Spis dig verden rundt!

Uanset om dine ferieplaner går til altanen eller til sommerlandet, så kan du rejse langt længere helt uden at pakke kufferten. Med eksotisk, fremmedartet mad kan du drage jordkloden rundt uden at bekymre dig om hverken virus eller klimaaftryk.

Jeg har tidligere haft fokus på fremmede køkkener. I 2016 var der fokus på Frankrig, Mexico, Australien og Afrika og i 2018 var der blandt andet fokus på Sverige og Korea. I juli-august 2018 var der artiklen om ’Staycation’, som jo også er meget aktuelt netop i år. Skulle du have lyst til at læse om dette, så ligger alle artiklerne stadig på Dalgaards hjemmeside.
Nedenfor kommer du med til en lang række køkkener, nærmest et mad-eventyr i hele verden, lige fra japanske madpandekager, spansk paella og tapas, mezé i Grækenland, falafler fra Mellemøsten og til indisk curry.
I år holder ca. 80% af danskerne ferie i Danmark, så vi kigger også på Danmarks rigdom af sommerlige råvarer og egns specialiteter.

Du kan også følge med på www.meny.dk, hvor man sætter fokus på de fremmede himmelstrøg. Sommeren igennem inviteres alle med ud på en rejse med smage fra hele verden. Du finder fx opskrifter på asiatisk-marineret hel grillet kylling, græsk burger med tzatziki og græsk salat, arabiske lammekoteletter og vietnamesisk gris med citrongræs og nudler.

Det bedste af det hele er, at du kan købe alle ingredienser, som er nævnt i denne artikel, i Dalgaard Supermarked. Og vinafdelingen har naturligvis vine og øl fra en lang række lande.

DET DANSKE KØKKEN

Det er sommer, og det er tid at høre gøgen kukke, fuglekvidder, få sand mellem tæerne, saltvand i håret og mærke den varmende sol. Tid til at nyde friskbælgede ærter, nye gulerødder, solmodne tomater, smukke spidskål, skønne bær og spise rejemadder og røgede fisk.
Danmark er omgivet af vand og har et rigt udvalg af fisk og skaldyr, det være sig rødspætter, sej, tunger, havtaske, kulmule eller kuller. Alle hører de til i det danske sommerkøkken og kan nydes enten grillede, bagte eller pandestegte.
Skaldyr spiller bestemt også en rolle, jomfruhummer fra Læsø eller blåmuslinger fra Limfjorden.
Sommeren igennem finder du både fisk, skaldyr og hjemmelavede specialiteter i Fiskeafdelingen.

Hos Dalgaard finder du mange produkter fra forskellige egne i Danmark, blot et lille udpluk er:

  • Æbler fra Fejø – kartofler fra Esrumgård
  • Sydesalt fra Læsø
  • Rævehede Vildt fra Nordjylland
  • Øl fra Fur
  • Pølser, postej, paté, bacon og fedt fra Slagter Munch i Skagen
  • Aurions kornprodukter fra Hjørring, som specielt har fokus på biodynamiske produkter og gamle kornsorter som emmer og svedjerug. Aurions produkter tæller både med og uden gluten. De glutenfri er fx quinoa eller boghvede
  • Wagyu-kød fra Bondegaarden i Østrup. Wagyu betyder ’japansk kødkvæg’ og referer til en eksklusiv kødkvalitet, der stammer fra japanske kvægracer. På Bondegaarden går alle kvæg frit i naturen året rundt. Kødets fedtsammensætning er helt speciel og medvirker til en unik smag, duft og tekstur i kødet. Du er velkommen til at hente en folder i Slagterafdelingen, så du kan tilberede kødet på den mest optimale måde

SØDE SAGER FRA DANSKE PRODUCENTER

 

  • Gudhjem karameller: hos Karamelkompagniet laver man håndlavede kvalitetskarameller, der er GMO fri og glutenfri. I Dalgaard finder du bl.a. varianterne ’Peanut og sydesalt’, ’Lakrids og sydesalt’, ’Chokolade og hasselnød’, ’Klassisk chokolade’ og ’Klassisk fløde’.
  • Møn Bolcher: er håndlavede efter gammel dansk tradition. Sukkermassen koges i åben gryde ved høje temperaturer. Dernæst afkøles den på stålborde, hvorefter der tilsættes smag og naturlige farvestoffer. Hos Dalgaard finder du: Blandede bolcher, Rustne søm og en Lakridsblanding.
  • Bülow lakrids: firmaet er grundlagt af Johan Bülow tilbage i 2007. I dag omfatter produktionen en lang række lakridskugler med forskellige smage og i større eller mindre pakninger. Desuden har Dalgaard lakridssirup, lakridspulver og lakridsstænger fra Bülow.
  • Bagsværd lakrids: er håndlavet lakridskaramel produceret af minimum 5% rå lakrids. Lakridspladerne er pakket i madpapir og en fin, rustik, brun kuvert. Den bløde, håndlavede lakrids skæres ud i mundrette bidder, og kan serveres direkte på det indlagte hvide ark. I butikken finder du bl.a. ’sød lakrids’, ’lakrids med chili’, ’lakrids med ingefær’ og ’klassisk lakrids’.

SØNDERJYLLAND

– der netop i år markerer Genforeningen ved en lang række arrangementer. En rejse i Sønderjylland vil byde på mange egnsretter, som kålpølser, surrib og sønderjysk rugbrød.
Sønderjysk rugbrød bages uden kerner og formes til et nærmest ovalt brød med en særlig overflade, der fremkommer ved at rugbrødet stikkes ind i ovnen på et gennemvædet bræt, så den kraftige hede slår ned over brødet og danner den særlige skorpe. Brødet tages ud – og stilles igen i bunden af ovnen, hvor det står og bager færdigt et par timer, til det er blødt og svampet under skorpen.
Surrib er kogeflæsk i gele, der er tilberedt af en lage af vand og eddike med laurbær og peber. Surrib spises med rugbrød, sennep, rødbeder – og en snaps til. 

FYN

Det siges at Fyn er ’Danmarks have’ og ikke uden grund, for Fyn har rigtig mange lækre råvarer og specialiteter at byde på.
Rygeost og brunsviger er måske nok stadig de mest kendte.
Kendt er også Æggekagen med flæsk og bacon i Fruens Bøge Skov, som serveres med sennep, rødbeder, tomater, purløg og rugbrød.
Hos Dalgaard finder du rygeost i to varianter – og desuden alkoholfri æblecider fra Gyldensteen Gods på Nordfyn.

BORNHOLM

– er indbegrebet af solskinsøen, skov, mågeskrig, røgede sild, stokroser, rundkirker, Hammershus, ’Sol over Gudhjem’, hav og rå klipper. Ud over natur og seværdigheder har Bornholm virkeligt formået at sælge sig selv som en gastronomisk perle. De har et køkken, der er i tråd med det nynordiske og samtidigt er det sit eget.

Hos Dalgaard finder du bl.a. disse bornholmske produkter:
Den ægte bornholmske sennep, enten den originale eller en stærk udgave.
Rapsolie fra Lehnsgaard produceres af afskallede rapsfrø, som man også kalder rapskim. I butikken er der fx ’Rapskimolie med smørsmag’, eller rapsolie tilsat enten hvidløg, ramsløg, chili eller basilikum.
Mange varianter af øl fra Svaneke Bryghus, som er et 100% økologisk bryggeri
Gin Bornholm fra Østersøens Brænderi
Bornholmer Bitter, en bitter der blandt andet er lavet af rønnebær og kanel

DET GRÆSKE KØKKEN

Går turen ikke til Grækenland i år, så kan man alligevel få græsk stemning herhjemme, dels via det græske køkken, dels via nogle af vores museer i København. Glyptoteket og Thorvaldsens museum har begge meget store samlinger af skulpturer af de græske guder. Et skønt syn, der kan være oplagt på en regnvejrsdag, hvis man har interesse deri.

Det græske køkken er en mangfoldighed i farver, solmodne grønsager, oliven, fetaost og honning.

Melodikos timianhonningen femstilles hos et lille familiedrevet firma. Honningen indsamles på de stejle bjergskråninger på Kreta, og bierne får ikke sukker eller medicin, som kan ske i almindelig honningproduktion. I butikken finder du Timianhonning tilsat enten valnødder, mandler eller pistacienødder.

For mange grækere er aftensmaden familiens daglige samlingspunkt. Som den græske filosof Plutarchos (år 45-120 e.Kr.) udtrykte det: “Vi sætter os ikke til bords for at blive mætte, men for at spise sammen”.

Mezé består af en lang række græske småretter. Den bedste måde at prøve nye retter og specialiteter fra det græske køkken er ved hjælp af mezé. Mezé kan fx bestå af et antal små fiske- eller kødretter, grønsagsretter, dips, salater og oste. Det er en rigtig hyggelig og enkel måde at spise sammen på.

Retterne kan fx være: 

  • Forskellige slags dip til at dyppe brød og grønsagstave i, eller som anvendes som sauce til kød og fisk
  • Melizanosaláta, der er en puré af grillet aubergine, olivenolie og urter
  • Choriátika– græsk salat af grofthakkede tomater, agurker, rødløg, kalamata-oliven og fetaost. Græsk salat serveres oftest med brød og olivenolie. Det græske navn choriátiki betyder faktisk bondesalat. Salaten har sine rødder hos de græske hyrder tilbage i 1800-tallet. Hyrderne medbragte fetaosten hjemmefra og plukkede selv tomater og løg på deres vej i bjergene
  • Keftedes, små steget eller grillede kødboller
  • Tzatziki – skal det være ekstra nemt at tilberede tzatziki, kan du købe Tzatziki-krydderi (af hvidløg, dild og persille) fra Krydderispecialisten, som blot skal røres med yoghurt
  • Fetaost skåret i store skiver, drysset med tørrede urter og dryppet med olivenolie
  • Olivenolie hældes altid over salat eller anvendes til at dyppe brød i – olien er rig på monoumættede fedtsyre, som er rigtig gode for kroppen, så der er ingen grund til dårlig samvittighed, når olien hældes over salaten eller bruges som dyppelse til brød.

Prøv nogle af nedenstående dejlige græske opskrifter:

DET JAPANSKE KØKKEN

Tankegangen i japansk mad er minimalistisk, maden er nænsomt og hurtigt tilberedt og altid delikat serveret.
Japansk mad består hovedsagligt af fisk, grønsager, ris, tofu og edamame-bønner, nudler, grøn te og frugt.
Japanerne får mange grøntsager gennem kål, broccoli, svampe, forårsløg og pak choy.
Deres vigtigste kilder til protein er rå fisk (sashimi som er skiver af rå fisk) eller tilberedt fisk, bælgfrugter, marineret tofu, misosuppe og de mineralrige tangplanter.
Et traditionelt måltid er ofte sammensat af forskellige små retter, hvor smagssammensætningen er vigtig. Når maden indeholder mange smagsnuancer bliver hjernen hurtigere mæt, så der skal mindre mad og færre kalorier til, før man bliver mæt.
I det japanske køkken er der balance mellem sødt og surt, stærkt og mildt, sprødt og blødt.
Maden krydres ofte med hvidløg, ingefær, galangarod, citrongræs og lime – og det fermenterede produkt miso.

Shiitake svampen er meget smuk med en lille fløjlsbrun hat, og den kræver næsten ingen tilberedning. Det nemmeste er, at sautere den let og nyde den, som den er, eller spise den sammen med et stykke brød og et pocheret æg. Du kan også bruge den som topping i en miosuppe sammen med frisk koriander og tern af tofu og kinaradise.
Shiitake svampe er en god kilde til proteiner, fibre, mineraler og B-vitaminer, og den indeholder aktive stoffer, der fremmer dit immunforsvar og dermed styrker modstandskraften over for virus og bakterier.
Kinaradise kaldes også daikon eller japansk ræddike. Denne lange, hvide rodfrugt er lige så vigtig for asiatere, som guleroden er for os. Du kan anvende den til lynstegning i wok, eller du kan rive den på langs på de største huller i et rivejern. Det giver lange strimler, der blandes til en salat sammen med gulerod, lime- og appelsinsaft, solsikkekerner og brøndkarse.
Wasabi er grøn, meget stærk japansk peberrod. Det laves af roden af japansk peberrod, der knuses og tørres. Wasabi fås enten som færdig pasta på tube eller som pulver på dåse, som du selv kan røre op. Wasabi bruges til sushi, til dressinger, som smag i kartoffelmos eller i fiske- og kødretter.

En af de mest populære retter i Japan er ’Yaki Soba’, som sælges i mange gadekøkner i Japan. En enkel ret med sobanudler, forårsløg, ingefær, shiitake svampe, store rejer og babyspinat.
Eller de lækre pandekager ’Okonomiyaki’, der er tilberedt af fuldkornmel, æg og grønsager og serveres med en dip af sojasauce, sesamolie, honning og ingefær.

Den japanske pandekage smager fantastisk – og man skal på ingen måder lade sig skræmme af det fremmedartede navn, for opskriften er super nem. Du kan servere den med sauteret Pak choi til, en super sund grønsag, der ligesom kinaradisen hører til Korsblomstfamilien.

Prøv min opskrift på Okonomiyaki

DET MELLEMØSTENS KØKKEN

Det mellemøstlige køkken har en skøn krydret duft og smag, og spændende ingredienser som safran, sumak, tamarind, nigellafrø, tahin og granatæblesirup.
Maden består af en lang række korn, grønsager, mynte, dadler, druer, sesamfrø, kikærter, pistacienødder, oliven, halloumi og kød af okse, lam og fjerkræ. Ofte er det retter, der kan anrettes i små skåle og fade, så alle har mulighed for at smage på det hele.
De mange krydderier kan give selv den mest triste og kedelige grønsag et nyt liv, når den piftes op med koriander, spidskommen, sumak, allehånde eller kanel.
Jeg vil slutte afsnittet om dette køkken med et citat fra den nye bog ”Falastin”, en bog om det palæstinensiske køkken: ’På den ene side er det bare mad. Men mad betyder samtidigt meget mere. At dele et måltid er ikke bare at dele et måltid. Man deler også tid, rum, tanker og historie’.

Retterne kan være:

  • Lammekebab ses ofte som en nem street-food. Kødet krydres med løg, persille og krydderier og kebabben serveres med grønsager, dip og et skæt citron
  • Grillede halverede auberginer med topping af tomat, løg, chili, hvidløg og koriander. Retten kan tilberede på grill eller i ovnen, hvis vejret ikke er grillvejr
  • Stegt halloumi med grønt og en citron-tahin dressing.
  • Meze med fx falafler, humus, tabbouleh, grillede grønsager, fyldte vinblade, fladbrød og yoghurt rørt med krydderurter
  • Tagine er en gryderet tilberedt i en lerkrukke. Retten er enkel at tilberede af kød (kylling, lam eller okse), grønsager, kikærter, krydderier og smør, der koges i flere timer
  • Baba ghanoush, en aubergine dip der egner sig godt som tilbehør til kød, kylling eller falafel. Den kan også serveres som en salat i sig selv. Den mætter godt og har en sødlig, frisk nøddeagtig smag. Den anrettes på et fad dryppes med olivenolie og drysses med sorte oliven
  • Musakhan, en af Palæstinas nationalretter, der består af stegt marineret kylling serveret på olivendryppede fladbrød
  • Søde tahinsnegle, som er gærsnegle med fyld af tahin, sukker og kanel

Prøv et par af mine dejlige mellemøstlige opskrifter:

MIDDELHAVETS KØKKEN

Middelhavslandene har køkkener der smager af friske krydderurter, grillet fisk og kød og solmodne grønsager – der alle er med til at skaber en stemning af ferie og sol.
Spis løs af grøntsager, frugt, olivenolie, bønner, fuldkorn, nødder, fisk og skaldyr. Så enkel lyder opskriften på klassisk Middelhavskost, som man heldigvis ikke behøver bo ved Middelhavet for at kunne nyde.
Coq au vin, Salade Nicoise, Bagna Cauda-dip og oste fra Frankrig, Pizza quattro formaggio og tiramisu fra Italien, paella med skaldyr og tapas fra Spanien, grillede sardiner fra Portugal, moussaka og souvlaki fra Grækenland er blot nogle af alle de spændende retter som Middelhavslandenes køkken byder på. Ganske enkelt kan det efterlignes ved at lægge grønsager og fiske- eller kebabspyd på grillen – det giver fornemmelsen af Middelhavets varme himmelstrøg, friske råvarer og det skønne køkken.
Vil du have ost i en salat, på pizzaen eller til grønsagerne, så har Osteafdelingen både gedeoste, burrata og en ekstra stor, særlig bøffel-mozzarella.