Netop nu

December

BLOMSTER & BOLIG
I ”Bolig og blomsterafdelingen” er der i massevis af de lækreste og smukkeste juleting og julegaveideer. Jeg kan ikke lade være med at blive fristet af alle disse smukke sager.
Med lidt fra afdelingen kan du nemt gøre boligen juleklar, og derpå læne dig tilbage og nyde synet over en kop te eller gløgg.
Hurtigt kommer der lidt jul ind i boligen med en julestjerne eller et par julekugler. Det ser hyggeligt ud og er meget nemt og enkelt. Eller en håndfuld stjerner, et par kogler og lidt gran – mere behøver der ikke for at skabe julestemning.
Men ”Bolig og blomsterafdelingen” frister med meget mere - de smukkeste julekranse, som du kan hænge på hoveddøren – eller en krans kan hænge i et vindue, så den skaber stemning indenfor.

Afdelingen har arrangeret julepynt og juletilbehør i farve-temaer. Alt er stillet meget inspirerende op, og det er tilladt at stjæle lidt ideer.
Der er naturligvis et julerødt tema med røde blomster og et utal af nisser, de sødeste store og små nisser, bløde og faste nisser, dyre nisser og andre, der ikke koster ret meget. Julepynt og nisser, der får dit hjem til at stråle af jul.
Røde blomster som røde roser, der kan sættes enkeltvis i små vaser - eller skønne amaryllis, der kan stå enkeltvis eller i buketter. Amarylis fås også i potter, så du kan følge dens udvikling fra knop til de skønneste blomster, også kaldet ”de fire verdenshjørner”.
Der er et ”natur-tema” med kogler, gran og blomster, og små ophæng af træ, ben og læder. Sæt fx en stor lærkegren i gulvvasen og hæng stjerner og hjerter af træ, ben og læder på grenen, eller pynt dine julegaver med et lille vedhæng. Eller det naturlige kan spille en rolle på julebordet, hvor både grene og blomster kan finde sin plads mellem servicet.
Der er også et støvet lysegrønt tema - og et tema i gråt, hvidt og sølv, hvis du er til et julebord, der bugner af glas, lys, blomster og servietter holdt i gråt, hvidt og sølv. Måske du har lyst at lægge små blomsterdekorationer af en lille hvid julestjerneblomst og mistelten ved hver kuvert eventuelt fulgt af masser af glimmergrene på bordet.

Giv gæsterne, og dig selv en flot og varm velkomst med lys, kogler og stedsegrønt. ”Bolig og blomster” har både store og små lanterner til levende lys, bloklys og et stort udvalg af kogler, grønt og udendørs juleplanter, til at pynte udenfor døren.
Har du mulighed for det, kan du placere en fin opstilling med lanterner, gran og blomster udenfor et stuevindue eller en havedør, så du kan nyde synet indefra. Det er hyggeligt med lys i mørket. Du kan naturligvis også lave juletableauer indendørs med juleblomster, gran, kogler, lys og nisser.

Du kan også finde inspiration til julegaver. Der er de lækreste, blødeste tibetanske lammeskind i farverne lys grå eller mørk grå, gammel rosa, brune nuancer eller indfarvet grøn. Og så lugter de slet ikke, som nogle lammeskind ellers gør.

Du finder også bløde bomuldstæpper i flere farvenuancer, fx en julemodel i rød og hvid, eller i blå-hvid, grøn-hvid, sort-hvid, hindbær eller lyserød – og til en meget rimelig pris. Tænd et par stearinlys og lav en kop god te og nyd den under et af disse slumretæpper.

Du er mere end velkommen til at komme og få en snak om inspiration til julebordets lys, servietter og blomster, så bordet bliver smukt og emmer af jul, hvad enten du er til det naturlige, det gyldne eller det klassiske.
Lige som du naturligvis også kan få bundet dine blomster eller lavet juledekorationer lige netop, som du gerne vil, hvad enten det skal være helt enkelt eller måske overdådigt.

JULEGAVEKURVE
En julekurv er en kærkommen gave, der enten kan deles med venner, eller en gave der kan nydes helt alene. Det kan være en gave til den, der har alt, men holder af lækre smagsoplevelser – eller det kan være en medarbejder – en samarbejdspartner eller en kunde, der skal forkæles.
Du kan enten selv sammensætte en julegavekurv eventuelt med hjælp fra personaler i Dalgaard. Eller du kan købe færdige julegaveæsker fra ”Deli-drengene”, sammensat af råvarer og produkter, der komplimentere hinanden som en fuldendt oplevelse. Til disse færdige gaveæsker medfølger en detaljeret beskrivelse af indholdet, og tips til hvordan produkterne anvendes.
Hos Dalgaard finder du flere forskellige gaveæsker fra Deli-drengene, fx ”Den franske gavekasse”, ”Sølv gavekassen” og ”Guld gavekassen”, forskellige æsker med de bedste delikatesser fra bl.a. Frankrig, Italien og Grækenland.
Vil du gerne selv designe din gaveæske, så kommer der nedenfor ideer til såvel sunde, søde som spændende indhold til din gaveæske.

DELIKATESSER - fra Del Mastro
Kendetegnende for disse produkter er, at de ser indbydende ud og ikke mindst, at de smager dejligt. Mange af produkterne er i de små karakteristiske buttede glas med en papirhætte.

 • Pesto, sugo og oliventapenade
 • Artiskokpasta og svampecreme
 • Lækkerier med trøfler, fx Trøffelsalsa og Sommertrøfler
 • Olivenolier og balsamicoeddike
 • Marmelader, enten Figenmarmelade, Æblemarmelade eller Chilimarmelade
 • Valnøddesirup af grønne valnødder, der kan spises til is eller ost


SUPER SUNDE PRODUKTER - fra Sun & Seed
Sun & Seed producerer økologiske produkter ud fra frø, nødder og bær. Det er meget lækre og velsmagende produkter, produkter som jeg selv spiser med glæde, og jeg ville elske at se dem i en julegavekurv.
Sun & Seed tager stort hensyn til miljøet, og størstedelen af råvarerne vokser i Europa. Produkterne er så lidt forarbejdet som muligt, for at bevarer så mange næringsstoffer som muligt.
Alle produkter kan anvendes til vegansk og vegetarisk mad, og kan indgå i gluten- og mælkefri kost.
Der findes primært to slags produkter, som omtales nedenfor, dels plantesmør, dels planteproteinpulvere. Plantesmør kan anvendes på brød, i grød og smoothies eller i kager og desserter.
Planteproteinpulver anvendes i brød, smoothies og til sunde raw kugler.

Plantesmør:
 • Mandelsmør: er fremstillet af rå økologiske mandler dyrket i Europa. Mandler er sunde med deres indhold af monoumættede fedtstoffer, fibre, E-vitamin, kalk og magnesium.
 • Abrikoskernesmør: er lavet med rå "søde" abrikoskerner, økologisk dyrket i Tyrkiet. De indeholder et højt niveau af protein og monomættede fedtstoffer, mineraler og E-vitamin. Abrikossmør har en anelse ”marcipan-agtig” smag.
 • Valnøddesmør: Fremstillet af friske, ikke-ristede valnødder, der langsomt tørres under 40°, for ikke at skade fedtstofferne. Indeholder fibre, omega-3 og 6 fedtsyrer, mineraler og B- og E-vitaminer.
 • Græskarkernesmør: Fremstillet af friske græskarkerne der tørres langsomt under 40°. Smørret har en flot mørkegrøn farve og er rigt på omega-3 og 6 fedtsyrer og zink.
 • Sort sesam tahin: det er kværnede økologiske sorte sesamfrø, der bruges til denne sunde pasta med den flotte sorte farve. De sorte sesamfrø har en lidt kraftigere smag end de lyse, hvilket gør dem velegnede i asiatiske retter. Tahin kan anvendes i dressinger, dips og humus. Sorte sesamfrø er en optimal kilde til magnesium og calcium, som beskytter dine knogler.
 • Hampefrøsmør: 100% rå økologisk hampefrøsmør, med en lækker smag. Frøene er dyrket i Europa og har den perfekte balance mellem omega-3 og 6 fedtsyrer.
Prøv min dejlige opskrift på: Alt-i-et skål

Plante Proteinpulver
 • Græskarkernepulver: fremstilles ved at fjerne olien fra frøene, hvilket giver et højt proteinindhold (63%), højt fiber- og lavt fedtindhold. Pulveret anvendes i yoghurt, smoothies, supper, brød, grød, raw kugler eller protein-shakes i forbindelse med træning. Græskarkerner er rige på mineraler som zink, magnesium og jern og er en fin kilde til B- og E-vitaminer.
 • Hampefrø-protein: hampefrø dyrkes i Europa og har et proteinindhold på 50%, herunder de 21 aminosyrer inklusiv de 8 essentielle, som kroppen ikke selv kan danne.
 • Chiafrø-proteinpulver: chiafrø er fyldt med kalk, proteiner, fibre og omega-3 fedtsyrer.
Prøv fx. denne opskrift på: Græskarkerne-kugler

SUPER VELSMAGENDE, SUNDE PRODUKTER - fra Big Tree Farms
Her er tale om kakao- og kokosprodukter, der er baseret på princippet om ”jamu”, som er et indonesisk koncept om krop, sind og ånd, der er i harmoni og balance.
Kakaoen dyrkes hos bæredygtige kakaofarmere i Indonesien og ”raw-produkterne” forarbejdes på Big Tree Farms bambus-chokoladefabrik på Bali.
Kakaotræerne vokser i skyggefulde omgivelser i skyggen af højere træer, og selv giver kakaotræet skygge til andre lysfølsomme afgrøder.
Råvarerne er dyrket uden brug af pesticider og sprøjtemidler.

 • Rå kakaopulver: den rå kakao indeholder allerflest nærings- og smagsstoffer. Cacao theobroma, det botaniske navn for kakao – betyder faktisk Gudernes føde. Og når kakao er gudernes føde, må den også være en af de mest kvalificerede fødevarer til at nyde sig sund i!
 • Drinking chocolate: Består af rå kakaopulver, kokospalmesukker og lidt havsalt, og anvendes enten til varm eller kold kakao. Du hælder blot vand i eller endnu bedre mandelmælk. Pulveret kan også bruges til smoothies eller som drys på dessert.
 • Kakaonibs: når en kakaobønne åbnes er der nibs indeni, som normalt pulveriseres til pulver. Men kakaonibsene kan anvendes hele eller let knuste. De er sprøde, rå, mørke og bitre, og alle bønnens næringsstoffer er bevaret. Du kan anvende dem til is, chokolademousse, granola, i mysli eller som pynt på dessert.
 • Kakaosmør: er rå, koldpresset kakaosmør af høj kvalitet. Kakaosmør er det fedt, som udvindes af kakaobønner. Kakaonibsene stenmales langsomt i 10 - 12 timer til en ultrafin pasta = kakaomasse. Kakaomassen presses gennem et fint trådnet, der tilbageholder kakaopartiklerne, mens kakaosmørret løber igennem.
  Kakaosmør har en meget mild kakaosmag og bruges i fremstillingen af chokolade.
  Kakaosmør skal smeltes nænsomt i vandbad eller på et lunt sted. Kakaosmør kan også rives fint på et rivejern.
  Kakaosmør smager fantastisk i hjemmelavet chokolade og ”raw” kager – og din hud vil også elske det. Kakaosmør kan også bruges som massageolie.
 • Kokospalmesukker: stammer fra kokospalmens blomstersaft, som nænsomt inddampes. Palmesukker indeholder zink, jern og B-vitaminer. Kokossukker har en lækker karamelagtig smag, og smager en anelse som lys farin.
 • Kokospalme nektar: er lys kokospalmenektar også kaldet kokospalmesirup.
  Kokospalme nektar har en mild og blød smag, der minder om karamel. Den er at godt alternativ til sukker, da den påvirker blodsukkeret væsentligt mindre. Den smager vidunderligt på pandekager, i eller på yoghurt og i bagværk.
Her flg. to dejlige opskrifter med Big Tree Farms produkter: PRODUKTER - fra KUDSK
 • Klassisk Dansk Sennep: er fremstillet af en blanding af gule – og brune sennepsfrø, hvilket giver en rustik grov smag, med fokus på den rene sennepssmag.
 • Urte Ramsløg, citrontimian sennep: er en krydret grov sennep, produceret af gule – og brune sennepsfrø, tilsat ramsløg og citrontimian, så den får en fin og let parfumeret smag af krydderurter. Senneppen er perfekt til en æggekage med en tilhørende grillet pølse.
 • Sød Honning Sennep: er en rustik sennep produceret af gule – og brune sennepsfrø, smagt til med dansk honning, som giver en dejlig rund og sødmefuld balance. Spændende på frokostbordet, eller til at glaserer en skinke med.
 • Klassisk Ketchup: en klassisk grov ketchup, kogt af solmodne friske tomater, sammen med løg, æbler og krydderier.
 • Chili Røg Ketchup: er en grov ketchup, med kraftig smag og god balance af friske røde chilifrugter, og en mild røgsmag.
 • Havtorn Peberrod Ketchup: er en smagfuld ketchup tilsmagt med en af de stærke grøntsager fra den danske natur – peberrod, og derefter tilsat lidt havtorn. En fin kombination til grill-mad.
 • Klassisk Ristede Løg: en ny spændende fortolkning af ristet løg. En blanding af forskellige danske løg typer, som giver en mere kompleks ristet løgsmag.
 • Havtorn Ristede Løg: er en anderledes variant af ristede løg, med det bedste fra flere smage. Havtornen giver her en spændene frisk og syrlig smag. De ristede løg passer til smørstegt lys fisk.

