Kanel quinoa-cookies
(uden mælk, sukker og gluten)
Ingredienser:
5 tsk. kanel
2 spsk. rosiner
2-3 spsk. kokosolie
5 spsk. hasselnødder
3 dl kogt quinoa
1-2 æbler
1 dl boghvedemel
Sådan gør du
Hasselnødder, rosiner og æble hakkes fint, fx i en mini-hakker.
Blandingen kommes i en skål og blandes med kogt quinoa, kokosolie, kanel og boghvedemel.
Dejen formes med to spiseskeer til kager på størrelse med en lille barnehånd.
Hvis det er svært at samle dejen, tilsættes lidt mere kokosolie.
Kagerne lægges på en bageplade med bagepapir og bages i en 180° varm ovn 25-30 min.
Smager allerbedst lune.
Julekrans
Ingredienser:
300 g hvedemel
175 g smør
2 æg
1 spsk. sukker
½ tsk. salt
40 g gær
Fyld:
50 g smør
100 g flormelis
50 g mandler, smuttede og grofthakkede
½ tsk. kanel
Æg til pensling
Sådan gør du
Smuldr smør og gær i melet. Pisk æggene med sukker og bland det i melet.
Ælt dejen sammen og stil den koldt en halv time. Lav imens fyldet.
Fyld: rør smør, flormelis, kanel og de fleste af mandlerne sammen.
Rul dejen ud til den er ca. 50 cm lang og 15 cm bred.
Fordel fyldet i en bræmme langs den ene side, og rul dejen forsigtigt sammen herom.
Saml den til en krans med åbningen nedad og pensl den med sammenpisket æg.
Drys med lidt mandler og bag kransen i en 225° varm ovn ca. en halv time.
Lad kransen køle på en rist.
Håkonskager
(ca. 100 stk.)
Ingredienser:
375 g hvedemel
1/8 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
125 g flormelis
275 g smør
Sådan gør du
Mel, bagepulver, vaniljesukker og flormelis sigtes sammen et par gange.
Smørret snittes fint og æltes i.
Dejen formes, under æltningen, til en tyk pølse, ca. 3½ cm i diameter.
Pølsen lægges koldt til den er stiv, hvorpå den skæres i meget tynde skiver på ca. 2 mm.
Kagerne stilles på smørsmurte plader, som sættes i en 200° varm ovn 6-7 minutter.
Kaffemarengs
(ca. 30 stk.)
Ingredienser:
4 store æggehvider
20 g sukker
125 g flormelis
125 g sukker
1 stor spsk. kaffepulver, groftmalet fx bønner stødt i en morter
Sådan gør du
Pisk hviderne stive og tilsæt de 20 g sukker undervejs.
Bland sukker og flormelis og vend forsigtigt de to slags sukker i skummet.
Tilsæt kaffepulveret og kom marengsmassen i en sprøjtepose med en rund tylle på 12 mm.
Sprøjt 6-7 cm store ”snegle” på en bageplade beklædt med bagepapir.
Bag marengsene 30 minutter ved 150° og dernæst yderligere ca. 1 time ved 100-110°, til de føles lette og tørre.
Marengsene kan spises som de er, eller de kan lægges sammen to og to med flødeskum.
Store biscotti med tranebær, chokolade og pistacienødder
Ingredienser:
50 g tørrede tranebær, grofthakkede
50 g usaltede, uskallede pistacienødder, grofthakkede
50 g mørk chokolade, groft hakket
750 g hvedemel
350 g sukker
100 g flydende honning
1 spsk. bagepulver
4 hele æg
1 stor æggeblomme
Drys:
4 store kardemommekapsler eller 8 grønne
50 g sukker
1 æg, sammenpisket
Sådan gør du
Ælt alle ingredienserne sammen.
Er dejen for flydende til at forme, tilsættes lidt mere mel.
Del dejen i to, og tril hver del til store stænger på 20-30 cm bredde.
Læg stængerne på en bageplade med bagepapir og med god afstand imellem.
Bag stængerne i en 200° varm ovn ca. 30 minutter, til de er gyldne.
Skær derefter stængerne i skiver på 2-3 cm tykkelse.
Knus kardemommekapslerne og lav et drys af indholdet fra kapslerne blendet med sukker.
Pensl med æg og drys kardemommesukkeret i et jævnt lag ud over kagerne.
Lad dem tørre i en 150° varm ovn ca. 10 minutter, til kagerne er sprøde udenpå.
Kaneltoppe (uden mælk & gluten)
(ca. 50 stk.)
Ingredienser:
3 æggehvider
250 g farin
Kornene fra 1 stang vanilje
1 tsk. kanel
300 g hasselnødder, malede
50 g hele hasselnødder til pynt
Sådan gør du
Pisk æggehviderne stive, tilsæt farin og vanilje og pisk endnu ½ minut.
Tag 1 dl af marengsmassen fra til pensling.
Bland kanel og de malede nødder, vend det i æggehvidemassen og rør dejen sammen.
Form dejen til valnøddestore kugler og sæt dem på en bageplade med bagepapir.
Pensl øverste halvdel af kagerne med marengsmassen og tryk en hasselnød øverst i hver kage.
Bag kagerne i en 125° varm ovn 25-30 minutter.
Tag kagerne ud og lad dem køle et øjeblik, før de flyttes på en bagerist.
Chokoladekage med hvid og mørk chokoladepynt
Ingredienser:
100 g mørk chokolade
125 g smør + lidt til formen
200 g sukker
2 æg
150 g mel
1 tsk. bagepulver
1 tsk. vaniljesukker
3 spsk. kakao
1 dl mælk
Pynt:
50 g hvid chokolade
50 g mørk chokolade
Sådan gør du
*Smelt chokoladen, ved svag varme, og lad den køle lidt af.
Pisk smør og sukker skummende, tilsæt æggene og pisk godt.
Bland den afkølede, smeltede chokolade i.
Bland resten af ingredienserne i.
Kom dejen i en smurt springform (1½ l) og bag kagen i en 180° varm ovn ca. 45 minutter.
Chokoladen til pynten smeltes hver for sig, ved svag varme, og kagen pyntes.