Januar

HYGGE I JANUAR
Januardage med kulde, sjap og blæst – og alt for få solskinstimer, indbyder til hygge i sofaen. Du kan gøre januar mere rar ved at bruge vinterens mørke timer til det, vi danskere er bedst til, nemlig hygge.

Blomster: udenfor er der ikke meget grønt at kigge på lige nu, men indendørs kan du lyse op med blomster. Blomster der med sine dufte og farver, kan være med til at løfte humøret på en gråvejrsdag. Du finder et stort udvalg af både afskårne blomster og potteplanter i Blomsterafdelingen. Lige nu er der de første forårsbebudere som primula, hyacinter og perlehyacinter i potter.

Levende lys: tænd levende lys, der er med til at lyse op i den mørke tid.

Plaid: sofahygge bliver ekstra hyggelig med varmen fra en plaid – du finder et lille udvalg i afdelingen for Boligtilbehør.

Te: en kop varm te luner og giver følelsen af ro og velvære. Hos Dalgaard finder du mange velsmagende teer, både hvid, grøn og sort te. Du finder te i løs vægt, teer i dåse fra Chaplon og Kusmi, eller tebreve fra fx Pukkah og Chaplon. Pukka har teerne ”Relax” og ”Night Time”, der begge har en beroligende virkning kroppen.

Chokolade: lækker chokolade er ren forkælelse. Mørk chokolade med højt kakaoindhold, er langt det sundeste, hvis januar også skal være en sund måned. Prøv chokolade fra:

 • Simply Chocolate
 • Fyldt chokolade fra Blomsterberg
 • Økoladens økologiske stykker eller stænger
 • Økologisk chokolade fra Elmelund
 • Valrhona chokolade
 • Friis-Holm chokolade
  Andet til den søde tand:
 • Wally and Whiz, der har et stort udvalg af nordisk gourmet vingummi
 • Veganske og økologiske kugler fra Cocohagen
 • Småkager fra Jules Destrooper, Islands Bakery, Blomsterberg eller Walkers

Varm kakao: er rart på en kold vinterdag, især når den tilberedes med mørkt kakaopulver fx fra Valrhona, mælk og sukker. Tåler du ikke komælk, så kan du anvende plantemælk, fx sojamælk med vanilje.

Cremer: har du lyst at forkæle kroppen, så er der lækre cremer fra Panier des Sens, og badsalt fra Naturally European. Og skal det dufte i badeværelset, så er der et stort udvalg af duftpinde fra Heyland & Whittle.

NEMT I JANUAR
Skal det være nem mad i januar, så kan du tilberede ”alt-i-et-retter” i én gryde eller på en bradepande.
”Alt-i-et-mad” handler om at gøre det enkelt, uden at gå på kompromis med smag og kvalitet, men så det bliver mad der smager godt og er fyldt med næring.
Grønsager på en bradepande vendes med olivenolie og krydderier, før de sættes i ovnen. Grønsagerne vinder ved at blive serveret med topping, saucer eller pesto.

  En bradepande kan fx fyldes med:
 • Kyllingelår, halve tomater, små kartofler, hvidløg og Herbes de Provence
 • Laksestykker, cherrytomater, asparges og halve citroner
 • Halverede fennikelknolde og burrata med saft og skal af usprøjtet appelsin og citron
 • Fyldte courgetter eller auberginer
 • Skiver af halloumi bagt med græskartern, små kartofler og spidskål i store bidder
Alt-i-en-gryde, er som navnet siger, at alle ingredienser kommes i en gryde. Det er nemt og gør, at ingredienserne giver smag til hinanden.


RÅVARER I JANUAR
Kinakål: lyder måske kedeligt – den er bleg og uden saft, men det er en kål med de fantastisk nærende stoffer (A- og C-vitaminer og mange fibre), som vi kender fra andre kål. Og som al anden kål, så vinder den ved tilberedning – på panden, i ovnen eller i wokken bliver den både lækker og velsmagende. Kinakål er ikke en salat, og bliver derfor heller ikke særlig spændende, hvis du serverer den som en rå salat.
Hvis du steger kinakål, kommer der en sød og mild kålsmag frem, som passer fint sammen med flere af de asiatiske specialiteter, som vi kender fx østerssauce, fishsauce, tamari eller sake, den japanske risvin.
De store blade fra kinakålen er meget velegnede til kåldolmere. Når bladene har fået et let opkog, er de lette at fylde med kød, fisk eller grønsagsager.


Torsk: torskens kød er allerbedst lige nu, og et gammelt mundheld siger, at man kun bør spise torsk i de måneder, hvor bogstavet R indgår, dvs. perioden fra september til april. Årsagen er, at torskens kød bliver løsere i de varme måneder (de uden R) – så januar er netop måneden for torsk.
Torsk er en meget mager fisk med mange proteiner og et højt indhold af selen og B12-vitamin.
Torsk passer rigtigt godt sammen med en varm salsa af pinjekerner, kapers, oliven, tern af bladselleri, korender og krydret med safran og citron.
Torskeloin, som er ingrediens i opskriften, er noget af det lækreste på torsken, det kaldes også mørbrad fra torsken.


SUND I JANUAR - MED JAPANSKE RÅVARER
Miso er fermenteret sojabønnepasta, der anvendes i det japanske køkken. Miso hjælper til at holde balancen i vores tarmflora.
Hos Dalgaard findes miso fra Clearspring. Deres produkter modnes og produceres på den gamle traditionelle metode, hvor misoén modnes i store cedartræs kar. De mørke miso typer modnes i helt op til to år, og de lyse tager kortere tid. Du kan vælge miso lavet ud fra byg, ris eller sojabønne.
Der er også en sødlig, hvid miso, som er en cremet og let miso til dressinger, saucer, dip, kartoffelmos og grønsagssuppe.
Du finder også Miso Instant Soup fra Clearspring.

Soba-nudler er lavet af boghvedemel og er fyldt med næringsstoffer som B-vitaminer, magnesium og fibre. De egner sig fantastisk til vinterens supper, wokretter, salater eller i ramen.

Shiitake svampen er en super velsmagende, lille og smuk svamp, der er vældig populær i det japanske køkken. Shiitake giver smagen af umami, den 5. smag, der blev opdaget i 1908 af den japanske kemiker Kikunae Ikeda. Umami siges at øge mætheden og forbedre smagsoplevelsen af det, man spiser.
Shiitake indeholder en stor del protein, herunder de 8 essentielle aminosyre, som vi ikke selv kan danne. Desuden B-vitaminer, germanium og inteferon, der alle stimulerer immunforsvaret.

Matcha er en traditionel japansk drik lavet af malede grønne te blade. Man drikker eller spiser selve tebladene og får derved glæde af teens mange næringsstoffer. Teen bruges ved den særlige japanske te-ceremoni, hvor ikke blot indtagelsen, men i ligeså høj grad tilberedningen af teen tillægges stor værdi.
Matcha kan bruges til te, latte, i vaffel- og pandekagedej, i chiagrød, humus, vendt i yoghurt eller tilsat i en smoothies.

Netop nu 2019

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00