder du ispinde, isvafler, islagkager, sorbet og et utal af spændende og velsmagende flødeis i bægre med 725 ml. Tåler du ikke laktose, så er det rart at vide, at Hansens sorbetis er uden laktose. Du finder også flødeis uden laktose.
Hansen har desuden veganske ispinde enten ”Kokosiscreme med top af mango-is” eller ”Hasselnødde-iscreme dyppet i chokolade”.
I isskabene finder du også andre veganske is. Tre slags fremstillet på soja med smag af enten chokolade, vanilje eller hasselnød/nougat. Firmaet Naturli’ har veganske is fremstillet på havre med smag af enten lakrids eller kakao.

  Tilbehør til is:
 • Coulis af hinbær, passion eller mango
 • Saucer af jordbær, toffee, karamel eller chokolade
 • Brændte figner
 • Vaffelrør med fyld af enten chokolade, hasselnød eller cappucino
 • Marengs fra Flower & White, i æsker enten med Chokolade-marengs eller marengs i alle regnbues farver
 • Isvafler, fuglereder og marengsbunde
 • Stribede is-skåle i pap og servietter med iskage-motiver

Nu+cao – god for dig og god for miljøet
Nu+cao er raw, økologiske, veganske velsmagende chokolade-barer – og lad mig skrive det med det samme – de er stærkt vanedannende.
De indeholder heldigvis en lang række nærende ingredienser, så du kan sagtens nyde dem med god samvittighed.
De indeholder bl.a. kakao, der giver dig magnesium og jern, mineraler der indgår i kroppens energiproduktion - og flavonoider, der virker som antioxidanter. Barerne er sødet med kokosblomst-nektar, og indeholder intet raffineret sukker. De indeholder desuden hampefrø, der sammen med nektaren gør, at dit blodsukker ikke speedes og kommer på rutsjetur. Desuden giver hampefrø proteiner og flerumættede fedtstoffer, der begge giver mæthed.
Barerne er uden konserveringsmidler og tilsætningsstoffer. Nu+cacao er produceret ved under 42°, derfor kan de kaldes ’raw’.
Det er et ungt team i Dresden i Tyskland, der ud over at fremstille sunde velsmagende chokolade-barer, også tænker på miljø og bæredygtighed. For hver eneste chokoladebar, som de sælger, planter The Nu Company et træ. Desuden er emballagen plastfri.

  Hos Dalgaard finder du 3 varianter:
 • ’Macadamia Chai’ med macadamia-nødder og chai-krydderier
 • ’Cashew Vanilla’ med cashewnødder og vanilje
 • ’Coconut’ med kokosflager, mandler og kanel

SOMMER I GRØNTAFDELINGEN
Om sommeren bugner grøntafdelingen af sæsonens farverige bær, sødmefyldte frugter og sprøde grønsager.
Agurk kan købes hele året, men smager allerbedst om sommeren. Agurk kan anvendes i en salat som sprøde skiver eller som lange smalle bånd, skåret med en kartoffelskræller. En kold agurkesuppe er svalende på en varm sommerdag, og det er nemt selv at lave en agurkesalat til den grillede kylling, hotdogs og burgere.
Nye kartofler som bare skal gnubbes, koges og nydes med koldt smør og salt. Mere sommerligt bliver det ikke. Du kan naturligvis også anvende de kogte kartofler i en salat. Skal kartoflerne i en salat, så bland dem fx med tynde radiseskiver, små tomater og agurketern og vend det i en dressing af græsk yoghurt, mayonnaise, citronsaft og krydderurter.
Tomater de solmodne der smager sødt og aromatisk – ja, de smager virkeligt af sol og sommer. Bland gerne de forskellige slags og sorter, så du får et flot farvespil og variation i smag og struktur. Tomater passer perfekt sammen med mozzarellaost, basilikum og olivenolie, eller de anvendes til salsa, i salater og pastaretter eller på rugbrød med purløg og mayonnaise.
Ærter er i sæson fra juni til september. De kan nydes lige fra bælgen eller serveres som kold ærtesuppe, i pastaretter, i omeletter eller sammen med burrata, mynte og radiser. Ærteskud er velsmagende, sprøde og søde, og ikke mindst dekorative med deres runde blade og fine slyngtråde.
Bær – naturens små farvestrålende sundhedsbomber er spækket med vitaminer, mineraler og plantestoffer, der alle styrker kroppens immunforsvar og forebygger livsstilssygdomme. Bær er alsidige og kan anvendes både i det søde og det salte køkken, i smoothies, på morgenmaden, i salater eller til kompot og desserter.
Brombær, blåbær og solbær er med deres intense farve meget rige på plantestoffet antocyanin, der især gavner hukommelsen og nervesystemet. Plantestofferne sænker også kroppens generelle inflammationsniveau og kan derved medvirker til at mindske ledsmerter og muskelømhed.
Kirsebær indeholder lige som de øvrige bær, C-vitaminer, et livsvigtigt vitamin, der styrker immunforsvaret, styrker dit bindevæv, holder huden elastisk og hjælper til bedre sårheling.
Hindbær indeholder, ud over hvad der er nævnt under de foregående bær, mange fibre, som er guf for fordøjelsen, holder kolesteroltallet nede og tager affaldsstoffer med ud af kroppen.
Ribs et klassisk nordisk bær der indeholder tanniner, der har vist sig at have anti-bakterielle egenskaber. Måske tanniner er bedst kendt i forbindelse med rødvin, da stoffet også findes i de røde druers skal.
Stikkelsbær findes som grønne eller røde, de grønne er lidt mere syrlige end de røde. Smagsmæssigt har de karakter af en syrlig sødme, der minder en anelse om kiwi. Stikkelsbær er, som de andre bær fyldt med C-vitaminer og fibre. Du kan anvende bærrene til tærter, kager, saft, marmelade, smoothies eller kompot. Stikkelsbær har, lige som solbær, et ret højt pektin-indhold, så stikkelsbær-marmelade tykner af sig selv uden tilsætning af ”tykningsmidler”.

BØGER & MAGASINER TIL SOMMERFERIE & AFSLAPNINGKøb en ordentlig stak blade og magasiner til inspiration og afslapning enten i hængekøjen, liggestolen på stranden eller i sofaen på en regnvejrsdag - eller køb en bog til inspiration for sommermad.

