Netop nu

Juni

BYG EN SALAT
Tænk i forskellige teksturer ved at kombiner sprøde, bløde, knasende og cremede teksturer, blandt andet nødder, fisk og skaldyr, ost, grillede grønsager, avocado, lynstegt kød, sprøde salater og en dressing.
Dressingen har flere funktioner: den binder salatens smage og teksturer sammen. Den kan tilføre smag, og desuden giver den salaten væde. En kombination af god olivenolie, citronsaft, lidt sennep og salt er en klassiker.
Friske krydderurter er altid godt, gerne rigeligt og flere forskellige slags – og så ser det smukt på salaten.
Salatblade: det er vigtigt at salaten er lækker og indbydende og nem at spise. Så riv gerne salatbladene i mundrette bidder. Længere nede i teksten kan du se omtale af nogle af de mange salattyper, som Dalgaard forhandler – lige som du også finder poser af blandede salater i Grøntafdelingen.

En velkomponeret salat kan sagtens være et fuldgyldigt måltid i sig selv - eller tilbehør til sommerens retter.

Det kan være salater af:
 • Stegt kyllingekød, blød avocado, æbletern og babyspinat – vendt med en pesto af friske ærter, mynte, citronsaft og hvidløg
 • Tabbouleh af blomkål og courgette vendt med friske krydderurter som persille, koriander og mynte – pyntes med granatæblekerner og hakkede valnødder
 • Tunsalat med cherrytomater, kogte bønner, basilikum, kapers, oliven og rødløg
 • Salat af rejer, mangotern, agurkestrimler og brøndkarse
Hos Dalgaard finder du spændende og velsmagende dressinger til din salat:
A L Oliviers dressinger er franske dressinger fra en virksomhed nær Nice:
 • Olivenolie og balsamico
 • Olivenolie, rosmarin, citron og timian
 • Olivenolie, lime, ingefær og mango
 • Dressinger fra Newman´s Own:
 • Ranch (dild og hvidløg)
 • Caesar
 • Blue Cheese
Stokes dressinger:
 • Creamy Ceasar
 • Mango & Orange
 • Hindbær & Balsamico
Der findes et utal af skønne salater, hver med deres smag og udseende:
 • Feldsalat også kaldet vårsalat, er hvor hver plante danner en lille åben roset af små blade. Smagen er mild med nøddearoma. Den passer fint sammen med valnødder, der har ligget i valnøddeolie, lidt balsamico-eddike, salt og peber. Til sidst vendes salaten i.
 • Egeblad kaldes også for rød krølsalat. Den er smuk at se på, alene med dens farvespil i rødlige og grønne nuancer. Bladene sidder løst og er krøllede, hvilket man skal være opmærksom på, når man skyller den – der kan sidde jord i mange små folder. Egeblad er en mild salat, der fint kan blandes med andre salater og krydderurter.
 • Romainesalat, også kaldet romersk salat, er en salat med lange faste blade og en karakteristisk nøddeagtig smag. Salaten anvendes ofte til Cæsarsalat.
 • Friséesalat kaldes også kruset cikorie. Det er en meget kraftig og let bitter salat, som passer fint i blandinger med andre salattyper. Den er god som pynt, da den er meget dekorativ.
 • Radicchio er det italienske navn for rød cikoriesalat. De bitre rød-lilla salathoveders smag og farve giver en god kontrast, når den blandes med andre typer af salatblade. En del vil syntes, at radicchioen er for bitter serveret for sig selv, men prøv den sammen med noget sødt som fx skiver af moden pære.
 • Rucolasalat kaldes også salatsennep og har en let bitter peberagtig smag. Den er egentligt ikke en salat, men hører til Korsblomstfamilien og er uhyre populær. Brug de hele blade eller riv de store blade i mindre stykker. Vend dem i en vinaigrette eller blot lidt god olivenolie suppleret med flager af parmesanost.
 • Mangoldsalat er smuk med sit grønne blad og den røde stilk, og den pynter i enhver salat. Den kan anvendes i en blanding af andre salatblade. Eller den kan vendes med kogte rødbedetern, balsamicoeddike, olivenolie og fetaost.

