Ingredienser:
• 350 g fint sigtet hvedemel
• 150 g rugmel, gerne fint sigtet
• 5 g gær
• Ca. 1½ dl kærnemælk
• Ca. 2 dl vand
• 2 spsk. maltsirup
• 2-2½ tsk. salt
• Smør smeltet i varmt vand til pensling
Sådan gør du:
Bland de to meltyper godt.
Gæren smuldres fint i melet.
Tilsæt de øvrige ingredienser, og bland og ælt dejen, til den er blank og smidig.
Stil dejen til hævning i køleskabet i 10-12 timer eller natten over.
Tag dejen ud af køleskabet og slå den let ned.
Form den til en kugle, som hæver videre ved stuetemperatur ca. 4 timer.
Skrab dejen ud på et meldrysset bord.
Slå den meget let ned og form et brød, som lægges i en form (2,5-3l) og sættes
til efterhævning 3 timer, indtil dejen når formens kant.
Prik brødet, pensl overfladen med det smeltede smør, og bag brødet midt i en 225° varm ovn
ca. 30 minutter.
Bliver det for mørkt på overfladen, kan det dækkes med stanniol under den sidste del af bagningen.
Lad det færdige brød blive i formen i 10 minutter, før det tages og køler helt af.