Netop nu

December


JUL I GRØNTAFDELINGEN
Grønkål er nærmest blevet en "superfood". Grønkål tilhører, ligesom alle andre kål, Korsblomstfamilien, som har en mængde sundhedsmæssige fordele, blandt andet indhold at vitaminerne A, C og K og en rig kilde til kalk og magnesium. Alle er der vigtige for dit immunforsvar, og K-vitamin, kalk og magnesium er desuden vigtige for at bibeholde sunde og stærke knogler.
Grønkål hjælper leveren med at arbejde og afgifte optimalt. Desuden styrker grønkål dine øjne pga. dens indhold af A-vitamin og plantestoffet lutein, og endeligt har grønkål et højt indhold af antioxidanter, som beskytter alle kroppens cellemembraner.
Grønkåls høje indhold af fibre er gavnligt for fordøjelsen.
Grønkålens smukke, krusede blade er skønne friske i salater, men også glimrende i grønsagstærter, som kålchips, grønlangkål og i supper. En nem bowl kan dannes af grønkål, kikærter og søde kartofler. Med ”Cabbage Karma” fra Mill&Mortar kan du nemt give din kål en lækker smag. Blandingen består bl.a. af koriander, fennikel, citrontimian og appelsinskalolie.Pigeonæbler forbindes virkeligt med jul. Tidligere blev æblerne pudset og poleret og brugt som pynt på juletræet. I dag spiser vi dem, og anvender dem som pynt i dekorationer, både inde og ude, og som mad til fuglene.
Smagen er meget karakteristisk, sødmefyldt og mandelagtig, og smukt ser æblet ud med sit kridhvide kød. Æblerne kan benyttes både i bagværk, til desserter fyldt med marcipan eller som tilbehør til julemaden. Æblet passer perfekt til julemiddagen enten som fyld i anden eller som en del af en frisk rødkålssalat.
Æblerne kan halveres og lægges med skærefladen opad i et ovnfast fad. De drysses med lidt kanel, kardemomme og ingefær og bages i ovnen til de er bløde og spises med vaniljeis – eller som tilbehør til oste. Eller æblerne fyldes med kransekagemasse, drysse med mandelflager og bages ca. 15 minutter i en 175° varm ovn og spises med is eller flødeskum.

Tørrede figner skal helst være kødfulde og bløde. De har en intens sødme og kan nydes som snack eller i det salte og søde køkken. De kan anvendes til konfekt, mysli eller i brød og kager. De kan også trække i portvin og serveres til ost.
Hvis de er dækket af et hvidt lag, så betyder det ikke noget, det er bare frugtsukkeret, der trænger ud. Figner indeholder kalk og magnesium og en mængde fibre.


JUL I FISKEBUTIKKEN
Til julefrokosten har Fiskebutikken:
 • Hjemmelavede sild: marinerede-, krydder-, sherry-, karry-, senneps- og blåbær sild samt stegte sild med sennep
 • Røget laks eller hellefisk og gravad laks
 • Hele sider af røget laks af dansk opdræt
 • Varmrøget laks med Sauce Verte
 • Lynstegt tun med tangsalat
 • Hjemmelavede salater: krebsehale-, reje-, lakse- og ansjossalat
 • Lakse- og ørredroulade
 • Laksetatar med chili og ingefær – passer perfekt som fyld i mini krustader
 • Røget ål med røræg
 • Færdige tapas-platter eller ”bland-selv” tapas-platter
 • Indtil den 23. december har Fiskeafdelingen tilbud på kaviaren White Sturgeon.


JUL I BLOMSTER- & BOLIGAFDELINGEN
Der er noget hyggeligt ved at finde alt det gamle pynt frem, og det er skønt at supplere det med noget nyt – ny julepynt til stuerne eller til juletræet.
Hvad enten julen skal være klassisk, eller den må få et tvist af nyt, så er der så mange ideer at hente i afdelingen for Bolig & Blomster.
I afdelingen er julepynt og dekorationer delt i farvetemaer - du finder et rødt – et hvidt-sølv, et i guld og et tema i træ, natur og beige.
Blandt alle farverne finder du juledekorationer med eller uden stearinlys. Julekranse, som du kan hænge i vinduet, ved hoveddøren, på husets døre, over spisebordet eller du kan lægge dem smukt på et fad. Julekugler til træet, eller hængt med et silkebånd i vinduet.
Juleblomster, afskårne smukke blomster og julekort til den håndskrevne julehilsen. Julepapir, gaveposer og julebånd til at pakke dine julegaver ind i. Lad gerne gaverne ligge fremme og pynte efterhånden som de er pakket ind. Lys og servietter, i mange farver, er der også et rigtigt stort udvalg af. Alt er med til at skabe julestemning på en nem måde.
Rød er nok den farve, vi forbinder allermest med jul. Årets røde farver kan være den klassiske røde farve eller sarte, rosa pasteller og bordeux. Blandt de røde juleting finder du store trommer, små og store julenisser, kravlenisser i træ og matte og blanke kugler.
Blandt træ- og naturting finder du ænder af træ med røde halstørklæder og store dekorationskogler. Der er naturligvis også duftende gran og lærkegrene med små kogler. Rustikke grene og kogler er smukke som de er, og kan pynte i al sin enkelhed.
Skal det glimte og glitre kan du vælge julepynt i guld, sølv og hvid. Her finder du kugler, rensdyr og store kogler til bordet.
Er du til det mere stilrene, kan du pynte op i hvide toner, og på den måde skabe en næsten eventyrlig stemning.
I afdelingen finder du også opbevaringsglas pyntet med nisser – glas der kan anvendes til knas og småkager. Du finder kagedåser - og glanspapir, silkepapir og stjerne-folde-strimler, alt sammen til julens klippe-klister-stunder.

JUL I KIOSKEN
I kiosken kan du købe julemagasiner på dansk og engelsk. Du finder også 100 års jubilæumsudgaven af ”Ved lampens skær”.
Der er desuden smukke magasiner om kunst, film, mode og vin.
Du kan også købe æsker med gavekort til oplevelser fx en biograftur, cafébesøg, brunch, ansigtsbehandling, øl-smagning eller et hotel- og kroophold.

  Der er også et fint udvalg af bøger – nogle kan måske bruges som en julegave:
 • Sund med kakao i maden af Sandra Pugliese
 • Plantebaseret gourmet af Neel Engholm
 • Cider i Europa af Jeppe Gents
 • Niels Johansen: Engle har mange ansigter
  Til de små er der:
 • Jumbobøger
 • Mog og den gamle dame af Judith Kerr
 • De små synger

JULEAFTEN DEN 24. DECEMBER
Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen.
Du kan stege anden, dagen før, og varme den på selve dagen og give den grill, så skindet bliver sprødt. Hvis du vil, kan du udbene anden, og skærer den i passende stykker, der lægges på bageristen og grilles lige før julemiddagen skal serveres.
Kartoflerne, til de brunede kartofler kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan tilberedes et par dage før.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.


NYTÅRSAFTEN DEN 31. DECEMBER
Menuen varierer i det uendelige på nytårsbordene, afhængigt af traditioner og hvilken egn, man kommer fra. Der kan være tradition for ringriderpølser og grønkål som i Sønderjylland eller kogt torsk. Først i midten af det 20. århundrede blev det almindeligt at servere torsk nytårsaften. Det skyldes, at vi først på det tidspunkt begynder at have mulighed for at opbevarer fisk i længere tid. I dag har torsken fået konkurrence af både vildt, steg, skaldyr, kaviar og sushi.


November

NYT FRA GRØNTAFDELINGEN
Kiwibær: de små fine grønne kiwibær skal, modsat de store kiwi, ikke skrælles, men bare nydes som de er.

De kan anvendes som den lille snack, som det søde element i madpakken, som pynt på salater og kager eller som topping på smoothie bowls eller morgengrøden. Det er super sunde små bær med et højt indhold af C-vitamin til immunforsvaret, fibre til fordøjelsen og magnesium til muskelarbejde og en bedre søvn.

Wellant æble:er et æble fra Frydenlund. Det er sprødt, knasende, fast og velsmagende og kan benyttes både som spise- og madæble. Det smager som en blanding af Cox Orange og Ingrid Marie, og æblet har en lidt speciel overflade lidt á la Boskoop, og farven er smuk rødlig.
Æbler indeholder generelt godt med fibre og C-vitaminer.
Se opskrift på æblekage med Wellant æbler HER!

Kastanjer:hører november måneds mørke aftener til. Kastanjer har en lidt nøddeagtig og sødlig smag. Bagte kastanjer spises som tilbehør til hovedretter – eller ganske enkelt serveres de bagte med smør og salt og et glas rødvin.
Du ridser dem i toppen med et kryds, stille dem i et fad med masser af salt og bage dem i ovnen. Eller de kan lægges på den flade side og ridses derpå på den hvælvede side – og ingen salt i fadet. På den måde løsner den inderste hinde sig under varmetilberedningen og er let at fjerne.
Bagetiden er ca. 30 minutter i en 225° varm ovn.
Du kan også blende kastanjer til mel og anvende melet til tærter, brød og pandekager – og melet indeholder ikke gluten.

Medjool dadler:kaldes også for Kong Salomon. De er store, så der er plads til lækkert fyld inde i de bløde og cremede dadler.
Du får stillet den søde trang på en sundere måde end med slik. Dadler indeholder både fibre, B6-vitamin, magnesium og kalium. Dadler giver også et energiboost - men spis kun et par stykker, da dadler - selvom de stadig er sundere end slik - indeholder en del kalorier.
Dadler kan anvendes som en sød snack, men også til bagværk, raw kugler, i salater eller i retter fra Mellemøsten.

Friske tranebær: egner sig som tilbehør til efterårets retter, især de skønne og velsmagende vildtretter. Bærrene indeholder livsvigtige antioxidanter, og medvirker derfor til et stærkt immunforsvar.
Tranebær kendes ofte som tilbehør til Thanksgiving-middagen, hvor bærrene serveres sammen med fyldt kalkun. Sundhedsmæssigt har tranebær en evne til at forebygge urinvejsinfektioner. Det skyldes bærrets indhold af tanniner, der nærmest lægger en teflon-belægning på indersiden af urinvejene, så bakterier ikke kan få fodfæste.
Tranebær har mange fibre, få kalorier og indeholder anthocyaner, som er det pigment, der giver bærrene deres smukke farve.

NYT FRA FISKEAFDELINGEN
Kaviar I anledning af Dalgaards Kaviar-aften den 6. november på Kokkedal Slot, sættes her fokus på forskellige typer af kaviar. Der er begrænset antal pladser, og aftenen kan være udsolgt, når du læser dette. Baerii: sprøde og delikate rogn med en ren og lækker smag og en skøn eftersmag af nødder. Baerii Prestige: er en lidt mere saltet og modnet rogn end Baerii, og har en dyb og nøddeagtig smag. White Sturgeon: kaldes kvinde kaviar. Smagen er sart, mild, delikat og smøragtig. Oscietra: er en af de fineste kaviar med en smag af nødder og dyb, men afbalanceret, smag af salt. Oscietra selektion: er lidt større rogn end Oscietra.