ASPARGES:
Netop nu er det sæson for grønne og hvide asparges. Asparges smager skønt, de er smukke og fyldt med masser af næring. De har fibre, der gavner din fordøjelse. Desuden binder de kolesterol og brugte hormoner til sig, og får dem ud af kroppen. Asparges er desuden rige på B- og C-vitaminer, og indeholder stoffer, der til gode ser leverens afgiftningsevne – og så er asparges kalorielette.
Asparges er nemme at tilberede på grillen, fx kan du grille asparges og lægge dem på et fad. Dryp derpå med brunet smør og drys med ristede mandelflager. Eller grillede asparges drysset med rucolasalat og høvlet parmesan og dryppet med balsamicoeddike.

Prøv min lækre opskrift:salat m/asparage, bacon & babyspinat


KRYDDERURTER: Krydderurter giver masser af smag til kød, fisk og grønsager.

 • Mynte fås i flere varianter, og er en klassiker sammen med lam. Friskhakket mynte smager fantastisk i yoghurt og frugtsalat eller i en smoothie. Smager også skønt i friske rå forårsruller sammen med agurk, gulerødder og koriander
 • Dild kendes som drys på kartoffelmaden eller i kryddersmør. Dild mister sin smag ved opvarmning, så den skal først tilsættes lige inden serveringen
 • Purløg anvendes til æggeretter, kartofler, salater og marinader – og naturligvis som det grønne drys
 • Citronmelisse benyttes både i det søde og det salte køkken. Til salater, fisk, saucer, supper og desserter
 • Oregano har en let røget smag, der passer godt til tomater, lam, fisk, pasta og pizza. Er også fin i farsretter, gerne sammen med persille og en smule rosmarin
 • Estragon passer fint til fisk, kylling, svampe, tomater og i bearnaisesauce
 • Koriander er allerbedst drysset rå. Koriander passer i salsa, guacamole og asiatiske retter. Enten kan man lide den – eller ikke. Kan man li` den, så er den velegnet til at fjerne tungmetaller fra kroppen
 • Basilikum kendes især fra pesto, eller sammen med skiver af tomater og mozzarella. Den anvendes bedst frisk, hvor dens aromatiske smag bevares
 • Bredbladet persille anvendes til pesto, marinader, salater eller i en smoothie fx sammen med dadler og mandelmælk
 • Brøndkarse egner sig til pynt på æggeretter, til kryddersmør og i omeletter. Eller ganske enkelt som tilbehør til fisk eller kød
 • Timian har en karakteristisk aroma, der passer godt til okse- og svinekød. Til kylling, supper, gryderetter og i saucer
 • Rosmarin passer sammen med ovnstegte kartofler, hvidløg, lam og ris. Og passer fantastisk sammen med tomater, serranoskinke og mozzarella

BLOMKÅL:
I tidligere artikler har jeg nævnt blomkål, men et blomkålshoved har bare så mange anvendelsesmuligheder både sommer og vinter, at det må med igen. Og så er den super sund.
De små buketter ligner næsten små valnødder, og begge minder de lidt om vores hjerne i udseende. Begge er de super kost til din hjerne. Blomkål er fyldt med B-, C- og K-vitaminer og plantestoffer, der alle holder hjernen skarp og stimulerer hukommelsen. Desuden stimulerer kål din lever til at arbejde optimalt, så kroppen bliver fri af uønskede toksiner.
Blomkål kan medvirke til at forebygge de hormonfølsomme kræftformer, fordi kål er hormonvenlig og påvirker leverens enzymer, så de fremmer udskillelsen af den skadelige østrogenform.
Blomkål er en fantastisk kilde til mineralet mangan, der hjælper kroppen med at producerer energi ud fra den mad, du spiser.
Blomkål giver et stabilt blodsukker, og de der hælder til LCHF (low carb high fat) bruger ofte blomkål til pizzabund, en wrap eller som erstatning for ris og couscous, for at minimeremængden af mel og korn.
Blomkål har desuden en særlig evne - den gør ting cremede – tænk blot på blomkålssuppe, der kan blive cremet helt uden fløde.

