PÅSKE & GULE FRUGTER

Ordet april stammer fra det latinske ord ”aperire”, der betyder at åbne. April varsler forårets komme, og blomster og træer begynder så småt at springe ud. Påsken banker på døren her i april og en lang række traditioner er knyttet til påskemad og påskefrokoster, og der bruges gerne råvarer som æg, lam, sild og asparges. Vi har også andre påsketraditioner, om end ikke i samme omfang som i syden, men påskeharen, påskeæg og den gule farve er stærkt forbundet med vores påske. Hos Dalgaard finder du både påskeharer og påskeæg – lys, servietter og blomster i påskens farver og mange idéer til alle påskens måltider.

Ofte samles familie og venner til påskefrokost en af helligdagene. Maden til påskefrokost er ikke så traditionsbundet som til jul med flæskesteg, leverpostej, sylte etc. Til påske kan man lege lidt mere med lyse, lette forårsting ofte koblet med lam.

Til mange påskefrokoster hører smørrebrød, noget af det mest danske, vi kan spise. Smørrebrød er en del af vores kulturelle historie, og smørrebrød kunne måske lige så godt være blevet danskernes national-spise, som nu i stedet blev stegt flæsk og persillesovs.
Smørrebrød er ikke længere old school, og der dukker jævnligt nye, unge restauranter op, der serverer smørrebrød på en måde anno 2015. I dag har mange kokke taget smørrebrødet op til revision og har givet smørrebrød et tidssvarende kvalitetsløft med udgangspunkt i gode råvarer.
Pålægget til smørrebrød kan varieres i det uendelige med sild, kold eller varm fisk eller røget fisk. Kød, indmad, æg, kartofler, tomater, asparges og alle slags pølser. Og så er der tradition for, at der følger en kold øl og snaps til.

Ideer til smørrebrød:

 • Avocadoskiver, purløg og rosa peberkorn eller rød, frisk, finthakket chili
 • Smilende æg, lidt mayonnaise, karse, salt og peber
 • Kogte, kolde skiver af aspargeskartofler, lidt mayonnaise, sprødt bacon og klippet purløg
 • Kartoffelmad med rygeost og purløgsmayonnaise
 • Tomatskiver og skiver af mozzarella, et par stænk balsamico, olivenolie, salt og peber
 • Røget fisk med røræg og klippet purløg
 • Rejer i trængsel med asparges, lidt mayonnaise og dild
 • Karrysild med hårdkogt æg, løg og kapers
 • Gammeldags kryddersild med kartofler, pyntet med dild og kapersbær
 • Hønsesalat med citron-basilikummayonnaise, grønne asparges og ristet parmaskinke
 • Lammerullepølse med sky, karse, rå løgringe og peberrod
 • Til børnene kan det også være rugbrød smurt med peanutbutter, lagt med bananskiver og drysset med lidt hakket, mørk chokolade

GULE FRUGTER

CITRON

– indeholder ikke kun C-vitamin, men også de orange og gule karotener, som beskytter mod frie radikaler og styrker dit immunforsvar. I skrællen sidder plantestoffet limonen, der hindrer unormale celler i at dele sig. Citronskal kan være lidt svær at få ind i maden, men du kan fx rive lidt citronskal over fisk eller salater eller tilsætte lidt reven citronskal til din smoothie. Det er vigtigt at citronskallen ikke er sprøjtet.

Prøv evt. Blomsterbergs opskrift på Citronmåne eller mine Anderledes Citronmåner

MELON

De mest kendte gule meloner er honning-, cantaloup- og netmelon. Meloner anvendes mest naturel og kan spises i mange sammenhænge, fx som mellemmåltid eller til brunch, som tapas, i salater og som dessert.
Meloner er fine smagsgivere både i det søde og det salte køkken. I USA krydres meloner med salt og peber, og i det indiske køkken bruges meloner til stærkt krydrede karryretter.
Hele meloner opbevares ved stuetemperatur, mens stykker af melon opbevares i køleskab.

Cantaloupmelon regnes for den mest aromatiske af melonerne. Smagen er meget sødt og let parfumeret, og den smager dejligt i salater og frugtsalat.

Netmelon har, som navnet antyder, et netagtigt mønster udenpå skallen. Frugtkødet er gul-orange og kraftigt i smagen. Den er egnet til salater, smoothies eller sammen med lufttørret skinke.

Honningmelon er citrongul og nærmest æggeformet. Frugtkødet er hvidligt med en mild, sød smag, der kan være let honningagtigt i smagen. Honningmelon smager fantastisk sammen med friske bær og lidt god is.

ANANAS

– er fyldt med fibre og enzymer, som hjælper din fordøjelse, og så mager den sødt og vidunderligt, som den er skåret i mundrette bidder. Den passer til i det asiatiske køkken, og den er velegnet til kager og desserter.
Børn elsker at få en skive ananas med i madpakken – eller på pizzaen. Bland ananas i frugtsalat, så den får et eksotiske pift eller tilsæt ananasstykker i varme, krydrede retter med fx kokosmælk og karry for både sødme og syrlighed.
En umoden ananas er grøn og hård. Når ananasfrugten begynder at blive gul og skællene brune, og frugten giver efter for et let tryk, så er den spiseklar. Ananas opbevares ved stuetemperatur, og en moden ananas har kun få dages holdbarhed.

Prøv min nemme opskrift på en dejlig Ananas Salat

NYT FRA SMAGENS AFTEN DEN 17. MARTS

FISKEAFDELINGEN BØD PÅ:

 • Tunmousse på frisk tun i mini crustader
 • Tigerrejer grillet med chili vendt i tomatsauce og urter
 • Grønskalmuslinger med friske urter, hvidløg, æg og smelteost
 • 8-armet blæksprutte friteret i pankomel, hertil hjemmelavet aioli
 • Lynstegt færøsk laks med timian og dild, hertil marineret fennikel
 • Lynstegt tun på bund af tangsalat

DELIKATESSEAFDELINGEN BØD PÅ:

 • Røget ørred med havtorn
 • Duebryst, ramsløg, hvide asparges og morkelsauce
 • Lammeculotte med rodfrugter
 • Rabarberkaramel med hyldeblomstcreme

OSTEAFDELINGEN BØD PÅ:

Oste fra La Treccia, som er et lille mejeri i Rødovre, der ejes af to italienere. De producerer friske oste efter gamle italienske opskrifter og traditioner. Mælkens kvalitet er altafgørende for at få en god Mozzarella, Burrata eller Ricotta. Derfor bliver ostene produceret dagligt af frisk økologisk hømælk fra Jersey køer.

 • Burrata er en frisk ost, der ligner Mozzarella, men har en meget blødere konsistens, og smagen er mild og smøragtig.
 • Ricotta er en friskost med et lavt fedtindhold på ca. 8%. Konsistensen er ofte let grynet og det høje indhold af laktose giver ricottaen en svag sødlig smag. Ricotta kan bruges både i det søde og det salte køkken.
 • Mozzarella er en populær klassiker. Den består af strukket blød flødeost, der produceres ved at overhælde ostekornene med kogende vand. Det gør at de kan strækkes til lange tråde og formes til en kugle.
 • ”Toast for cheese” er tynde, lette og sprøde “toast” fra The Fine Cheese Co i Bath i England. Det er en lækker serie, der består af flere typer. En har fyld af dadler, hasselnødder og græskarkerner, en har fyld af abrikos, pistacienødder og solsikkefrø og en tredje har fyld af pekan, birkes og kvæde.
 • Charcoal (sorte) kiks fra serien Millers Damsel fra Artisan Biscuits i England. Millers Damsel er en serie med stenmalede kornsorter. Kiksene knaser og er tynde og lækre. De passer godt til ost, men også lækre til dip eller med lidt laks eller postej på.

GRØNTAFDELINGEN BØD PÅ:

 • Aspargessalat
 • Blandet frisk frugt “to go”

SLAGTERAFDELINGEN & DIVERSE LEVERANDØRER BØD PÅ:

 • Mørt oksekød serveret med Chili-bearnaise fra Eriks Saucer
 • Mør kalveentrecote og ribeye
 • Stegt kanin og krokodille fra Rævhede
 • Hallegårds bornholmske pølser
 • Ødegårdens pølser
 • Økologiske pølser fra Pølsekompagniet
 • Røget kyllingebryst fra Gråsten, som kan serveres koldt eller lunet

 DERUDOVER KUNNE MAN SMAGE:

 • Koldrøget laks fra Nordhavns Røgeri
 • Røde fuldkornsris og brød fra Il Fornaio
 • En pastaret tilberedt af tortellini fyldt med trøffel, hvide og grønne asparges, basilikum, semi-dried tomater, en lille smule pesto og reven parmesanost – velsmagende og nemt og hurtigt at tilberede
 • Is fra Hansen is
 • Søde sager fra Konnerup & Co og Bülow Lakrids