BRUNCH & BUFFET TIL MAJ MÅNEDS FRIDAGE!

Maj måned er en rigtig forårsmåned med duftende blomster, udsprungne bøgetræer, mere lys og energi, nydelse og sol-varme på altan eller terrasse, grillaftener, cykelture til skov eller strand og picnic med rabarber, asparges, fjordrejer og kold rosé.
Maj byder også på fri- og helligdage, i år er der både Bededag og Kristi himmelfartsdag i maj. Og maj er tiden for både mange bryllupper og konfirmationer.
Det er Mors dag søndag den 12. maj, så måske mor skal forkæles lidt ekstra denne dag.

Det er hyggeligt at mødes med familie og venner på fridage eller i weekenden, hvor formiddagen kan nydes med brunch, der indeholder både retter fra morgenmaden og frokostbordet. Eller mødes lidt senere på dagen til en buffet med mange små retter for enhver smag.
Det behøver ikke være så kompliceret. Enten kan gæsterne komme med en ret hver især eller gæsterne kan selv ”bygge”/samle deres ret, ved at værten sætter frem til tapas eller fyldte pitabrød eller bagels.
Med grønt tilbehør, friskbagt brød, gode dressinger og friske salater når man rigtigt langt. Er det knapt med tid til tilberedning, så har Dalgaard et kæmpe udvalg i dressinger, pestoer og tapenade – og Delikatesseafdelingen har altid et stort udvalg af færdige salater og charcuteri.

BRUNCH

Spises oftest om søndagen eller på helligdage, hvor der er tid til at sidde den halve dag og spise med familie og venner. En brunch kan være sen morgenmad, luksusmorgenmad eller et miks af morgenmad og frokost. Typisk indgår der retter fra både dansk, engelsk og amerikansk tradition, det være sig æggeretter, vafler, pandekager, den mellemøstlige ret shakshuka, stegte brunchpølser, skyr med bærcreme, frugtsalat, oste, smoothies, god kaffe og te – og mimosa, der traditionelt består af champagne og friskpresset juice. Nogle retter kan tilberedes dagen før som brød, koldhævede boller, muffins og chiagrød eller over-night-grød.

Ideer til topping på skyr, grød eller en smoothie-bowle

  • Chiafrø, hampefrø, solsikkekerner, pistacienødder
  • Granola eller mysli. Granola fx fra Guru Snack som har varianterne ’Cocoa’ og ’Berry’. Eller fra Danish Granola der fås i varianter som ’Kakao nibs’, ’Appelsin, æble og cashewnødder’, ’Mandel og kokos’ eller ’Mandel, cashewnød, pistacie og paranød’. Produkterne fra Guru Snack og Danish Granola er glutenfri og økologisker.
  • Bær, kiwibær, kerner fra granatæble
  • Honning eller sirup, fx granatæble-, jordbær-, kirsebær-, kokos- eller ahornsirup
  • Frisk frugt, æblebåde, bananskiver, appelsinskiver, ananastern, mango- og melontern
  • Kokosflager eller ristede kokosflager
  • Mandler, pekannødder, valnødder, cashewnødder
  • Mandel- og nøddesmør fx af hasselnød eller mandel
      Prøv mine dejlige opskrifter til brunch:

 

Buffet

Buffet kan have et tema som en græsk eller mexicansk buffet eller en med retter fra Middelhavet eller fra Mellemøsten – eller den kan ganske enkelt bestå af dine livretter. Den kan være vegetarisk – eller buffeten kan bestå af kød, fjerkræ og fisk blandet med masser af grønt tilbehør og et godt stykke brød. En buffet bør altid afsluttes med noget sødt. Lækre sager som søde tærter og kager, tiramisu, cheesecake, chokolademousse eller panna cotta. Som tidligere nævnt, kan det også være en buffet, hvor gæsterne selv samler deres ret. Stil fx frem til tapas eller til fyldte pitabrød og bagels.

Tapas-bræt

  • Oste, fx rødkit, hvidskimmel og Manchego
  • Serranoskinke
  • Paté og pølser som fx fennikel og trøffelpølse
  • Oliven, cornichoner, pesto, tapenade, store kapersbær
  • Små tomater på stilk, julesalat, friske figner
  • Lune Padrons (se mere under ”Netop nu”)
  • Saltede mandler
  • Brød, ostekiks og knækbrød

Fyldte pitabrød

  • Hjemmelavet eller færdigkøbt humus
  • Hjemmelavede – eller frosne falafler lige til at tilberede på pande eller i ovnen
  • Grønne salatblade, tomatskiver, agurketern
  • Oliven og pistacienødder
  • Dip og dressinger
  • Lune pitabrød

    Fyldte bagels

    • Skiver af røget laks
    • Stegte baconskiver
    • Røræg
    • Grønne salatblade
    • Agurke- og radiseskiver
    • Avocadobåde
    • Kapers
    • Flødeost rørt med urter
    • Bagels

        GRILL I FISKEAFDELINGEN

        Forhåbentligt byder maj på mange dejlige, lune aftener, der netop egner sig til grill i haven, på terrassen eller altanen.
        Fiskeafdelingen anbefaler bl.a. dorade, havbars og laks som gode fisk til at grille. Doraden er en meget delikat og lækker fisk, der betragtes som en delikatesse i Sydeuropa. Doradens kød er magert, og den kan enten fyldes med urter og citronskiver eller den kan få et par snit langs siderne, som kan fyldes med dild og citronskiver.
        Havbarsen er en velsmagende fisk fra aborrefamilien, og har hvidligt kød med en let fedme.
        Fiskeafdelingen tilbyder også Grill-pakker og Grill-løsninger. Disse indeholder både fisk, grønsager, dressinger og kryddersmør, der netop passer til fiskene.

        NYT FRA GRØNTAFDELINGEN

        Danske asparges og danske agurker, ja så er det både forår, og sommeren er på vej. De danske asparges er smukt lysegrønne, kræver kun meget kort tilberedning og klæder både røræg, kørvel og laks. Gulerødder med top: en god gulerod skal være fast og sprød. De er nærmest uundværlige i det danske køkken og de nye kan anvendes som snack, rå i salater, frisk i juice eller let tilberedte. Toppen kan anvendes, den er lidt bitter i smagen, men de dild-agtige blade kan anvendes i æggeretter, supper eller til pesto.
        Du finder også nye kartofler i Grøntafdelingen.

        GRØNNE TAPAS PEBRE

        Tapas peber hedder oprindeligt Pimientos de padrón, og kan tilberedes på ganske få minutter. Det er små, let bitre pebre, der steges hårdt og passer perfekt til tapas. De skylles og tørres helt, så der er ikke vand ved, når de skal på panden.
        Varm en pande op ved en god varme, og kom lidt olivenolie på. Læg peberfrugterne på panden, og steg dem ca. 5 minutter. Vend dem rundt undervejs, drys til sidst med salt og de er klar til servering. De er lækre som små hapser til en drink eller som en del af en tapas-servering eller som tilbehør.
        Frugten spises, men ikke stilken – tag fat i stilken, så løsner kødet sig let.

        LÆKKER KOLD FORÅRS- OG SOMMERSUPPE

        Maj er en forårsmåned, med solskin den ene dag, og regn og køligere vejr den næste. Vi er i en overgangstid, hvor der kan være brug for både let, kølende mad eller mere fyldig mad.
        Suppe er super næring i en skål, og i modsætning til juice, så indeholder de blendede grønsagssupper alle fibrene, så ingen næring går tabt i.
        Samtidigt kan du få tømt grønsagsskuffen for grønsager, der ”hænger lidt med hovedet” og dermed undgå madspil.
        Det kan være varme supper, men også lette, forfriskende og afkølede supper.
        Fyld gerne en masse grønne grønsager i din gryde som spinat, bok choi, agurk, bladselleri og grønne salatblade. Nogle grønne grønsager er mere bitter end andre, så smag altid til og juster med citron, salt og et par dråber ahornsirup.
        Du kan servere kolde supper, der slet ikke har været opvarmet. De er fyldt med gavnlige næringsstoffer, og ”raw opskrifter” tager som oftest udgangspunkt i sæsonens råvarer.

        Du kan tænke på supper som:

        • Kold agurkesuppe med mandler og citron – eller med avocado og valnøder
        • Kold avocado-wasabisuppe
        • Kold agurkesuppe med urtesalsa
        • Gazpacho – kold tomatsuppe
        • Grøn suppe med hakkede cashewnødder
        • Ajo Blancho, som er en spansk kold mandel-hvidløgssuppe
        • Kold avocadosuppe med rejer
        • Mangosuppe med kokosmælk

        MORS DAG SØNDAG DEN 12. MAJ

        Ideer til mor til Mors dag:

        • Lækre magasiner som Vogue, Prana, Yoga Journal – eller Sustain Yearly, som er et livsstilsmagasin. Magasinet guider til et bæredygtigt liv, og er fyldt med artikler, ideer og opskrifter. Du finder også Country Living, Country Home og Elle Decoration, der alle omhandler indretning, design og tendenser
        • Le Sultan D´alep: har faste og flydende sæber, hvor 90% af sæben består af laurbærolie og olivenolie. Sæben er vegetarisk og kan anvendes både til kroppen og som shampoo. Produkterne står i blomsterafdelingen
        • Hudplejeprodukter fra Panier Des Sens. Produkterne er franske og lavet på naturlige ingredienser og fri for konserveringsmidler. Disse produkter står også ved blomsterne
        • Det mere klassiske: smukke blomster og lækker chokolade
        • Et håndskrevet kort – smukke kort findes lige ved posthuset

        STORE BEDEDAG DEN 17. MAJ

        Torsdag aften før Store Bededag er der tradition for at spise varme hveder.
        Manden bag Store Bededag er Hans Bagger, som var biskop i Roskilde fra 1675 til 1693. I løbet af sine to første år, som biskop, fik Bagger indført hele tre faste- og bededage. Den midterste af dem blev lovfæstet ved en kongelig forordning d. 27 marts 1686, og placeret den fjerde fredag efter påske. På denne måde kunne Christian den Femte nå at holde Bededag i København, inden han drog ud på sommerrejser til sine riger og lande.
        Store Bededags helt korrekte navn var “ekstraordinær, almindelig bededag”, og den blev indvarslet allerede aftenen før, ved ringning med kirkens største klokke, – stormklokken. Ringningen var signal til, at kroer etc. skulle lukke, og at der ikke længere måtte drives handel. På den måde var der håb om, at folk kunne komme rettidigt (og ædru) i kirke, som forordningen krævede.
        Store Bededag var en arbejdsfri bededag. Derfor måtte bagerne ikke bage brød på helligdagen og bagte i stedet hvedetvebakker Store Bededags aften, som folk kunne købe for at spise dagen efter.