Prøv en af disse to delikate salater m/blomkål:
Enkel salat m/blomkål, saltede mandler & parmesan Salat m/blomkål & friske ærter

SANKT HANS DEN 23. JUNI
Sidst i juni er det midsommer og Sankt Hans, og denne dag blusser bålene rundt i hele landet. I Hørsholm er der bål ved søerne ved Hørsholm Kirke.
Det er Johannes Døberen, der har lagt navn til Sankt Hans. Kombinationen af heksen på bålet og Midsommervisen er, så vidt vides, brugt første gang ved en midsommerfest på Jelling Seminarium omkring år 1900. Selve visen stammer fra Holger Drachmanns ”Der var en Gang”, som blev opført på Det Kongelige Teater i 1887. Danmarks sidste heks blev henrettet i 1693!
Ofte lægger Sankt Hans aften op til, at man samles med venner og familie. Det kan være ganske enkelt med grillpølser og snobrød over bål, grillede skumfiduser - og en kage eller dessert derefter.
Eller måske serveres fisk eller skaldyr kombineret med grønne eller hvide asparges, en rejemad, pil-selv rejer eller et stjerneskud. Eller stegte kyllingelår, pariserbøf eller frikadeller og kartoffelsalat.
Desserten kan være jordbærkoldskål, jordbærkage eller friske jordbær med is eller flødeskum til.
Skal der en picnickurv med til bålet, kan den fyldes med pandekager fyldt med laks og citroncreme, rejesalat med belugalinser, bønnecreme, lækkert brød, sandwich med tun- eller hønsesalat, muffins og rabarbersaft – og kølig vin til de voksne.

Opskrifter til Sankt Hans: Grøn bønnecreme Jordbærkage

Maj


RADISER
Forår og radiser hører sammen, og ofte er radiser noget af det første, der kan høstes i haven eller altankassen.
Radiser er en af de grønsager, der er god for din lever – ”kroppens kommune kemi”, der renser kroppen for alt det, der ikke er næring. Radiser har et stort indhold af fibre, og er rige på C-vitamin, kalk og magnesium.
Radiser kan anvendes:

 • Ganske enkelt til en rugbrødsmad med rygeost, toppet med radiseskiver
 • Sammen med røget makrel og hakket purløg
 • Du kan også røre blødt smør med et fed hakket hvidløg og hakket mynte, dild og persille. Serveres sammen med radiser
 • Radiseskiver kan blandes med appelsinfileter, rucolasalat og hakket forårsløg – og dryppes med olivenolie og citronsaft. Salaten drysses med burrata eller mozzarellaost og dryppes med balsamicoeddike
 • Radiser pynter i salater – og smager godt til ost


FISKE-BOWLS I "FISKEAFDELINGEN"
I november 2017 skrev jeg om bowls, og siden er det eksploderet med omtale og opskrifter på bowls i både blade, bøger og magasiner. Senest er bøgerne ”Sunde skåle” og ”Ren kærlighed med super bowls” dukket op.
Nu kan købe få en færdig Fiske-bowl i Fiskeafdelingen, lige klar til at nyde til frokost eller aftensmad.
Skålene minder om Poke Bowls, der oprindeligt stammer fra Hawaii. Disse skåle er bygget op om ris, grønsager, fisk og dressing.
Fiskeafdelingens skåle er bygget med en bund af ris og grønsager.
Fisken er enten marineret tun, marineret laks eller rejer – og endeligt en dressing.
Grønsagerne variere alt efter sæson og hvilken fisk, der er i skålen, men det kan fx være blomkål, gulerødder eller bladgrønt – eller der kan være frugt i, som abrikoser eller mango.
Nogle af skålene toppes med mandler eller cashewnødder.
En Fiske-bowl gør det ud for et fuldgyldigt måltid, hvor der både er kulhydrater, fedtstoffer og proteiner. Fisk - og mandler eller nødder er især med til at Fiske-bowlen bliver et mættede måltid. Skålene tilgodeser smagssansen, men også synssansen med ingrediensernes smukke farver.


UDENDØRS PLANTER & POTTER FRA "BLOMSTER OG BOLIGAFDELINGEN"
Udenfor Dalgaard møder du det smukkeste syn af et utal af smukke, udendørs planter, opstammede træer, kurve og potter.
Der er både blomster til den hyggelige have med havebænk og smukke farvestrålende hortensia, til den mere friserede have med velplejede plæner, til den uformelle og afslappede havestil eller til en cottagehave med en blanding af pryd- og nytteplanter, og hvor materialerne typisk er råt træ og zink, og et naturligt og slidt udseende, leder tankerne hen på gamle engelske og franske haver. Du finder også blomster og krukker til altanen. Krydderurter er lette at dyrke på altanen. De er smukke, nærende, smager fantastisk og kræver ikke meget plads. I uge 19 har Dalgaard specielt fokus på krydderurter.