  Bøger:
 • ”Lykken er is” er den perfekte bibel for alle is-elskere, skrevet af Anne au Chocolat og Maja Ambeck Vase. Bogen indeholder 70 opskrifter på nemme og mere avancerede is.
 • ”Eventyrlige kager” af André Spange Nabulsi, en bog fyldt med historier, tanker og opskrifter. I Danmark vandt bogen guld ved The Gourmand World Cookbook Awards i kategorien “Best Dessert & Pastry book”.
 • ”På glas og Flasker” er en bog, der hjælper med at komme sommeren på glas og flasker. Forfatteren André Spange Nabulsi giver opskrifter på marmelade, syltetøj, sirup og pickles af sommerens bær, frugter, grønsager og krydderurter.
Magasiner– der er et stort udvalg, noget for enhver smag og interesse. Magasiner om fx historie, boligindretning, rejser, kunst, mad, kreativitet, drikkevarer og mode.
  Her nævnes blot et lille udvalg:
 • Skal du følge med i sommerens Tour de France, så er der netop magasiner om dette: Tour Magasinet ’19 og magasinet Tour de France
 • Cykelmagasinerne Cykel-motion, Cykelmagasinet og Cyclist
 • Til den rejselystne: Rejsemagasinet Vagabond eller Opdag Verdenen, der handler om friluftsliv og eventyr National Geographic History Magazine
 • Monocle Magazine, beretter om alt fra erhvervsliv og politik til design, mode og kultur
 • Magasinet Mindful Fitness, der nærmest er tykt som en mindre bog
 • Prana, til dig der interesserer sig for yoga og den spirituelle verden
 • Blade om mad:
 • Goodfood, Delicious, Mad & Bolig, Vegan Food & Living og Elle mat&vin
 • Magasiner om at hækle, strikke og sy (på dansk, engelsk og tysk)
 • Desuden blade til børnene,
 • fx Illustreret Videnskab Junior, Disney, Spiderman, Lego blade, Barbie-blade, Anders And og flere forskellige opgavehæfter.

Juni

NYT FRA DALGAARDS STORE GOURMET-MARKED
Den 10. maj afholdte Dalgaard et stort Gourmet-Marked, med produkter dels var fra Dalgaards egne afdelinger, dels fra lokale, dygtige og dedikerede leverandører.

Delikatesseafdelingen
- bød på smagsprøver af rå grønne asparges og hvide grillede, drysset med seranoskinke-crumble og asparges-mayonnaise. Desuden en lækker rabarberdessert. Dette var blot et lille udvalg af, hvad Dalgaard Catering kan levere til små eller større fester. Du er altid velkommen i afdelingen, hvis du har brug for menuer, buffeter eller tapas til fester eller receptioner, og du er velkommen til at hente brochuren ”Dalgaard Catering” hvor der er forslag til sammensætning af menuer, buffeter og anretninger.

Slagterafdelingen
- gav yderst velsmagende prøver på Oksepølser med jalapenos, oksefilet og marineret oksebryst. Kødet der anvendes er fra dyr, der er opdrættet på Ørsholt Gods, hvor dyrevelfærd og kødkvalitet er i top. Her græsser dyrene frit ude året rundt, med adgang til tørvejr og læ. Dyrene skydes på marken, så der er derfor ingen stress under transporten til et slagteri.

Fiskeafdelingen
- havde meget velsmagende smagsprøver, dels på laksetatar af koldrøget laks med peberrod og dild - dels på linefanget tun fra Maldiverne.

Grøntafdelingen
- havde en lækker smagsprøve på råsyltede rabarber, der kan anvendes til desserter, på yoghurt eller som topping på ostemaden.

Osteafdelingen
- viste prøver på ”Ost & Øl – det gode makkerpar”, der består af 6 forskellige makkerpar. I hvert makkerpar har man kombineret en øl og en ost, der passer godt sammen og vil dermed imponere både smag og sensorik. Du er meget velkommen til at hente brochuren ”Ost & Øl” i Osteafdelingen, der får du en fyldig beskrivelse af de enkelte oste og øl.

  De 6 makkerpar består af:
 • Asket ged og Pebret bryg
 • Geo-ost og Humlehip
 • Krystal-knas og Flora
 • Rød og Rav
 • Blue og Dark
 • Rå-ost og Limeøl

Bolig- og blomsterafdelingen
- havde de smukkeste blomsterdekorationer, blandt andet kranse til bordpynt, bundet af pæoner, roser, syrener, latyrus og hjerteranke.
Du er altid velkommen til at kontakte afdelingens dygtige blomsterpiger, hvad enten du har brug for bordpynt, buketter eller pynt af kirken. Til bryllupper kan du få bundet brudebuket, knaphulsdekoration og dekorationer til bordpynt. Afdelingen hjælper også gerne med bårebuketter, bårepynt og pynt af kirken.

Charcuteri
 • ”Dutch Deli by Marion” gav smagsprøver på andepaté med portvin - og en gedeost med pinjekerner og basilikum
 • ”Iberious Covap” havde smagsprøver på 100% Iberia skinke, fennikelpølse og trøffelpølse
 • ”Rævehede” gav smagsprøver på Trøffelspegepølse, Hjortespegepølse - og Kronhjortefilet i svampesauce

Esromgaard
- havde de smukkeste grønne asparges. Hos Dalgaard vil du senere på året kunne købe jordbær, ærter og kartofler fra Esromgaard.

Sea Man Seaweed Chips
fås i 3 varianter:

 • Squid & Pepper
 • Lobster & Paprika
 • West Coast Sea Salt
Seaman Seaweed Chips er fremstillet af blæretang og spirulina samt kartoffel og ris. Det høje indhold af tang og spirulina gør den rig på protein og mineraler, der gør den til et fint alternativ til de traditionelle chips.

Friis Holm chokolade
- gav udsøgte smagsprøver på flere af deres chokolader. Friis-holm er en lille familievirksomhed, der producerer gourmetchokolade af allerhøjeste kvalitet. Friis Holm chokolade har vundet et utal af priser og medaljer for deres chokolade.
Hos Dalgaard finder du et stort udvalg af plader og gaveposer. Gaveposerne findes dels i en mørk udgave, dels en med mælkechokolade - og en blandet af mørk- og mælkechokolade.

Grom is gav prøver på:
 • Is Pistacchio: pistacieis med karamelliserede pistacienøddestykker
 • Sorbetto al Limone: frisk og syrlig citronsorbet fremstillet på 28% citroner og kildevand fra kilder nær de italienske alper
 • Is Cioccolato: chokoladeflødeis lavet på kakaomasse fra Ecuador
 • Is Stracciatella: en ægte italiensk klassiker fremstillet med chokoladestykker fra Ecuador

Kusmi Te
- er kendt for sine velsmagende teer af meget høj kvalitet, og leveret i flotte dåser, der nærmest er blevet samlerobjekter.
De første Kusmi teer blev udviklet af Pavel Michaîlovitch Kousmichoff. I dag har Kusmi Te specialiserer sig i en lang række teer, som russiske, sorte, grønne, urteteer og wellnessteer.
I Dalgaard finder du et meget stort udvalg af Kusmi Te i flere størrelser af dåser, lige som der er små og store gaveæsker.