Tun Den tun, der sælges i Fiskeafdelingen er linefanget tun fra Maldiverne. Den er ubehandlet og har ikke været frosset.
Tun er en delikat spisefisk, der bl.a. anvendes til sushi, tunmousse, som fyld i salater og til stegte tunbøffer.
Tunbøffer krydres med salt og peber og steges ca. 2 min. på hver side (afhængig af tykkelse). Lad dem hvile/trække ca. 5 min. inden servering. For at undgå at bøfferne bliver tørre, er det bedre at lade dem trække længere tid - end at stege dem for længe.
Tun indeholder de sunde omega-3 fedtsyrer, proteiner, vitaminerne A, D og E og mineralerne jod og selen.
I Kolonialafdelingen finder du tun både i glas og på dåse.


NYT FRA DELIKATESSEN
Charcuteri fra Nordhavn Charcuteri fra Nordhavn startede efter en idé om at kunne produc¬ere dansk charcuteri lavet på gode nordiske råvarer, inspireret af Sydeuropas kvalitet og håndværksmetoder.
Nordhavn har til huse i Københavns Nordhavn, helt ud til molen. Her opskærer de hele dyr, har produktion, tørrerum, modningsrum og 8 store ry¬geovne af støbejern.
Charcuteri fra Nordhavn tager tid – og man går aldrig på kompromis med tiden, fordi den rette tid er afgørende for et godt resultat. De smager, dufter og føler sig frem til, hvornår produkterne er færdige.

  I Delikatesseafdelingen finder du følgende produkter fra Nordhavn:
 • Røget okseinderlår med blommeeddike
 • Rundskinke af uldgris
 • Lufttørret svinenakke af uldgris
 • Snackpølser

Jule- og adventskalendere i Vinafdelingen

”24 Days of Rum” Bliv overrasket hver dag i 24 dage og oplev en ny rom hver dag i december. ”24 Days of Rum 2018” indeholder 24 forskellige rom i 2 cl flasker fra 24 forskellige lande verden over. Desuden indeholder æsken et romglas.

”Trovisca Adventskalender 2018” Kalenderen indeholdende 4 flasker portvin med 37,5 cl i hver. De 4 flasker er: Ruby Port Special Reserve Tawny Port LBV 2013 10 års Port En smuk kalender, der indeholder portvin til hver søndag i advent, så meget portvin, at man kan dele.

“Every Day is Gin and Tonic Day” Denne adventskalender indeholder 4 forskellige gin á 10 cl, bl.a. Gin Mare, Bobby´s Schiedam dry Gin og Ferdinand´s Saar dry Gin. Til her af flaskerne er der en speciel tonic udvalgt netop til denne gin.

Mortensaften og Mortens and
Mortensdag er den 11. november, og Mortensaften er den 10. november. Dagen er opkaldt efter Sankt Martin, der grundlagde sit første kloster i Gallien i 361 og kaldes "Galliens apostel". Han blev udnævnt til biskop i Tours, og døde i november 397 på en missionsrejse. I 659 blev han ophøjet til helgen, i øvrigt som den første, der ikke også samtidigt var martyr.
Den meget hellige, men også ydmyge, Sankt Martin var ikke interesseret i at blive biskop, og da man kom for at overdrage ham værdigheden, skjulte han sig i en gåsesti. Da gæssene begyndte at gække og larme, blev han opdaget, hevet frem og tvunget til at blive biskop. Angiveligt benyttede han sin nye værdighed til at straffe de irriterende gæs, ved at man hvert år den 11. november skulle dræbe og spise dem. Da gås er temmelig dyr spise, er den senere blevet erstattet med den både mindre og billigere and.

Oktober

NYT FRA FISKEAFDELINGEN
Fiskeafdelingen tilbyder røgvarer røget i egen rygeovn. Lige nu kan du købe varmrøget islandsk laks med topping af fx hvidløg, sort peber, mandel eller citron. Du finder også skønne røgede makreller og store, flotte sild røget i egen rygeovn.
Du kan få et hurtigt, sundt og nemt måltid ved at servere et stykke varmrøget laks sammen med en håndfuld babyspinatblade, en håndfuld cherrytomater, en halv avocado i tern og til sidst et drys hampefrø over. På den måde får du proteiner og omega-3 fedtsyrer fra laksen, lykopen og betakaroten fra tomaterne til dine øjne, slimhinder og immunforsvar. Magnesium, kalk og K-vitaminer fra spinaten til gavn for dine knogler og fibre, mineraler og omega-3 og 6 fra hampefrøene.
Fiskeafdelingen tilbyder det smukkeste skaldyrsfad blandt andet med østers, krabbeklør, hummer, jomfruhummer, store tigerrejer og rose rejer samt skaldyrsdressing og aioli. Fadet bestilles med dags varsel og koster pr. person kr. 275.

NYT FRA BOLIG & BLOMSTER
Det er let at blive fristet, når man går forbi afdelingen for ’Blomster og bolig’. De smukkeste buketter, grønne planter og brugsting til boligen lokker virkeligt.
Du finder puder og tæpper i jord- og efterårets farver. Og krukker og vaser i farven støvet rosa eller douche blå og grønne farver.
Grønne planter hitter stadig i boligen, som fx Pilea også kaldet Præstekrave, Fingerphilodendron og et stort udvalg af kaktus. De er alle nemme at passe.
Der er også et fint udvalg af kranse enten til at hænge eller lægge på et fad.
Du finder også de flotteste orange-gule pyntegræskar i mange størrelse til både inden- og udendørs brug.
Udvalget af planter, buketter og afskårne blomster skifter hele tiden, og der er altid ny inspiration at hente.

SUNDE, HURTIGE SNACKS
Hav gerne en snack med på farten, så har du et sundt alternativ ved hånden, og undgår de mange usunde fælder – og er godt kørende hele dagen.
Sunde snacks behøver ikke tage lang tid at tilberede – og alle ingredienserne finder du hos Dalgaard.

 • Frosne vindruer er friske, smukke snacks, hvad enten de er grønne eller blå
 • Kinaradise, er lækkert gnavegrønt med et højt indhold af fibre, magnesium og C-vitamin
 • Edamame-bønner er små grønne bønner med et højt proteinindhold. De har mange fibre og er lette at tilberede fra frost. Bland dem fx med æbletern og et drys salt – eller med tørrrede tranebær og nødder
 • Bladselleri har en perfekt lille hulning, til at fylde fx med peanutbutter eller krydret flødeost
 • En banan sammen med mandler eller nødder
 • En halv avocado med hytteost og granatæblekerner
 • Barer, kugler eller cubes fra Cocohagen. De er alle økologiske, veganske og uden tilsætning af sukker og tilsætningsstoffer
 • Raw Bites med smag fx af kakao, peanuts, cashewnødder eller kokos.

OPBEVARING AF FRUGT & GRØNT
Det kan være svært at gennemskue om æbler, tomater, løg, agurker og bananer skal i køleskabet eller de har bedre af at stå på køkkenbordet.
Tommelfingerreglen er, at frugt og grønt fra sydlige himmelstrøg, ikke har godt af, at komme i køleskabet, fordi de generelt ikke har det så godt med kulde. I køleskabet mister de hurtigt deres smag. Nogle frugter udskiller luftarten ethylen, når de modnes. Det kan give problemer, hvis de opbevares sammen med anden frugt og grønt. Til eksempel kan ethylen fra æbler give gulerødder en bitter smag, og få agurken til at modnes for hurtigt.

 • Avocadomå ikke komme i køleskabet, da det stopper modningen, og avocadoen får mørke pletter. Bør stå i en skål på køkkenbordet.
 • Tomaterskal ligeledes stå i en skål på køkkenbordet. I køleskabet mister de smag, og modningen går i stå.
 • Løg og hvidløgskal opbevares meget tørt, gerne i en skuffe i køkkenet. Ikke i plastpose og ikke i køleskabet.
 • Bananermå ikke komme i køleskabet, for så bliver de sorte. Er bananerne umodne, kan de modnes sammen med fx tomater eller avocado.
 • Kartofleropbevares tørt, men køligt (5-10°) og mørkt.
 • Kålopbevares i en plastpose i køleskabets grønsagsskuffe.
 • Æbler og pærerhar kort holdbarhed ved stuetemperatur, og holder sig bedst i køleskabet.