Krukker er nemme at kaste sig over. Det er let og hyggeligt, og man skal ikke vente på, at planterne ”gro til”. I løbet af få timer kan du have de smukkeste, blomstrende krukker i flotte farver. Der er små og store kurve med hanke, kurve der passer perfekt til opstammede træer - Dalgaard har opstammede oliventræer, figentræer og kærlighedstræer.
Du finder også krukker af zink i flere størrelser, hvis du ønsker et lidt mere rustikt look i haven eller på altanen. Og mange slags keramikkrukker.
Desuden smukke pileflettede espalierer til sommerens klatre- og slyngplanter. De kan sættes både i bede og krukker eller på altanen.
Du finder også Dværgpalmer også kaldet Viftepalmer. Du kan sætte den i en stor potte på terrassen og nyde det smukke syn hele sommeren. Palmen behøver komme i drivhus om vinteren. Den er ret hårdfør, så om vinteren kan den stå i læ ved husmuren med et let tæppe over sig.

Og sidst, så er der et stort udvalg af de klassiske sommerblomster fx spanske og almindelige margeritter, pelargonier, flittig Lise og hortensia.
Har du specielle ønsker til borddekorationer til sommerens små og store fester, så er du altid velkommen i Blomsterafdelingen, hvor man også binder brudebuketter, hvis det er det, der er brug for.


NYT FRA BOGHYLDEN
I april udkom bogen ”One pot” skrevet af Mette Mølbak. Bogens opskrifter er lavet ud fra ideen om, at du skal have så lidt køkkenarbejde som muligt og så meget velsmag som muligt. Der er fx opskrifter på laks med kål og kikærter, der får selskab af ingefær, lime og koriander, eller krydrede kødboller af lam i indisk tomatsauce. Der er pasta- og wokretter, paella, kylling i fad og supper. Desuden er der klassikere som Boeuf Bourgignon og Osso buco og lette retter med fisk og grønt. Har du brug for inspiration til det søde køkken, måske til forårets og sommerens små og store fester, så er det et fint udvalg på boghylden hos Dalgaard:

 • ”Eventyrlige kager” af Randi og André Spange Nabulsi
 • ”Kage karma” af Annemette Voss
 • ”Småt og godt” af Mette Blomsterberg
 • ”Lykken er is” af Anne au Chocolate

April

TAHIN
Tahin er måske bedst kendt som ingrediens i humus og baba ghanoush, men tahin kan anvendes til meget mere.
Tahin er en sesampasta, der er fremstillet af ristede, malede sesamfrø. Mellemøsten har lang tradition for at anvende tahin i maden, men i dag er tahin heldigvis også blevet en del af vores køkken. Tahin har en cremet konsistens og en nøddeagtig smag.
Tahin er en rig kilde til proteiner, essentielle fedtsyrer, kalk og magnesium. Blot en skefuld eller to er med at styrke dine knogler på grund af tahins indhold af kalk og magnesium.
Tahin indeholder desuden sesamin, et fiberagtigt plantestof, der blandt andet gavner fordøjelsen og er med til at give hormoner i balance.
Du kan anvende tahin i din smoothie, her giver tahin både næring og mæthed på grund af dets indhold af proteiner og fedtstoffer. Tahin kan anvendes i dip, dressinger, eventuelt rørt med yoghurt eller til at dryppe på brød med banan og ricotta.
Tahin købes på glas, og findes med og uden tilsat salt.

Prøv et par af nedenstående opskrifter med tahin:

BRØNDKARSE - OG ET PAR ANDRE KRYDDERURTER
Brøndkarse er nævnt i gamle romerske skrifter, men først i 1960´erne dukkede den op her. Da blev den hurtigt uhyre populær, og blev ofte serveret til tidens røde bøffer.
Brøndkarse er medlem af Korsblomstfamilien og indeholder ligesom resten af den familie næringsstoffer, der stimulerer din lever til at arbejde optimalt. Den er en fin kilde til C-vitamin og folinsyre – og fibre, der hjælper kroppen til at udskille affaldsstoffer. Den egner sig i omeletter, i salater eller ganske enkelt som tilbehør til kød og fisk.

