Februar


FEBRUAR ER KRYDRET MED ASIATISKE INGREDIENSER

I artiklen for januar nævnte jeg, at der ses en tendens til, at vi vender os mod det asiatiske køkken. Det ses også i restaurationsbranchen, hvor nye asiatiske restauranter dukker op, dels ”Vesterbro Chinese Food”, hvor både inspiration og kok er hentet fra Mission Chinese i New York, dels ”Tigermom”, hvor indehaveren har kinesisk-cambodjanske baggrund, og en fortid hos Michelin-restauranten Relæ.Citrongræs anvendes ofte i asiatiske retter, både supper og wokretter. Stænglen er hård og grov, så enten kan den simre med og tages op inden serveringen, eller den kan skæres ud i meget, meget tynde skiver. Citrongræs har en krydret citrussmag uden citrusfrugtens bitterhed. Smagen af citrongræs går godt til kylling, fisk og skaldyr samt oksekød. Andre smagsgivere, som passer til citrongræs er chili, ingefær, hvidløg, kaffir-limeblade og kokosmælk. Der er mest smag i den nedre, tykke del. Tilsættes citrongræsset helt, kan du med fordel banke på den tykke del med enden af en kniv, så kommer smagsstofferne stærkere frem i retten.


Gurkemejerod er tæt beslægtet med ingefæren, men ikke helt så kendt - begge er de virkeligt gode mod inflammation og smerter i kroppen. Den optræder primært i det asiatiske køkken, hvor dens smag klæder hvidløg, citrongræs, chili, lime, koriander og salte saucer som soja og fiskesauce. Den orangefarvede knold farver meget på hænderne.
Prøv en dejlig asiatisk suppe: Tom Kah Gai


Fishsauce bruges meget ofte i vietnamesiske og thailandske retter. Fiskesauce er fremstillet af fermenterede saltede ansjoser, og kaldes for Asiens salt, fordi den erstatter salt i det thailandske køkken. Fishsauce anvendes blandt andet til Yam dressing, der består af chili, hvidløg, koriander, fishsauce, limesaft og sukker. Dressingen anvendes til salater, fx af en salat med pomelo, tigerrejer, brøndkarse og peanuts. Yam dressingen kan også bruges over dampede grønne bønner eller sugarsnap ærter, i nudelsalater eller over en steak, svinekotelet eller et stykke fisk.


Koriander – krydderurten som man enten elsker eller hader. Nogle syntes den smager vidunderligt, andre at den er alt for parfumeret. Både stilk og blade kan bruges i marinader, saucer og som pynt og drys på alle asiatiske retter. Koriander stammer egentligt fra Mellemøsten og passer derfor fantastisk i couscous og tabbouli eller drysset på lamme-tagine. Koriander fås både frisk og som tørrede korianderblade – eller som stødt og som hele tørrede frø, hos Dalgaard.


Du finder et stort udvalg af asiatisk tilbehør i Dalgaard, fx mere eller mindre stærke chilisaucer, karrypasta i forskellig farve og styrke, tandooripasta, ingefærpasta, kokosmælk og kondenseret kokosmælk, bambusskud, bønnespire og vandkastanjer. Du finder også flere slags nudler som fuldkorns-, æg-, glas- eller risnudler. I grøntafdelingen finder du tørrede limeblade, citrongræs, pak choi og shii-take svampe, der alle gør det asiatiske køkken velsmagende.
Prøv min dejlige opskrift på: Lamme-tagine


Kylling Kyllingekød er velegnet til rigtig mange retter, og med de forskellige udskæringer og tilberedningsmåder kan retterne varieres i det uendelige. Kødet er lyst og fedtfattigt, dog sidder en del fedt i skindet, og det er faktisk synd at fjerne det før tilberedningen, for der sidder masser af smag her. En hel kylling kan give mad til mange retter, og rester af kødet kan anvendes til supper eller som fyld i sandwich og salater.
Brystkødet er magert og mildt. Tænk gerne marinering, svøb eller fyld, så kødet får mere smag og ikke bliver for tørt.
Lår og overlår har en anden struktur end brystkødet, og kan i højere grad tåle at blive varmet op uden at miste saftighed. Kødet er mørt og kan langtidssteges eller tilberedes i en simreret. Prøv eventuelt at massere en rub (salt og tørrede krydderier) ind i kødet og steg det i ovnen. Det giver sprødt skind og masser af smag.
Kyllingevinger har ikke så meget kød, men det der er, er mørt og smagfuldt som lårkødet. Vingerne har en stor overflade af skind, som kan marineres og steges knasende sprødt.
Kyllingelever smager mildt sammenlignet med anden indmad. Brug det til paté og terrine eller steg kyllingelever og server den i en salat eller på ristet brød.
Kyllingehjerter er små, fine og velsmagende. De minder lidt om det mørke kød på den øvrige kylling.


Stenbider- og torskerogn i Fiskeafdelingen
Lige nu er det højsæson både for torskerogn og stenbiderrogn.
Friskkogt torskerogn kan nydes kogt, eller kogt og let stegt på panden, dryppet med citronsaft og serveret med dild, groft rugbrød og lidt god mayonnaise eller remoulade.
Fiskebutikken sælger både fersk torskerogn, og torskerogn der er kogt på bedste vis med både laurbærblade og eddike.
Stenbiderrogn er mindre end lakserogn og ørredrogn. Smagen er tydelig af hav, og oftest anvendes den naturel, kun lige rørt med salt, peber og citronsaft og serveret med lune blinis. Rognen kan også røres i kolde saucer.


Valentinsdag den 14. februar
Valentinsdag er kendt som ”de elskendes helligdag”, og traditionen går på, at man udveksler kort, blomster, chokolade eller andre gaver, som et bevis på gensidiges kærlighed.
Helligdagen blev indført af pave Gelasius og er opkaldt efter den romerske præst Valentin. Legenden fortæller at, da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere halshugget den 14. februar omkring år 269. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham, efter hans død, til helgen som Sankt Valentin.
Som nævnt de tidligere år, så har Dalgaard et utal af muligheder indenfor meget lækker og velsmagende chokolade, champagne, kurve og puder eller personlige cremer og dufte til kroppen. Har du særlige ønsker om en romantisk Valentins-buket, så er du altid meget velkommen til at kontakte personalet i afdelingen for ”Bolig og blomster”.

Netop nu 2019

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00