Netop nu

Januar

LAURBÆRBLADE
Laurbær spillede hovedrollen i nymfen Daphne og guden Apollons kærlighedsdrama, og siden antikken har laurbærblade prydet mangt en sejrherres hoved. En laurbærkrans blev symbolet på hæder. Hos romerne var laurbær symbol på visdom og berømmelse.
Laurbærblade er ikke kun til julens flæskesteg og rødkål. Laurbærblade er også gode i en buket garni (laurbærblade, timian og persille), altså krydderurter eller stilke, der er bundet sammen med et stykke snor og kommes i vinterens supper eller gryderetter, som skipperlabskovs eller oksegryderetter. Det lille bundt giver masser af smag, og er lige til at fiske op igen inden serveringen.
Laurbærblade kan også anvendes til:

  • Syltning
  • Sildemarinader, rollmops eller stegte sild i lage
  • Bladene kan også bruges i en rub, der gnides enten på svinekød eller fjerkræ.
  • Laurbærblade lægges oven på postej, paté eller på sønderjysk surrib
  • Kom to laurbærblade, et stykke hel kanel og en stjerneanis i en tefilterpose, og lad krydderierne trække med i tekanden.
Prøv fx disse 2 opskrifter med laurbær:

JORDSKOKKER
Jordskokker er sprøde og smager som en blanding af kartofler og vandkastanjer, men næringsindholdet overgår langt disse.
Jordskokker er fulde af fibre, magnesium, jern - og inulin, der virker som probiotika og nærer tarmfloraen.
Jordskokker er skæve og knudrede og måske lidt besværlige at gøre rene, men det er hele ulejligheden, og du får en skøn, næringsrig og smagsfuld oplevelse.
Oftest er det kun nødvendigt at skrubbe jordskokkerne før brug.
Hvis de skal koges, skal de være hele.
Til ovnbagning og stegning skæres de ud i ensartede stykker.
De er lette at tilberede til suppe, som rå i salater eller tilberedte og brugt som tilbehør.
Det kan gøres enkelt ved at skære jordskokkerne i mindre stykker og sauterer dem i olivenolie på en pande, drysset med dild eller persille – eller de kan bruges rå i salater, hvor de skæres i meget tynde skiver.
Jordskokker passer til årstidens fisk torsk, fx som jordskokpuré og jordskokchips.

Prøv fx disse 3 dejlige opskrifter med jordskokker:

TORSK
Torsk er en meget mager og sund fisk med mange proteiner og et højt indhold af selen og B12.
Torsken kan kendes på dens skægtråd på ydersiden af undermunden.
Den indeholder sanseceller, der gør torsken i stand til at sanse om der er føde i nærheden.
Torsken skifter farve, alt efter dens levested, og den er en rovfisk, der ikke går af vejen for at æde dens artsfæller.
Krabber sluger den uden at tygge skjoldet!
Et gammelt mundheld siger, at man kun skal spise torsk i de måneder, hvor bogstavet R indgår, dvs. perioden fra september til april.
Årsagen er, at torskens kød bliver løsere i de varme måneder (uden R), hvor den spiser mest.
Torsk fås i flere udskæringer bl.a. torskeloins, som er tykke stykker torsk - en slags mørbrad, som er blød, saftig og helt uden ben.
Kan du ikke få den udskæring, så kan du bruge torskefilet, men de er tyndere, og skal som regel ikke have så lang en tilberedningstid.

Prøv fx min dejlige opskrift: Ovnbagt torsk på bund af grøn puré

MØRK CHOKOLADE - SØDT OG SUNDT
Måske har nogle levet ”over ende” i december og syntes, at januar bør være mere asketisk. Ofte går det kun de første dage af januar, hvorefter det bliver alt for kedeligt. Men der er hjælp at hente – mørk chokolade er sundt og kan sagtens nydes.
Chokolade med mere end 70% kakaoindhold er det, du bør gå efter for at få flest af chokoladens næringsstoffer. Mørk chokolade indeholder plantestoffer, kaldet flavonoider, der kan være med til at forhindre kolesterol i at danne belægninger på indersiden af karvæggene, hvilket nedsætter risikoen for blodpropper og åreforkalkning. Chokolade indeholder også stoffer, der kan virke humørforbedrende og frigiver lykkehormoner. Dalgaard Supermarked har flere meget velsmagende mærker af mørk chokolade, fx fra Valhrona, Lindt, Konnerup - eller Friis-Holm, sidst nævnte der har vundet både et verdensmesterskab og et europamesterskab i 2017.
Du kan naturligvis nyde chokoladen som den er. Du kan også dyppe pekan- eller valnødder i flydende mørk chokolade. Derpå lægge dem på bagepapir til de er tørre, og chokoladen størknet. Det er sundhed dels fra chokoladen, dels fra nødderne hvor du både får gode fedtstoffer, proteiner, mineraler og fibre.
Hos Dalgaard finder du også raw kakao og kakaonibs. Sidstnævnte er råt, sprødt, soltørret granulat fra kakaobønnen, der hverken er forarbejdet eller indeholder tilsætnings- og fyldstoffer. Kaloriemæssigt ligger kakaonibs væsentlig lavere end chokolade, og du undgår både sukker og tilsætningsstoffer.
Du kan anvende kakaonibs i bagværk, is og andre desserter. Kakaonibs ses også som ingrediens i hjemmelavet mysli eller som topping på skyr, sammen med blåbær, morbær eller gojibær.

Netop nu 2018

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00