Juli / August

BLADGRØNT - GRØN MAGI!
Bladgrønt indeholder ikke mange kalorier, men til gengæld gør de kroppen stærkere, mere basisk, mindre forgiftet og øger iltindholdet i blodet. Bladgrønt er fyldt med det grønne farvepigment klorofyl, enzymer, fibre, umættede fedtstoffer, mineraler som kalk, jern og magnesium og antioxidanter.
Salater, spinat, bladbede, grønkål, broccoli, savojkål, pak choi, bladselleri og krydderurter er blot nogle eksempler på bladgrønt.

Har du svært ved at tygge dig gennem bladgrønt og alle disse salatblade, så kan de med stor fordel anvendes i smoothies, greenies eller kolde, grønne supper. Der findes et utal af salattyper, hvoraf den mest almindelige er:

  • hovedsalat, der fås hele året. Smagen er neutral og danner en fin baggrund for blandede salater.
  • Feldsalat er vårsalat, hvor hver plante danner en åben roset med 8-12 små blade. Smagen er mild med nøddearoma. Den passer fint sammen med valnødder, der har ligget i valnøddeolie, lidt balsamico-eddike, salt og peber. Til sidst vendes salaten i.
  • Romainesalat, også kaldet romersk salat, er en salat med lange faste blade. Salaten anvendes ofte til Cæsarsalat.
  • Friséesalat kaldes også kruset cikorie eller krøllet endivie. Smagen er lidt bitter, og den passer fint i blandinger med andre salattyper. Den er en fin kilde til folinsyre og kalium.
  • Radicchio er det italienske navn for rød cikoriesalat. Det bitre rød-lilla salathoveds smag og farve giver en god kontrast, når det blandes med andre typer af salatblade. En del vil syntes, at radicchioen er for bitter serveret for sig selv, men prøv den sammen med noget sødt som fx skiver af moden pære. Julesalat fås med hvide eller radicchio-farvede blade. Begge er kødfulde, sprøde og en smule bitre. Den smager glimrende sammen med frugt, men kan også serveres smørstegt eller blancheret og gratineret. Bladene indeholder meget jern og kalk.
  • Rucola kaldes også salatsennep og har en let bitter peberagtig smag. Brug de hele blade eller riv store blade i mindre stykker. Vend dem i en vinaigrette eller blot med lidt god koldpresset olivenolie suppleret med flager af parmesanost.
For alle de bitre salater gælder det at de, med deres bitterstoffer, hjælper leveren til at afgifte kroppen.
Herudover findes en lang række andre spændende salater bl.a. egeblad, rødbede-salat, krølsalat og Lollo Rossa, sidstnævnte findes med røde eller grønne blade.
De fleste salater bør tilberedes så tæt på serveringstidspunktet som muligt, derved bliver de mest sprøde og lækre at se på. Samtidigt er de også sundest, idet vitaminerne kan gå tabt, hvis bladene ligger snittet i for lang tid.


SOMMERENS KÅL - BLOMKÅL, SPIDSKÅL & GLASKÅL
Alle kål er fattige på kalorier, med de er meget mere end det. Kål er vanvittigt sundt, og der er så mange gode grunde til at spise mere kål.

  • Kål indeholder utroligt mange vitaminer og mineraler, bl.a. vitaminerne K, A, C og B6, og mineralerne mangan, kobber, kalk og natrium. Faktisk slår kål mælk og appelsiner i indholdet af henholdsvis kalk og C-vitamin
  • Plantestofferne, de såkaldte fytonutrienter i de mange forskellige kåltyper, har vist sig at kunne mindske risikoen for kræft
  • Udover at indeholde antioxidanter, som så mange andre frugter og grøntsager også gør, indeholder kål fytonutrienter, der stimulerer kroppens afgiftningsevne og øger kroppens egen evne til at uskadeliggøre frie radikaler
  • Kål er en fantastisk kilde til næringsstoffer, der hjælper kroppen med at producere energi fra kulhydrater og protein. Det sker i cellernes energikraftværker – mitokondrierne
  • Kål er hormonvenlig og påvirker leverens enzymer, så de fremmer udskillelsen af brugte hormoner, hvorfor kål kan bruges til at forebygge de hormonfølsomme kræftformer

Blomkål
Blomkål er fyldt med B- og C-vitaminer, kalk og fibre. Især indeholder den B6-vitamin som booster immunforsvaret. Desuden er B6-vitamin et vitamin som en del kvinder mangler, hvilket kan give symptomer som hovedpine og menstruationsgener.
I dag bruges blomkål bl.a. af de, der gerne vil minimere korn og brød, idet blomkål kan bruges til erstatning for pizzabund eller løse ris.

    Ideer:
  • Stegt blomkål: skær en blomkål i skiver på tværs, pensel skiverne med olivenolie og drys med dit yndlingskrydderi. Bag blomkålsskiverne ca. 20 minutter - eller grill dem
  • Blomkål som løse ris: riv et blomkålshoved og bland ”smulderet” med olie, citronsaft, hakket koriander (eller anden krydderurt) og krydr med salt og peber
  • Blomkål egner sig godt til karryretter
  • Blomkål kan være grund-ingrediens både i tortillas og rösti
  • Steg små blomkålsbuketter sammen med spidskommen, hvidløg, chili og mandelflager
Prøv denne lette sommerret: Blomkål m/rejer, spinat & peberfrugt

Glaskål
Glaskål er bedst, når de er små, som på størrelse med en kop. Jo større glaskålen bliver, jo mere grov og bitter bliver den.
Glaskål er virkeligt nem at bruge. Den kan spises rå, stegt, bagt, syltet eller kogt. Den er sprød og smager nærmest som en blanding af kål, kinaradise og stilken på broccoli.
Glaskålen skrælles lettest ved at: skære bund og top af og dernæst skære skrællen af hele vejen rundt med en stor køkkenkniv, først fra top til bund, dernæst fra bund til top.
Skrællen er for hård til en kartoffelskræller. Kødet under skrællen er glasagtigt, hvilket har givet kålen dens danske navn.

    Ideer:
  • Ovnbagte fritter af glaskål, som bages og vendes i olivenolie og krydderier
  • Glaskål egner sig godt til råkostsalater, wokretter og i friske salater
  • Den kan syltes eller rives og smager vældigt godt til fisk
  • Revet glaskål blandes med græsk yoghurt og hvidløg og bruges som tzatziki
  • Tern af glaskål kan blandes med rygeost eller cheddarost, krydret med spidskommen
  • Glaskål kan skæres i stave og dyppes i en dip smagt til med dijonsennep
  • Glaskål skåret i små tern, kan vendes på panden i lidt olie og serveres som nemt, hurtigt tilbehør

Spidskål
Spidskål er meget mild i smagen og er derfor en god “begynderkål”, hvis du lige skal vænne dig lidt til smagen af kål. Spidskål er en sund og meget kaloriefattig spise, og med et højt indhold af C-vitamin, som har stor betydning for dit immunforsvar. Den indeholder også mange fibre, der giver mæthed i tarmen og gavner din tarmflora.
Spidskål er rigtig fin i salater, hvor den snittes helt tyndt og tilsæt andre smagsnuancer fx syrlig citron, sennep, kapers og/eller avocado.
Det er nemt at dele spidskålen på langs i fire dele og stege den på panden eller grille den udendørs.
Prøv fx.: Wraps af spidskål fyldt m/kylling & skinke

Fennikel
Fennikel har en lækker, lakridsagtig smag, den er kalorielet, og desuden får du masser af næringsstoffer. Dens anisagtige smag gør den velegnet til salater, fisk og fjerkræ.
Fennikel er høj på indholdet af netop de vitaminer og mineraler, der forbedre cellernes iltoptagelse. Den virker udrensende på kroppen og modvirker væskeophobninger. Den er en glimrende kilde til A- og C-vitaminer, der begge styrker dit immunforsvar.

    Ideer:
  • Fennikel kan anvendes i kolde juicer
  • Anvendes i salat sammen med blåbær, citronsaft og olivenolie
  • I salat sammen med kogt quinoa og fileter af rød grapefrugt
  • Tynde skiver fennikel marineres i olivenolie, citron, dild og havsalt
  • Tilsæt små tern af fennikel til sammenkogte kødretter, fx i en bolognese-sauce.
  • Fennikel skæres i tern og bages sammen med rodfrugter, lidt olie, salt og peber
  • Tynde strimler steges på pande og drysses med birkes eller ristede sesamfrø
Prøv denne lækre salat: Fennikel m/radiser & druer - vendt i kokosmælk

Kiwi
Kiwi en favorit hele året, men passer fint netop i sommerkøkkenet med sin friske smag og smukke grønne farve, og så er den kalorielet, hvilket passer perfekt til ”Hørsholm på Vægten”.
Kiwien indeholder masser af fibre og naturlige fordøjelsesenzymer. Til eksempel hjælper den med at nedbryde proteiner i kød og fisk, hvorfor nogle også bruger den, når de marinerer kød. Spiser du en halv kiwi lidt inden dit hovedmåltid, så vil kiwien stimulere din mavesyreproduktion, som bl.a. medvirker til, at du kan spalte dine proteiner.
De mange fibre gør, at du føler dig mæt. Desuden hjælper fibre med at rense kroppen for affaldsstoffer, og fibrene er mad til dine gode tarmbakterier. En stor del af immunforsvaret sidder netop i forbindelse med tarmen, så på den måde styrker kiwi dit immunforsvar.
Dens høje indhold af C-vitamin styrker ligeledes immunforsvaret og giver et fast bindevæv.
I kiwiens småbitte kerner er der omega-3 fedtsyrer, som modvirker inflammation, styrker hjertekar-systemet og huden, og så er de vigtige for et rart humør.
Kiwi smager godt i frugtsalater, smoothies eller den spises bare, som den er med en ske.
Her er opskriften på: Nem smoothie m/kiwi

Bær er sunde søde sager
Ikke alle søde sager er usunde. Bær smager himmelsk og er desuden rige på næringsstoffer, enzymer og antioxidanter, som styrker dit immunforsvar og giver dig energi. De bedste er de ”farvede” bær jordbær, hindbær, blåbær, solbær, brombær, hyben og kirsebær.
De er ”naturens vitaminbomber”, fordi skrællen har en enorm koncentration af immunstyrkende plantestoffer, fx antocyaniner og betakarotiner. Derudover er bærrene rige på fordøjelsesfremmende kostfibre, især af typen pektin, som menes at kunne sænke kolesteroltallet og dermed beskytte hjertet.
Jo mere skånsomt du behandler bærrene, jo mere sundhed bevarer du i dem.
Nyd bærrene som de er – eller på din morgenmad, i tærter, is og i smoothies.
I en smoothie kan du komme mange gode og velsmagende ting, så din smoothie bliver et fuldgyldigt måltid, der ikke forstyrrer dit blodsukker. Det kan være bær, mælk (plante- eller komælk), lidt banan for at give sødme, reven usprøjtet citronskal for at få de plantestoffer der sidder dér, et drys kanel og nødder, græskarkerner eller mandler. På den måde vil din smoothie indeholde både kulhydrater, fedtstoffer og proteiner.

  • Solbærer fulde af C-vitaminer og smager nærmest af sol og sommer. De anvendes bl.a. til sorbet, saft, gelé og marmelade. Deres høje indhold af pektin gør, at marmeladen let bliver stiv.
  • Stikkelsbærbruges til sorbet, grød og marmelade – eller som kompot til kød og fisk. De modne bær kan spises som de er, fordi solen har gjort dem dejligt søde.
  • Hindbærhører til rosenfamilien, og regnes fra gammel tid for at være Europas fineste bær. Hindbær indeholder mange fibre og rigtigt mange antioxidanter, bl.a. C-vitamin og folinsyre. Det er smukt, rødt og skrøbeligt og der er næsten ingen grænser for, hvad man kan fremtrylle med hindbær. Saft, kompot, marmelade kager, sorbet, smoothie – og mest enkelt hindbær med fløde.
  • Ribsspises som regel tilberedte, da de er ret syrlige i smagen. Egner sig fint til en rødgrød af blandede bær.
  • Kirsebærsmager vidunderligt som de er, men kan anvendes på yoghurt, til sorbet, kirsebærsauce eller som topping på morgenmaden. Kirsebær indeholder kraftige antioxidanter i form af farvepigmenter, quercetin og andre flavonoider, foruden vitaminerne A og C.

Netop nu 2017

  • 1

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00