Et par tips med brøndkarse:
 • Brøndkarse-pesto: kom 100 g brøndkarse, 1 håndfuld basilikumblade, 1 fed hvidløg, 75 g reven parmesanost, 5-6 spsk. olivenolie, saft og reven skal af ½ usprøjtet citron, 50 g hasselnødder der er ristet gyldne på en tør pande, og salt og peber i en mini-hakker eller foodprocessor og kør til en grov pesto. Pestoen kan anvendes til pasta, som dip eller sammen med røget laks.
 • Salat: bland grofthakket brøndkarse med fileter af pink grapefrugt, skiver af avocado og vend det med en dressing af citronsaft, olivenolie og dijonsennep. Top med rejer eller krabbekød.
 • Røræg: rør hakket brøndkarse i røræg sammen med en skefuld cremefraiche og drys med lidt dukkah ved serveringen.
Rød skovsyre er smuk med sine små kløverlignende blade, der kan pynte både på forretter, hovedretter og desserter. Skovsyre blev populær i forbindelse med ny nordisk mad, og kan benyttes som en syrlig smagsingrediens i salater, kolde saucer og dressinger. Den kan hakkes let og anvendes som krydderurt i kryddersmør eller i en omelet.

Portulak er en meget gammel haveurt, der stort set altid fandtes i de gamle klosterhaver. Ikke mindst for dens kødfulde blade, der bl.a. er en kilde til de sunde omega-3 fedtsyrer. I dag har portulak har fået en renæssance efter at have været glemt i mange år.
Den kan anvendes rå, groft hakket som ingrediens i en salat, hvor den giver en smag á la sukkerærter. Eller blade og stængler kan koges let og blandes i kartoffelmos, saucer eller supper.

Tallerkensmækker smager kål- og sennepsagtigt og kaldes derfor også for blomsterkarse. Dens bitre smag gør sig godt som ingrediens i salatskålen og dressinger – steder hvor man også kan finde på at bruge rucolasalat eller karse. Dens høje indhold af C-vitamin og jern gavner immunforsvaret.

Ærteskud har en intens smag af ærter med dejlig sødme og sprødhed. De er så smukke og dekorative og pynter på smørrebrød og i salater eller kan anvendes i sandwich. Ærteskud, pærer, avocado og valnødder klæder hinanden rigtigt godt.
Ærteskud er rige på antioxidanter, folinsyre og karotener, alle er de næringsstoffer til immunforsvaret.


VEGETABILSKE PROTEINER
Der bliver stadig større fokus på plantebaseret mad. Flere færdige vegetariske og veganske retter kommer til, og senest er kommet forskellige slags vegetabilsk fars – hos Dalgaard finder du Klassisk falafelfars og Falafelfars med rødbede (findes i kølemontren på delikatessetorvet). Hvordan er det nu med proteinerne – hvor kommer de fra i en plantebaseret kost? Bælgfrugter, mandler, nødder, quinoa, svampe og grønne grønsager er nogle af de mange kilder. Disse plantebaserede kilder har, ud over proteiner, også masser af fiber, mineraler, vitaminer og plantestoffer, der blandt andet beskytter vores celler mod skader fra frie radikaler.

Et par ideer til planteproteiner:
 • Hampefrø: indeholder en tredjedel protein, herunder de 9 essentielle aminosyre, som vi ikke selv kan danne, men må spise os til. Hampefrø smager nøddeagtigt og kan anvendes i salater, brød, knækbrød og boller, som drys på morgenmaden eller i smooties.
 • Grønne grønsager: broccoli, asparges og spinat er faktisk kilder til proteiner, samt C- og K- vitaminer. Grønsagerne virker antiinflammatoriske og kan dermed forebygge en række livsstilssygdomme. Anvendelsen af de grønne grønsager har ingen ende – skal det være enkelt, så blot en grøn smoothie, en grøn smoothie bowl eller i salater og som tilbehør.
 • Linser og bønner: disse kan indeholde op til 35% protein. Derudover fiber, B-vitaminer og plantestoffer. Jo mere farvet bønnen er, jo flere plantestoffer, en rødbrun kidneybønne har til eksempel flere end en lys kikært. Hos Dalgaard finder du også pasta lavet af bønner fx af belugalinser, røde linser, azukibønner og sojabønner.
 • Kakao: den rene kakaobønne er en fin kilde til protein og indeholder flavonoider (plantestoffer) - den mørke chokolade (70%) naturligvis flest – mørk chokolade er sundt guf til ”den søde tand.
 • Græskarkerner: smager fantastisk enten rå eller let ristet på en tør pande. De er små sundhedsbomber med proteiner, fibre og mineraler. Desuden plantestofferne fytosteroler, der har en hæmmende virkning på uønsket vækst af prostata. Kernerne bruges som snack, dryppet med lidt soja – eller i brød, knækbrød, på grøden eller drysset på salater.
Prøv et par spændende og lækre opskrifter med vegetabilske proteiner:

SOVS BY MAX
På hylderne ved saucer finder du et produkt ”Sovs by Max”, saucer i sjove indpakninger, nemme at tilberede, velsmagende - og så indeholder de ingen tilsætningsstoffer.
Produkterne fås på glas eller i portionsanrettede poser og skal blot varmes op i mikroovn, gryde eller vandbad. Der er lang holdbarhed ved uåbnede produkter, men når saucerne først er åbnet, kan de holde sig friske i to til tre dage - det skyldes, at de er baseret på naturlige råvarer - og ingen tilsætningsstoffer.
Alle slags saucer hos Sovs By Max er glutenfri.

 • Bearnaisesauce: skalotteløg, estragon og smør.
 • Pebersauce: skabt af cognac, hvidløg, fløde, tomat, porre og rosmarin – en kraftig sovs til mørkere kød.
 • Rødvinssauce: med ingredienser som rosmarin, skalotteløg, cognac, løg og gulerod – passer til oksekød, steg og vildtretter.
 • Eksotisk sauce: en vegetarisk sauce med blandt andet kokos, kommen, karry og koriander. En sauce, der gør sig til skaldyr, gris, fjerkræ, fisk og risretter.
 • Jægersauce: en raffineret og ret kraftig sovs med ingredienser af ribs, rødvin og timian. En sauce, som passer til vildt og tungere kødretter.
 • Hvidvinssauce: der passer perfekt til fisk – og med ingredienser af blandt andet citron, citrongræs, ingefær, hvidvin og skalotteløg.
 • Hverdagssauce: med ingredienser som løg, tomat, timian og persille. Hverdagssaucen der er lavet, specielt med tanke på børn.

Marts

FISKEBUTIKKEN
Fiskeafdelingen holder stort røgmarked lige inden påske, hvor du kan købe alt til påskens måltider. Der vil være røget sild og makrel.
Røget makrel kan serveres traditionelt med røræg eller med en creme rørt af cremefraiche og urter fx kørvel, dild, purløg, persille og reven usprøjtet citronskal. Du kan også lave en sandwich af ristet rugbrød lagt sammen om røget makrel, salat, pesto og purløg eller bruge røget makrel i en salat med korn, radiser og rucolasalat.
Røget sild kan serveres med hakket, hårdkogt æg, finthakket rødløg og kapers, eller du kan servere en salat af røget sild, finthakket radise, klippet purløg og cremefraiche. Salaten anrettes på salatblade og pyntes med halve hårdkogte æg og agurkestave. Salaten serveres med ristet rugbrød.
Der vil også være varm- og koldrøget laks.
Røgvarerne kommer fra Centralrøgeriet. Her er kærligheden til håndværket og høj kvalitet kernen i virksomheden.
Både den ferske – og den røgede laks, du kan købe i afdelingen, er fanget ved Island.
Til påskens frokoster vil du desuden kunne købe Fiskeafdelingens egne hjemmelavede sild, som fx karrysild, kryddersild, sherrysild og blåbærsild.

