JEG HOLDER AF HVERDAGEN …

September er en sensommer måned ofte med høj blå himmel, klar luft og begyndende gyldne farver. September er også en gavnmild måned med mange velsmagende råvarer, æbler, pærer og blommer, friske og saftige nødder, løg og porrer, svampe og kantareller, for blot at nævne nogle.

”Jeg holder af hverdagen. Mest af alt holder jeg af hverdagen”, sætningen er begyndelsen på et af Dan Turélls kendte digte. Og netop hverdagen er begyndt for langt de fleste efter en varm og solrig sommer.
For mange familier byder hverdagen på job, skole og fritidsinteresser, og mange ting der skal gå op i en højere enhed.
Dertil kommer hverdagens måltider og madpakker, men heldigvis er der hjælp at hente, hvis man har en travl hverdag.
I det følgende vil du finde tips og nemme opskrifter til morgenmad og madpakken. Ofte er det disse måltider, der har brug for lidt ny inspiration.
Til aftensmaden har Dalgaard færdige retter både fra Fiskebutikken og Delikatesseafdelingen. Retter der blot skal varmes eller tilberedes ganske let.
Torsdag tilbyder Fiskebutikken ”Torsdagsret” og i weekenden tilbyder Dalgaard ”Weekend Menu”, der består af tre retter.
Du kan også finde færdigretter fra ”Wooden Spoon”. De leveres i store sylteglas og fås fx som Boller i karry, Tikka Masala, Gullash, Veggie Curry med kikærter og Jordskoksuppe.
Kigger du i grøntafdelingen, ser du at sensommeren byder på en vifte af grønsager i alle de skønneste farver, lilla, rød, grøn og orange. I afdelingen finder du også frugt skåret i mindre stykker og lagt på is, fx halve meloner eller vandmeloner.

MORGENMAD

Morgenmaden er vigtig både for din krop og din hjerne, men det kan være let at springe den over på en travl hverdagsmorgen. Morgenmaden er vigtig for dit velbefindende i løbet af dagen, og springer du morgenmaden over, bliver du hurtigt træt og uoplagt og falder nemmere for usunde fristelser i løbet af dagen.
Morgenmaden skal være med til at holde blodsukkeret stabilt, starte forbrændingen og give dig energi til at yde det bedste.
Det er nok de færreste, der har oceaner af tid af morgenen, så måltidet må være let at tilberede, og måske allerede tilberedt aftenen før.
Nedenstående eksempler er fyldt med vitaminer, mineraler, antioxidanter og plantestoffer fra frugt, grønt, bær, frø og nødder – alt er med til at give din krop masser af næring og en god start på dagen.

Tips:

  • Du kan koge grød til flere dage, som står i køleskabet. En lille portion tages ud om morgenen og lunes og toppes med frugt eller bær, frø eller nødder.
  • Du kan have færdige små, tykke pandekager i køleskabet, som lige lunes næste morgen.
  • Chiagrød og ”over-night-grød” tilberedes aftenen før og stilles i køleskab til næste morgen.
  • Bland lidt matcha i yoghurt eller i chiagrøden – det giver en smuk lysegrøn farve og et ekstra energi-pift
  • Du kan købe små bægre med frugt skåret i mundrette bidder i Grøntafdelingen.
  • Hos Dalgaard finder du også færdige morgenmåltider fx et bæger ”Skyr med jordbær/rabarber”

Nedenfor får du nemme ideer og opskrifter til sunde og velsmagende måltider, der giver masser af energi.

Ideer til nemme morgenmadsmåltider:

  • Chiagrød med topping
  • Smoothie-bowls eller smoothie til at drikke
  • ”Over-night-grød”
  • Små tykke pandekager
  • Rugbrød med skiver af avocado
  • Blødkogt æg
  • Mysli eller granola med et surmælksprodukt
  • Rugbrød smurt med ricotta, dækket med tynde æbleskiver og til sidst et lille dryp ahornsirup
  • Rugbrød smurt med mandelsmør, dækket med tynde pæreskiver og drysset med hampefrø

Du kan finde opskrifter på grød, smoothies og varme drikke her på hjemmesiden, under Dalgaards Univers – Opskriftarkiv – under ”Grød” eller ”Diverse”. Her er et par nye opskrifter, der kan serveres som morgenmad.

FROKOST

For børn er frokosten ofte en madpakke, mens flere arbejdspladser for voksne ofte har en frokostbuffet.
Madpakken skal helst ikke ende i papirkurven, men i stedet være et lille højdepunkt i skoledagen. Der stilles store krav til madpakken, den skal kunne holde sig frisk, se indbydende ud og måske indeholde en lille overraskelse. I dag findes der heldigvis mange frokostbokse og små beholdere, der kan adskille maden, så den stadig er indbydende og ikke tager smag af hinanden.
Under ”Netop nu” kan du læse om madkasser og drikkedunke, der ikke indeholder hormonforstyrrende stoffer.
Hos Dalgaard finder du færdige salater som ”Kikærtesalat med kylling”, ”Pastasalat med kylling”, ”Kartoffelsalat med frikadeller”, ”Bowls” med fisk og grønt i Fiskeafdelingen eller du kan få blandet din egen salat hos Delikatessen.
Krydderurter, ærteskud og spire er altid godt og giver skøn smag og masser af næring til frokosten. Grøntafdelingen har små tomater og skoleagurker, der lige passer i en madkasse.

Ideer til frokost:

  • Rugbrøds-sandwich med fyld af ost og skinke, agurk og peberfrugt
  • Sandwich med fyld af grønt – og spread med fx rødbede eller tomat/urter eller du kan købe Spinatcreme eller Cashewnøddecreme med paprika.
  • Humus med gnave-grønt af fx agurk, radiser, sukkerærter eller gulerødder. Koger du selv kikærterne, kan du koge en større portion ad gangen og fryse den ned i mindre portioner.
  • Kyllingelår (fra aftensmaden)
  • Små frikadeller, kyllingedeller eller grønsagsfrikadeller (fra aftenen før)
  • Et par skiver kød fra aftensmaden sammen med pesto eller puré af ærter/mynte eller edamamebønner
  • Kogte korn blandet med hakkede grønne blade og mynte, drysset med ristede mandler eller cashewnødder – og granatæblekerner
  • En salat blandet af vilde ris, pekannødder, finthakkede grønne blade, blåbær og vendt med lidt dressing
  • Friske forårsruller med fyld af kylling og grønt (kan tilberedes aftenen før) og et bæger med dip
  • Et stykke tærte, quiche eller paté fra aftenen før
  • Til voksne: en dåse sardiner med rugbrød, tomatbåde, avocado, karse og citron
  • Rugbrød smurt med persillesmør og toppet med skiver af agurk og skinke

Prøv én eller flere af nedenstående opskrifter:

LØG & PORRER

 Løg og porrer er old-school i køkkenet. De er basale i madlavningen, ikke mindst løg, der kan bruges i alle kombinationer. I supper, gryderetter, tærter, bløde løg til en bøf, som smagsgiver i dressing og marinader eller rå på en sildemad. Ja, løg kan bruges til det hele og er godt at have ved hånden.
Der er masser af løg at vælge mellem: zittauerløg, skalotteløg, rødløg, salatløg, forårsløg, purløg og hvidløg.
Porren kan tilberedes ganske enkelt: damp den i lidt vand med smør. Krydr med salt og peber, og server den med reven parmesanost, kogte æg og lidt kapers.
Eller skær porren i 10 cm lange stykker og steg dem ved lav varme ca. 20 minutter, hvorefter de serveres med en senneps-eddike-dressing.
Toppen kan bruges som suppevisk.
Både løg og porre er fra familien Alliaceae, der også lægger navn til det indholdsstof der kaldes allicin, en svovlholdig forbindelse, der både virker bakterie- og svampehæmmende og virker som antioxidant.
Porre og løg er gode kilde til vitaminerne A, B, C og K, samt mineralerne kalk, jern, magnesium og kalium.
Porrer indeholder desuden quercitin og kaempferol, flavonoider (plantestoffer) med antioxidant og antiinflammatorisk virkning.
Nyere studier viser, at kaempferol kan mindske risikoen for visse kræftformer og beskytte vores hjerte-karsystem.

Prøv et par dejlige opskrifter med løg & porrer:

BLÅBÆR

Blåbær er sunde, smukke og smager helt eventyrligt. De får deres smukke farve fra plantestoffet antocyanin, der virker som en kraftig antioxidant og beskytter mod inflammation.
Antocyaniner er følsomme over for lys og varme, og kogning vil ødelægge en del af deres egenskaber, så friske bær er bedst.
Du får også C-vitamin, der styrker dit immunforsvar og dit bindevæv. Desuden får du fibre til gavn for din fordøjelse, og plantestofferne, quercitin og ellagsyre, der beskytter dine celler mod skader fra frie radikaler.
Blåbær har lavt indhold af frugtsukker og giver derfor ikke ubalance i dit blodsukker. Du kan bruge blåbær til desserter og kager, til drys på morgenmaden eller salater eller blande blåbær i din smoothie sammen med banan, mælk/mandelmælk, lidt usprøjtet reven citronskal, græskarkerner og et drys kanel.

Prøv en dejlig opskrift med blåbær:

SENSOMMERENS ÆBLER

Filippa, Guldborg og Ingrid Marie er blot nogle af de mange aromatiske æbler, der findes. Den ældste æblesort i Danmark er Gråsten æblet, der stammer fra omkring år 1700 og er kåret som Danmarks nationalæble. Æbler smager vidunderligt og kan anvendes på et utal af måder både til salater, fisk og fjerkræ, og i det søde køkken til desserter, kager og marmelade. Æbler har et højt indhold af næringsstoffer og indeholder pektin, som er fibre, der er guf til de gode tarmbakterier. Æbler er også fyldt med plantestoffer, fx catechiner der beskytter hjernen og bedre hukommelsen – og quercitin som beskytter mastcellerne i immunforsvaret – og øger insulinfølsomheden. Desuden indeholder æbler C-vitamin, som du bl.a. bruger til dit immunforsvar og dit bindevæv. Der er stor forskel på C-vitaminindholdet i de forskellige sorter, især Discovery og Belle de Boskoop er rige på C-vitamin.
I Grøntafdelingen finder du blandt andet æbler fra Frydenlund Frugtplantage, der ligger i Vedbæk. På Frydenlund arbejdes der bevidst på at få et fornuftigt forhold mellem nytte- og skadedyr for at undgå unødig sprøjtning. Deres miljøstrategi er meget klar: “Så lidt kemi som overhovedet muligt, til glæde for miljøet, forbrugerne og os selv”. Du kan også købe æblemost fra Frydenlund – mosten forhandles i 3 forskellige størrelser.

Prøv et par opskrifter med de dejlige sensommeræbler:

MILJØVENLIGE PRODUKTER

Rengøringsartikler fra Maistic – 0% mikroplast
De fleste rengøringsartikler indeholder plastik. Plasten slides af i små bitte stykker ved dagligt brug, og gennem afløb og ved brug inde og ude ender de små plaststykker i hav og natur. Disse små stykker plastik kaldes mikroplast.
Hverken plast eller mikroplast kan nedbrydes i naturen. Der er mikroplast på landjorden, i havet, i luften og sågar i vores drikkevand. Det bliver spist af både havdyr og landdyr, hvorefter det bliver optaget i fødekæden og i sidste ende kan det have skadelige virkninger på os mennesker.
En anden bekymring er, at mikroplast i vandet binder kemikalier, som kan være hormonforstyrrende og faktuelt ved vi, om de hormonforstyrrende stoffer:

  • at de giver mænd nedsat sædkvalitet
  • at de giver nedsat fertilitet
  • at piger kommer tidligere i pubertet
  • at risikoen for ADHD stiger
  • at kvinder kommer tidligere i overgangsalder
  • at de øger risikoen for hormonfølsom kræft

Hos Dalgaard finder du rengøringsartikler og diverse poser fra Maistic, der ikke indeholder mikroplast.

Du finder:

  • AltmuligKlude lavet af 100% naturlig viskose af træfibre. De fås i hvide med print eller lysegrønne og kan vaskes ved 60°.
  • Poser: fryseposer i 2, 4 og 8 l. Desuden affaldsposer og bleposer.
  • Serien omfatter også guldklude og ridsefri skrubber.

Engangs-Bio-tallerkner, bestik og krus

Her finder du:

  • Bio-tallerkner i en sød og anderledes facon. Tallerknerne er et naturprodukt fra sukkerrørs produktion.
  • Bio-kopper fremstillet af træfibre
  • Bio-bestik, knive og gafler
  • Sugerør med ballonmønster. 100 % biologisk nedbrydelige. Sugerørene er fremstillet af levnedsmiddelgodkendte materialer uden brug af bly, klor og blødgørere. Sugerørene er 100% nedbrydelige og holder mindst 2 timer i vand uden at blive opløst.

Bambuskrus:
krus af 100% bambus designet af den tyske designer Pino. Bambuskrusene er behagelige at røre ved, de er brudsikre, og tåler maskinopvask. De findes i farverne karrygul, lyseblå, pink og brun, og farverne stammer fra planteudtræk. Krusene leveres enkeltvis eller i en pakke med 4 styk.

Madkasser og drikkedunke
Produkter fra Sistema omfatter madkasser, opbevaringsbeholdere og drikkedunke. Alle findes de i flere størrelser og farver. Produkterne er fri for de hormonforstyrrende stoffer som phthalater og BPA (Bisphenol A).