SANTA LUCIA - den 13. december
”Santaaa Lucia”, hvornår er det nu lige man går op, og går man ned på tonen i omkvædet på den kendte sang. Kan stearinen nogensinde komme ud af det lange lyse hår. Ja, de fleste får minder tilbage til barndommen hvert år den 13. december, for der findes næsten ikke et menneske i Danmark, som ikke selv har deltaget i eller overværet et luciaoptog.
Den 13. december spises Luciabrød, som oprindeligt er en svensk tradition. Traditionen skyldes Santa Lucia, som var en hellig jomfru fra Sicilien, der levede fra 283-304 e.Kr. Hun var god mod de fattige og gamle og bragte dem lys i de mørke nætter.

Prøv denne opskrift på super lækre Luciabrød

JULEMIDDAGEN
Det gælder om at lave så meget som muligt af maden på forhånd, så du kun skal tilberede det mest nødvendige på selve dagen. Ellers lider man både af træthed og stress, når gæsterne kommer.
Du kan stege anden, dagen før, og varme den på selve dagen og give den grill, så skindet bliver sprødt. Hvis du vil, kan du udbene anden, og skærer den i passende stykker, der lægges på bageristen og grilles lige før julemiddagen skal serveres.
Kartoflerne, til de brunede kartofler kan sagtens koges dagens før. Så de blot skal vendes i karamellen på selve aftenen.
Basen til saucen kan tilberedes dagen før. Derefter smages saucen til lige inden julemiddagen.
Rødkålen kan tilberedes et par dage før.
Risengrøden skal tilberedes i forvejen.

Se opskrifterne på den perfekte julemiddag her:

November

HAVTORN

Havtorn er en gammel plante, der altid har vokset nær strand og klitter i Danmark.
Det lille, smukke orange havtornbær indeholder de sunde omega-7 fedtstoffer, som især er kendt for at styrke huden – og slimhinderne i hele kroppen. Desuden indeholder bærret plantestofferne betacaroten og lykopen og masser af C-vitaminer. Det siges, at der er lige så mange C-vitaminer i et lille havtornbær, som der er i en hel appelsin. Som følge af det høje C-vitaminindhold, kaldes bærret også Nordens citron.
Endvidere indeholder bærret serotonin, der er kendt som kroppens ”lykkestof”. Så foruden bærrets effekt på vores sundhed, hjælper det også på vores psykiske velbefindende.
Havtorn smager friskt med en let syrlighed og kan anvendes til fisk, vildt, gryderetter, snaps og endda til kager og desserter. Til smoothies, som topping på morgenmad eller som pynt på smørrebrød. Også til marmelade er det velegnet. Her kan det blandes med æble og kanel.
I Dalgaard finder du frosne havtorn, og havtorn som Superfood pulver.

HVIDLØG

Hvidløg har været brugt i alverdens køkkener i tusindvis af år. De blev brugt i det gamle Egypten og Hellas, hvor de indgik i ritualer, og hvidløg var samtidigt en vigtig medicinplante. Også vores nordiske vikinger vidste, hvor nyttigt hvidløg var. De spiste flittigt hvidløgsfed under deres rejser, noget som utvivlsomt forhindrede slagsbrødrene i at få skørbug.
Traditionelt bruges hvidløg mod alt fra fordøjelsesbesvær til luftvejsinfektioner. Hvidløg virker antibakteriel og hjælper derfor mod bakterier og svamp. Hvidløg indeholder magnesium, selen, zink og svovlforbindelser, alt sammen med til at rense og styrke din krop. Hvidløg indeholder også allicin, en flygtig olie, der har stor virkning. Allicin er immunstyrkende og frigives, når hvidløg knuses eller tygges.
Hvidløg benyttes som smagsgiver i mange retter. Desuden til Aïoli, en hvidløgsmayonnaise, der stammer fra Provence, til tapanader, til den græske hvidløgsyoghurt tzatziki eller til mexicansk guacamole og salsaer. Til eddiker, dressinger, hvidløgsmarinerede snegle eller den spanske suppe Gazpacho.

Prov denne dejlige opskrift på: Lakselasagne m/hvidkålsblade

MORTENSAFTEN & MORTENS AND

Mortensdag er den 11. november, og Mortensaften er den 10. november. Dagen er opkaldt efter Sankt Martin, der grundlagde sit første kloster i Gallien i 361 og kaldes "Galliens apostel". Han blev udnævnt til biskop i Tours, og døde i november 397 på en missionsrejse. I 659 blev han ophøjet til helgen.
Der findes en legende, der fortæller om, hvorledes Sankt Martin blev biskop, og det er netop denne legende, der gør, at vi spiser and Mortensaften.
Den meget hellige, men også ydmyge, Sankt Martin var ikke interesseret i at blive biskop, og da man kom for at overdrage ham værdigheden, skjulte han sig i en gåsesti. Da gæssene begyndte at gække og larme, blev han opdaget, hevet frem og tvunget til at blive biskop. Angiveligt benyttede han sin nye værdighed til at straffe de irriterende gæs, ved at man hvert år den 11. november skulle dræbe og spise dem. Da gås er temmelig dyr spise, er den senere blevet erstattet med den både mindre og billigere and.

Prøv min opskrift på: Langtidsstegt and

NYT FRA FOOD MARKET I SØHUSET DEN 29. SEPTEMBER

  Dalgaard Catering
 • Lakseroulade med varmrøget laks rørt med dild og purløg, dertil rugbrødschips
 • Hummerbisque med cognac
Du kan hente en brochure i Delikatesseafdelingen, der viser, hvad Dalgaard Catering ellers byder på. Der er et stort udvalg til ”mad ud af huset” til små og store fester.

  Fiskeafdelingen
 • Østers
 • Rossini lakserogn, store orange æg, der knaser i munden. Og de lidt mindre ørredrogn – begge typer egner sig til at blive serveret med blinis, eller som pynt på en af Fiskeafdelingens lækre salater.

  Slagterafdelingen
 • Sortfodsgris
 • Sortfods chorizo pølser
 • Hereford kød fra Ørsholt Gods, hvor dyrene græsser ude hele året, hele livet og altid har adgang til tørvejr og læ.

  Produkter fra Rævehede
 • Lomo, som er saltet og lufttørret mager flæskesteg uden svær - og tilsat paprika
 • Bresaola, som er lufttørret, saltet oksefilet
 • Bøgerøget dådyrinderlår
 • Bøgerøget vildsvinekølle
 • Paté af enten hjort eller vildsvin

  Oste fra Dutch-deli – købes i Osteafdelingen
 • Peters gårdost: er en fyldig og cremet gouda med delikat aroma og små krystaller i de vellagrede oste. Ostene fremstilles af nærende rå komælk, så flest mulige smagsnuancer beholdes. Den givne ost i Søhuset var lagret i 10 måneder. Osten smager allerbedst ved stuetemperatur, så tag den gerne ud af køleskabet en time før serveringen.
 • Andrés økologiske gårdost: er en gourmet ost af meget høj kvalitet med en helt igennem ren og delikat smag. Ostene fremstilles af pasteuriseret ko-, fåre- eller gedemælk, med stor omtanke for dyrene og naturen. Osten i Søhuset var lagret i 4 måneder, og netop denne ost fik i 2016 sølvmedalje ved International DAIRY Contest i Herning. Denne ost smager også bedst ved stuetemperatur.

  Mont D´or – købes i Osteafdelingen
 • Mont d´Or er en fransk ost, der kun produceres fra midt i august til midt i marts, og sælges fra 10. september til 10. maj Osten lagrer i 3 uger på træbrædder af grantræ, og osten vendes jævnligt og bliver vasket med saltvand. Som man har gjort i flere hundrede år, lægger man stadig en barkring rundt om osten. Med andre ord, en meget speciel ost, og ikke mindst for trææsken den er lagret i.
  Lad osten blive i æsken, og fjern al plastik. Lav et lille hul i midten af osten og hæld lidt tør hvidvin i. Bag osten i en 200° varm ovn 15-20 minutter. Osten serveres i æsken fx sammen med spegeskinke, syltede løg og brød. Osten spises nærmest som en mini-fondue.
  Osten er cremet og smagen nøddeagtig.
  Olivenolie fra Deli-drengene
 • Her er tale om kvalitetsolivenolie fra Grækenland. Produktionen foregår lidt nord for Athen i området Sitia, der med sit særlige klima, med masser af sol, er velegnet til olivendyrkning. Producenten Eleon er kendt for den gode kvalitet og deres store respekt for produktionen. Olien er i metalflasker, der sikrer at olien ikke udsættes for lys, som nedbryder den, og gør den harsk.
  Olierne findes både i en økologisk og en konventionel version. Den økologiske olie er i en grøn flaske, den konventionelle i en rosa.
  Den grønne olie er fremstillet af håndplukkede oliven, og skånsomt fremstillet for at bevare den bedst mulige smag, og flest næringsstoffer og antioxidanter. Der er ikke benyttet kunstgødning eller pesticider i produktionen.
  Den rosa er produceres af den græske olivensort Koroneiki, som er rig på antioxidanter, har en gylden-grøn farve og mild smag.
  Rørvig dessert
 • Håndlavede desserter fremstillet ud fra opskrifter fra ejernes forældre eller bedsteforældre – og uden unødvendige tilsætningsstoffer eller andet til at forlænge holdbarheden.
  Desserterne er i rigtige glas, der sagtens kan benyttes senere, måske til slik, snack, en lille blomst eller plante. Hos Dalgaard finder du flere varianter fx Gammaldaws æblekage, Tiramisu, Kaffefromage og Cheese Cake med havtorn. Du finder desserterne i en lille kølemontre på Delikatessetorvet.
  Is fra Jacob & Jakob Ice cream
 • Deres is smager fantastisk, og deres vanilje er et kapitel for sig. Vaniljen er fra den lille Stillehavs-ø Vava’u i Tonga, og er blandt verdens stærkeste vaniljesorter, og netop den indgår som hovedingrediens i Jacob & Jakobs is.
  Vaniljens styrke gør, at der er et begrænset sukkerindhold i isen, og ligeledes er flødeindholdet begrænset til kun 15%, men stadig med et cremet resultat.
  Hos Dalgaard finer du sorbet med smag af bl.a. passionsfrugt, hindbær og rabarber. Og is med smag af hasselnød, vanilje, solbær, lakrids og chokolade.

  Drikkevarer
 • Hildon – Natural Mineral Water: ”Delightfully still” og ”Gently sparklin”´. Du finder Hildon i Vinafdelingen
 • Piper Heidsieck Champagne
 • Gin – Tonic fra “Four Pillars”. I Vinafdelingen findes flere forskelige gaveæsker med gin og tonic fra Four Pillars


Oktober

SVAMPE & CHAMPIGNON
Lige nu er det sæson for svampe, Karl Johan, kantareller, shiitake etc. De er alle små sundhedsbomber og med deres store vandindhold, deres lave kalorieindhold og proteiner af god kvalitet, så er svampe ikke noget ”der sætter sig på sidebenene”.
De indeholder alle B-vitaminer til både din fordøjelse, forbrænding og din hormonbalance.
Desuden indeholder svampe inteferon, mineralerne selen og germanium og et polysakkarid kaldet letinan, der alle styrker dit immunforsvar, bl.a. ved at øge dannelsen af NK-celler (dræberceller i immunforsvaret).
Svampe indeholder også den eftertragtede umami-smag, som er en af grundsmagene. På japansk betyder umami ’velsmag’.
Og sidst, men ikke mindst så smager svampe lækkert fx til postejer og pateer, i supper og gryderetter, til saucer, lune salater eller ganske enkelt let sauterede i smør.
Prøv en opskrift på dejlig Grøntsagssauce sin carne

COURGETTE - OGSÅ KALDET ZUCCHINI ELLER SQUASH
Alle kender den, nogle er lidt ligeglade med den, og andre elsker den, lige som italienerne gør. Lige som sin slægtning agurken indeholder courgetten meget vand og meget få kalorier. Den indeholder en del mineraler, og skallen indeholder karotener og lutein, der styrker øjnene.
Courgettens smagsegenskaber folder sig især ud, når den får lidt varme og tilberedes med andre råvarer.
Courgetten er, sammen med tomater, løg, hvidløg, rød peberfrugt og auberginer, fast ingrediens i ratatouille.
Du kan bruges courgette til suppe, frikadeller og pastaretter. Eller courgetten kan strimles med et juliennejern eller en spirelli til tynde, lange strimler der spises som spaghetti.
Prøv fx. Farserede courgetter

RØDBEDE
Rødbeden er fyldt med naturlige farvestoffer, de såkaldte farvepigmenter betacyanin, der giver rødbeden dens flotte farve.
Rødbeden hjælper leveren i afgiftningen, styrker dit immunforsvar, stimulerer dine tarme og giver lang mæthedsfornemmelse, og så er den fattig på kalorier.
Du kan spise rødbeder rå, revet, bagt eller kogt. Eller i ultratynde skiver vendt med eddike, en anelse honning, lidt ingefær og ristede mandler.
Rødbede smager bedst, hvis du får lidt modspil af fx kapers, balsamicoeddike, peberrod eller andre kraftige smage. Den kan bruges i vegetabilske bøffer, i humus, i kager, smoothies, til suppe eller den naturligvis syltes - og den passer også fint i en indisk karryret sammen med tomater, kokosmælk, vilde ris og krydderier som sennepsfrø, ingefær, lime og frisk koriander.

TOMATER
Egentligt er tomat en frugt, men anvendes som en grønsag. Når de er modne, får tomater både sødme, syrlighed, masser af aroma – og så indeholder de stort set ingen kalorier. Nogle gange kan du være heldig at få gule, orange, grønne eller stribede tomater eller en næsten sort variant.
De røde tomater er fyldt med farvestoffet lykopen, der beskytter kroppen mod livsstilssygdomme, virker antiinflammatorisk og beskytter huden som solskoldning. Tomater har smagen umami, som er en udefinerbar smag, som forstærker andre smage, der spises samtidigt. Det er en af forklaringerne på, hvorfor tomater indgår i så mange sammenhænge.
Tomater har jo et utal af anvendelses muligheder, de kan naturligvis nydes på et stykke mad med mayonnaise og purløg, de kan anvendes i salater, saucer, gryderetter, ovnsteges, gratineres, til pizza, tærter eller de kan henkoges.
Prov denne skønne Tomatpesto

MULIERES - NATURLIGT VASKEMIDDEL & UNIVERSALRENGØRING
Mulieres produkter er kærkomne, både når vi tænker på kroppen, overvægt og på miljøet. I dag ved vi, at der er en sammenhæng mellem kemiske - og hormonforstyrrende stoffer og udviklingen af overvægt. Senest har Statens Serum Institut, i samarbejde med norske forskere, publiceret en undersøgelse, der viser, at gravide med høje niveauer af hormonforstyrrende stoffer i blodet, har tre gange så høj risiko for at føde døtre, der er overvægtige som 20 årige.
Mulieres produkter til rengøring og tøjvask er 100% naturlige baseret på olivenolie og med dufte af essentielle olier.
Emballagen er gennemtænkt i forhold til miljøpåvirkningen. Den yderste skal er komposterbar, og det anvendte plast er genanvendeligt.
”Multi Cleaner”, universal rengøring, der er 100 % naturlig, og effektiv og uskadelig for mennesker og miljø. Du kan bruge ”Multi Cleaner” til stort set alt, opvask i hånden, gulvvask, vask af vinduer og rengøring af badeværelse og køkken.
”Laundry Wash” kan bruges til al vask både maskin- og håndvask. Vaskemidlet er effektivt ved temperaturer mellem 30 og 90°, og kan anvendes til alle typer tøj, også uld og silke. ”Laundry Wash” er meget drøjt i brug - af de 1½ l får du ca. 37 vaske med rent tøj.
De naturlige egenskaber overflødiggør brug af skyllemidler.
Ved Nordic Organic Food messen i Malmø vandt Mulieres vaskemiddel med duft af Rose Garden en ”Natural & Organic Award Scandinavia 2016” i kategorien ”best new eco/natural living product”. Produkterne findes i fire duftvarianter: Rose Garden, Fresh Citrus, Nordic Forest og Pure Unscented.

GRÆSKAR TIL HALLOWEEN
Vi forbinder græskar med Halloween, hvor den udhules og stilles udenfor med stearinlys – men den kan bestemt også spises.
Oprindeligt stammer græskar fra Amerika, hvor man holder Thanksgiving, festen hvor man fejrer venskabet mellem indianerne og nybyggerne. Det er her man bl.a. serverer græskar enten som mos eller som sød ”Pumkin-pie”.
Græskar er, sammen med den søde kartoffel, den grønsag, der indeholder flest karotener, som er det orange farvestof, der giver græskaret dets flotte farve.
Desuden er fiberindholdet vældigt højt, til gavn for både din fordøjelse, din afgiftning og din hormonbalance.
Græskar fås i mange størrelser, også i en lille udgave kaldet Hokkaido-græskar.
Græskar kan serveres som suppe, tilberedt sammen med gulerødder og ingefær, eller du kan spise græskar fyldt med ris, valnødder, vandkastanje, rosiner og svampe.
Du kan også lave græskar-spaghetti, som enten spises rå eller lige overhældes med kogende vand et minut eller spaghetti-strimlerne kan sauteres på panden i lidt smør.
Græskar er sødlig i smagen og kan derfor også bruges til desserter eller i tærter og pier.

QUINOA FRA KI'NO:A
Firmaet Ki´no:a leverer glutenfri økologisk quinoa. Produkterne er pakket i glas- og papemballager, for at opnå en bæredygtig og genbrugsvenlig emballage, der ikke skader miljøet og ikke påvirker den hormonelle balance i kroppen.
Quinoa er et frø der vokser i Andesbjergene i Sydamerika, og er især kendt for sin høje næringsværdi. Frøet har et proteinindhold på op til 22%, men særligt kvaliteten og sammensætningen af de livsnødvendige aminosyrer gør quinoa til noget helt særligt. Quinoa indeholder nogle af de essentielle aminosyrer, aminosyrer som vi ikke selv kan danne i kroppen.
Quinoa indeholder desuden kostfibre, sunde fedtstoffer, B-vitaminer, kalk og magnesium.
Hos Dalgaard kan du købe quinoafrø i farverne hvid, sort, rød og en blandet af sort og hvid – og quinoaflager.
Prøv denne dejlige Salat m/sort quinoa, rucola & granatæble

OKTOBER ER LYSERØD MÅNED
Oktober kaldes også lyserød verden over. Farven leder tanken hen på, at det er måneden med fokus på brystkræft, og hvordan den kan forebygges. Er du specielt interesseret i emnet, kan du læse mere i min bog ”En sund kvindekrop uden brystkræft”.

Du kan fx selv sætte ind med:
 • At spise måltider med mange smukke farver
 • Bruge mindst 30 minutter dagligt på fysisk aktivitet
 • Finde ro, styrke og næring med meditation, mindfulness, yoga etc.
 • Undgå hormonforstyrrende stoffer (se fx produkterne Mulieres ovenfor)
 • Lade din fordøjelse fungere optimalt - og din tarmflora være stærk og i balance
 • Lad din lever fungere optimalt
Din lever vil elske disse råvarer:
 • Broccoli og alle slags kål
 • Radise, ræddike, kinaradise, artiskok, karse, brøndkarse, bok choi
 • Julesalat, rucolasalat, radicchiosalat
 • Peberrod, ingefær, løg, hvidløg
 • Farvede bær som blåbær, solbær, brombær, hindbær
 • Farvede frugter som granatæble og blå vindruer
 • Avocado, asparges, vandmelon, usprøjtet citrusskal, grøn te
 • Rødbede, shiitake svampe, tang
 • Hørfrø, sesamfrø, mandler, valnødder
 • Fisk, fjerkræ og bælgfrugter
 • Grøn te

September

AGURK
Tidligere var agurk mest til pynt på smørrebrød, og skiver i salaten eller måske som skiver lagt på trætte øjne, men i dag er det anderledes, og vi ved, at agurken indeholder gode ting. Agurken er frisk og sprød, og indeholder masser af vand faktisk næsten 95% vand, der holdes på plads af en fiberrig, grøn skal. Ud over fibre indeholder agurken plantestoffer, vitaminer og mineraler, bl.a. magnesium, som beroliger kroppen, kan nedsætte et let forhøjet blodtryk og forhindre forstoppelse.
Din krop – og din hud vil elske agurk, så start til eksempel morgenen med en grønsags-smoothie med agurk, ærter, avocado og mynte.
Agurken indeholder stort set ingen kalorier, kun ca. 14 kalorier pr. 100 g. Så spiser du en hel agurk, får du – afhængigt af agurkens størrelse indtaget ca. 50 kalorier, så det er nærmest ingenting.
Sådan kan du bruge agurken:

 • I en salat sammen med kogt sort quinoa, fetaost og frisk mynte
 • Salat af frisk agurk, mynte og dild
 • Agurkepickles eller relish
 • Skær lange, tynde julienne-strimler og brug dem som pynt – eller i salater
 • Syltede agurker smager godt til skinke, stegt kød eller på leverpostejmaden
 • Som grønsagsstave serveret med dip eller humus
 • Tzatziki af græsk yoghurt, agurk og hvidløg
 • Kold agurkesuppe med pesto af koriander, mynte, mandler og lime
 • Kold agurkesuppe med avocado, mynte og koriander
 • Stegte agurkeskiver med knuste fennikelfrø og frisk dild, serveret til fisk eller fjerkræ

GULERØDDER
Gulerødder er lækre, sprøde, velsmagende og nemme at have med i tasken til den lille sult. I dag opfatter vi guleroden som orange, men oprindeligt havde de mange forskellige farver bland andet gul, rød og dyb violet.
Hvis du springer gulerødderne over går du glip af mange vigtige næringsstoffer, ikke mindst betakaroten og andre nærende plantestoffer.
For nylig viste det sig at gulerødder endda er et effektivt værn mod tyktarmskræft, idet nogle af dens plantestoffer (falcarinol og falcarindiol) forebygger udviklingen, hvis man blot spiser 3-4 gulerødder om dagen.
Derudover er gulerødder også rigtig gode på grund af kostfibre, der giver mæthed og sørger for, at tarmen fungerer optimalt og bringer maden bedre igennem tarmsystemet.
Desuden er guleroden kalorie-let. Den indeholder kun ca. 50 kalorier pr. 100 g.

Prøv denne opskrift: Bagte gulerødder & blomkål m/feta & dukkah

CITRON
Citron er en af de mest benyttede frugter, især som smagsgiver til fisk, skaldyr, gryderetter, kylling, vand og kager.
Skallen er også brugbar og kan rives til drys på fisk og salater, til varme drikke eller kommes i en smoothie.
Bruges du skallen får du plantestoffet limonen, der forebygger flere af de livsstilssygdomme, som vi kender i dag. Benytter du skallen er det vigtigt, at citronen ikke er sprøjtet.
Citronsaften er rig på C-vitamin, der styrker dit immunforsvar og virker som en antioxidant, som forebygger celleskeder og dermed mange sygdomme.
C-vitamin indgår i dannelsen af en aminosyre kaldet carnitin, som har betydning for cellernes forbrænding af fedt.
Mangler man C-vitamin vil det bl.a. vise sig som øget hyppighed for infektioner og blødende næse og tandkød.
Desuden indeholder citron meget få kalorier.
Gode grunde til at begynde dagen med et glas vand med presset citron:

 • Citronens askorbinsyre har en antiinflammatorisk effekt og mindsker dermed inflammation fx i forbindelse med luftvejslidelser og led- og hudproblemer.
 • Citronsyre stimulerer til dannelse af mavesyre, som bruges til at nedbryde proteiner og dræbe de bakterier, som vi indtager via vores madvarer.
 • Citron indeholder pektin, en slags fibre, der virker hæmmende på appetitten.
 • Trods at citron er sur, så virker den basisk i kroppen.
 • Vand med citron hjælper kroppen med at komme af med de affaldsstoffer, der udskilles i løbet af natten.
 • Duften af citrus gør os mere skarpe og fokuserede.

Prøv at bruge citroner sammen med kylling i denne skønne opskrift: Ovnstegt kylling fyldt m/citroner

DELIKATESSE-SKYR
Nogle er måske blevet trætte af det proteinrige mælkeprodukt skyr, men nu er skyr kommet i en ny portionsanrettet udgave, nemlig Mynte-chokolade-skyr fra Valio. Kombinationen med mynte og chokolade gør den både delikat og lækker at spise, som en fin, lille nydelse. Den er klar til at blive spist fx som et mellemmåltid, til brunch, som dessert eller som tilbehør til chokoladekage, pandekager eller sammen med bær.
Skyr er et fedtfattigt syrnet mælkeprodukt med et meget højt proteinindhold, med en tyktflydende konsistens, og en neutral, men frisk og syrlig smag. På grund af dets meget høje proteinindhold virker skyr meget mættende.

SMOOTHIE DER MÆTTER
Jo tykkere, jo bedre: det viser sig, at jo tykkere din smoothie er, jo mere mæt vil du føle dig i længere tid. Du kan nyde den med en ske, hvis den bliver for tyk at drikke. At ”tygge” på den hjælper også din fordøjelse, til at arbejde optimalt.
Flere fibre: de er med til at gøre din smoothie tykkere. Det kan fx være avocado, der også gør den ekstra cremet. Men alle grønsager øger fiberindholdet, lige som grove korn også gør.
Masser af protein: kom andet end frugt, og dermed kulhydrater i din smoothie. Protein mætter mere end kulhydrater, så prøv fx at tilsætte nødder, silke-tofu, græsk yoghurt eller skyr.
”Go nuts”, nødder er helt ok at komme i. De holder dit blodsukker i balance og giver længere mæthedsfornemmelse.

Her får du en dejlig opskrift på: Grøn mættende smoothie

MADPAKKER
For langt de fleste er det hverdag igen med skole, job og mange aktiviteter i dagens løb.
200 skoledage på et år – det er mange madpakker, der skal smøres. Og de skal ikke bare smøres, de skal også helst spises, og ikke havne i papirkurven.
De fleste forældre kan sikkert nikke genkendende at skulle finde på ny inspiration til madpakken. Hvordan varierer man det vanlige sortiment af rugbrødmadder, og hvordan kan man sørge for, at maden også er frisk og indbydende efter fire timer? Og hvordan kan man sikre, at der er næring nok til små og store hjerner, og at maden samtidigt smager godt.
Her kommer lidt ideer til inspiration:

 • Grønsagsfrikadeller eller kyllingefrikadeller
 • Minirugbrød bagt med nødder og chokolade
 • Muffins bagt med fx gulerødder eller courgette
 • Et stykke tærte fra aftenen før
 • En lille boks med en blanding af mandler, gulerod og rød peberfrugt i små bidder
 • Rugbrød med peanutbutter, skriver af æble med et par dråber citron (så de ikke bliver brune)
 • Pitabrød med små frikadeller eller falafel, salatblade og dressing
 • Madpandekage med fyld af avocado og kylling - pandekagen kan erstattes af en tortilla
 • Fuldkornspasta med kylling eller skinke, pesto og grønsager
 • Chiagrød (tilberedes aftenen før) med topping af nødder, hampefrø og bær
 • Grønsagsstave af fx agurk, kinaradise og gulerødder sammen med humus
 • Mandler, valnødder, pekannødder og cashewnødder indeholder de sunde fedtstoffer og mætter godt sammen med fx et æble til mellemmåltiderne
 • Bananbrød til den søde tand eller som mellemmåltid
 • Frys en flaske med vand ned natten over, så er der både koldt vand og et køleelement
Du kan finde inspiration og mange opskrifter på meny.dk/gladpakkehvor du kan se nemme, lækre og sjove tips.

Prøv dette lækre brød: Bananbrød

Juli / August

BLADGRØNT - GRØN MAGI!
Bladgrønt indeholder ikke mange kalorier, men til gengæld gør de kroppen stærkere, mere basisk, mindre forgiftet og øger iltindholdet i blodet. Bladgrønt er fyldt med det grønne farvepigment klorofyl, enzymer, fibre, umættede fedtstoffer, mineraler som kalk, jern og magnesium og antioxidanter.
Salater, spinat, bladbede, grønkål, broccoli, savojkål, pak choi, bladselleri og krydderurter er blot nogle eksempler på bladgrønt.

Har du svært ved at tygge dig gennem bladgrønt og alle disse salatblade, så kan de med stor fordel anvendes i smoothies, greenies eller kolde, grønne supper. Der findes et utal af salattyper, hvoraf den mest almindelige er:

 • hovedsalat, der fås hele året. Smagen er neutral og danner en fin baggrund for blandede salater.
 • Feldsalat er vårsalat, hvor hver plante danner en åben roset med 8-12 små blade. Smagen er mild med nøddearoma. Den passer fint sammen med valnødder, der har ligget i valnøddeolie, lidt balsamico-eddike, salt og peber. Til sidst vendes salaten i.
 • Romainesalat, også kaldet romersk salat, er en salat med lange faste blade. Salaten anvendes ofte til Cæsarsalat.
 • Friséesalat kaldes også kruset cikorie eller krøllet endivie. Smagen er lidt bitter, og den passer fint i blandinger med andre salattyper. Den er en fin kilde til folinsyre og kalium.
 • Radicchio er det italienske navn for rød cikoriesalat. Det bitre rød-lilla salathoveds smag og farve giver en god kontrast, når det blandes med andre typer af salatblade. En del vil syntes, at radicchioen er for bitter serveret for sig selv, men prøv den sammen med noget sødt som fx skiver af moden pære. Julesalat fås med hvide eller radicchio-farvede blade. Begge er kødfulde, sprøde og en smule bitre. Den smager glimrende sammen med frugt, men kan også serveres smørstegt eller blancheret og gratineret. Bladene indeholder meget jern og kalk.
 • Rucola kaldes også salatsennep og har en let bitter peberagtig smag. Brug de hele blade eller riv store blade i mindre stykker. Vend dem i en vinaigrette eller blot med lidt god koldpresset olivenolie suppleret med flager af parmesanost.
For alle de bitre salater gælder det at de, med deres bitterstoffer, hjælper leveren til at afgifte kroppen.
Herudover findes en lang række andre spændende salater bl.a. egeblad, rødbede-salat, krølsalat og Lollo Rossa, sidstnævnte findes med røde eller grønne blade.
De fleste salater bør tilberedes så tæt på serveringstidspunktet som muligt, derved bliver de mest sprøde og lækre at se på. Samtidigt er de også sundest, idet vitaminerne kan gå tabt, hvis bladene ligger snittet i for lang tid.


SOMMERENS KÅL - BLOMKÅL, SPIDSKÅL & GLASKÅL
Alle kål er fattige på kalorier, med de er meget mere end det. Kål er vanvittigt sundt, og der er så mange gode grunde til at spise mere kål.

 • Kål indeholder utroligt mange vitaminer og mineraler, bl.a. vitaminerne K, A, C og B6, og mineralerne mangan, kobber, kalk og natrium. Faktisk slår kål mælk og appelsiner i indholdet af henholdsvis kalk og C-vitamin
 • Plantestofferne, de såkaldte fytonutrienter i de mange forskellige kåltyper, har vist sig at kunne mindske risikoen for kræft
 • Udover at indeholde antioxidanter, som så mange andre frugter og grøntsager også gør, indeholder kål fytonutrienter, der stimulerer kroppens afgiftningsevne og øger kroppens egen evne til at uskadeliggøre frie radikaler
 • Kål er en fantastisk kilde til næringsstoffer, der hjælper kroppen med at producere energi fra kulhydrater og protein. Det sker i cellernes energikraftværker – mitokondrierne
 • Kål er hormonvenlig og påvirker leverens enzymer, så de fremmer udskillelsen af brugte hormoner, hvorfor kål kan bruges til at forebygge de hormonfølsomme kræftformer

Blomkål
Blomkål er fyldt med B- og C-vitaminer, kalk og fibre. Især indeholder den B6-vitamin som booster immunforsvaret. Desuden er B6-vitamin et vitamin som en del kvinder mangler, hvilket kan give symptomer som hovedpine og menstruationsgener.
I dag bruges blomkål bl.a. af de, der gerne vil minimere korn og brød, idet blomkål kan bruges til erstatning for pizzabund eller løse ris.

  Ideer:
 • Stegt blomkål: skær en blomkål i skiver på tværs, pensel skiverne med olivenolie og drys med dit yndlingskrydderi. Bag blomkålsskiverne ca. 20 minutter - eller grill dem
 • Blomkål som løse ris: riv et blomkålshoved og bland ”smulderet” med olie, citronsaft, hakket koriander (eller anden krydderurt) og krydr med salt og peber
 • Blomkål egner sig godt til karryretter
 • Blomkål kan være grund-ingrediens både i tortillas og rösti
 • Steg små blomkålsbuketter sammen med spidskommen, hvidløg, chili og mandelflager
Prøv denne lette sommerret: Blomkål m/rejer, spinat & peberfrugt

Glaskål
Glaskål er bedst, når de er små, som på størrelse med en kop. Jo større glaskålen bliver, jo mere grov og bitter bliver den.
Glaskål er virkeligt nem at bruge. Den kan spises rå, stegt, bagt, syltet eller kogt. Den er sprød og smager nærmest som en blanding af kål, kinaradise og stilken på broccoli.
Glaskålen skrælles lettest ved at: skære bund og top af og dernæst skære skrællen af hele vejen rundt med en stor køkkenkniv, først fra top til bund, dernæst fra bund til top.
Skrællen er for hård til en kartoffelskræller. Kødet under skrællen er glasagtigt, hvilket har givet kålen dens danske navn.

  Ideer:
 • Ovnbagte fritter af glaskål, som bages og vendes i olivenolie og krydderier
 • Glaskål egner sig godt til råkostsalater, wokretter og i friske salater
 • Den kan syltes eller rives og smager vældigt godt til fisk
 • Revet glaskål blandes med græsk yoghurt og hvidløg og bruges som tzatziki
 • Tern af glaskål kan blandes med rygeost eller cheddarost, krydret med spidskommen
 • Glaskål kan skæres i stave og dyppes i en dip smagt til med dijonsennep
 • Glaskål skåret i små tern, kan vendes på panden i lidt olie og serveres som nemt, hurtigt tilbehør

Spidskål
Spidskål er meget mild i smagen og er derfor en god “begynderkål”, hvis du lige skal vænne dig lidt til smagen af kål. Spidskål er en sund og meget kaloriefattig spise, og med et højt indhold af C-vitamin, som har stor betydning for dit immunforsvar. Den indeholder også mange fibre, der giver mæthed i tarmen og gavner din tarmflora.
Spidskål er rigtig fin i salater, hvor den snittes helt tyndt og tilsæt andre smagsnuancer fx syrlig citron, sennep, kapers og/eller avocado.
Det er nemt at dele spidskålen på langs i fire dele og stege den på panden eller grille den udendørs.
Prøv fx.: Wraps af spidskål fyldt m/kylling & skinke

Fennikel
Fennikel har en lækker, lakridsagtig smag, den er kalorielet, og desuden får du masser af næringsstoffer. Dens anisagtige smag gør den velegnet til salater, fisk og fjerkræ.
Fennikel er høj på indholdet af netop de vitaminer og mineraler, der forbedre cellernes iltoptagelse. Den virker udrensende på kroppen og modvirker væskeophobninger. Den er en glimrende kilde til A- og C-vitaminer, der begge styrker dit immunforsvar.

  Ideer:
 • Fennikel kan anvendes i kolde juicer
 • Anvendes i salat sammen med blåbær, citronsaft og olivenolie
 • I salat sammen med kogt quinoa og fileter af rød grapefrugt
 • Tynde skiver fennikel marineres i olivenolie, citron, dild og havsalt
 • Tilsæt små tern af fennikel til sammenkogte kødretter, fx i en bolognese-sauce.
 • Fennikel skæres i tern og bages sammen med rodfrugter, lidt olie, salt og peber
 • Tynde strimler steges på pande og drysses med birkes eller ristede sesamfrø
Prøv denne lækre salat: Fennikel m/radiser & druer - vendt i kokosmælk

Kiwi
Kiwi en favorit hele året, men passer fint netop i sommerkøkkenet med sin friske smag og smukke grønne farve, og så er den kalorielet, hvilket passer perfekt til ”Hørsholm på Vægten”.
Kiwien indeholder masser af fibre og naturlige fordøjelsesenzymer. Til eksempel hjælper den med at nedbryde proteiner i kød og fisk, hvorfor nogle også bruger den, når de marinerer kød. Spiser du en halv kiwi lidt inden dit hovedmåltid, så vil kiwien stimulere din mavesyreproduktion, som bl.a. medvirker til, at du kan spalte dine proteiner.
De mange fibre gør, at du føler dig mæt. Desuden hjælper fibre med at rense kroppen for affaldsstoffer, og fibrene er mad til dine gode tarmbakterier. En stor del af immunforsvaret sidder netop i forbindelse med tarmen, så på den måde styrker kiwi dit immunforsvar.
Dens høje indhold af C-vitamin styrker ligeledes immunforsvaret og giver et fast bindevæv.
I kiwiens småbitte kerner er der omega-3 fedtsyrer, som modvirker inflammation, styrker hjertekar-systemet og huden, og så er de vigtige for et rart humør.
Kiwi smager godt i frugtsalater, smoothies eller den spises bare, som den er med en ske.
Her er opskriften på: Nem smoothie m/kiwi

Bær er sunde søde sager
Ikke alle søde sager er usunde. Bær smager himmelsk og er desuden rige på næringsstoffer, enzymer og antioxidanter, som styrker dit immunforsvar og giver dig energi. De bedste er de ”farvede” bær jordbær, hindbær, blåbær, solbær, brombær, hyben og kirsebær.
De er ”naturens vitaminbomber”, fordi skrællen har en enorm koncentration af immunstyrkende plantestoffer, fx antocyaniner og betakarotiner. Derudover er bærrene rige på fordøjelsesfremmende kostfibre, især af typen pektin, som menes at kunne sænke kolesteroltallet og dermed beskytte hjertet.
Jo mere skånsomt du behandler bærrene, jo mere sundhed bevarer du i dem.
Nyd bærrene som de er – eller på din morgenmad, i tærter, is og i smoothies.
I en smoothie kan du komme mange gode og velsmagende ting, så din smoothie bliver et fuldgyldigt måltid, der ikke forstyrrer dit blodsukker. Det kan være bær, mælk (plante- eller komælk), lidt banan for at give sødme, reven usprøjtet citronskal for at få de plantestoffer der sidder dér, et drys kanel og nødder, græskarkerner eller mandler. På den måde vil din smoothie indeholde både kulhydrater, fedtstoffer og proteiner.

 • Solbærer fulde af C-vitaminer og smager nærmest af sol og sommer. De anvendes bl.a. til sorbet, saft, gelé og marmelade. Deres høje indhold af pektin gør, at marmeladen let bliver stiv.
 • Stikkelsbærbruges til sorbet, grød og marmelade – eller som kompot til kød og fisk. De modne bær kan spises som de er, fordi solen har gjort dem dejligt søde.
 • Hindbærhører til rosenfamilien, og regnes fra gammel tid for at være Europas fineste bær. Hindbær indeholder mange fibre og rigtigt mange antioxidanter, bl.a. C-vitamin og folinsyre. Det er smukt, rødt og skrøbeligt og der er næsten ingen grænser for, hvad man kan fremtrylle med hindbær. Saft, kompot, marmelade kager, sorbet, smoothie – og mest enkelt hindbær med fløde.
 • Ribsspises som regel tilberedte, da de er ret syrlige i smagen. Egner sig fint til en rødgrød af blandede bær.
 • Kirsebærsmager vidunderligt som de er, men kan anvendes på yoghurt, til sorbet, kirsebærsauce eller som topping på morgenmaden. Kirsebær indeholder kraftige antioxidanter i form af farvepigmenter, quercetin og andre flavonoider, foruden vitaminerne A og C.

Juni

ASPARGES
I juni kan vi stadig nå at nyde de grønne og hvide asparges, mens de er på deres højeste.
Forskellen på de grønne og hvide asparges er, at hvide asparges vokser i jordvolde og bliver derved hvide eller så kaldte blege aspargesskud. De grønne derimod vokser frit i sollyset, og får derved deres grønne farve.
Hvide asparges har en lidt træet overflade, som skal skrælles væk, inden de spises. Skræl dem hellere for meget end for lidt, fra hovedet og ned ad, før tilberedningen, for ikke at sidde med en træet asparges.
De grønne asparges skal ikke skrælles, men får blot knækket deres træede ende af, der hvor aspargesen knækker af sig selv.
Ud over at asparges smager skønt, så er de også sunde på grund af deres høje indhold af B- og C-vitaminer, mineralerne jern og kalium og rigtig mange fibre, og så indeholder de stort set ingen kalorier.
Grønne asparges kan ganske enkelt blancheres få minutter og dryppes med olivenolie og drysses med masser af reven parmesanost. Både de grønne og hvide kan spises med rejer og hollandaise – eller med et blødkogt æg og ristet rugbrød. Asparges kan også anvendes til tærter eller til suppe.
Du kan også grille asparges og serverer dem med stegt pancetta og høvlet parmesanost og pyntet med kørvel eller brøndkarse.
Prøv disse dejlige opskrifter med asparges:


JORDBÆR
Jordbær og den danske sommer hører sammen, og det er tid til at frådse i disse smukke, solmodne røde vidundere. De smager sødt og saftigt og er klart en favorit i sommerens desserter.
Men jordbær smager ikke bare godt, de er også supersunde. Jordbær hører faktisk til i gruppen af superbær, da de indeholder mange sunde sager som fibre, kalium, vitaminer og flere vigtige antioxidanter.
Det er bl.a. fordi jordbær indeholder ellagsyre, som bl.a. beskytter huden mod solens skadelige UVA-stråler.
De har et højt indhold af fibre, der kan medvirke til at sænke et let forhøjet kolesteroltal og samtidigt stimulerer fordøjelsen.
Jordbærrets høje indhold af C-vitamin og silicium er medvirkende til at styrke kroppens bindevæv. Desuden styrker C-vitamin immunforsvaret og virker som en effektiv antioxidant.
Jordbær er en vidunderlig spise med sukker og fløde, hvis det skal være rigtigt nemt. Eller serveret med softice, eller marineret i hyldeblomst, eller dyppet i smeltet hvid eller mørk chokolade. Jordbær kan blandes med grønne salater med balsamico og gedeost. De kan serveres som jordbærkoldskål eller anvendes til grød, tærter, saft og marmelade.
Et tips: tag først stilken af, efter at du har skyllet jordbærrene. Derved undgås at bærrene bliver vandede og mister smag og vitaminer.
Prøv denne dejlige Lagkage m/jordbær & makronbunde


RABARBER

Rabarber er faktisk en grønsag, men anvendes ofte på samme måde som frugt og bær, og der findes omtrent 100 forskellige sorter af rabarber.
Rabarber kan bruges både i det salte og søde køkken. Rabarber tilfører en flot farve og en skøn syrlighed. De kan bruges til rabarberkompot, eller til tærter, kager, muffins, i koldskål, til suppe, desserter, mousse, fromage, is eller i trifli. Du kan også anvende rabarber til chutney, marmelade eller saft.
Rabarber kan tilberede ganske enkelt ved at stænglen skæres i små stykker, kommes i en gryde, drysses med sukker og usprøjtet reven citronskal og simre ca. 5 minutter. Rabarber passer også smagsmæssigt rigtigt godt med appelsinskal eller ingefær.
Prøv disse lækre opskrifter med rabarber:


SANKT HANS AFTEN DEN 23. JUNI
Det er Johannes Døberen, der har lagt navn til Sankt Hans.
Kombinationen af heksen på bålet og Midsommervisen er, så vidt vides, brugt første gang ved en midsommerfest på Jelling Seminarium omkring år 1900. Selve visen stammer fra Holger Drachmanns ”Der var en Gang”, som blev opført på Det Kongelige Teater i 1887. Danmarks sidste heks blev henrettet i 1693.
Gør lykke v/bålet med denne dejlige Sankt Hans kage m/jordbær


LIDT LÆKKERT TIL HUDEN
Dalgaard har mange lækre produkter til huden. Det seneste, der er kommet på hylderne er økologisk certificerede hudprodukter fra Pure. Produkterne er godkendt af Ecocert. Det er produkter, der ikke skader miljøet, og som ikke udsætter dig for hormonforstyrrende stoffer. Vi optager alt via huden, så derfor er det vigtigt, at det er gode, rene produkter, vi benytter.
Produkterne er ikke testet på dyr, og der er anvendt genanvendelig emballage.
Serien omfatter Baby-produkter, der tæller shampoo, creme og tandpasta. Desuden er der en samlet lille gaveæske der indeholder Baby Wash, Lotion og Shampoo. Desuden er der en serie til lidt større børn og endeligt produkter til voksne.
Pure støtter afrikanske landsbyer og bevarer ligeledes biodiversiteten gennem fair trade og gennem indkøb hos de lokale farmere.


Maj

HYTTEOST
Måske forbinder du hytteost med slankekure eller en kedelig rugbrødsmad. Men hytteost kan meget mere end at nedsætte fedtprocenten i et måltid.
Hytteost hedder hytteost, fordi Amerikas nybyggere fremstillede den i hytter, og hytteosten kom til Europa med den amerikanske hær i 1950'erne.
Hytteost er fremstillet af skummetmælk, der opvarmes og syrnes. Derefter tilsættes osteløbe, så det danner små ostekorn. Ostekornene tilsættes derefter en blanding af salt og fløde.
Hytteost har et højt indhold af protein og et lavt indhold af fedt, og hytteost indeholder blandt andet mineralerne kalk, fosfor og jod.
Hytteosten har en dejlig smag og konsistens, den er neutral og blød, og den giver en friskhed til maden. Den kan bruges i både varme og kolde retter, og i det salte og søde køkken. Hytteost kan fx erstatte mayonnaise eller creme fraiche eller være basis i en dressing eller dip. Den kan også erstatte den fedtholdige ost i lasagne og på pizza – eller du kan bruge den i pastaretter, brøddej og omeletter. Du kan tilsætte en klat hytteost, når du steger grøntsager, det giver en lidt flødeagtig fornemmelse, og de små korn giver en god konsistens i retten.
Med hytteost kan du stoppe madspil – er der en rest tilbage i bøtten kan den anvendes i bagværk eller gryderetter.
Ja, hytteost kan endda bruges til at lave cremede, søde tærter, eller som fyld i pandekager og i smoothies.
En tynd æggepandekage kan serveres med hytteost vendt med revet æble, et drys kanel og lidt hakkede græskarkerner – så har du et mættende, hurtigt morgenmåltid. Eller brug hytteost sammen med din frugt om morgenen, det giver god mæthed.
Her kan du se nogle af mine lækre opskrifter med hytteost:


SPIRER & KARSE
Hos Dalgaard finder du økologiske bønnespirer.
Spirerer fyldt med vitaminer, mineraler, proteiner og plantestoffer, ikke mindst klorofyl, der dels virker som antioxidant, der beskytter dig mod celleskader, dels har en afgiftende virkning på kroppen. Spire virker basisk på kroppen, hvilket langt de fleste grønsager også gør. Spirer kan spises rå eventuelt som pynt, eller de kan tilsættes en gryderet til allersidst.Karseog andet mikrogrønt er små planter, som man høster meget tidligt. Karse består blot af en stilk og det første bladpar, kimbladene.
Man siger at karse og mikrogrønt stammer fra Californien i 1980´erne, hvor de trendy kokke brugte karse og mikrogrønt som smags-, farve- og teksturgivere til kulinariske frembringelser Men jeg kan nu huske, at vi dyrkede og spiste karse, da jeg var barn – og det var før 1980´erne! Så det er nok mere begrebet mikrogrønt, der stammer fra den tid.
Karse benyttes for at få dens smagsnuancer og til at pynte med. Det kan være på den klassiske æggemad, i salater, sandwich, eller blande karse i dressinger og dips, eller drysse den på ost og fisk. Karse indeholder betakaroten, E-vitamin og folinsyre, og mineralerne kalium og jern. Derudover er de små karsefrø fibre i sig selv, hvilket jo som bekendt er godt for fordøjelsen.
Du finder naturligvis også brøndkarse og et væld af spændende krydderurter i Grøntafdelingen bl.a. de nye orange skovsyre og engsyre.
Prøv:

GURKEMEJE
Ingefær har i en lang periode været det nye sort, men nu får den skarp konkurrence af gurkemejeroden.
Gurkemeje er gul som solen og stærkt antiinflammatorisk, og styrker dine led og dit bindevæv. Det virksomme stof er curcumin, som også er det, der giver gurkemeje sin flotte gule farve. Det er også dette stof der gør karry gul, for en af ingredienserne i karry er netop gurkemeje.
Gurkemeje smager både lidt sødlig, bitter og krydret, men er ikke så stærk som ingefær.
I dag ved man, at det aktive stof curcumin helst skal opvarmes for at få dets antiinflammatoriske virkning aktiveret bedst muligt, så brug gerne gurkemeje i den varme mad.
Gurkemeje kan også sagtens benyttes i smooties eller juice. Der kan du med fordel tilsætte et nip peber, da undersøgelser viser, at det kan aktivere curcumin. Faktisk viser undersøgelser at et nip peber forstærker effekten af curcumin 1000 gange.
Hvis du bruger den friske gurkemejerod, så pas på for den farver voldsomt på hænderne.
Kom lidt gurkemeje i vandet når du koger ris, kartofler, suppe eller gryderetter. Eller brug det i shots, smoothies, æggesalat, dip eller til ”Golden Milk” eller ”Golden Latte”.
Du kan købe frisk gurkemejerod i Grøntafdelingen eller tørret som krydderi fra Krydderispecialisten, Urtekram eller Mill&Mortar. Butikken har også flere shots, hvor gurkemeje indgår.
Dejlige opskrifter med gurkemeje:

NOGLE KORTE - OG ET PAR LANGE - OPSKRIFTER MED FLÅEDE TOMATER
Man kan komme langt med en eller flere dåser flåede tomater. Ofte er der tomater i en ret lige fra indisk curry til dhal, ovn- og gryderetter. I det italienske køkken er tomater en af de vigtigste ingredienser, og benyttes blandt andet til pizza, pastaretter, supper og sauce bolognese.
Du kan både få almindelige tomater og cherrytomater på dåse. Desuden kan vælge mellem hele eller hakkede tomater.
Personligt er jeg mest til de hele, flåede. Jeg syntes, de bevarer deres struktur bedre end de hakkede, der kan opleves som lidt mere vandede end de hele. Og ofte er det en bedre kvalitet af tomater, der bruges til de hele flåede. Og det tager jo bare få sekunder selv at hakke de hele.
Tomater er rige på C-vitamin og zink og planterstoffer som beta-karoten og lykopen, som begge er med til at give tomater deres smukke, røde farve.


Gazpacho:
I en blender kommes 2 dåser flåede tomater uden for meget væde, 1 hakket rødløg, ½ agurk, 1 rød peberfrugt uden kerner og skåret i store bidder, 1 hakket fed hvidløg, 2 dl grønsagsbouillon og 2 spsk. sherryeddike.
Blend til det hele er blevet til en jævn og glat suppe, der krydres med salt og peber.
Lad suppen stå i køleskab 2-3 timer og server suppen toppet med tern af agurk, hakkede hårdkogte æg og croutoner.

Tomat-basilikumsuppe:
Varm 1 spsk. olivenolie og sauter 1 hakket løg, 1 reven gulerod, 1 bladselleristilk i små tern og 1 fed hakket hvidløg til grønsagerne er lidt bløde, men ikke har taget farve.
Tilsæt 1 dåse flåede tomater og 2 dl grønsagsbouillon og lad det hele simre 15 minutter.
Blend derpå blandingen, og rør den med 2 spsk. piskefløde og 1 håndfuld hakket persille.

Hurtig tomatsauce:
Varm 2 spsk. olivenolie på en pande og sauter 2 fed hvidløg, skåret i tynde skiver, nogle minutter.
Tilsæt 2 dåser flåede tomater uden væde og 1 nip sukker, og lad det simre 15-20 minutter, til det begynder at tykne.
Tilsæt 1 spsk. olivenolie og 1 håndfuld basilikum og krydr godt med salt og peber.
Saucen kan bruges til pasta og pizza.

Tomat-tilbehør:
Varm olivenolie og sauter 1 hakket løg og 2 fed hvidløg i tynde skiver, til løgene bliver bløde.
Tilsæt 1 hakket rød chili uden kerner, 2 spsk. revet ingefær, 1 tsk. sennepsfrø og 1 tsk. gurkemeje og steg endnu 1 minut.
Kom 1 dåse flåede tomater (hakkede) ved og lad det hele simre 15 minutter.
Smag til med salt og peber og rør 1 håndfuld hakket koriander i.
Serveres sammen med kogte ris og yoghurt.

Og så de to lange:


April

DALGAARD VAR ET SANDT MEKKA AF LÆLKKERIER PÅ SMAGENS AFTEN DEN 21. MARTS:

  Delikatesseafdelingen bød på:
 • Braiseret kalv med mørk øl og urter
 • Grillet pluma fra Thomas Rode, hertil grønsager og brunet smør med chipotle
 • Mørk, lækker chokoladekage
Alle tre retter er fra ”Dalgaard Catering, forår & sommer 2017”.
I folderen er der forslag til menuer og buffet, men du kan naturligvis sammensætte
netop den menu, som du har lyst til.


  Fiskebutikken bød på:
 • Østers med en vinaigrette
 • Stegt kulmule med bløde skalotteløg og sauce verte
 • Stegt rødfisk med grønne asparges vendt med fennikelskud, hertil ramsløgsmayonnaise
 • Stegt torskerogn med stenbiderogn, syrnet fløde og estragon

  Osteafdelingen havde smagsprøver på:
 • Pecorino al tartufo, italiensk fåreost med trøfler.
 • Erborinato Sancarlone, som er en italiensk blåskimmel lagret i espresso.

Flødeoste og specialiteter fra Kunigunde
Kunigunde ligger ved Slagelse og fremstiller flødeoste, både salte som sødlige, stærke som milde. Flødeostene er lavet på komælk, på nær en enkelt der er lavet på gedemælk. Kunigunde er faktisk navnet på en af familiens malkegeder.
Der findes 9 forskellige flødeoste fx Wasabi-flødeostecreme, Chili-flødeost med røget paprika, Kastanjeflødeost og Gedefriskost med citron og peber.
Kunigunde fremstiller også tilbehør til oste, som du fx kan serverer til oste- eller tapasborde. Du kan fx købe hjemmelavet sennep, romsyltede Muskatdruer, lavendelsyltede abrikoser, nødder og ristede Marcona-mandler.

Skinker og pølser fra Livsnyder & Bonderøv
Livsnyder & Bonderøv er en virksomhed i Hårlev på Stevns, der fremstiller lækre specialiteter af gode råvarer. Hos Dalgaard finder du et utal af spegepølser og ikke mindst, den velsmagende ”Stevns Klint Koldkrigsskinke”. Skinkerne kommer fra særligt udvalgte grise, og lagres i adskillige måneder på Koldkrigs Museet/Stevns Fortet. Det sker 25 meter nede under jorden og 25 meter inde i klinten, i et gammelt renset og rengjort ammunitionsrum.
Her ligger skinkerne fuldstændigt optimalt, og på allerbedste vis udnyttes den høje luftfugtighed, som tørrer skinkerne langsomt, således at de bliver til velsmagende gourmetskinker.
Spegepølserne er med lavt fedtindhold og uden hvede og farvestoffer, og i Dalgaard finder du bl.a. disse varianter: spegepølse med ramsløg og soltørrede tomater, eller med hvidløg. Spegepølse med whisky og valnødder eller med tranebær og hasselnødder. Du finder også lammespegepølse, oksespegepølse og Chili-lakrids øl pølse.

Desserter fra Rørvig
Håndlavede desserter fremstillet ud fra opskrifter fra ejernes forældre eller bedsteforældre – og uden unødvendige tilsætningsstoffer eller andet til at forlænge holdbarheden. Desserterne er i rigtige glas, der sagtens kan benyttes senere, måske til slik, snack, en lille blomst eller plante.
Gammeldaws æblekage: Klassisk æblekage som indeholder æbler, der er kogt med vanilje og lagt sammen med æblekagerasp med hasselnødder. Til sidst er æblekagen toppet med flødeskum. Tiramisu: efter en klassisk italiensk opskrift med ladyfingers dyppet i espresso og Marsala vin. Derpå lagt i lag i cremen og drysset med kakao på toppen.
Rabarbertrifli: rabarberkompot lagt i lag med vaniljecreme og hakkede mandler, og toppet med flødeskum.

Juice fra van Nahmen
Jeg skrev om disse meget velsmagende juicer sidste måned. Men de var med på Smagens Aften, så de får lige en lille tanke igen, bl.a. fordi juicerne sagtens kan indgå i en alkoholfri drikkemenu. Van Nahmen er et gammelt familieejet firma, der i 1930 begyndte at presse aromatiske æbler fra omegnens frugtplantager. Efterfølgende er det blevet til meget mere end æbler, der presses, men frugten stammer stadig fra lokalområdet i Rhine-landet.
Flere af juicerne kan serveres til aftensmad, og på flere restauranter som fx Kiin-Kiin, Geranium og Den Røde Cottage, kan man i dag vælge en komplet juicemenu til sin mad. Juicer og safter der er specielt udvalgt til retterne. Det kan være til gæster der er i bil, er gravide eller af anden årsag ikke ønsker at drikke alkohol.
Æblesorterne Elstar og Jonagold egner sig for eksempel til maden. Elstar til fiskeretter og fjerkræ, og Jonagold til desserter som pandekager med æblekompot eller en frugttærte.
Der er ca. 70% frugtindhold i juicerne, og hos Dalgaard finder du et stort udvalg fra van Nahmen. Juicer presset på æble, pærer, rabarber, blommer og druer. Du kan få juice i små flasker á 25 ml eller lidt større flasker på 0,75 l.


Marts

”SUPERFOOD” - produkter med mange anvendelsesmuligheder

Superfood består af en række produkter, der er lavet af forskellige bær og planter, som er frysetørrede og pulveriserede, lige klar til brug. Alle har de et højt indhold af vitaminer, mineraler og plantestoffer, der alle er med til at beskytte og styrke kroppen.
Alle pulverne har bibeholdt bærrets eller plantens smukke farve, hvorfor de er dekorative som drys. De 6 forskellige slags pulvere der findes, kan anvendes fx i smoothies, til saft, i raw-kager eller raw-kugler. De grønne pulvere egner sig også til dip fx med butterbeans, edamamebønner, yoghurt og/eller avocado. Dippen kan anvendes til grønsagsstave eller som fyld i sandwich og pitabrød.
Der findes:
Havtorn-pulver, som er fra det syrlige, orange havtorn, der vokser her hjemme ved strandområder. Med den smukke orange farve egne pulveret sig til drys på en dessert, chokoladekage eller et surmælksprodukt til morgenmad – eller pulveret tilsættes i en smoothie.
Aronia-pulver der stammer fra det smukke lilla aroniabær, som vokser her i Danmark.
Acai-pulver stammer fra det lille, lilla acaibær, der oprindeligt vokser i Amazonas jungle.
Matcha pulver der er pulveriseret grøn te og kan anvendes til te, is, i vaffel- eller pandekagedej eller i smoothies.
Chlorella pulver har et meget højt indhold af klorofyl, der giver den fantastisk flotte, grønne farve. Klorofyl virker rensende i kroppen, modvirker dårlig ånde og virker både som antioxidant og antiinflammatorisk. Chlorella har også et højt indhold af protein, faktisk 58 g pr. 100 g protein og alle de essentielle aminosyrer.
Hvedegræspulver er lavet ud fra de små spæde græsstrå af hvedeplanten. Hvedegræs er, lige som chlorella, rig på klorofyl og har en udrensende effekt på kroppen.

Prøv mine dejlige opskrifter med SUPERFOOD:


HAMPE-PRODUKTER fra Møllerup Gods
Møllerup Gods ved Rønde har specialiseret sig i lækre og velsmagende produkter lavet af hamp.
Hampefrøer fyldt med næringsstoffer, knap halvdelen af frøene er sunde, umættede fedtstoffer og resten består af fibre og proteiner. Naturligvis vegetabilske proteiner, til glæde for alle også vegetarer og veganere.
Hampefrø kan bruges i brød, knækbrød, mysli, til panering, som drys i salater og eller de kan blendes med i en smoothie.
Hampemel, som er glutenfrit, kan bruges som et alternativ til andre grove melsorter i brød, knækbrød, pizzabunde, pandekager eller til panering.
Hampeolien har en optimal fordeling mellem omega 3 og 6 fedtsyrer, og smager lækkert i salater.

Hos Dalgaard finder du følgende produkter fra Møllerup Gods:

 • Hele hampefrø
 • Hele hampefrø ristede
 • Hamefrø afskallede
 • Knækbrødsblanding
 • 5-kornsblanding
 • Hampeolie

Prøv et par af mine opskrifter med hamp:


NEM RISOTTO – vegansk og glutenfri
Tre nye slags risotto har fundet vej til hylderne. Produkterne er produceret i Spanien af firmaet Trevijano der blev skiftet i 1860 i Rioja-regionen. Firmaet har fokus på god smag, rene råvare og produkter uden tilsætningsstoffer.
Risottoerne er lige klar til brug og kræver kun væde, lidt olivenolie og ca. ½ times tilberedning.
Har du lyst, kan du pifte din risotto op med smør eller parmesanost, så er risottoen bare ikke vegansk længere, men stadig vegetarisk. Smør og ost gør at risottoen bliver lidt mere cremet. Der kan naturligvis også tilsættes krydderurter, lige som risottoen kan koges på hvidvin og bouillon.
På hylderne finder du bl.a.:
”Mediterranean Risotto”, der indeholder ris, tomat, courgette, oliven og løg og krydret med hvidløg og oregano.
”Curry Risotto”med karrysmag, peberfrugt og løg.
Har du brug for paella eller couscous, som er nemt og hurtigt, så fås det også fra samme firma.


3 NYE PESTO – til tapas, pasta, sandwich, bruschetta eller dip
Pesto Basilikum lavet med basilikum, parmesanost, cashewnødder og hvidløg.
Paprika Pesto med mandler og ost.
Mediterranean Pesto lavet på oliven, tomater og ansjos.
I serien findes også en Oliventapanade af Kalamata oliven, hvidløg og basilikum.


BRASSERIETS SAUCER
Brasseriets Saucer er en ny serie af saucer fra Jensens Køkken. Saucerne er udviklet af kokke og nemme og hurtige at tilberede hjemme.
Fælles for saucerne er en fyldig smag og en cremet konsistens, og de gør sig lige godt, hvad enten de er kolde eller lune. Saucerne opbevares i køleskabet. Saucerne kan anvendes til alle slags kød og pølser, og du kan vælge mellem 4 varianter:

 • Økologisk bearnaise
 • Original bearnaise
 • Chili bearnaise
 • Pebersauce


FRUGTJUICE – fra van Nahmen
Van Nahmen er et gammelt familieejet firma, I 1930 begyndte firmaet at presse aromatiske æbler fra omegnens frugtplantager. Efterfølgende er det blevet til meget mere end æbler, der presses, men frugten stammer stadig fra lokalområdet i Rhine-landet. Der presses fx rabarber, til en rabarber-nektar, der kan nydes som den er, eller den kan blandes med mousserende vin eller champagne. Frugtindholdet i juicen er helt oppe på 70%. Rabarbernektar smager vidunderligt, som røde rabarber på en sommerdag, og man kan virkeligt fornemme det høje indhold af frugt.
Van Nahmen presser også druer fra Rhine-området. Her er indholdet er 100% frugt og 0% alkohol. Der er flere forskellige typer, der alle kan nydes, som de er som en aperitif uden alkohol eventuelt blandet med Pellegrino eller anden let boblende mineralsk vand, eller med mousserende vin – og dermed bliver drinken med alkohol.
Hos Dalgaard finder du et stort udvalg af produkterne fra van Nahmen. Der er flere forskellige slags æblejuice, og hvert æble har sin egen smag og aroma. Desuden er der rabarber-nektar og frugtjuice presset af blommer og pærer. Du kan få juice i små flasker á 25 ml eller lidt større flasker på 0,75 l.


FISKEBUTIKKEN – røget stenbider, stenbiderrogn og laks
Fiskebutikken har nu varmrøget stenbideri disken. Den røgede stenbider kan hurtigt og nemt blive til et velsmagende måltid – ganske enkelt kan den serveres med røræg, purløg og et stykke rugbrød. Stenbideren er en sund fisk med et meget højt indhold af de sunde omega-3 fedtsyrer.
Stenbideren holder til i Nordatlanten, men i det tidlige forår kommer stenbideren ind på lavere vand ved de danske kyster, og på bunden gyder den – og det er netop disse æg, som det er sæson for lige nu – stenbiderrognen. Også stenbiderrognen kan let forvandles til et lille, lækkert måltid hvor stenbiderrognen serveres med cremefraiche, hakket rødløg og blinis eller ristet rugbrød.
Hele marts måned har Fiskebutikken tilbud på færøsk laks. Også laks har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer, som din krop bl.a. bruger til hjernen, huden, dine led og dit humør.

Februar

KRYDDERIER I HVERDAGEN
Krydderier er fantastiske i madlavningen hele året, men om vinteren har de en særlig egenskab, vi kan have glæde af, for langt de fleste af dem virker varmende på kroppen – rart i en kold tid. Og skulle snue eller influenza, mod al forventning, bide på dig, så sætter krydderierne gang i de processer i kroppen, som hjælper til, at du kommer hurtigere på højkant igen. Generelt er de tørrede krydderier kraftigere end de friske og bør derfor anvendes i mindre mængder. Forudsætningen for at de giver en lækker smag er, at de ikke er blege og misfarvede, og at de ikke har mistet duft og smag, eller lugter af mug. Krydderier opbevares bedst i et glas med låg stillet et mørkt, tørt og køligt sted. Ud over at give maden smag, så har krydderier også helsebringende egenskaber, fx virker langt de fleste både som antioxidanter og antiinflammatoriske. Her kommer ideer til, hvor krydderierne kan benyttes:

KØD
Mange stykker kød har glæde af at marinere, før de skal tilberedes. Marinaden giver smag til kødet, og gør det ofte også mere mørt. Gryderetter får både smag og duft fra krydderier som fx paprika, timian, oregano, rosmarin eller enebær. Skal kødet grilles (især om sommeren), kan man med fordel lave en ”rub” af krydderier og gnide kødet med denne. En rub kan bl.a. bestå af paprika, chili, cayennepeber og koriander.

GRØNTSAGER & KØD
-kan få smag af fjerne landes køkkener, når de krydres. Det kan være smag af Indien, hvis du bruger karry, gurkemeje, safran, chili og ingefær, eller den asiatiske smag fra koriander, ingefær, citrongræs og kaffir limeblade, eller smag af Italien, når du bruger oregano, basilikum og salvie. Mad fra Mellemøsten som humus og falafel, tilsættes ofte spidskommen, chili og koriander.

SALATER & sANDWICH
Friske krydderurter og krydderier som purløg, basilikum, fennikel- eller sennepsfrø, spidskommen og mynte kan tilsættes sammen med dine bladgrøntsager i salater eller sandwich. Krydderier kan også sagtens give smag til salatens dressing.

ÆG
Brug gerne gurkemeje, når du laver scramble-egg, det giver en flot farve, og du får glæde af gurkemejens vigtige egenskaber.

KORN
Kom safran i de krydrede ris eller i den cremede risotto. Tilbered en risengrød med kardemomme, kanel, og muskatnød, eller tilføj oregano, rosmarin og peberkorn til din pasta.

DRIKKEVARER
Krydderier som kanel, muskatnød, ingefær og kardemomme passer til smoothies eller til varme drikke tilberedt med mælk, kogende vand eller vin.


MISO
Miso er et produkt fermenteret på soja og en kornart som fx ris eller byg, og som ofte benyttes i det japanske køkken.
Uanset hvilken type miso du vælger, så er den immunstyrkende og gavnlig for en sund fordøjelse.
Desuden støtter miso leverens afgiftning og hjælper med at fjerne uønskede stoffer fra kroppen.
I Japan er der et ordsprog, der hedder: "Miso styrker de svage og blødgør hårde" Ifølge forfatteren Meg Wolff, som har skrevet bogen ”Becoming Whole”, betyder det, at miso genskaber vitalitet til trætte og syge organer, og samtidigt virker blødgørende og opløsende for stagnation og cyster”.
Du kan anvende miso til supper, dressinger og dip, hvor miso bidrager med umami-smag, eller du kan anvende miso til den japanske nudelsuppe, ramen. Er du mere interesseret i ramen, så er der netop udkommet bogen ”Ramen” af Tove Nilsson.
Misoen beholder bedst sine fordøjelses-fremmende egenskaber, hvis den ikke koges, men blot røres i den hede væske/suppe.
Hos Dalgaard kan du købe byg- ris- og sojamiso samt en sød hvid miso. Og du kan købe Instant Miso-suppe i flere varianter, lige klar til brug.

TORSK OG TORSKEROGN
Torsken er en meget mager og sund fisk med mange proteiner og et godt indhold af selen og B12-vitamin.
Et gammelt mundheld siger, at man kun skal spise torsk i de måneder, hvor bogstavet R indgår, dvs. perioden fra september til april. Årsagen er, at torskens kød bliver løsere i de varme måneder. Torsk er let at tilberede. Du kan købe et stykke torskeryg, drysse det med salt og peber og små smørklatter og bage det i ovnen ved 170° ca. 30 minutter afhængigt af, hvor stort fiskestykket er. Torsken smager dejlig sammen med fx dampet spinat, smør-sauterede gulerodsstrimler, dampet aspargesbroccoli, små kartofler og lidt fiskesennep rørt med cremefraiche, og så ser det smukt ud med farverne til den hvide fisk.
Torskerognen, de såkaldte ”bukser”, smager godt friskkogt eller måske let stegt på panden, dryppet med citronsaft og serveret med dild, groft rugbrød og lidt god mayonnaise. Fiskebutikken sælger dels fersk torskerogn, dels torskerogn der er kogt på bedste vis med både laurbærblade og eddike.

Prøv min opskrift på: Torskefilet i fad m/grøntsager & bacon

VALENTINSDAG den 14. februar
Valentinsdag er kendt som ”de elskendes helligdag”, og traditionen går på, at man udveksler kort, blomster, chokolade eller andre gaver, som et bevis på gensidiges kærlighed.
Helligdagen blev indført af pave Gelasius og blev opkaldt efter den romerske præst Valentin. Legenden fortæller at, da kejser Claudius II beordrede romerske soldater til ikke at gifte eller forlove sig, trodsede Valentin dette dekret og fortsatte med at vie unge soldater. Han blev som følge heraf arresteret, sat i fangenskab og senere halshugget den 14. februar omkring år 269. Den romerske-katolske kirke udnævnte ham efter hans død til helgen som Sankt Valentin.
Afdelingen for søde sager har chokolade fra Valrhona, Magasin, Galler og Konnerup, lakrids fra Bülow og mange spændende karameller fra Karamel Kompagniet Gudhjem.
Kiosk-afdelingen har Valentin-kort, og blomsterafdelingen har de smukkeste blomster i fine farver, eller du kan få bundet en buket efter dit helt eget ønske. Blomsterafdelingen binder også specielle Valentins-buketter holdt i røde farver. Det vil være en rigtig god idé, hvis du bestiller din buket i forvejen.
Ved siden af blomsterafdelingen kan du købe lys, små skåle og vaser, eller skal det være lækkerier til kroppen, så er der et udvalg af skønne produkter fra engelske Heyland & Whittle og det franske firma i Provence Panier Des Sens.

FASTELAVN den 26. februar
”Boller op og boller ned, boller i min mave...”. Mange husker nok, hvordan man som barn gik rundt og stemte dørklokker iklædt i et kostume, for at tjene lidt mønter, lidt slik eller en gang hjemmebag. Fastelavn er en tradition fyldt med hygge, fest og udklædning. Og til den tradition er fastelavnsboller uundværlige, når vi slår katten af tønden. Fastelavnsbollerne kan bages som boller, der smøres med smør, som wienerbrødsboller, vandbakkelser fyldt med flødeskum eller boller med fyld af marmelade eller creme og remonce.
Hvis børn og andre slikmunde ingen boller får, laver de som bekendt ballade, i hvert fald ved fastelavnstid, så her kommer opskrifter på fastelavnsboller.
Januar

HAVRE
Havre har været brugt i en menneskealder som mad i Danmark. I dag spises havre af så mange danskere, at den indtager en 2. plads, når det gælder danskernes indtag af fuldkorn. Havren kan tilberedes på et utal af måder, som hele kerner, malet til mel eller valset til havregryn.
Havregryn spises ganske nemt og enkelt med mælk eller koges til grød. Koges den dannes der et lille slimlag, som er vældigt rart for slimhinderne i fordøjelsen. Havre kan også anvendes til birche-mysli, hvor havren sættes i blød natten over sammen med fx solsikkekerner, rosiner og chiafrø.
Havregryn kan tilsættes dej til brød og boller, kiks og knækbrød eller frikadellefars. Havregryn gør sig også godt i en smoothie, hvor de giver en blød og cremet konsistens og lidt mere fylde og mæthed.
Ristede havregryn pynter på yoghurt, eller de kan bruges til myslibarer eller som en ingrediens i hjemmelavet mysli.
Havre indeholder mange fibre, der giver mæthed, nærer tarmfloraen og sænker et forhøjet kolesteroltal.
Havre indeholder mineralet magnesium, der virker beroligende på kroppen. Magnesium er vigtigt for muskelarbejde i kroppen og dermed også for hjertet, som også er en muskel. Tarmen er også en muskel, der har brug for magnesium, og mangler den magnesium, kan det give symptom som forstoppelse.
Du kan købe både almindelig havre og en glutenfri udgave.

Se min opskrift på Glutenfri boller

KÅL ER COOL
Mange har et nytårsfortsæt om at spise sundt i det nye år, og ofte kommer tanken på kål. Det er nærende og billig mad. Tidligere blev kål forbundet med kedelig og tung mad, men det har bestemt ændret sig, og de to sidste år er der udkommet et utal af bøger om kål, kålsalater og juicing med kål, fx med titlerne ”Kål og kærlighed” eller ”Kålkællingernes kogebog”.
Kål ligger dybt i vores kultur, vi har formentlig spist den i omkring 2000 år, altså i længere tid end kartofler og tomater, som jo er kommet hertil fra Amerika.
Broccoli
- er et vidunder med sit høje indhold af beskyttende plantestoffer. Den har desuden et højt indhold af svovl, som hjælper din lever med at afgifte. I dag fås også Aspargesbroccoli også kaldet Broccolini, en lidt mildere udgave af broccoli.
Prøv at sautere broccoli sammen med shii-take svampe, marineret tofu, tynde skiver hvidløg og revet ingefær og krydrer med et stænk Tabasco og lidt sojasauce.
Grønkål
- er en rigtig vintergrønsag, der fortjener mere opmærksomhed i køkkenet, end det er almindeligt i dag. Den smager godt og er fyldt med lutein, som er vigtig for dine øjne. Samtidigt er det en af de bedste vegetabilske kilder til kalk.
Den kan koges blot 1-5 minutter i en gryde uden låg, så beholder den sin smukke grønne farve. Den kan serveres som den er, eventuelt blandet med ristede sesamfrø eller solsikkekerner. Eller grønkål kan hakkes fint til en salat sammen med æble, appelsin, tørrede tranebær og valnødder eller bruges til suppe eller som ingrediens i pesto.
Palmekål
- er en italiensk slægtning til grønkål, også kaldet sortkål eller cavolo nero. Den er lige så nærende som grønkål og passer fortrinligt sauteret med hvidløg og vendt med cremefraiche og reven parmesanost.
Rosenkål
- er små kålhoveder, der sidder på en lang stængel, og er nok de kraftigst smagende kål. De kan blancheres og mørnes i lidt smør med citron, eller de kan snittes fint og bruges til salat sammen med radiseskiver, agurk og ristede mandelsplitter.
Rødkål og hvidkål
- kan fint bruges til salat. Til salater er det mest delikat, at de snittes tyndt og lækkert, gerne på en mandolin. Friskpresset frugtjuice, fx af ananas, appelsin eller mandarin passer godt til, ligesom æbler, appelsiner, pærer, tørrede frugt og nødder egner sig vældigt godt i sådanne salater.
Spidskål
- er så delikat og sprød, at der ikke skal gøres for meget ved den. Skær de grove blade af, skær kålen i kvarter og skær det groveste af stokken fra. Kålen kan dampes i lidt vand og vendes med lidt krydderurter, en klat smør, salt og peber eller dampes i lidt cider og en klat smør. Den kan også dampes i lidt smør med finthakket frisk chili, salt og peber og drysses med persille, dild og kørvel, eller spidskålens blade kan fyldes og bruges til dolmere.
Savojkål
- så smuk, og kan blot snittes fint og sauteres sammen med løg og reven ingefær. Herefter tilsættes citronsaft, og kålen simre til den er mør.

Se mine opskrifter på: Blomkålsfrikadeller
Grønkålspesto

GIGAS ØSTERS I FISKEBUTIKKEN
Januar sidestilles ofte med en sund og billig måned, hvor man må spare på pengene efter en dyr julemåned. Alligevel bliver der måske mulighed for lidt luksus.
Lige nu har Fiskebutikken fokus på deres østers, de såkaldte Gigas østers. Gigas østers har altid været berømt for deres særligt fine smag. Østers er en musling med ru og ujævne skaller, og udseende og form kan afhænge af, hvilken bund den har vokset på.
Østers spises oftest rå med citronsaft, men de kan også gratineres, frituresteges eller benyttes som fyld i fiskesuppe.
Østers skal værehelt friske – de skal være helt lukkede, og efter åbningen skal de lugte friskt og af hav, ikke af mosevand eller råddenskab.
Østers er en af de fødevarer der indeholder allermest zink. Desuden indeholder østers selen, der er vigtigt for immunforsvaret lige som zink også er. Derudover indeholder de B12-vitamin, der er vigtige for nervesystemet og hukommelsen - og omega-3 fedtsyrer til huden, slimhinder, led, hjerne og øjne.
I efteråret 2016 udkom bogen ”Østers” skrevet af fire af vore mest velrenommerede mesterkokke, Erwin Lauterbach, Jan Hurtigkarl, Søren Gericke og Hans Beck Thomsen. En bog der fik meget fine anmeldelser. Bogen kan købes hos Dalgaard.

Netop nu 2017

 • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00