ET PAR AF EFTERÅRETS KRYDDERIER
Krydderier giver maden et velsmagende pift, samtidigt med at de nærer os, virker antiinflammatoriske og har en varmende virkning på kroppen, som er super godt her i den kolde tid. I dag bruger vi krydderier i stort set al slags mad både i det søde og det salte køkken. Det være sig lige fra ovn- og gryderetter, grønsagsretter, havregrød til kager og desserter.
Her er lige et par hurtige og nemme tips:

 • Kanel– spises kanel i store mængder er det en god idé at vælge Ceylon kanel, da kassia-kanelen kan være giftig i alt for store mængder.
 • Gurkemeje– dens sunde egenskaber er der forsket virkeligt meget i. Gurkemeje optages bedst sammen med sort peber og olivenolie. Du kan læse mere i oktober måneds artikel om gurkemeje.
 • Nellike– ofte tænker vi jul, når vi hører ordet nellike, men nellike passer også fint i smoothies, chiagrød og raw-kugler.
 • Kardemomme- et lidt overset krydderi, desværre – for det giver en fantastisk smag i mange retter, smoothies, grød og kager. Kardemomme virke fordøjelses-fremmende, og tygger du frøene, så giver de frisk ånde.
 • Ingefærgør sig godt i enhver smoothie eller shot. Den er blevet utrolig populær og kan købes i små og større flasker som shots og ingefærdrik. Anvendes til alt fra forkølelse, migræne og ledsmerter.
 • Tørret oregano- meget velsmagende i en varm tomatsauce, men fungerer lige så godt i en vinaigrette – lækker olivenolie, et par dråber æblecidereddike, en tsk. sennep og masse af oregano.
 • Chili– giver varme i maden og kroppen, og der findes et utal af variationer af chili-gryderet både med og uden kød. Hvis du ved et uheld kommer for meget chili i retten, så kan du redde retten med yoghurt eller honning.

HALLOWEEN & GRÆSKAR
Går vi tilbage til 1920-30-erne var det almindeligt at lave roelygter, som man satte lys i. Det var dengang den amerikanske Søren Brun og hans store græskarmand endnu ikke var kendt i Danmark.
I dag har vi indført Halloween, der stammer fra USA, hvor man, i mange år, har skåret Græskarmænd med uhyggelige og dekorative ansigter.
Nu har vi tradition for at stille udhulede græskar med stearinlys udenfor, en kærkommen ting i den mørke tid.
Men græskar kan andet end at pynte, den smager vidunderligt og kan anvendes både i det søde og det salte køkken.
Græskar er, sammen med den søde kartoffel, den grønsag, der indeholder flest karotenoider, som er det orange farvestof, der giver græskaret dets flotte farve.
Desuden er fiberindholdet vældigt højt, til gavn for både din fordøjelse, din afgiftning og din hormonbalance.
Græskar fås i mange størrelser, også i en lille udgave kaldet Hokkaido-græskar.
Du kan også købe Spaghetti græskar, hvor kødet kan rives med en gaffel til tråde, der bruges som en slags spaghetti.
Græskar kan serveres som suppe, tilberedt sammen med gulerødder og ingefær, eller du kan spise græskar fyldt med ris, valnødder, vandkastanje, rosiner og svampe.
Eller kom græskarkød i kartoffelmosen, det giver både god smag og fin farve.
Græskar er sødlig i smagen og kan derfor også bruges til desserter, som bagt græskar-dessert eller i tærter og ”Pumkin-pie”.
Mangler du inspiration til brug af græskar, så har Kiosken bogen ”Overask med græskar” skrevet af Søren Staun Petersen. Bogen er fyldt med skønne opskrifter, lige fra det salte til det søde, samt suppe, brød og drinks med græskar. Bogen giver fx opskrifter på Græskarpasta i citronsauce, Græskarvafler, Græskarfritter, Græskar-kartoffelsalat, Hasselback butternut, Græskar-kartoffelmos, Syltede græskar i ingefær og chili og Græskar-crumble.

Spaghetti af græskar
Skær græskarret over og fjern kernerne. Smør skærefladerne med olivenolie og lag de to halvdele med skærefladen nedad på en bageplade med bagepapir. Bag græskarrene i en 180° varm ovn 30-45 minutter. Tag dem ud og lad dem køle ca.15 minutter. Herefter løsnes med en gaffel, så kødet bliver som spaghettitråde. Spaghettitrådene kan eventuelt vendes i olivenolie, hvidløg og revet parmesanost.

September

LØG & PORRER
Løg og porrer er old-school i køkkenet. De er basale i madlavningen, ikke mindst løg, der kan bruges i alle kombinationer. I supper, gryderetter, tærter, bløde løg til en bøf, som smagsgiver i dressing og marinader eller rå på en sildemad. Ja, løg kan bruges til det hele og er godt at have ved hånden.
Der er masser af løg at vælge mellem: zittauerløg, skalotteløg, rødløg, salatløg, forårsløg, purløg og hvidløg.
Porren kan tilberedes ganske enkelt: damp den i lidt vand med smør. Krydr med salt og peber, og server den med reven parmesanost, kogte æg og lidt kapers.
Eller skær porren i 10 cm lange stykker og steg dem ved lav varme ca. 20 minutter, hvorefter de serveres med en senneps-eddike-dressing.
Toppen kan bruges som suppevisk.
Både løg og porre er fra familien Alliaceae, der også lægger navn til det indholdsstof der kaldes allicin, en svovlholdig forbindelse, der både virker bakterie- og svampehæmmende og virker som antioxidant.
Porre og løg er gode kilde til vitaminerne A, B, C og K, samt mineralerne kalk, jern, magnesium og kalium.
Porrer indeholder desuden quercitin og kaempferol, flavonoider (plantestoffer) med antioxidant og antiinflammatorisk virkning.
Nyere studier viser, at kaempferol kan mindske risikoen for visse kræftformer og beskytte vores hjerte-karsystem.


BLÅBÆR
Blåbær er sunde, smukke og smager helt eventyrligt. De får deres smukke farve fra plantestoffet antocyanin, der virker som en kraftig antioxidant og beskytter mod inflammation.
Antocyaniner er følsomme over for lys og varme, og kogning vil ødelægge en del af deres egenskaber, så friske bær er bedst.
Du får også C-vitamin, der styrker dit immunforsvar og dit bindevæv. Desuden får du fibre til gavn for din fordøjelse, og plantestofferne, quercitin og ellagsyre, der beskytter dine celler mod skader fra frie radikaler.
Blåbær har lavt indhold af frugtsukker og giver derfor ikke ubalance i dit blodsukker. Du kan bruge blåbær til desserter og kager, til drys på morgenmaden eller salater eller blande blåbær i din smoothie sammen med banan, mælk/mandelmælk, lidt usprøjtet reven citronskal, græskarkerner og et drys kanel.


SENSOMMERENS ÆBLER
Filippa, Guldborg og Ingrid Marie er blot nogle af de mange aromatiske æbler, der findes. Den ældste æblesort i Danmark er Gråsten æblet, der stammer fra omkring år 1700 og er kåret som Danmarks nationalæble. Æbler smager vidunderligt og kan anvendes på et utal af måder både til salater, fisk og fjerkræ, og i det søde køkken til desserter, kager og marmelade. Æbler har et højt indhold af næringsstoffer og indeholder pektin, som er fibre, der er guf til de gode tarmbakterier. Æbler er også fyldt med plantestoffer, fx catechiner der beskytter hjernen og bedre hukommelsen – og quercitin som beskytter mastcellerne i immunforsvaret - og øger insulinfølsomheden. Desuden indeholder æbler C-vitamin, som du bl.a. bruger til dit immunforsvar og dit bindevæv. Der er stor forskel på C-vitaminindholdet i de forskellige sorter, især Discovery og Belle de Boskoop er rige på C-vitamin.
I Grøntafdelingen finder du blandt andet æbler fra Frydenlund Frugtplantage, der ligger i Vedbæk. På Frydenlund arbejdes der bevidst på at få et fornuftigt forhold mellem nytte- og skadedyr for at undgå unødig sprøjtning. Deres miljøstrategi er meget klar: "Så lidt kemi som overhovedet muligt, til glæde for miljøet, forbrugerne og os selv". Du kan også købe æblemost fra Frydenlund – mosten forhandles i 3 forskellige størrelser.


MILJØVENLIGE PRODUKTER
Rengøringsartikler fra Maistic – 0% mikroplast
De fleste rengøringsartikler indeholder plastik. Plasten slides af i små bitte stykker ved dagligt brug, og gennem afløb og ved brug inde og ude ender de små plaststykker i hav og natur. Disse små stykker plastik kaldes mikroplast.
Hverken plast eller mikroplast kan nedbrydes i naturen. Der er mikroplast på landjorden, i havet, i luften og sågar i vores drikkevand. Det bliver spist af både havdyr og landdyr, hvorefter det bliver optaget i fødekæden og i sidste ende kan det have skadelige virkninger på os mennesker.
En anden bekymring er, at mikroplast i vandet binder kemikalier, som kan være hormonforstyrrende og faktuelt ved vi, om de hormonforstyrrende stoffer:

 • at de giver mænd nedsat sædkvalitet
 • at de giver nedsat fertilitet
 • at piger kommer tidligere i pubertet
 • at risikoen for ADHD stiger
 • at kvinder kommer tidligere i overgangsalder
 • at de øger risikoen for hormonfølsom kræft

  Hos Dalgaard finder du rengøringsartikler og diverse poser fra Maistic, der ikke indeholder mikroplast.
  Du finder:
 • AltmuligKlude lavet af 100% naturlig viskose af træfibre. De fås i hvide med print eller lysegrønne og kan vaskes ved 60°.
 • Poser: fryseposer i 2, 4 og 8 l. Desuden affaldsposer og bleposer.
 • Serien omfatter også guldklude og ridsefri skrubber.

  Engangs-Bio-tallerkner, bestik og krus
  Her finder du:
 • Bio-tallerkner i en sød og anderledes facon. Tallerknerne er et naturprodukt fra sukkerrørs produktion.
 • Bio-kopper fremstillet af træfibre
 • Bio-bestik, knive og gafler
 • Sugerør med ballonmønster. 100 % biologisk nedbrydelige. Sugerørene er fremstillet af levnedsmiddelgodkendte materialer uden brug af bly, klor og blødgørere. Sugerørene er 100% nedbrydelige og holder mindst 2 timer i vand uden at blive opløst.


Bambuskrus:
krus af 100% bambus designet af den tyske designer Pino. Bambuskrusene er behagelige at røre ved, de er brudsikre, og tåler maskinopvask. De findes i farverne karrygul, lyseblå, pink og brun, og farverne stammer fra planteudtræk. Krusene leveres enkeltvis eller i en pakke med 4 styk.


Madkasser og drikkedunke
Produkter fra Sistema omfatter madkasser, opbevaringsbeholdere og drikkedunke. Alle findes de i flere størrelser og farver. Produkterne er fri for de hormonforstyrrende stoffer som phthalater og BPA (Bisphenol A).

Netop nu 2018

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00