MAJ MÅNEDS FESTER – OG NYT FRA SMAGENS AFTEN

Maj måned er en af de smukkeste måneder på året. Bøgen er sprunget ud, og kører man som eksempel langs Strandvejen, står der et utal af frugttræer med smukke sarte blomster, gule forsytia, blomstrende syrener og røde eller hvide tjørnetræer. Rabarberne er kommet op af jorden, krydderurter skyder op, grønsagerne vokser og aspargessæsonen er i gang – det er en fornøjelse at kokkerere i maj.

Ofte byder maj også på små og store fester, konfirmationer, fødselsdage, weekend-middage eller måske blot små sammenkomster med venner eller familie.
Det kan være en fest hjemme eller i lånte lokaler, eller måske sol og sommer lokker til spontan komsammen på stranden eller til en grillaften i haven.
Uanset hvilken fest eller sammenkomst, du skal have, så vil alle afdelinger hos Dalgaard hjælpe til med, at festen eller sammenkomsten bliver uforglemmelig og på en måde, så du ikke selv skal stå i køkkenet under hele arrangementet. På Smagens aften i april viste både fiskedelikatessen, delikatesseafdelingen og Dalgaards Catering smagsprøver på, hvad afdelingerne bl.a. kan byde på som hjælp til dine fester. Andet sted på siden kan du se eksempler på, hvad der var smagsprøver på.

Maden kan også være mere enkel og ukompliceret, når man er sammen med familie eller venner – et stort fad med pasta og italienske kødboller i, ovnstegt kalveculotte, ovnstegte kyllinger med citron og masser af krydderurter, hvidvinsdampet lakseside med kammuslinger, rejer og dild eller en græsk gryderet. Dertil masser af grønt tilbehør og lækkert brød.
Du kan også vælge at sammensætte flere små retter som tapas eller meze, sidstnævnte som kendes fra Grækenland og Mellemøsten. Meze kan fx bestå af baba ghanousk, som er en auberginedip, salsa, hummus, guacamole, grillstegt halloumi ost og fladbrød.
Dessert, tærte eller kage som afslutning, eller gode oste.

Her er forslag til forret og dessert, hvor det meste kan gøres klar i god tid:

NYT FRA SMAGENS AFTEN:

Dukkah fra Mill&Mortar

Dukkah er inspireret af beduinerne, der brugte blandingen som proviant på deres handelskaravaner gennem Sahara.
Dukkah fra Mill&Mortar er en blanding af ristede mandler, sesam, krydderier og en anelse salt og sukker. Du kan benytte Dukkah som en snack, hvor frisk brød dyppes i Dukkah-olie og dernæst i Dukkah. Du kan dyppe årstidens grønsager (asparges, radiser eller nye gulerødder) deri eller drysse det over retter og salater. Dukkah er også fantastisk til laks, hvor du drysser det på overfladen af et stykke laksefilet og presser det let ned i kødet, før laksen tilberedes i ovnen.

Fiskedelikatessen bød på

 • Østers
 • Røget let marineret tun med wakame-tangsalat
 • Smørstegte hvide asparges med håndpillede rejer og hollandaise fra Eriks Saucer
 • Gratinerede Rømø blåmuslinger
 • Dampede Rømø blåmuslinger med urter og grønsager
 • Torskesalat med islandsk torskeryg
 • Mini krustader med varmrøget laksesalat
 • Lynstegt tun

Delikatesseafdelingen bød på

Saltufo og Asparagusskinke fra Bedford. Saltufo er små trøffel-salamikugler, der formes i hånden og rulles i håndrevet Parmigiano Reggiano. Saltufo kan anvendes sammen med mozzarella og tomat, som ingrediens i sandwich, til tapas eller som carpaccio.
Delikatessen bød også på Delikatessens eget udvalg af tapas, bl.a. Rilette af varmrøget laks, Stegt andebryst og Røget hjortefilet. Tapas kan købes stykvis, eller du kan bestille en tapasbuffet på telefon: 45 17 02 63.
Se opskriften på Saltufo carpaccio HER!

Dalgaards Catering bød på

Bøgerøget nakkefilet af Frilandsgris fra Emilsminde. Dertil rygeostcreme med ramsløg og friterede kapers Dampet torsk garneret med Vesterhavsost, på bund af rød og grøn spidskål – dertil sauterede svampe Chokoladedessert med friske jordbær.
Ønsker du oplysninger om Dalgaards Catering, kan de fås på telefon: 45 17 02 63

  Grøntafdelingen bød på

  Forårssalat med ramsløgspesto
  Se opskriften HER!

    Osteafdelingen bød på

    • Håndlavede italienske oste fra La Treccia
    • Franske oste fra Mons, bl.a. Vacherin d´Arêches og en 30 måneder gammel Comté
    • Vacherin d´Arêches er en upasteuriseret gedemælksost med rødkitsskorpe. Den fremstilles af en ung kvinde Caroline Joguet, på en lille gård der ligger 1300 meter over havet i Beaufortområdet.

     Gråsten Gourmet Charcuteri

     Gråsten gav smagsprøver på et udvalg af deres kyllingeprodukter, der kan anvendes som pålæg til smørrebrød og i madpakken. Alt var fremstillet af kylling og der var bl.a. leverpostej, paté, to slags kødpølse – den ene let krydret, spegepølse og rullepølse. Bestem et kærkomment tilbud til hverdagens madpakker.

      Rævehede Naturprodukter

      Rævehede var endnu engang repræsenteret med deres velsmagende retter. Denne gang var der bl.a. smagsprøver på deres pandestegte pølser. Desuden hjortefilet stegt ca. 15 minutter på panden sammen med et par friske rosmarinkviste og en sauce baseret på Rævehedes krydderier og vildtfond. Nemt, yderst velsmagende og velegnet som gæstemad.

       Juice fra Frankly

       Frankly Juice er baseret på koldpresning af økologiske råvarer i sæson. Intet andet. Ved koldpresning undgås det at ødelægge vitale smags – og næringsstoffer i saften, og det sikre dermed et naturligt produkt. Frankly-juice indeholder ingen tilsætningsstoffer, ingen pasteurisering, ingen konserveringsmidler og ingen pesticider. Franklys juicer indeholder mindst 50% saft fra grønsager og rødder, tilført sødme og syrlighed fra frugt.
       Fankly juice fås i 4 varianter og desuden fås et Ingefær-shot, der består af æble og ingefær – og med kraftig smag af ingefær. Alle juicer indeholder ingefær, der dels er naturligt konserverende, dels virker antiinflammatorisk. Med Franklys juice bliver det ikke lettere at få frisk, økologisk juice, og du slipper for selv af juice dine grønsager og frugter.

        Rawganic

        Rawganic producerer sunde og delikate konfektkugler. Et rigtigt godt alternativ til en sund, sødmefyldt lille ting til kaffe og te eller bare til den søde tand. Sødmen fås bl.a. fra Medjool dadler, der er fra det sydlige Californien og kendt for deres store størrelse og lækre, saftige kød. Chokoladen er kakao fra AMMA, produceret i Brasiliens regnskov. Rawganics produkter er altid uden tilsat sukker og uden mælk, gluten, farve- og tilsætningsstoffer – og altid økologisk. Sortimentet tæller bl.a. Rawganic Kakaonibs og Mint, Rawganic Hasselnød og Choko og Rawganic Citron og Vanilje.

         Love 2016 – lakrids fra Johannes Bülow

         ”Love” lakrids er ny fra i år – måske en idé til Mors Dag den 8. maj. Love fås i to varianter:
         Sød lakrids med hvid chokolade og solbær & Chililakrids med mørk chokolade og hindbær

          RABARBER

          Rabarber skyder op af jorden om foråret og pludseligt står den med sine store grønne blade og de smukke, spændstige, lange røde stængler. Det bedste er at spise dem nu, senere bliver de mere grove.
          Navnet rabarber stammer fra oldgræsk og betyder ”de vilde”. Rabarber har været her siden 1500-tallet, hvor den blev indført som medicinalvækst fra Kina, og som sådan forblev den i flere hundrede år, indtil man i 1800-tallet så småt begyndte at bruge den i køkkenet.
          Rabarber kan bruges både i det salte og søde køkken. Rabarber tilfører en flot farve og en skøn syrlighed. De kan bruges til rabarberkompot, i koldskål, til suppe, desserter, kager eller i trifli.
          Rabarber kan tilberede ganske enkelt ved at stænglen skæres i små stykker, kommes i en gryde, drysses med sukker og usprøjtet reven citronskal og simre ca. 5 minutter. Rabarber passer også smagsmæssigt rigtigt godt med appelsinskal eller ingefær.
          Du kan let se, om rabarberne er friske, bladene skal være spændstige, og de små vinger, der sidder forneden på stænglen, skal være hvide, ikke brune. Selve stilken skal være stiv og må ikke kunne bøjes.

          Prøv mine opskrifter på:

          FORÅRSLØG

          Forårsløg, også kaldet springonion, vårløg eller pibeløg. Forårsløg ligner nærmest en meget tynd porre og er saftigt, sprødt og med en mild løgsmag. Forårsløg bruges ofte som smagsgiver i retter, fx gryderetter, wok-retter, supper og tærter. De kan også koges hele – 3-4 minutter, og anvendes som tilbehør til fisk. Her er det en gid idé at bruge de løg, der har en stor, tyk hvid del. Kogte forårsløg kan også serveres med hakkede æg, persille og kapers i en vinaigrette-dressing. Den grønne top kan benyttes som krydderurt eller som drys på smørrebrød og i sandwich. Forårsløg er, som andre løg, rige på A- og C-vitamin som styrker dit immunforsvar, og svovl som hjælper leveren til at arbejde optimalt.

          Prøv mine opskrifter på:

          ASPARGESBROCCOLI

          Aspargesbroccoli eller broccolini ligner broccoli, men har lange tynde stilke og små buketter og forveksles ofte fejlagtigt med ung broccoli.
          Broccolini er en krydsning mellem broccoli og Kai-lan, kinesisk broccoli. Broccolini er ikke så bitter som broccoli, men har en let sødme og smag af både broccoli og asparges.
          Den kan sagtens spises rå, og den har derfor brug for en meget kort tilberedningstid, fx blot let blanchering. Det er godt at skylle broccolini i koldt vand efter tilberedningen. Derved undgås at den koger videre, og den flotte grønne farve bibeholdes.
          Broccolini har samme høje næringsværdi som broccoli og asparges med et højt indhold af bl.a. A-, C- og K-vitamin og mineralerne kalk, magnesium og jern. Både K-vitamin, kalk og magnesium er vigtige næringsstoffer for dine knogler.

          Prøv min opskrift på:

          PAK CHOI

          Pak choy har oprindelse i det asiatiske køkken. Pak choi er en let bladgrøntsag med smag, der minder lidt om den danske sølvbede. Smagen er let bitter, sprød og har en anelse kålsmag. Pak choi findes også i en lille udgave, som kaldes bok choi. Pak choi skal blot tilberedes nænsomt og kun ganske få minutter, så den bevarer sin grønne farve og dens sprødhed. Den kan anvendes i wok-retter, i supper og i salater, let sauteret eller rå. Både de hvide stængler og de grønne blade kan spises rå i salater. Restaurant El Dorado på Christianshavn serverer Pak choi med Nam jim. Ganske enkelt står der en lille pak choi i en mindre skål. I bunden af skålen ligger der lidt Nam jim sauce/dressing, som man dypper pak choi-bladene i.

          Prøv mine opskrifter på: