FRISK & AKTIV HELE LIVET – OGSÅ I DEN TREDJE ALDER

Når vi er unge, vil vi ofte gerne være ældre, og når vi er ældre, ville vi ind imellem ønske, at kunne trække nogle år fra. Men som oftest er der skønne ting ved alle aldre.
I ”Ode til den tredje alder” skriver Johannes Møllehave, at den tredje alder måske er den største – ”Den tredje alder: Fryd og hjertebanken og rigtig tid og ro til eftertanken”.
I Hørsholm kommune er vi mange 60+, 8.379 borgere (svarer til 33,5 pct. af borgerne) er over 60 år.
Heldigvis er mange både friske, raske og aktive langt op i årene, og heldigvis kan vi selv gøre noget for at være det. Ikke alt er vi herre over, men i langt de fleste tilfælde kan vi selv vælge vores kost og motion.

Din kost kan hjælpe dig godt på vej langt op i årene og være med til at holde dine knogler og led stærke, din hjerne i topform, beskytte dit hjerte-kredsløb, give glattere hud, tykkere hår og et rart humør.
Mange fødevarer betegnes lige frem som ’well-aging’ eller ’healthy aging’. Det er fødevarer, der indeholder mange antioxidanter, virker antiinflammatoriske og giver din krop et højt niveau af vigtige vitaminer, mineraler, fedtstoffer, proteiner og plantestoffer.

Sundhedsstyrelsen anbefaler, at ældre spiser nok proteiner for at bevare muskelmassen, som bliver mindre med årene. Proteinerne kan du få fra æg, fisk, fjerkræ, ost, quinoa, avocado, mandler, nødder, linser og bønner. Er du blot én i husstanden, så har firmaet Bonduelle små pakker med 2 dåser á 85 g af fx færdigkogte kikærter, kidneybønner og quinoa, lige klar til at spise – hurtigt og nemt som fyld i salater eller som tilbehør.

Nedenfor har jeg samlet nogle ’healthy aging’ fødevarer, til gavn for de der er 60+, men også til glæde for alle andre, der vil give deres krop de bedste næringsstoffer, og dermed forebygge skavanker senere i livet. Nogle af opskrifterne er beregnet til én person, da ikke alle ældre er en del af en større familie.

Blåbær

 – er fyldt med næringsstoffer som C-vitamin, fiber og plantestoffer, der dels virker som antioxidanter, dels er næring til din hjerne, så dens hukommelse og indlæringsevne er optimal (vil du vide mere om Brain Food, så ligger der en artikel på hjemmesiden under ’april 2018’). Blåbær er kalorielette og blodsukkerstabiliserende, og så smager de vidunderligt som drys på morgenmaden eller som mellemmåltid sammen med valnødder eller cashewnødder.

Ananas

– er rig på antioxidanter og virker antiinflammatorisk. Men ananas indeholder også bromalin, der virker som et naturligt fordøjelsesenzym. Desuden stimulerer bromalin dannelsen af mavesyren, som vi bruger til at nedbryde proteiner, og til at slå uønskede bakterier i maden ihjel. Mavesyreproduktionen falder med årene, så det er en rigtig god idé at spise mad, der stimulerer dannelsen af den. Papaja og kiwi stimulerer også dannelsen af mavesyren.

Prøv en lækker opskrift med ananas:

Spinat og andet bladgrønt

– er fantastiske kilder til C-, og K-vitaminer, kalk og magnesium. Disse næringsstoffer er vigtige for sunde tænder og stærke knogler. Har du brug for ekstra tilskud til knoglerne, så har Dalgaard kosttilskud, som indeholder kalk, magnesium og D-vitamin, der alle er vigtige for knogler og tænder.

Gurkemeje og ingefær

 – er blandt de mest kraftfulde anti-inflammatoriske fødevarer og med et super højt i antioxidanter. Den antiinflammatoriske effekt gør, at eventuelle ledsmerter mindskes lige som anden inflammation i kroppen kan minimeres. Hos Dalgaard finder du både stødt ingefær og gurkemeje – og frisk gurkemeje- og ingefærrod. Du kan anvende de friske rødder i asiatisk mad, i smoothies, i pesto eller til bagte og stegte grønsager.

Lækre opskrifter med ingefær & gurkemeje

  Avocado

   – har et højt indhold af vitaminer, proteiner, sunde fedtstoffer og antioxidanter, som gør den enestående i enhver kost. De sunde omega-9 fedtstoffer, også kaldet monoumættede kan forebygge hjerte-karproblemer og brystkræft, nedsætte kolesteroltallet, og er til glæde både for din hjerne og din hud, hvor den kan mindske rynker og give huden glød. Avocado er nem at spise og passer ind sommerens salater, smoothies eller guacamole.

  Prøv disse skønne opskrifter med avocado:

    Broccoli, aspargesbroccoli, bok choi og spidskål

    – er nogle af de lettere kåltyper og passer derfor godt til sommerens retter. De er fulde af vigtige vitaminer og mineraler, til glæde for dine knogler, din lever og det store indhold af fibre gavner din fordøjelse. Grønsagernes høje indhold af C-vitamin styrker bindevævet blandt andet omkring dine led og i huden.

    Prøv en ‘Nem broccolisalat’

     Svampe

     – indeholder B- og D-vitaminer, der begge er vigtige for dit immunsystem og det gode humør. Desuden indeholder de stofferne inteferon og germanium, der også styrker immunforsvaret. Hos Dalgaard finder du bl.a. østershatte, champignon, shiitake svampe, bøgehatte, kejserhatte, porto bello- og enoki svampe. Udvalgte varierer alt efter årstiden.

      Fisk

      – er en fantastisk kilde til protein og omega-3 fedtstoffer. Fedtstofferne modvirker inflammation og gavner både cellemembraner, hjerte-kredsløbet og din hjerne. Især de fede fisk som laks, ørred, makrel, sardiner og sild har et højt indhold af disse fedtstoffer. Du kan også få omega-3 fedtstoffer fra vegetabilske fødevarer som chiafrø, hampefrø og valnødder. Har du behov for ekstra omega-3 fedtsyrer, så har Dalgaard tilskud af omega-3 både som flydende og i kapsler.
      Fisk indeholder B12-vitamin, som sikrer en optimal funktion af hjerne og nervesystem. B12-vitamin findes kun i animalske fødevarer.
      Sidst, men ikke mindst så har alle fisk og skaldyr et højt indhold af mineralet selen, der er en stærk antioxidant, som styrker immunsystemet og forebygger hjerte-kredsløbslidelser.

      Prøv en dejlig ‘Ovnbagt laks m/ingefær’

       Matcha

       – der udmærker sig ved sin smukke grønne farve, har et højt indhold af sundhedsfremmende stoffer. Den er blevet populær som superfood og kaldes endda livsforyngende. Grøn te er fordøjelsesfremmende og booster dit energiniveau. Du kan anvende matcha til smoothie, dressinger, salsa, guacamole, vegetabilske frikadeller og endeligt til brød, kager og desserter.

       Prøv et par spændende opskrifter med Matcha:

       Huden næres inde- og udefra

       Tidens tand ses også i huden, men de fleste af os, er nok forfængelige hele livet, og vil gerne have en fast og elastisk hud.
       Kollagen er det protein, der holder din hud ung og spændstig. Det er en meget vigtig byggesten i hud og bindevæv, men også i sener, led og knogler. Huden består af ca. 75% kollagen – men hudens dannelse af kollagen falder med alderen, en medvirkende årsag til de rynker vi får, når vi bliver ældre.

        Flere madvarer stimulerer produktionen af kollagen:

       • Røde bær, frugter og grønsager som jordbær, kirsebær, rødbede og rød peberfrugt, da de indeholder lycopen, som er det røde farvepigment, der fremme produktionen af kollagen.
       • Ananas indeholder prolin, der reducerer kollagentab i huden. Prolin findes også i bone broth.
       • Bone broth er en næringsrig suppe/bouillon fyldt med mineraler og kollagen. Bone Broth er en langtidskogt suppe kogt på suppeben. Suppen er utrolig nærende for din hud, dine knogler og tarmfloraen.
       • Fødevarer med svovlforbindelser som kål, hvidløg, løg, julesalat, spinat, æg og tofu, da svovl stimulerer produktion af kollagen.
       • Desuden styrker C-vitamin fra bær, frugt og grønsager, produktionen af kollagen og bindevæv.
       • Vil du forkæle din hud udefra, så har Dalgaard et udvalg af L’Oreals styrkende cremer til moden hud. Cremer med ingredienser, der stimulerer kollagen-produktionen, og giver huden glød. Er du mere til veganske og eco-certificerede produkter, så kan du vælge African Organics, der både har hår- og hudprodukter.

        Fysisk aktivitet

        – er med til at bevarer musklerne og holder knoglerne stærke. Motion styrker dit immunsystem og har også positiv effekt på din kognitive funktion og kan forebygge udvikling af demens og hukommelsesproblemer. Også humøret bliver påvirket i positiv retning. Alle fysiske aktiviteter tæller, det være sig svømning, dans, tennis, havearbejde eller gå- og løbeture ved skov, vand og strand – eller tai chi, yoga og qi gong, der styrker balancen.

        Fredag den 10. maj holdt Dalgaard et stort Goumet Marked – i Søhuset i Forskerparken som, ud over konferencefaciliteter, netop har et Motionscenter med mange forskellige motions- og træningsformer.

         Vand

         – det er vigtigt at drikke nok.

         Er du godt hydreret, føler du dig mindre træt, kan afværge eventuelle hovedpiner – og så er det super godt for din hud.

          NYT FRA DALGAARDS STORE GOURMET-MARKED

          Den 10. maj afholdte Dalgaard et stort Gourmet-Marked, med produkter dels var fra Dalgaards egne afdelinger, dels fra lokale, dygtige og dedikerede leverandører.

          Delikatesseafdelingen

          – bød på smagsprøver af rå grønne asparges og hvide grillede, drysset med seranoskinke-crumble og asparges-mayonnaise. Desuden en lækker rabarberdessert. Dette var blot et lille udvalg af, hvad Dalgaard Catering kan levere til små eller større fester. Du er altid velkommen i afdelingen, hvis du har brug for menuer, buffeter eller tapas til fester eller receptioner, og du er velkommen til at hente brochuren ”Dalgaard Catering” hvor der er forslag til sammensætning af menuer, buffeter og anretninger.

          Slagterafdelingen

          – gav yderst velsmagende prøver på Oksepølser med jalapenos, oksefilet og marineret oksebryst. Kødet der anvendes er fra dyr, der er opdrættet på Ørsholt Gods, hvor dyrevelfærd og kødkvalitet er i top. Her græsser dyrene frit ude året rundt, med adgang til tørvejr og læ. Dyrene skydes på marken, så der er derfor ingen stress under transporten til et slagteri.

          Fiskeafdelingen

          – havde meget velsmagende smagsprøver, dels på laksetatar af koldrøget laks med peberrod og dild – dels på linefanget tun fra Maldiverne.

          Grøntafdelingen

          – havde en lækker smagsprøve på råsyltede rabarber, der kan anvendes til desserter, på yoghurt eller som topping på ostemaden.

          Osteafdelingen

          – viste prøver på ”Ost & Øl – det gode makkerpar”, der består af 6 forskellige makkerpar. I hvert makkerpar har man kombineret en øl og en ost, der passer godt sammen og vil dermed imponere både smag og sensorik. Du er meget velkommen til at hente brochuren ”Ost & Øl” i Osteafdelingen, der får du en fyldig beskrivelse af de enkelte oste og øl.

          De 6 makkerpar består af:

          • Asket ged og Pebret bryg
          • Geo-ost og Humlehip
          • Krystal-knas og Flora
          • Rød og Rav
          • Blue og Dark
          • Rå-ost og Limeøl

          Charcuteri

          • ”Dutch Deli by Marion” gav smagsprøver på andepaté med portvin – og en gedeost med pinjekerner og basilikum
          • ”Iberious Covap” havde smagsprøver på 100% Iberia skinke, fennikelpølse og trøffelpølse
          • ”Rævehede” gav smagsprøver på Trøffelspegepølse, Hjortespegepølse – og Kronhjortefilet i svampesauce

          Esromgaard

          – havde de smukkeste grønne asparges. Hos Dalgaard vil du senere på året kunne købe jordbær, ærter og kartofler fra Esromgaard.

          Sea Man Seaweed Chips

          fås i 3 varianter:

          • Squid & Pepper
          • Lobster & Paprika
          • West Coast Sea Salt

          Seaman Seaweed Chips er fremstillet af blæretang og spirulina samt kartoffel og ris. Det høje indhold af tang og spirulina gør den rig på protein og mineraler, der gør den til et fint alternativ til de traditionelle chips.

          Friis Holm chokolade

          – gav udsøgte smagsprøver på flere af deres chokolader. Friis-holm er en lille familievirksomhed, der producerer gourmetchokolade af allerhøjeste kvalitet. Friis Holm chokolade har vundet et utal af priser og medaljer for deres chokolade.
          Hos Dalgaard finder du et stort udvalg af plader og gaveposer. Gaveposerne findes dels i en mørk udgave, dels en med mælkechokolade – og en blandet af mørk- og mælkechokolade.