VAGTELÆG
Vagtelæg har ca. 1/3 af størrelsen i forhold til et hønseæg, men indeholder forholdsmæssigt flere næringsstoffer. De indeholder op mod fem gange så meget jern og mere B1-vitamin. Deres fine, lille størrelse gør dem velegnede til retter, hvor de kan pynte, fx i en salade nicoise eller på en sildemad eller tatarmad.
De kan også serveres i en kokotte sammen med spinat, bagt i ovnen – eller de små vagtelæg kan serveres som små spejlæg.
De kan også marineres i eddike eller balsamico og serveres med mayonnaise og en sprød frisésalat. I Japan bliver vagtelæg nogle gange serveret rå, men ellers bruges de i omeletter eller som pynt i en suppe.
Vagtelæg kan være lidt svære at pille, men en god metode er at rulle de kogte æg forsigtigt under hele håndfladen, og derefter kan skallerne relativt nemt pilles af. Grundet deres lille størrelse skal de koges kortere tid end hønseæg - 2 minutter for et blødkogt æg og 4 minutter for et hårdkogt æg.

Prøv denne lille hyggesnack:
Sesam-vagtelæg – til en lille snack (12 æg)

 • 12 vagtelæg, kogt i 3-4 minutter, spules med koldt vand og pilles
 • 4 spsk. sesamfrø, ristet let på en tør, varm pande
 • Et par kviste timian, bladene nippes af og bruges
 • Valnøddeolie, anden nøddeolie
Bland timianbladene med de varme sesamfrø.
Gnid æggene med olie, og rul dem i sesam-timian-blandingen.

KØRVEL
Kørvel er noget af det bedste til æg, men klæder også hvide og grønne asparges utroligt godt. Desværre er kørvel ofte forbundet med kørvelsuppe, som ikke alle kan lide. Men kørvel er en fin lille ting, der minder om persille i en mere spinkel udgave.
Kørvel har sin oprindelse i Sydøsteuropa og Vestasien og var en yndet krydderurt hos romerne.
Den franske køkkenchef og skribent Escoffier, der levede fra 1846 til 1935, har sagt at kørvel er kongen over alle krydderurter.
Den er rig på C-vitamin, karotiner, jern og magnesium og bruges til supper, sauce til kylling, til pesto, krydderurtesmør, i mayonnaise, i tomatretter og til omeletter. Til en omelet piskes kørvel og lidt friskrevet parmesanost med æggene, omeletten steges gylden og serveres med tomatsalat og godt brød.
I de fleste retter er det bedst at strø kørvel over retten til sidst, da den fine smag ellers forsvinder.

Prøv et parlækre opskrifter til påskefrokostbordet:

KOKOSVAND
Foråret er på vej, og kalder på friske, lette drikke, ikke mindst efter motion og træning. Og det er ikke for ingen ting, at kokosvand er så populært netop nu. Dels smager det frisk og lækkert, og indeholder dels vitaminer og mineraler, dels - og ikke mindst elektrolytter, som blandt andet sports- og yogafolk har stor glæde af.
Elektrolytter er en slags salte, der genopretter væskebalancen i kroppen. Derfor er kokosvand at foretrække efter hård træning, så kroppens mineralbalance lettere kan komme i balance igen. Elektrolytterne hjælper nervesystemet og forbedrer også den kognitive funktion.
Kokosvand indeholder mineralerne kalium og magnesium, som begge kan være med til at mindske muskelspændinger og kramper. Desuden medvirker kalium til at bevare en naturlig væskebalance. Kokosvand er faktisk den klare væske, der er inde i unge, grønne friske kokosnødder.
Og endeligt så indeholder kokosvand ganske få kalorier.
Kokosvand er et godt alternativ til vand og mælk i pandekager, da kokosvand har en rund og sød smag, som let kan smages i selve pandekagen.
Hos Dalgaard finder du kokosvand ”myCoco”, kokosvand der er produceret i Brasilien og tappet direkte på plantagen efter høst, hvilket gør produktet meget frisk, og sikrer en høj kvalitet. Plantagen hedder Coco do Vale, og produktionen er kvalitets godkendt af kokos farmeren Alberto Cohen. Du kan også købe kokosvand fra firmaet Innocent. De producerer ligeledes frisk kokosvand uden koncentrater, sødestoffer eller andre tilsætningsstoffer.

Prøv et par friske smoothies med kokosvand:

Flere artikler...

 1. Februar
 2. Januar

Netop nu 2018

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00