GØR DET NEMT I HVERDAGEN

Sommerferien er slut, og de fleste er vendt tilbage til hverdagen med vækkeur, madpakker, fritidsinteresser etc. og vi har sagt farvel til lange lune sommeraftener, impulsive dage eller en middagslur i skyggen. Forhåbentligt er der alligevel stadig mulighed for hyggelige stunder, tid til madlavning, leg og nydelse. Heldigvis er der mulighed for at lave mad, der både er velsmagende og næringsfuld uden at det behøver at tage et utal af timer. Grønsagsafdelingen bugner stadig af frugter, bær og grønsager, der ikke behøver megen tilberedning. Og der findes flere stykker kød og fisk, der heller ikke behøver lang tilberedning. Eller du kan ty til færdigforarbejdede retter, der blot skal varmes i ovnen, både fra Fiskeafdelingen, Delikatessen og Slagterafdelingen. I denne klumme er der enkle tips til, hvorledes du kan gøre madlavningen enkel og nem i hverdagen, og så er der måske lidt mere tid til længere tilberedning i weekenden. Jeg håber, at madlavningen kan ses som en rar stund for familien, hvor der investeres i både samvær, sundhed, velsmag og nydelse.

LAKS

– er altid godt, det er meget hurtigt og nem at tilberede. Laks der steges blidt på panden og serveres med en Cæsar-dressing. Dressingen kræver blot en skål og ske, og kan røres i forvejen og sættes i køleskab, så smagen får lov at sætte sig. En simpel salat med grønne blade, fintsnittede forårsløg og en saftig tomat smager godt til. Dryp med en god dressing og drys til sidst med kapers.

GRØNNE BLADE

– enklere bliver det ikke. I dag findes et væld af forskellige grønne blade og bladgrønt, der fint kan kombineres med krydderurter. For at give mere mæthed kan salaterne tilsættes kogte korn, oliven eller let ristede nødder. Endeligt kan salaten toppes med små klatter af ricotta, små mozzarellakugler eller tern af fetaost. Små kogte vagtelæg er også delikat fyld i en salat. En salat kan også gøres mere fyldig med lynstegt tun, kyllingekød eller de små sorte belugalinser. Generelt kan man sige at jo mørkere bladgrønt, jo flere næringsstoffer. Så icebergsalat er derfor ikke den allermest næringsrige. Mørke grønne grønsager er rige på K-vitamin, som bruges til knoglerne og til at blodet kan størkne, hvis man fx falder og slår sig. Grønne salater som spinat, rucolasalat og mangold er såkaldte superfoods med masser af vitaminer (folinsyre og C- og K-vitamin), mineraler (jern og kalk) og plantestoffer. Bladene spises i salater eller de kan blendes sammen med hvidløg, olivenolie og parmesan til en pesto. Eller de kan være en del af en grøn smoothie.

Prøv en dejlig salat med Brie & valnødder

KRYDDERURTER

– kan købes hele året eller du kan selv dyrke dem i potter eller altankasser. Persille, oregano, timian, purløg, dild, koriander og mange, mange flere. De kan pifte enhver ret op som fx basilikum i reven blomkål, der fungerer ligesom couscous, persille i de hakkede lammebøffer eller koriander i de asiatisk inspirerede retter. Masser af dild i laksepostejen eller oregano i italienske retter.

Prøv en dejlig Brøndkarsesalat med vagatelæg & drys

BÆR

– er små sundhedsbomber, der er meget lette at spise som de er, eller de kan tilberedes ganske enkelt. Udvalget er stort hindbær, blåbær, brombær, solbær eller de smukke orange hyben og havtorn. Bærrene fås altid frosne og i sæson fås de også friske. Havtorn er et af de nyere bær, og netop nu udkommer endnu en bog om havtorn af Kim Gravenhorst, denne gang om hvordan havtorn bruges i det søde køkken ”Havtorn – desserter, kager og søde sager”. Bær er en fin kilde til sunde kulhydrater, der gavner både hjernen og kroppens muskler og er med til at holde maven i form. Blandt de blå bær er blåbær blevet vældigt populært. Blåbær er fyldt med antioxidanter – og plantestoffer der giver både smagen og den smukke blå farve. Blåbær er kendt for at beskytte hjerte-karsystemet og styrke hjernen og hukommelsen. Blåbær bruges let i din smoothie eller i muffins, i kager eller som drys på salater. Eller de kan drysses på morgenmaden eller bages ind i små tykke pandekager.

Prøv mine dejlige Pandekager med blåbær

  ENKLE TIPS

  • En kylling kan deles i fire dele. Det gør tilberedningstiden kortere.
  • Steg kyllingefrikadeller i ovnen, så slipper du for tiden ved panden.
  • Dræn en dåse kikærter for vand og bland kikærterne med små tern af agurk, tomat og fetaost. Krydr med salt og peber og dryp med olivenolie og citronsaft.
  • Bland revne gulerødder med saltede peanuts og frisk koriander, og dryp med lidt olie og limesaft.
  • Kog korn fx quinoa, perlespelt eller ris til et par dage, og opbevar dem i køleskab.
  • Tilsæt de kogte ris små tern af frisk ananas og hakket koriander, og bland med et par skefulde sød chilisauce.
  • Grønne linser eller belugalinser skal kun koge ca. 20 minutter. Vend dem med hakkede valnødder, tomattern, strimler af tørrede abrikoser og dryp med balsamico-glacé.
  • Blend ærter med mandler, parmesanost, basilikum, olie og citronsaft til en mættede ærtedip.
  • Blancher frosne edamamebønner og server dem med flagesalt og citron- eller limesaft.
  • Skær spaghetti-strimler af courgette med et juliennejern. Det er en nem måde til at nå de ”6 om dagen”.
  • Pift maden op med nemt tilbehør på glas fx svampe- eller peberfrugtcreme, oliventapenade, trøffelsalsa, chutney eller aioli.
  • En smoothie kan være et nemt og nærende morgen- eller mellemmåltid. Top den fx med friske eller frysetørrede bær, ristede kokoschips og hakkede mandler eller nødder.
  • Lav en crumble-dessert af årstidens frugter fx æbler, pærer eller blommer. Det er let, fordi dejen ikke skal æltes eller røres.

  Prøv fx. mine opskrifter på: Ærtedipog/eller Crumblekage med æbler

    NEMT I HVERDAGEN

    Courgetter

    – har en neutral smag og kan derfor anvendes til et utal af retter. De kan spises rå som spaghettistrimler, de kan farseres eller skæres i små tern og ovnbages sammen med tern af aubergine, peberfrugt og tomater. Derefter kan blandingen vendes med ricotta, der giver en cremet konsistens.

    Broccoli

    – er en af de bedste grønsager for et stærkt immunforsvar. Den er fyldt med C-vitamin, svovl til leverens arbejde og mange fibre, der sikre en god fordøjelse.

    Champignon

    – indeholder mange B-vitaminer og visse stoffer (germanium og inteferon), der sikre et stærkt immunforsvar. De kan bruges på samme vis som markchampignon. Sidstnævnte har lidt flere plantestoffer og et lidt lavere vandindhold.

    Rødløg

    – har en mild smag og giver retterne en dyb og fyldig smag. Rødløg indeholder især A- og C-vitaminer samt svovl, der styrker leverens arbejde. Rødløgets farvestoffer gør det lidt mere nærende end de almindelige gule løg.

    Spinat

    – Skipper Skræks foretrukne grønsag. Indeholder A- og C-vitamin, men også lutein som man ved forebygger aldersbetinget nethindedegeneration. Indeholder som alle grønne grønsager K-vitamin til knogler og blodets koagulering.

    Pærer

    – er lækre at spise som de er, eller de kan benyttes i desserter eller sammen med oste. De kan også tilsættes smoothies, i grød eller som en del af en frugtsalat. ”Pære Belle Helene” er en kendt dessert, hvor kogte pære serveres med vaniljeis og chokoladesauce.

    Æbler

    – har mange sunde plantestoffer i skrællen, så skrællen er rigtig god at spise med. Æble indeholder også C-vitaminer og fibre i form af pektin, der har en rensende effekt på kroppen. Æbler benyttes til kager og desserter eller sammen med kød, fx med fjerkræ, stegt flæsk eller i karryretter.