MADPAKKETID

Som opfølgning på Menys fine tiltag ”Glad-pakke-panelet”, og fordi alle børn netop er begyndt i skole eller børnehave igen, kommer denne artikel til at handle om madpakker. Du kan se mere om ”Gladpakkepanelet” HER!Her kan du også kan hente inspirerende opskrifter og en kryds-af liste over madpakkefavoritter.
Madpakken er en vigtig del af dagen for børn. Den er ikke kun et pusterum midt på dagen, men også en mulighed for at få fyldt energidepoterne op og ikke mindst, så er den en lille hilsen hjemmefra. Den skal smage godt, se lækker ud, den skal være let at spise og må ikke lugte, når den pakkes op.

Rigtig mange børn har madpakke med, man mener at 9 ud af 10 skolebørn henter deres frokost op af tasken i form af en madpakke. Forældre smører altså rigtig mange madpakker. I gennemsnit bliver der hver uge smurt 4,8 madpakker i alle danske hjem. Især børnefamilier smører mange madpakker – hustande med børn mellem 7 og 12 år smører i snit 13 madpakker om ugen.

I tidligere årtier har madpakken indeholdt leverpostej, spegepølse, rullepølse og ost, men det er ved at være ”old school”, og i dag ses der heldigvis rigtig mange friske og sunde madpakker, der giver energi til hjernen, får humøret i vejret og giver energi til eftermiddagens udfordringer.
Tænk langsigtet, når du planlægger madpakken, for ofte kan rester fra aftensmaden bruges i næste dags madkasse. Lav lidt ekstra af en fyldig salat om aftenen og giv en portion med i madkassen sammen med et lille glas dressing. Et stykke tærte, en frikadelle, grønsagsfrikadelle eller et stykke postej kan også sagtens bruges i frokostpakken næsten dag.

Hvis det er muligt, så må en madpakke gerne indeholde:

GRØNTSAGER

det kan være som gnavegrønt eller grønsager ”gemt” i boller, frikadeller eller madpandekager. Bruger du gnavegrønt, så er det populært skåret i mundrette hapser. Små tomater kan også lige tages i en mundfuld. En lille skoleagurk er børnevenlig, og rød peberfrugt eller snackpeber smager sødt og er fyldt med C-vitamin. Bønnespirer og krydderurter er lækkert at pynte madderne med.

PROTEINER

– mætter og giver et stabilt blodsukker. Proteiner kan være som små frikadeller, fiskefrikadeller, et kyllingelår, et stykke postej eller æggesalat. Du kan også bruge vegetabilske proteiner som falafler, humus, mandler eller nødder.

FULDKORN

– fx rugbrød, kerneknækbrød eller som en ris-, quinoa eller bulgursalat – de giver alle fibre og energi. Du kan fx blande revne gulerødder eller courgette og chiafrø eller kerner i dine fuldkornsboller til madpakken. Det kan også være en lille tyk quinoapandekage, der lægges i madkassen (du kan finde opskriften på quinoapandekager i Dalgaards opskriftarkiv under ”desserter”).

FEDTSTOFFER

– der dels mætter, men også er vigtige for børnenes hjerne og indlæring. Fedtstoffer kan lettest fås fra mandler og nødder, men også fra fede fisk (men de kan lugte i en madpakke) eller vegetabilsk smørepålæg som peanutbutter eller tahin. Du kan også anvende brede kokosflager blandet med rosiner eller tørrede tranebær og mandler. Hvis du varmer mandlerne i en 150° varm ovn ca. 20 minutter, så får de pludseligt en helt anden smag, som kan være hyggeligt til en forandring – og du ødelægger ikke fedtstofferne i mandlerne, når du varmer dem ved så lave varmegrader.

  LIDT TIL DEN SØDE TAND

  – eller til et lille mellemmåltid kan der være frugt, tørret frugt, hjemmebagt kage sødet med fx banan, æblemost eller revne gulerødder, knækbrød eller riskiks med nøddesmør, lidt frugt eller dadelkugler (kan købes færdige af mærket Rawganic), myslibarer eller stænger lavet af tørret frugt. Hos Dalgaard kan du finde færdige nødde-rosinblandinger.

   IDEER:

   • Mad-pandekager og fuldkornspitabrød kan fyldes med fx salat, agurk, tunsalat, æggesalat eller en god pølse
   • Rugbrød med Urtekrams Sandwich-spread med smag af enten basilikum, tomat eller rødbede
   • Rugbrød smurt med friskost og agurkeskiver over
   • Kartoffelmad med små ristede bacontern, rygeost og ærtespire eller brøndkarse
   • Ostebjælker skåret af emmentaler eller anden fast ost og rød peberfrugt
   • Rissalat kan tilberedes af en rest ris blandet med ristede pistacienødder, tørrede abrikoser i små tern, rucolasalat, hakket mynte og en dressing af olie og citronsaft, salt og peber
   • Pitabrød med falafler, salat og tzatziki (pak delene hver for sig i små bokse)
   • Alt-i-én-muffins
   • ”Food in a jar”, hvilket vil sige at frokosten er samlet i et glas med låg eller et sylteglas. Her kan hele frokosten samles i glasset fx med kogte korn, grønsager (majskerner, grønne bønner, reven gulerod, strimler af rød peberfrugt), kikærter, nødder og en dressing, salsa eller græsk yoghurt. Maden i glasset holder sig frisk, og ofte kan glasset samles med maden dagen før og stilles i køleskabet.
   • Kyllingelår og små frikadeller, måske sat på et spyd, er også et hit og let at håndtere og spise
   • Fiskefrikadeller fra Fiskebutikken med rugbrød og et lille bæger med remoulade
   • Grønsagsmuffins, et stykke tærte – eller pirogger fyldt med revne grønsager og hytteost
   • Appelsinbåde, ananasstykker, blommer eller blåbær
   • Gnave-grønt og frugt kan være cherrytomater, agurkestave, rød peberfrugt, snack-gulerødder, blomkålsbuketter, melonstykker, pærer, vindruer eller æblebåde vendt i citronsaft og kanel
   • Humus med grønsagsstave af kinaradise, agurk, gulerod eller bladselleri
   • Dadelkugler eller frugtbarer til den søde tand

   Har dit barn brug for at spise glutenfrit, så han Dalgaard både færdigbagt brød og boller – og brødblandinger klar til at bage. Der er naturligvis også masser af glutenfrit mel, hvis du selv vil bage dit brød.

   Her følger nogle opskrifter på godt madpakke indhold:

    HORNFISK

    Fiskebutikken sætter fokus på hornfisk i september, en af de måneder, hvor hornfisken er allerbedst.
    Hornfisken er lang og smal med stærkt forlængede over- og underkæber, som danner en slags næb, med mange nåleformede tænder. Hornfisken er mørkeblå-grønlig med sølvglinsende, perlemorsagtige sider. Men nok allermest er den kendt for sine grønne ben.
    Hornfisken lever i det østlige Atlanterhav og dens vandring er helt speciel. Den vandrer tidligt i foråret fra det østlige Atlanterhav til De Britiske Øer og videre til Nordsøen, Kattegat og Bælthavet for at gyde. Efter gydningen fortsætter hornfiskene vandringen ind i Østersøen, hvor de æder sig fede, før de i august-september atter vandrer ud i Nordsøen. Hornfisken er en halvfed fisk, der indeholder de sunde omega-3 fedtsyrer og et højt indhold af D-vitamin, selen og jod.
    Hornfisk kan spises ligesom stegte sild eller den kan bages i ovnen naturel eller med fx tomater og løg. Rester af stegt hornfisk kan marineres og spises koldt som pålæg på rugbrød, eller de kolde rester kan anvendes til hornfiskesalat, hvor hornfisken blandes med kapers, citron, cremefraiche og dild eller purløg. Hornfisk i gelé kan tilberedes, men spises ikke så ofte i dag.
    Hornfisken er delikat, uanset om fisken paneres, steges eller grilles. Naturligvis filetere fiskedrengene hornfisken for dig, så du ikke selv skal kæmpe med de grønne ben.

    Prøv min dejlige opskrift på: Ovnstegt hornfisk

    SOLMODNE TOMATER

     Tomatsæsonen topper netop nu, hvor tomaterne er solmodne og med en smag af sødme og fin syrlighed. Egentligt er tomaten en frugt, men anvendes som en grønsag. Når de er modne får tomater både sødme, syrlighed og masser af aroma. Nogle gange kan du være heldig at få gule, orange, grønne eller stribede tomater eller en næsten sort variant.
    Solmodne tomater er fyldt med farvestoffet lykopen, der beskytter kroppen mod livsstilssygdomme, virker antiinflammatorisk og beskytter huden som solskoldning. Tomater har smagen umami, som er en udefinerbar smag, som forstærker andre smage, der spises samtidigt. Det er en af forklaringerne på, hvorfor tomater indgår i så mange sammenhænge.
    Tomater har jo et utal af anvendelses muligheder de kan naturligvis nydes på et stykke mad med mayonnaise og purløg, de kan anvendes i salater, saucer, gryderetter, ovnsteges, gratineres, til pizza, tærter eller de kan henkoges.
    Cherry- og blommetomater: der er hundredevis af sorter af disse små, runde eller aflange tomater. Gå efter en dyb rød farve, så får du mest smag og mere lykopen. Deres naturlige sødme forstærkes, hvis tomaterne opvarmes fx i ovnen ved lav varme sammen med hvidløg, olivenolie og timian.
    San Marzano: måske den mest kendte sort. Den har fast tomatkød og en krydret og sødmefyldt smag.
    Bøftomater: ud over at være sjove og smukke at se på, så er det en tomat med masser af kød og kun få kerner. De er fantastiske at tilberede til tomatsauce, netop på grund af få kerner og meget tomatkød, en sauce der kan bruges pastasauce, lasagne eller suppe. Tomaterne kan også lægges taglagt med mozzarella og basilikum. Deres størrelse gør dem også velegnede til at fylde fx med ris eller andre korn vendt med krydderier.
    Snacktomater er et hit i skolemadpakken, og de små tomater i farverne gul, orange og rød.

    Prøv et par af mine skønn opskrifter med tomater:

    RØDBEDER

    Rødbede er sprængfyldt med næringsstoffer, den er ikke så dyr at købe og kan anvendes på et utal af måder. Den styrker din lever, gør dit immunforsvar stærkere og virker som en kraftfuld antioxidant.
    Rødbede er fattig på kalorier, men rig på fibre, og du kan spise den rå, bagt eller kogt. Eller du kan juice den eventuelt sammen med æble, gulerod og ingefær. Rødbede smager allerbedst, hvis du blander den med en kraftig smag fx kapers, balsamicoeddike eller peberrod.
    De nye rødbeder er en lille delikatesse og lyser op i retter med deres farver, der ikke kun tæller den lilla, men også gule, hvide og de stribede bolsje-rødbeder. Nye rødbeder kræver ikke megen tilberedning.

    • Bland kogte rødbeder med appelsinfileter, usprøjtet appelsinskal, revet ingefær og en anelse honning.
    • Fordel tynde rødbedeskiver på et fad med rucolasalat. Hæld en dressing af balsamicoeddike, olivenolie, salt og peber over og drys med ristede græskarkerner og lidt fetaost.
    • Riv rå rødbede og bland det med kapers, peberrod, rucolasalat og din yndlingsdressing.
    • De kan koges som gulerødder og vendes med god olivenolie, krydderurter, salt og peber.
    • Du kan også sagtens bruge dem rå fx ved at skære tynde bånd med en kartoffelskræller og vende dem i en salat. Båndene kan også sauteres kort i olie, salt og peber og vendes med vineddike, timian eller rosmarin og hvidløg – nemt og godt.
    • Rødbede passer perfekt med gedeost, nødder og balsamico-glazé. Osten kan skiftes ud med fetaost, hvis du bedre kan lide det.
    • De bolsjestribede rødbeder lyser smukt op i en Salad Nicoise.
    • Du kan lægge en kogt rødbedeskive i din burger sammen med en burgerbøf, syltede løg, en skive ost og et spejlæg.
    • Rødbeder kan fermenteres med fennikelfrø, salt og dild. Fermenterede rødbeder er med til at pleje din fordøjelse og booste dit immunsystem.
    • Rødbeder går også fint i en indisk karry sammen med tomater, kokosmælk, vilde ris og krydderier som sennepsfrø, karry, ingefær, lime og frisk koriander.
    • I dag anvendes rødbeden også i chokoladekage.

    Rødbeder er det perfekte tilbehør:

    BLOMMER

    Blommer er en stenfrugt, der har dybe rødder i de danske haver og plantager. Det skiftende klima her hjemme er perfekt til dyrkning af blommer, hvis historie går helt tilbage til vikingetiden.
    Blommer kan nydes, som de er eller bruges til dessert, marmelade, chutney, bagning eller gammeldags blommegrød.
    Er blommerne lidt for syrlige, når de købes, så kan de ligge ved stuetemperatur et par dage, så modner de yderlegere og sødmen kommer frem.
    En blomme er moden, hvis man skærer den over på midten og stenen falder let fra kødet. Blommer har ikke så lang holdbarhed, men kan fryses hele eller halve og udstenede.
    Reine Claude er grøn, men bestemt ikke sur, som farven måske kan indikere. Tværtimod er det en dejlig sød spise-blomme. Den kan naturligvis nydes som den er, men er også velegnet til kager, desserter, kompot, trifli, tærter, saft og chutney. Dens sødme passer også godt i salater med blå ost og valnødder.
    Viktoriablomme er nok den mest kendte blommesort i Danmark. Den er stor, smuk og oval i faconen med en flot rød-orange farve og saftigt, velsmagende frugtkød. Den spises som den er, men er knap så god til syltning, fordi den er svær at udstene.
    Sveskeblomme spises sjældent som den er, men bruges derimod ofte til tørring – så bliver den til en sveske!
    Den er stor, blå, fast i kødet og krydret i smagen. Den passer fint til frugtgrød, syltning og til marmelade.
    Opalblomme er en rødlilla, mellemstor blomme med flot gult kød. Den kan nydes direkte som den er eller tilberedes til saft eller grød.

    Prøv mine dejlige opskrifter med blommer: