Netop nu

December

NØDDER & MANDLER
Mandler, valnødder, cashewnødder, hasselnødder, jordnødder, macadamianødder, paranødder, pekannødder og pistacienødder – alle er de rigt repræsenteret i julens mad, desserter, småkager, gløgg og godter.

Ser vi ernæringsmæssigt på dem, er det små sundhedsbomber med højt indehold af fibre og mineraler som magnesium, zink, jern og selen. Alle påvirker de i kroppens hormoner, enzymer, signalstoffer og stofskifte på en positiv måde. De sunde, hjertevenlige fedtstoffer er også rigt til stede og sikre bl.a. en velfungerende hjerne, optimal energi og en blød hud. Dertil indeholder de alle E-vitamin, en god antioxidant, som sikre at olien i nødder og mandler ikke bliver harsk.

Gå efter de nødder du allerbedst kan lide, når der skal bages eller tilberedes andet, hvor nødderne er en af ingredienserne. I bagværk og konfekt smager det himmelsk at kombinere nødderne med chokolade, nougat og rosiner eller måske med lakrids, syltet appelsinskal eller rosa peberkorn.

Se mine dejlige opskrifter med mandler & nødder:

MARCIPAN

Marcipan indgår i julens konfekt og nytårets kransekage, men også i desserter, kager og småkager. Marcipan er lavet af ca. 60% mandler, samt sukker, sirup og ofte også abrikoskerner. Hvis du bruges marcipan til kransekagen nytårsaften, så kan du lave kransekage-ringene i god tid og lægge dem i fryseren. Når de er let frosne, er de nemmere at samle og pynte. Tag ringene ud ca. en time før, du vil samle kransekagen.
I Dalgaard finder du et stort udvalg af marcipan, til eksempel:

 • Rå, ren marcipan
 • Økologisk marcipan
 • Bagemarcipan
 • En ekstra grov marcipan
 • Marcipan med lakrids
 • Marcipan med mint og chokolade
 • Marcipan med ekstra nødder
 • Marcipanlåg


KANEL
Duften af kanel er indbegrebet af jul. Og faktisk er kanel en af de sundeste ingredienser i juletiden, og allerbedst hvis du vælger den ægte kanel, kaldet Ceylon-kanel. Kigger vi på sundheden, så har kanel en positiv virkning på blodsukkeret. Kanel er nemlig med til at tage sukkertrangen og kanel hjælper sukkeret ind i cellerne, hvor det omdannes til energi. Kanel er rig på antioxidanter, virker antiinflammatorisk og styrker immunforsvaret.
Og så smager kanel vidunderligt i desserter, kager, gløgg, te, kakao og lammeretter – ja, faktisk klæder kanel både det søde og det salte køkken.
Hos Dalgaard finder du også teer med kanel fx Pukka´s:

 • Star Anise & Cinnamon
 • Vanilla Chai
 • Licorice & Cinnamon

Prøv mine dejlige opskrifter m/kanel:


ANDECONFIT
Andeconfit kan du tilberede selv, men endnu nemmere er det, i en travl juletid, at købe på dåse, hvor der findes rigtig velsmagende udgaver af confiterede andelår. Confitering er en gammel fransk konserveringsmetode, hvor man først salter og derefter langtidssteger kødet, for derefter at opbevare det i fedt. Andelårene bliver virkeligt møre. Er de på dåse, skal de blot steges på panden eller i ovnen, inden de serveres.

JULEGRØNT
Tre grønsager, der ofte benyttes i forbindelse med julen, er rødkål, julesalat og rosenkål. Alle tre indeholder de mange vitaminer, svovlforbindelse som bl.a. bruges til leverens arbejde og fibre til fordøjelsen. De er derfor blandt de sundeste grønsager, der findes. De kan alle tre anvendes rå eller tilberedte.

Prøv mine dejlige vintersalater:

JULEMADEN DEN 24. DECEMBER
Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen. Ellers lider man både af træthed og stress, når gæsterne kommer. Du kan stege anden, dagen før, og varme den på selve dagen og give den grill, så skindet bliver sprødt. Hvis du vil, kan du udbene anden, og skærer den i passende stykker, der lægges på bageristen og grilles lige før julemiddagen skal serveres.
Kartoflerne, til de brunede kartofler kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan snildt tilberedes et par dage før.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.

Her flg. de 7 vigtigste opskrifter til jul & nytår:

Netop nu 2016

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00