Lemonader og ingefærshots fra Tuxen Brewing Co.
Mikrobryggeriet Tuxen Brewing Co. har til huse i det gamle Usserød Bryggeri i Hørsholm. Her fremstilles 100% økologiske lemonader helt fra bunden på god gammeldags vis med masser af friske frugter og krydderurter - helt uden brug af koncentrater, aromaer, farvestoffer, konserveringsmidler eller tilsætningsstoffer. I serien findes blandt andet:

 • Elderflower Dream: hyldeblomstlemonade med et twist af lime, ingefær og basilikum
 • Lemon Lime Sunshine: citron og lime limonade med strejf af mynte og ingefær
 • Pink Grapefruit Blast: sødmefyldt pink grapefrugt lemonade med twist af lime, mynte og hvid te
 • Passion Fruit Paradise: passionsfrugt og appelsin lemonade med hint af lime og citronmelisse
 • Mojito Mojo: intens lime lemonade med kraftig smag af mynte
  Som ingefærshots findes:
 • Ginger Orange Remedy: Peruviansk ingefær med appelsin, citron og kamille
 • Ginger Beetroot Bomb: Peruviansk ingefær med rødbede, citron, æble og hibiscus
 • Ginger Elderflower Boost: Peruviansk ingefær med hyldeblomst, citron og æble

Produkter fra Frydenlund Slot

 • Pæremarmelade: fremstillet af Conference pærer, citron og vanilje.
 • Caroline Mathilde Æblemost: er fremstillet af æbler udvalgt blandt de mange æblesorter i frugtplantagen, så æblemosten får den helt rette smag mellem det syrlige og det søde. Æblemosten er koldpresset og ufiltreret.
 • Rosé Sparkling Cider: æbler er altid fundamentet i cider. Efter presning er mosten langsomt og naturligt vildgæret, hvorefter den er tilsmagt med hindbær-råsaft.
 • Struensee Slot’s Gin: basisdestillatet er naturligvis enebær. Gulerod ́s destillat sikrer den rette sødme og balance, der gør, at den kan nydes ren. Til æbledestillatet er nøje udvalgt de æblesorter, der egner sig bedst til gin. Desuden er der tilsat korianderfrø, der forfiner æblesmagen.

Nørrebro Bryghus
100% økologisk øl, hvor der var mulighed for at smage:

 • Gamle Københavner
 • Nørrebro Pilsner
 • Bombay IPA
 • Elderflower Session IPA

Nordic Gin House
- blev grundlagt 2018 - og deres fire nordiske gin blev herefter præsenteret.
De fire gins tager udgangspunkt i lokal ægthed fra Finland, Sverige, Danmark og Norge.
København Klassisk Gin har et meget højt indhold af enebær, nogle af de bedste enebær i verden. Desuden indeholder denne gin gran og lakrids.
Oslo Gin er en gin, fremstillet af friske urter og vand fra byens lokalområde. Ginnen er sammensat af over 30 forskellige urter, hvoraf de mest fremtrædende er enebær, birkeblade, hyldeblomst, koriander og kvanrod.
Bergslagens Organic Gin er baseret på tyttebær, enebær, korianderfrø og citrusskal, der giver denne gin en let sødlig, krydret og citrusagtig aroma.
Arctic Blue Gin fremstilles på finske blåbær og destilleringsmetoden sikrer, at bærenes naturlige aroma bevares i smagen.

Pedrino
- er en let og sommerlig drink, der kan nydes ganske enkelt over is, og gerne pyntet med en appelsin- eller citronskive. Pedrino har en alkoholprocent på 5,5%. Der findes tre varianter af Pedrino:

 • Sherry & Tonic Spritz, der har noter af stenfrugter, rosiner og appelsinblomst.
 • Ruby & Tonic Spritz med noter af røde bær, blomme og bitter lemon.
 • Vermouth & Tonic Spritz, som har noter af melon, blomster og grapefrugter.

Maj

GRILL I FISKEAFDELINGEN
Forhåbentligt byder maj på mange dejlige, lune aftener, der netop egner sig til grill i haven, på terrassen eller altanen.
Fiskeafdelingen anbefaler bl.a. dorade, havbars og laks som gode fisk til at grille. Doraden er en meget delikat og lækker fisk, der betragtes som en delikatesse i Sydeuropa. Doradens kød er magert, og den kan enten fyldes med urter og citronskiver eller den kan få et par snit langs siderne, som kan fyldes med dild og citronskiver.
Havbarsen er en velsmagende fisk fra aborrefamilien, og har hvidligt kød med en let fedme.
Fiskeafdelingen tilbyder også Grill-pakker og Grill-løsninger. Disse indeholder både fisk, grønsager, dressinger og kryddersmør, der netop passer til fiskene.

NYT FRA GRØNTAFDELINGEN
Danske asparges og danske agurker, ja så er det både forår, og sommeren er på vej. De danske asparges er smukt lysegrønne, kræver kun meget kort tilberedning og klæder både røræg, kørvel og laks. Gulerødder med top: en god gulerod skal være fast og sprød. De er nærmest uundværlige i det danske køkken og de nye kan anvendes som snack, rå i salater, frisk i juice eller let tilberedte. Toppen kan anvendes, den er lidt bitter i smagen, men de dild-agtige blade kan anvendes i æggeretter, supper eller til pesto.
Du finder også nye kartofler i Grøntafdelingen.

GRØNNE TAPAS PEBRE
Tapas peber hedder oprindeligt Pimientos de padrón, og kan tilberedes på ganske få minutter. Det er små, let bitre pebre, der steges hårdt og passer perfekt til tapas. De skylles og tørres helt, så der er ikke vand ved, når de skal på panden.
Varm en pande op ved en god varme, og kom lidt olivenolie på. Læg peberfrugterne på panden, og steg dem ca. 5 minutter. Vend dem rundt undervejs, drys til sidst med salt og de er klar til servering. De er lækre som små hapser til en drink eller som en del af en tapas-servering eller som tilbehør.
Frugten spises, men ikke stilken – tag fat i stilken, så løsner kødet sig let.

LÆKKER KOLD FORÅRS- OG SOMMERSUPPE
Maj er en forårsmåned, med solskin den ene dag, og regn og køligere vejr den næste. Vi er i en overgangstid, hvor der kan være brug for både let, kølende mad eller mere fyldig mad.
Suppe er super næring i en skål, og i modsætning til juice, så indeholder de blendede grønsagssupper alle fibrene, så ingen næring går tabt i.
Samtidigt kan du få tømt grønsagsskuffen for grønsager, der ”hænger lidt med hovedet” og dermed undgå madspil.
Det kan være varme supper, men også lette, forfriskende og afkølede supper.
Fyld gerne en masse grønne grønsager i din gryde som spinat, bok choi, agurk, bladselleri og grønne salatblade. Nogle grønne grønsager er mere bitter end andre, så smag altid til og juster med citron, salt og et par dråber ahornsirup.
Du kan servere kolde supper, der slet ikke har været opvarmet. De er fyldt med gavnlige næringsstoffer, og ”raw opskrifter” tager som oftest udgangspunkt i sæsonens råvarer.

  Du kan tænke på supper som:
 • Kold agurkesuppe med mandler og citron - eller med avocado og valnøder
 • Kold avocado-wasabisuppe
 • Kold agurkesuppe med urtesalsa
 • Gazpacho – kold tomatsuppe
 • Grøn suppe med hakkede cashewnødder
 • Ajo Blancho, som er en spansk kold mandel-hvidløgssuppe
 • Kold avocadosuppe med rejer
 • Mangosuppe med kokosmælk

MORS DAG SØNDAG DEN 12. MAJ

  Ideer til mor til Mors dag:
 • Lækre magasiner som Vogue, Prana, Yoga Journal - eller Sustain Yearly, som er et livsstilsmagasin. Magasinet guider til et bæredygtigt liv, og er fyldt med artikler, ideer og opskrifter. Du finder også Country Living, Country Home og Elle Decoration, der alle omhandler indretning, design og tendenser
 • Le Sultan D´alep: har faste og flydende sæber, hvor 90% af sæben består af laurbærolie og olivenolie. Sæben er vegetarisk og kan anvendes både til kroppen og som shampoo. Produkterne står i blomsterafdelingen
 • Hudplejeprodukter fra Panier Des Sens. Produkterne er franske og lavet på naturlige ingredienser og fri for konserveringsmidler. Disse produkter står også ved blomsterne
 • Det mere klassiske: smukke blomster og lækker chokolade
 • Et håndskrevet kort – smukke kort findes lige ved posthuset

STORE BEDEDAG DEN 17. MAJ
Torsdag aften før Store Bededag er der tradition for at spise varme hveder.
Manden bag Store Bededag er Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. I løbet af sine to første år, som biskop, fik Bagger indført hele tre faste- og bededage. Den midterste af dem blev lovfæstet ved en kongelig forordning d. 27 marts 1686, og placeret den fjerde fredag efter påske. På denne måde kunne Christian den Femte nå at holde Bededag i København, inden han drog ud på sommerrejser til sine riger og lande.
Store Bededags helt korrekte navn var "ekstraordinær, almindelig bededag", og den blev indvarslet allerede aftenen før, ved ringning med kirkens største klokke, - stormklokken. Ringningen var signal til, at kroer etc. skulle lukke, og at der ikke længere måtte drives handel. På den måde var der håb om, at folk kunne komme rettidigt (og ædru) i kirke, som forordningen krævede.
Store Bededag var en arbejdsfri bededag. Derfor måtte bagerne ikke bage brød på helligdagen og bagte i stedet hvedetvebakker Store Bededags aften, som folk kunne købe for at spise dagen efter.

April

IDEER TIL PÅSKEFROKOSTEN

Tarteletter
Nogle kalder dem jyske cupcakes andre kolesterol-vulkaner. Men hvor om alting er, så er tartelettens tilbagekomst en realitet både hos ældre og yngre.
Tarteletter er små skåle af enten butterdej eller mørdej, bagt i forme og efter bagningen fyldt med en let stuvning. Ordet kommer af fransk ’tartelette’, som betyder en lille tærte. Tærter går langt tilbage i historien, og i 15-1600-tallet fandtes de såvel med salt som med sødt indhold.
Nybagte tarteletter – eller købte, med plukket hønsekød, nye asparges og kørvel er bestemt kommet tilbage, og er en kærkommen spise på påske-frokostbordet.
Hos Dalgaard finder du 2 slags lækre og sprøde tarteletter lige til at varme.


FRA GRØNTAFDELINGEN
Bladselleri
Bladselleri hitter lige nu på de sociale medier og i magasiner både her, England og USA.
Bladselleri stammer oprindeligt fra Middelhavsregionen, hvor den bl.a. anvendes som smagsgiver til sammenkogte retter, pastaretter, risotto, bouillon og suppe. Bladselleri kendes også fra waldorfsalat, hvor den er blandet med druer, æbler og valnødder.
Stænglerne spises ofte rå som tilbehør til ost – især fede, cremede oste som gorgonzola. Eller den fyldes med blå ost rørt med lidt fløde og pyntes med pekan- eller valnødder. Den udgør også garniture i en Bloody Mary, som er baseret på tomatjuice, vodka, tabasco og Worcestershire sauce.
Bladselleri er lækre både at stege, bage og smørdampe hele. Ganske enkelt med lidt smør eller olie og med smag fra saucer, nødder, kapers, citron eller ansjoser. De hele bladselleri kan serveres som tilbehør eller som en del af et vegetarisk måltid.
Bladselleri kan holde sig længe i køleskabet, og bliver den blød, så hjælper det at lægge den i iskoldt vand.

Især bladselleri-juice er et hit netop nu. Et glas juice indeholder vitaminerne A, C og K. Mineralerne kalk, magnesium, jern og kalium. Desuden plantestoffer som fenoler og resveratrol. Du kan anvende bladselleri alene til juice, men ikke alle kan lide smagen, så må juicen blandes med agurk og limesaft. Anvender du bladselleri i en smoothie, så får du også glæde af fibrene, som styrker din fordøjelse og binder affaldsstoffer, så de kan komme ud af kroppen.
Bladselleri stimulerer dannelsen af mavesyre, så du bedre kan spalte de proteiner, du spiser.
Bladselleri har et højt vandindhold og virker basisk i kroppen.
Bladselleri får årenes muskler til at slappe af, og kan derved medvirke til at sænke blodtrykket. Hvis du får blodfortyndende medicin, så kan bladselleri ikke erstatte medicinen.
Prøv denne friske Bladselleri-drik


Avocado – sund, fed og grøn
Avocado hitter overalt, og ikke uden grund. Den er sund, den mætter, og den er nem at spise. Og så er den meget fotogen, faktisk har den sin egen Instagram-konto. Sund fordi den indeholder 12 ud af 13 vitaminer, proteiner og et utal af plantestoffer.
Fed, men på den gode måde, for den indeholder de umættede fedtsyrer, der bl.a. beskytter dit hjerte.
Den er nem af spise blot med citron og salt, eller 1970´er klassikeren – fyld den med rejer. Men den kan mere end det. Den kan moses og røres med krydderier som til guacamole - eller spises varm fra ovn eller grill.
Du kan kende en moden avocado på, at der, under stilken, er grøngulligt. Falder stilken meget let af og er der tørt og brunt under den, så er avocadoen overmoden. Sidder stilken meget fast, så er avocadoen umoden.
I Danmark har mange kokke jongleret med avocadoen i årtier, fx Bo Bech, Frederik Bille Brahes og Adam Aamann.
Går vi udenfor landets grænser, så var avocadoen et gennemgående tema, da Michelin uddelte stjerner sidste år i England og Irland.
I den forbindelse udkom The Michelin Guide, Special Edition ”The Wonderful World of Cooking with Avocados”. Du kan frit downloade den 96 siders guide på: www.avocadofruitoflife.com.

Forår i grøntafdelingen
Radiser er meget mere end en stærk-bitter skive på smørrebrødet, til osten eller i kartoffelsalaten. Du kan koge den et kort øjeblik i letsaltet vand og nyde, hvordan radisens sprødhed også giver fylde, og bitterheden skifter til sødme.
Kinaradise kan syltes med safran, så de tynde skiver bliver ravfarvede og peberrodssmagen mindre intens. Den kan strimles og anvendes i stort set alle asiatiske wok-retter, hvor den forbliver sprød efter lynstegning. Eller den kan sauteres i smør sammen med spinat og krydres godt med sort peber – og serveres til bøf eller stærk ost. Den egner sig også som gnavegrønt i madpakken eller sammen med dip, tapenade eller pesto. Kinaradisen skrælles før brug, da skrællen smager pebret og en smule stærkt.
Forårs-krydderurter, trods deres spæde og sarte udseende, så er urterne rige på både vitaminer og mineraler.
Karse anvendes på smørrebrød og i sandwich. Den er især fin sammen med æg og sild på påskefrokostbordet. Trods karsens lille størrelse er den fyldt med de allerbedste næringsstoffer. Kørvel til drys på asparges eller æggemaden. Den egner sig også til fisk og i salater.
Citronmelisse kan anvendes som pynt på kager og desserter, til en kop te eller i dressinger.


PÅSKE I FISKEAFDELINGEN
Onsdag den 17. april, dagen før Skærtorsdag har Fiskeafdelingen et stort udendørs røgvaremarked.
På markedet vil du blandt andet finde røget makrel og sild samt varm- og kold røget laks.


Svinemørbrad
Svinemørbrad virker som et lysere stykke kød end kød fra okse og kalv, og egner sig derfor netop nu, hvor vi går mod lysere tider.
Du kan servere mørbrad på utallige måder. Nogle af klassikerne er fx mørbradgryde, mørbradbøffer eller en fyldt ovnstegt mørbrad. Mørbrad egner sig desuden rigtig godt til asiatiske retter eller den mellemøstlige marokkanske ret mørbrad i tagine.
Mørbraden er en udskæring fra en muskel på indersiden af rygsøjlen. Her har musklen ikke bevæget sig så meget, som fx en lårmuskel, der arbejder, hver gang dyret går, og netop derfor er mørbraden så mør.
En mørbrad skal altid pudses for sener, inden du tilbereder den, da de er seje og ikke er til at spise.
Når du først har pudset din mørbrad, er den nem og hurtig at tilberede. Da kødet allerede er mørt, skal det ikke tilberedes ret længe. Steger du en mørbrad for længe, risikerer du, at den bliver tør.

PÅSKE & PLANTEMARKED I BOLIG & BLOMSTERAFDELINGEN
Afdelingen er fyldt med påskepynt og de smukkeste gule blomster. Påskeservietter med motiver af påskeblomster, påskeæg, påskeharer eller påskehaner. Du finder både gule og lysegrønne servietter og servietter i en varm beige, alle med tilhørende påskelys.
Der er store keramikfugle eller fugle lavet af fjer. Og naturligvis de klassiske små gule kyllinger til bordet.
Der er æg til at hænge på grene eller store æg, der kan stå som pynt og papæg, som du selv kan fylde.
Du finder også gule urtepotteskjulere til påskens potteplanter.
Den 13. og 14. april har Dalgaard et kæmpe udendørs Plantemarked med de smukkeste blomster til krukker, potter, altankasser og haven.
Og gode spotpriser på mange planter!

Marts


CITRON
I Februar nævnte jeg nogle frugter fra citrusfamilien, men den nok allermest kendte og benyttede kommer her – citronen. Et mundheld siger ”et hjem uden citroner, er som et hjem uden køkken”, og der er noget om snakken, for dels kan citronen løfte langt de fleste retter, dels er citronens anvendelsesmuligheder nær det uendelige. Desuden er den vældig sund.
Citronens friskhed og syrlighed gør den anvendelig både i det salte og det søde køkken, fx til gryderetter, fisk, helstegt kylling, dressinger, is, fromage, kager og glasur. Citronsaft dryppes også på avocado og æbler, så de ikke får brun overflade.
Citroner er fyldt med C-vitaminer, som stort set alle ved, er gavnligt for immunforsvaret. Men C-vitamin kan meget mere, det er vigtigt for kroppens bindevæv, til leverens funktion og for normal udvikling af hjernen. Modsat visse andre vitaminer, så kan vi ikke selv danne C-vitamin, derfor er vi nødt til at få det gennem kosten.
Køb allerhelst usprøjtede citroner, så kan du få glæde af skallens smags- og næringsstoffer.
Hos Dalgaard finder du mange produkter, hvor citron giver ekstra smag:

 • Sardin med citron – Capitaine Cook har lækre og meget velsmagende sardiner på dåse. Der er citron i dåsen, og sardinerne er konserveret med citron, hvilket giver en delikat, dyb smag af citrus – og man kan altid dryppe sardinerne med frisk citron
 • Olivenolie med citron – bør ikke bruges til at stege i, men den egner sig fint til at dryppe over stegte, bagte og rå grønsager som courgette, aubergine og peberfrugter
 • Citrone Confite, som er syltede citroner på glas
 • Citronmarmelade – smager skønt på ristet brød og som tilbehør til oste
 • Citronsorbet fra Grom, en italiensk is der består af 28% citron og kildevand fra en kilde tæt ved de italienske alper. Desuden finder du citronsorbet fra Gio
 • ”Lemon Melt” fra Island Bakery – citron-cookies der er dyppet i hvid chokolade
 • Den klassiske citronmåne og Lemon fudge kage
 • Pukka te enten med citron, ingefær og manuka honning eller Matcha te med lemon. Clipper og Fredsted har henholdsvis grøn te med citron og grøn te med citron og ingefær
 • Citronpeber, der giver frisk smag til fisk, kylling og grønsager
 • Limoncello, som er en italiensk citronlikør

NYT FRA GRØNTAFDELINGEN

Rabarber:
allerede nu er de første spæde rabarber at finde i grøntafdelingen.
Rabarber kan bruges både i det salte og søde køkken. Rabarber tilfører en flot farve og en skøn syrlighed. De kan bruges til rabarberkompot, i koldskål, til suppe, desserter, tærter, kager eller til trifli. Til marmelade, saft eller rabarbersuppe serveret med en kugle vaniljeis.
Rabarber kan tilberedes ganske enkelt ved at stænglen skæres i små stykker, kommes i en gryde og drysses med sukker og usprøjtet reven citronskal. Simre ca. 5 minutter og spises med græsk yoghurt eller fløde.
Rabarberne skal være friske, når de skal anvendes. Det ses nemt – bladene skal være spændstige, og de små vinger, der sidder forneden på stænglen, skal være hvide, ikke brune. Selve stilken skal være stiv og må ikke kunne bøjes.

Lakridsrod:
er man gammel nok, så husker man at, i ens barndom var lakridsrod datidens slik. Man gumlede ganske enkelt på disse tørre lakridsrodsstænger. Og faktisk er den super sund – roden er blodsukkerstabiliserende, dæmper sukkertrang og virker antiinflammatorisk.
Lakridsrod vokser vildt i Middelhavsområdet og i Kina. Og især kineserne har tradition for at bruge lakrids til behandling af alt, lige fra fordøjelsesproblemer, hoste over eksem til åndedrætsbesvær. Ikke alle bør tygge på denne tørre rod. Har du forhøjet blodtryk er det en yderst dårlig idé, da lakridsrod kan give hjertebanken og blodtryksstigning. Roden kan anvendes til kryddersnaps og te. Til te snittes roden fint og overhældes med kogende vand.

Skåren, frisk frugt:
du finder et udvalg af frisk skåret frugt i afdelingen. Det være sig forskellige former for meloner, eller små bøtter med blandet frisk frugt skåret i mundrette bidder. Det hele står på køl og er lige klar til at blive spist.

Pak choi:
er en lille fast asiatisk bladgrønsag, som minder lidt om bladbede. Bladene smager lidt af mild frisk spinat. Du kan ganske enkelt halvere pak choi og stege den i smør på begge sider. Pak choi er ikke kun beregnet som asiatisk tilbehør, men kan anvendes som mildt tilbehør til både fisk og kød.
Næringsmæssigt topper den, lige som de øvrige i dens familie, Korsblomstfamilen, en af de mest nærende grønsagsfamilier, der strutter af både vitaminer, mineraler, fibre og plantestoffer til glæde for hele kroppen og ikke mindst din lever, der netop nu her i foråret arbejder på højtryk med rengøring af hele kroppen.

Prøv denne wokopskrift: Lynstegt mørbrad m/pak choi

FISKEAFDELINGEN NETOP NU

Blåmuslingen:
er smuk med den karakteristiske sort-blå-violette, glatte ovale skal med perlemorsglinsende inderside. Blåmuslingen anvendes især til muslingesuppe eller til Moules Mariniére, Moules Frites med aioli, som fyld i bouillabaisse eller muslingerne kan gratineres.
Uanset hvordan muslingerne skal tilberedes, starter man med at gøre dem grundigt rene under rindende vand. Hver musling gås efter med en lille kniv og det skæg, der eventuelt sidder og stikker ud af skallen som en lille tot, fjernes.
Er der åbne muslinger blandt dem, så giv dem et bank mod køkkenbordet. Lukker de sig ikke, er de døde og skal kasseres.
Hvis der er muslinger, som efter dampning ikke har åbnet sig, skal de kasseres. Derfor skal man regne med et vist svind ved denne sortering.

Prøv denne opskrift: Moules Mariniére m/fennikel & chili

Skærising:
holder til på dybt vand, er ikke så kendt, men en utrolig velsmagende fisk.
Den er en langstrakt, slank fladfisk med en ensfarvet, rød-brunlig krop, lille hoved og mund, og overfladen er ru ligesom skrubbens.
Kødet er meget fast med en fin hvid farve og kan derfor sagtens bruges på samme måde som rødspætten. Den kan steges, grilles eller ovnsteges. Den kan serveres som fyld i en ærtesuppe eller rullet om gulerod og porre og dampet - eller stegt og serveret med asparges og tatarsauce eller sauce beurre blanc.

Prøv denne opskrift: Stegt skærising m/kapers & citron

Helleflynder:
er den største fladfisk og kan blive over 2 m lang og veje op til 300 kg. Kødet er hvidt og fast og smager fantastisk, og som spisefisk er den en af de bedste.
Helleflynderen er ikke så god til de hårde tilberedningsmetoder som stegning og kogning, men er yderst velegnet til de blidere former såsom dampning, pochering, ovnbagning og rygning.

Prøv denne opskrift: Helleflynder m/persille & citron


FORÅR I BLOMSTERAFDELINGEN

I Blomsterafdelingen er det blevet forår. Uden for Dalgaard finder du Stedmoderblomsteri flere forskellige farver både med små og større hoveder. Stedmoderblomster kan plantes enten i bedet eller i potter, hvor deres små farvestrålende hoveder kan nydes i mange måneder.
Der står også hængepili flere størrelser. Hængepilen er smuk med sine hængende grene og hvide gæslingeblomster.
Selv om påsken først falder i april, så er der allerede nu påskeliljeri små eller større potter. Både den mindre dværgudgave og den storblomstrede type. Især miniudgaven er velegnet til potter og krukker. Med sin smukke, klare gule farve er påskeliljen er ren forårsbebuder.

FASTELAVN

I år falder fastelavn i marts måned og gader, skoler og institutioner fyldes med prinsesser, prinser og superhelte. Traditionen tro kommer de forbi hver en dør og truer med ballade, hvis de ingen boller får.
Oprindeligt var fastelavn indgangen til fastetiden. I dagene op til fasten, måtte man spise godt, så man rustede sig til den 40 dage lange faste, som kun bød på fisk og brød.
Fastelavnsbollerne stammer formentligt fra Tyskland, hvor man i 1600-tallet kaldte dem for Heiss-wecken eller Heetwege. I Sønderjylland blev navnet Heetwege omdannet til Hedvig, der i århundreder har været områdets betegnelse for fastelavnsboller.
I dag ser vi mange former for fastelavnsboller. Der er boller fyldt med creme, flødeskum, flødecreme, mandel- eller nougatremonce og/eller marmelade. Dejen kan være enten en gærdej, surdej, wienerbrødsdej eller vandbakkelsesdej. Ofte pyntes bollerne med mørk chokoladeglaze, chokoladeganache, eller glasur – og toppes med hakkede nødder.

Februar


FEBRUAR ER KRYDRET MED ASIATISKE INGREDIENSER

I artiklen for januar nævnte jeg, at der ses en tendens til, at vi vender os mod det asiatiske køkken. Det ses også i restaurationsbranchen, hvor nye asiatiske restauranter dukker op, dels ”Vesterbro Chinese Food”, hvor både inspiration og kok er hentet fra Mission Chinese i New York, dels ”Tigermom”, hvor indehaveren har kinesisk-cambodjanske baggrund, og en fortid hos Michelin-restauranten Relæ.Citrongræs anvendes ofte i asiatiske retter, både supper og wokretter. Stænglen er hård og grov, så enten kan den simre med og tages op inden serveringen, eller den kan skæres ud i meget, meget tynde skiver. Citrongræs har en krydret citrussmag uden citrusfrugtens bitterhed. Smagen af citrongræs går godt til kylling, fisk og skaldyr samt oksekød. Andre smagsgivere, som passer til citrongræs er chili, ingefær, hvidløg, kaffir-limeblade og kokosmælk. Der er mest smag i den nedre, tykke del. Tilsættes citrongræsset helt, kan du med fordel banke på den tykke del med enden af en kniv, så kommer smagsstofferne stærkere frem i retten.


Gurkemejerod er tæt beslægtet med ingefæren, men ikke helt så kendt - begge er de virkeligt gode mod inflammation og smerter i kroppen. Den optræder primært i det asiatiske køkken, hvor dens smag klæder hvidløg, citrongræs, chili, lime, koriander og salte saucer som soja og fiskesauce. Den orangefarvede knold farver meget på hænderne.
Prøv en dejlig asiatisk suppe: Tom Kah Gai


Fishsauce bruges meget ofte i vietnamesiske og thailandske retter. Fiskesauce er fremstillet af fermenterede saltede ansjoser, og kaldes for Asiens salt, fordi den erstatter salt i det thailandske køkken. Fishsauce anvendes blandt andet til Yam dressing, der består af chili, hvidløg, koriander, fishsauce, limesaft og sukker. Dressingen anvendes til salater, fx af en salat med pomelo, tigerrejer, brøndkarse og peanuts. Yam dressingen kan også bruges over dampede grønne bønner eller sugarsnap ærter, i nudelsalater eller over en steak, svinekotelet eller et stykke fisk.


Koriander – krydderurten som man enten elsker eller hader. Nogle syntes den smager vidunderligt, andre at den er alt for parfumeret. Både stilk og blade kan bruges i marinader, saucer og som pynt og drys på alle asiatiske retter. Koriander stammer egentligt fra Mellemøsten og passer derfor fantastisk i couscous og tabbouli eller drysset på lamme-tagine. Koriander fås både frisk og som tørrede korianderblade – eller som stødt og som hele tørrede frø, hos Dalgaard.


Du finder et stort udvalg af asiatisk tilbehør i Dalgaard, fx mere eller mindre stærke chilisaucer, karrypasta i forskellig farve og styrke, tandooripasta, ingefærpasta, kokosmælk og kondenseret kokosmælk, bambusskud, bønnespire og vandkastanjer. Du finder også flere slags nudler som fuldkorns-, æg-, glas- eller risnudler. I grøntafdelingen finder du tørrede limeblade, citrongræs, pak choi og shii-take svampe, der alle gør det asiatiske køkken velsmagende.
Prøv min dejlige opskrift på: Lamme-tagine


Kylling Kyllingekød er velegnet til rigtig mange retter, og med de forskellige udskæringer og tilberedningsmåder kan retterne varieres i det uendelige. Kødet er lyst og fedtfattigt, dog sidder en del fedt i skindet, og det er faktisk synd at fjerne det før tilberedningen, for der sidder masser af smag her. En hel kylling kan give mad til mange retter, og rester af kødet kan anvendes til supper eller som fyld i sandwich og salater.
Brystkødet er magert og mildt. Tænk gerne marinering, svøb eller fyld, så kødet får mere smag og ikke bliver for tørt.
Lår og overlår har en anden struktur end brystkødet, og kan i højere grad tåle at blive varmet op uden at miste saftighed. Kødet er mørt og kan langtidssteges eller tilberedes i en simreret. Prøv eventuelt at massere en rub (salt og tørrede krydderier) ind i kødet og steg det i ovnen. Det giver sprødt skind og masser af smag.
Kyllingevinger har ikke så meget kød, men det der er, er mørt og smagfuldt som lårkødet. Vingerne har en stor overflade af skind, som kan marineres og steges knasende sprødt.
Kyllingelever smager mildt sammenlignet med anden indmad. Brug det til paté og terrine eller steg kyllingelever og server den i en salat eller på ristet brød.
Kyllingehjerter er små, fine og velsmagende. De minder lidt om det mørke kød på den øvrige kylling.


Stenbider- og torskerogn i Fiskeafdelingen
Lige nu er det højsæson både for torskerogn og stenbiderrogn.
Friskkogt torskerogn kan nydes kogt, eller kogt og let stegt på panden, dryppet med citronsaft og serveret med dild, groft rugbrød og lidt god mayonnaise eller remoulade.
Fiskebutikken sælger både fersk torskerogn, og torskerogn der er kogt på bedste vis med både laurbærblade og eddike.
Stenbiderrogn er mindre end lakserogn og ørredrogn. Smagen er tydelig af hav, og oftest anvendes den naturel, kun lige rørt med salt, peber og citronsaft og serveret med lune blinis. Rognen kan også røres i kolde saucer.


Valentinsdag den 14. februar
Valentinsdag er kendt som ”de elskendes helligdag”, og traditionen går på, at man udveksler kort, blomster, chokolade eller andre gaver, som et bevis på gensidiges kærlighed.
Helligdagen blev indført af pave Gelasius og er opkaldt efter den romerske præst Valentin. Legenden fortæller at, da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere halshugget den 14. februar omkring år 269. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham, efter hans død, til helgen som Sankt Valentin.
Som nævnt de tidligere år, så har Dalgaard et utal af muligheder indenfor meget lækker og velsmagende chokolade, champagne, kurve og puder eller personlige cremer og dufte til kroppen. Har du særlige ønsker om en romantisk Valentins-buket, så er du altid meget velkommen til at kontakte personalet i afdelingen for ”Bolig og blomster”.

Januar

HYGGE I JANUAR
Januardage med kulde, sjap og blæst – og alt for få solskinstimer, indbyder til hygge i sofaen. Du kan gøre januar mere rar ved at bruge vinterens mørke timer til det, vi danskere er bedst til, nemlig hygge.

Blomster: udenfor er der ikke meget grønt at kigge på lige nu, men indendørs kan du lyse op med blomster. Blomster der med sine dufte og farver, kan være med til at løfte humøret på en gråvejrsdag. Du finder et stort udvalg af både afskårne blomster og potteplanter i Blomsterafdelingen. Lige nu er der de første forårsbebudere som primula, hyacinter og perlehyacinter i potter.

Levende lys: tænd levende lys, der er med til at lyse op i den mørke tid.

Plaid: sofahygge bliver ekstra hyggelig med varmen fra en plaid – du finder et lille udvalg i afdelingen for Boligtilbehør.

Te: en kop varm te luner og giver følelsen af ro og velvære. Hos Dalgaard finder du mange velsmagende teer, både hvid, grøn og sort te. Du finder te i løs vægt, teer i dåse fra Chaplon og Kusmi, eller tebreve fra fx Pukkah og Chaplon. Pukka har teerne ”Relax” og ”Night Time”, der begge har en beroligende virkning kroppen.

Chokolade: lækker chokolade er ren forkælelse. Mørk chokolade med højt kakaoindhold, er langt det sundeste, hvis januar også skal være en sund måned. Prøv chokolade fra:

 • Simply Chocolate
 • Fyldt chokolade fra Blomsterberg
 • Økoladens økologiske stykker eller stænger
 • Økologisk chokolade fra Elmelund
 • Valrhona chokolade
 • Friis-Holm chokolade
  Andet til den søde tand:
 • Wally and Whiz, der har et stort udvalg af nordisk gourmet vingummi
 • Veganske og økologiske kugler fra Cocohagen
 • Småkager fra Jules Destrooper, Islands Bakery, Blomsterberg eller Walkers

Varm kakao: er rart på en kold vinterdag, især når den tilberedes med mørkt kakaopulver fx fra Valrhona, mælk og sukker. Tåler du ikke komælk, så kan du anvende plantemælk, fx sojamælk med vanilje.

Cremer: har du lyst at forkæle kroppen, så er der lækre cremer fra Panier des Sens, og badsalt fra Naturally European. Og skal det dufte i badeværelset, så er der et stort udvalg af duftpinde fra Heyland & Whittle.

NEMT I JANUAR
Skal det være nem mad i januar, så kan du tilberede ”alt-i-et-retter” i én gryde eller på en bradepande.
”Alt-i-et-mad” handler om at gøre det enkelt, uden at gå på kompromis med smag og kvalitet, men så det bliver mad der smager godt og er fyldt med næring.
Grønsager på en bradepande vendes med olivenolie og krydderier, før de sættes i ovnen. Grønsagerne vinder ved at blive serveret med topping, saucer eller pesto.

  En bradepande kan fx fyldes med:
 • Kyllingelår, halve tomater, små kartofler, hvidløg og Herbes de Provence
 • Laksestykker, cherrytomater, asparges og halve citroner
 • Halverede fennikelknolde og burrata med saft og skal af usprøjtet appelsin og citron
 • Fyldte courgetter eller auberginer
 • Skiver af halloumi bagt med græskartern, små kartofler og spidskål i store bidder
Alt-i-en-gryde, er som navnet siger, at alle ingredienser kommes i en gryde. Det er nemt og gør, at ingredienserne giver smag til hinanden.


RÅVARER I JANUAR
Kinakål: lyder måske kedeligt – den er bleg og uden saft, men det er en kål med de fantastisk nærende stoffer (A- og C-vitaminer og mange fibre), som vi kender fra andre kål. Og som al anden kål, så vinder den ved tilberedning – på panden, i ovnen eller i wokken bliver den både lækker og velsmagende. Kinakål er ikke en salat, og bliver derfor heller ikke særlig spændende, hvis du serverer den som en rå salat.
Hvis du steger kinakål, kommer der en sød og mild kålsmag frem, som passer fint sammen med flere af de asiatiske specialiteter, som vi kender fx østerssauce, fishsauce, tamari eller sake, den japanske risvin.
De store blade fra kinakålen er meget velegnede til kåldolmere. Når bladene har fået et let opkog, er de lette at fylde med kød, fisk eller grønsagsager.


Torsk: torskens kød er allerbedst lige nu, og et gammelt mundheld siger, at man kun bør spise torsk i de måneder, hvor bogstavet R indgår, dvs. perioden fra september til april. Årsagen er, at torskens kød bliver løsere i de varme måneder (de uden R) – så januar er netop måneden for torsk.
Torsk er en meget mager fisk med mange proteiner og et højt indhold af selen og B12-vitamin.
Torsk passer rigtigt godt sammen med en varm salsa af pinjekerner, kapers, oliven, tern af bladselleri, korender og krydret med safran og citron.
Torskeloin, som er ingrediens i opskriften, er noget af det lækreste på torsken, det kaldes også mørbrad fra torsken.


SUND I JANUAR - MED JAPANSKE RÅVARER
Miso er fermenteret sojabønnepasta, der anvendes i det japanske køkken. Miso hjælper til at holde balancen i vores tarmflora.
Hos Dalgaard findes miso fra Clearspring. Deres produkter modnes og produceres på den gamle traditionelle metode, hvor misoén modnes i store cedartræs kar. De mørke miso typer modnes i helt op til to år, og de lyse tager kortere tid. Du kan vælge miso lavet ud fra byg, ris eller sojabønne.
Der er også en sødlig, hvid miso, som er en cremet og let miso til dressinger, saucer, dip, kartoffelmos og grønsagssuppe.
Du finder også Miso Instant Soup fra Clearspring.

Soba-nudler er lavet af boghvedemel og er fyldt med næringsstoffer som B-vitaminer, magnesium og fibre. De egner sig fantastisk til vinterens supper, wokretter, salater eller i ramen.

Shiitake svampen er en super velsmagende, lille og smuk svamp, der er vældig populær i det japanske køkken. Shiitake giver smagen af umami, den 5. smag, der blev opdaget i 1908 af den japanske kemiker Kikunae Ikeda. Umami siges at øge mætheden og forbedre smagsoplevelsen af det, man spiser.
Shiitake indeholder en stor del protein, herunder de 8 essentielle aminosyre, som vi ikke selv kan danne. Desuden B-vitaminer, germanium og inteferon, der alle stimulerer immunforsvaret.

Matcha er en traditionel japansk drik lavet af malede grønne te blade. Man drikker eller spiser selve tebladene og får derved glæde af teens mange næringsstoffer. Teen bruges ved den særlige japanske te-ceremoni, hvor ikke blot indtagelsen, men i ligeså høj grad tilberedningen af teen tillægges stor værdi.
Matcha kan bruges til te, latte, i vaffel- og pandekagedej, i chiagrød, humus, vendt i yoghurt eller tilsat i en smoothies.

Netop nu 2019

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00