Netop nu

Oktober

SUPPETID

Græskar
-Græskar og Halloween den 31. oktober er uløseligt forbundet. Ofte udhules græskar og stilles med et stearinlys udenfor og skaber en hyggelig stemning. Men græskar kan naturligvis også spises.
Græskar stammer fra Amerika og var, sammen med majs og blåbær, en af de mest næringsrige hovedingredienser hos indianerne. I USA holdes hvert år Thanksgiving, festen hvor man fejrer venskabet mellem indianerne og nybyggerne. Her serveres sød ”Pumkin-pie”, som er en græskartærte.
Græskar er en af de grønsager, der indeholder flest betakarotener, som er det orange farvestof, der giver græskaret dens flotte farve. Desuden er fiberindholdet vældigt højt, til gavn for både din fordøjelse og din hormonbalance.
Græskar fås i mange størrelser og faconer fx butternut squash, spaghettigræskar eller den lille orange Hokkaido-græskar.
Græskar kan tilberedes som suppe sammen med gulerødder og ingefær, eller de kan fyldes med ris, valnødder, vandkastanie, rosiner og svampe eller de kan skæres i både og bages i ovnen. Græskar er sødlig i smagen og kan derfor også bruges til desserter, som bagt græskar-dessert eller i tærter og pier.


Rødbede
-Rødbeden er fyldt med naturlige farvestoffer, de såkaldte farvepigmenter betacyanin, der giver rødbeden dens flotte farve.
Betacyanin giver kraftig antioxidantbeskyttelse og er en vigtig faktor i leverens arbejde.
Rødbede har et utal af vitaminer og mineraler. Og så er rødbeder lav på kalorier, men rig på fibre. Rødbeden indeholder svovlforbindelser, der har evnen til at binde giftstoffer til sig.
Du kan spise rødbeder rå eller bage eller koge dem. Rødbede smager bedst, hvis du blander den fx med kapers, balsamicoeddike, peberrod eller andre kraftige smage. Den kan bruges i vegetabilske bøffer, i humus, i kager, smoothies, til suppe og så kan den naturligvis syltes.


Pastinak
-Pastinak er den af vores rodfrugter, som er mildest og sødest i smagen. Den ligner til forveksling persilleroden, men du kan kende forskel på dem, på den grønne top der, på pastinakken, sidder en smule sænket ned i den hvide rod. Som regel er pastinakken også større end persilleroden.
Rødderne dufter også forskelligt, persilleroden dufter og smager af persille. Pastinak er lækker i en rodfrugtmos, eller den kan ovnbages sammen med andre rodfrugter, eller den kan benyttes fint strimlet i wokretter.
En mos kan tilberedes af kartoffel, pastinak, persillerod og godt med løg, og krydres med reven muskatnød, olivenolie, salt og peber.
Pastinakken kan skæres i tynde stave og blancheres et par minutter i letsaltet vand. Derpå kan se spise som de er eller vendes i en lun salat, eller de kan marineres i en god vinaigre med krydderurter.

Rodfrugter passer godt til det kølige efterår, hvor kroppen har brug for flere vitaminer og mineraler, og lidt mere tung og varmende mad.

Meny v/ Købmand Dalgaard - Kongevejs-Centret 6 - 2970 Hørsholm - tlf: 45 86 01 22
mail - CVR: 52891728
Åbningstider: man - fredag 9.00 - 19.00 lørdag 9.00 - 17.00 Alle søndage 10.00 - 16.00