          Grom is gav prøver på:

          • Is Pistacchio: pistacieis med karamelliserede pistacienøddestykker
          • Sorbetto al Limone: frisk og syrlig citronsorbet fremstillet på 28% citroner og kildevand fra kilder nær de italienske alper
          • Is Cioccolato: chokoladeflødeis lavet på kakaomasse fra Ecuador
          • Is Stracciatella: en ægte italiensk klassiker fremstillet med chokoladestykker fra Ecuador

          Kusmi Te

          – er kendt for sine velsmagende teer af meget høj kvalitet, og leveret i flotte dåser, der nærmest er blevet samlerobjekter.
          De første Kusmi teer blev udviklet af Pavel Michaîlovitch Kousmichoff. I dag har Kusmi Te specialiserer sig i en lang række teer, som russiske, sorte, grønne, urteteer og wellnessteer.
          I Dalgaard finder du et meget stort udvalg af Kusmi Te i flere størrelser af dåser, lige som der er små og store gaveæsker.

          Lemonader og ingefærshots fra Tuxen Brewing Co.

          Mikrobryggeriet Tuxen Brewing Co. har til huse i det gamle Usserød Bryggeri i Hørsholm. Her fremstilles 100% økologiske lemonader helt fra bunden på god gammeldags vis med masser af friske frugter og krydderurter – helt uden brug af koncentrater, aromaer, farvestoffer, konserveringsmidler eller tilsætningsstoffer. I serien findes blandt andet:

          • Elderflower Dream: hyldeblomstlemonade med et twist af lime, ingefær og basilikum
          • Lemon Lime Sunshine: citron og lime limonade med strejf af mynte og ingefær
          • Pink Grapefruit Blast: sødmefyldt pink grapefrugt lemonade med twist af lime, mynte og hvid te
          • Passion Fruit Paradise: passionsfrugt og appelsin lemonade med hint af lime og citronmelisse
          • Mojito Mojo: intens lime lemonade med kraftig smag af mynte

          Som ingefærshots findes:

          • Ginger Orange Remedy: Peruviansk ingefær med appelsin, citron og kamille
          • Ginger Beetroot Bomb: Peruviansk ingefær med rødbede, citron, æble og hibiscus
          • Ginger Elderflower Boost: Peruviansk ingefær med hyldeblomst, citron og æble

          Produkter fra Frydenlund Slot

          • Pæremarmelade: fremstillet af Conference pærer, citron og vanilje.
          • Caroline Mathilde Æblemost: er fremstillet af æbler udvalgt blandt de mange æblesorter i frugtplantagen, så æblemosten får den helt rette smag mellem det syrlige og det søde. Æblemosten er koldpresset og ufiltreret.
          • Rosé Sparkling Cider: æbler er altid fundamentet i cider. Efter presning er mosten langsomt og naturligt vildgæret, hvorefter den er tilsmagt med hindbær-råsaft.
          • Struensee Slot’s Gin: basisdestillatet er naturligvis enebær. Gulerod ́s destillat sikrer den rette sødme og balance, der gør, at den kan nydes ren. Til æbledestillatet er nøje udvalgt de æblesorter, der egner sig bedst til gin. Desuden er der tilsat korianderfrø, der forfiner æblesmagen.

          Nørrebro Bryghus

           100% økologisk øl, hvor der var mulighed for at smage:

          • Gamle Københavner
          • Nørrebro Pilsner
          • Bombay IPA
          • Elderflower Session IPA

          Nordic Gin House

          – blev grundlagt 2018 – og deres fire nordiske gin blev herefter præsenteret.
          De fire gins tager udgangspunkt i lokal ægthed fra Finland, Sverige, Danmark og Norge.
          København Klassisk Gin har et meget højt indhold af enebær, nogle af de bedste enebær i verden. Desuden indeholder denne gin gran og lakrids.
          Oslo Gin er en gin, fremstillet af friske urter og vand fra byens lokalområde. Ginnen er sammensat af over 30 forskellige urter, hvoraf de mest fremtrædende er enebær, birkeblade, hyldeblomst, koriander og kvanrod.
          Bergslagens Organic Gin er baseret på tyttebær, enebær, korianderfrø og citrusskal, der giver denne gin en let sødlig, krydret og citrusagtig aroma.
          Arctic Blue Gin fremstilles på finske blåbær og destilleringsmetoden sikrer, at bærenes naturlige aroma bevares i smagen.

          Pedrino

          – er en let og sommerlig drink, der kan nydes ganske enkelt over is, og gerne pyntet med en appelsin- eller citronskive. Pedrino har en alkoholprocent på 5,5%. Der findes tre varianter af Pedrino:

          • Sherry & Tonic Spritz, der har noter af stenfrugter, rosiner og appelsinblomst.
          • Ruby & Tonic Spritz med noter af røde bær, blomme og bitter lemon.
          • Vermouth & Tonic Spritz, som har noter af melon, blomster og grapefrugter.